Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza nieogrzewanego

edomek

Recommended Posts

Witam

Mam mały dylemat.

Z początku chciałem ocieplić strop nad nieużytkowym poddaszem 45 cm wełny.

Potem nastąpiła zmiana stropu betonowego na wiązary( kwestia ekonomiczna, zaoszczędzona kaska)

Niestety zapomniałem projektantowi przekazać info o tej ilość izolacji.

W gruncie rzeczy wyszło na to, że pas dolny wiązara jest naszykowany pod standardowe obciążenie 455 N/m2.

Projektant mówił że jest to około 40 kg na m2. Ja z fizy już nie pamiętam tego.

Wy chodzi na to, że mogę dać sufit podwieszany i max z 25 cm wełny.

Wiem, że styro jest dużo lżejsze, ale średnio się nadaje na ocieplenia między belkami.

Może granulat?

Jak granulat to czy po obsypaniu pasa dolnego nie dojdzie do zawilgotnienia drewna?

Witam ! Ja miałem taki temat, że przy ocieplaniu poddasza miałem wełne tylko między krokwie - nie miałem tej drugiej warstwy. Dociepliłem granulatem celulozy - musiałem wiercić otwory w płytach i nadmuch pod cisnieniem -ale i tak opłacało się - jest super ciepło. Polecam stronę firmy dystrybutora celulozy : http://www.derowerk.pl - skontaktuj sie to ci podpowiedza jakiegos wykonawcę - zrób wycenę i heja ! Celuloza ładnie odprowadza wilgoć a co najwazniejsze wszędzie wejdzie.

Witam,

40kg/m2 to dość dużo, a więc śmiało możesz izolować taki strop wełną mineralną. Najcięższe produkty służące do ocieplania poddasza ważą w granicach 50kg/m3, a ty przecież nie będziesz układał izolacji grubości 1m.

A więc zakładając że miałbyś 30 cm izolacji o wadze 40kg/m3 sprawa obciążenia wiązara będzie wyglądała następująco :

40kg/m3 x 0,3m = 12kg/m2

Tak więc wynika, że możesz śmiało układać wełnę mineralną nie obawiając się o zbytnie obciążenie dachu.

Jako materiał termoizolacyjny możesz zastosować wełnę TOPROCK bądź SUPEEROCK o współczynniku przewodzenia ciepła równym 0,035W/mK, co przy zastosowaniu 30cm izolacji da ci współczynnik przenikania ciepła na poziomie 0,15 W/m2K.