Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowa różnicówka rozłącza zasilanie

Recommended Posts

Witam

Od kilku dni mam problem dotyczący różnicówki w moim domu, dlatego zwracam się do was o poradę.

Zaznaczam że jestem w tej kwesti laikiem w związku z tym proszę o wyrozumiałość.

Postaram się streszczać.

Dwa tygodnie temu jeden z silników (230V) od bramy wjazdowej, na wskutek wilgoci dostał przebicia na uzwojeniu pomiędzy N i PE, w związku z tym zadziałała główna różnicówka odcinając zasilanie w całym domu.

Dodam tylko że brama od samego początku tzn. odkąd jest zainstalowana, posiada "niewielkie" zabezpieczenie postaci dwóch wyłączników nadprądowych.

Pierwszy z nich (Hager MB 116A) znajduje się w głównej szafce rozdzielczej, i zabezpiecza on pewien segment odbiorników w piwnicy. Z tego zasilania wydzielona jest linia dla zasilenia bramy wjazdowej, tu zamontowana jest osobna skrzynka w której zainstalowane są dwa nadprądowe wyłączniki (GE B6 G61 - jeden zabezpiecza brame wjazdową, drugi wideodomofon)

I tu właśnie przed wyłącznikami nadprądowymi postanowiłem dołożyć dodatkową różnicówkę.

Założenie było takie że w momencie ponownego przebicia w pierwszej kolejności wybije różnicówke w piwnicy, a różnicówka na tablicy głównej pozostanie "nietknięta".

Wczoraj wszystko zamontowałem, różnicówka w piwnicy wydaje się działać poprawnie, ponieważ wciśnięcie

przycisku test powoduje jej rozłączenie, natomiast martwi mnie inna rzecz. Tzw sztuczne wytworzenie przebicia za różnicówką pomiędzy przewodami N i PE powoduje wybicie obu różnicówek tej w piwnicy oraz tej na tablicy głónej, tym samym wyłączając prąd w całym domu.

Poniżej zamieszczam taki "laikowy" schemat jak to mam podłączone.

Proszę o weryfikację i jakieś wskazówki.

tablica800.jpg

tablica700.jpg

Edytowane przez perkoss

Elektrykiem nie jestem ale połączenie szeregowe dwoch roznicowek o takim samym prądzie zadziałania sprawia ze obie działąją jednoczesnie.

Lepiej byłoby tą dodatkową różnicówke wstawić z mniejszym prądem zadziałania np 10 mA (tylko tu ryzyko że czesto bedzie wybijac bo czułość roznicowki duza)

A najlepiej obie róznicówki jesli to możliwe podpiąc równolegle.

Poczekajmy jednak na wypowiedź jakiegoś elektryka.

Elektrykiem nie jestem ale połączenie szeregowe dwoch roznicowek o takim samym prądzie zadziałania sprawia ze obie działąją jednoczesnie.

Lepiej byłoby tą dodatkową różnicówke wstawić z mniejszym prądem zadziałania np 10 mA (tylko tu ryzyko że czesto bedzie wybijac bo czułość roznicowki duza)

A najlepiej obie róznicówki jesli to możliwe podpiąc równolegle.

Poczekajmy jednak na wypowiedź jakiegoś elektryka.

Dziękuję za odpowiedź oraz sugestie. Tak właśnie zrobiłem.

Tzn cały obwód na którym jest także brama oraz domofon przepiąłem przed główny wyłącznik różnicowo-prądowy.

Teraz wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam, wątek jest do zamknięcia.