Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom będzie kiedyś naszym domem - remont domu z lat 70' - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Monika :)

Niezłe wyzwanie przed Wami, oj będzie się działo :) Doświadczenia nie mam żadnego więc nie pomogę ale dopingować będę mocno bo fajny domek do przerobienia. Macie już jakieś plany jak Wasz dom ma wyglądać?

A specjalistką z własnego doświadczenie, od odnawiania starych domów jest malka :)

Witaj Krokusia, mój pierwszy gościu.

Oj jest to wyzwanie, tym bardziej dla kogoś zielonego w temacie budowy, mającego ograniczone środki finansowe i jeszcze wiele innych czynników wpłynie na to, że może to troszkę potrwać.

Plany mam nadzieję, że zrobimy niedługo. Na razie dzięki Kwitko trafiłam na świetnego projektanta :p

Wpadam z rewizytą :)

Poczytałam dziennik i.....

z dobrego serca radzę, nim jakikolwiek projektant obejrzy dom,zaproś najpierw rzetelnego konstruktora , lub rzeczoznawcę budowlanego.

Niech solidnie sprawdzi fundament, izolacje poziomą i pionową (jeśli w ogóle jest) i stan ścian i stropów.

Bo - czego oczywiście nie życzę,zrobicie piękny projekt.....którego nie da się zrealizować z powodu prozaicznego -złej jakości spoin, albo zbyt słabych fundamentów.

Po drugie , rozważcie też czy nie korzystniej będzie "wyrównać" teren ;) i zbudować dom marzeń, czy pozornie oszczędzając zostawiając to co jest, dostosowywać się do obecnych murów i fundamentów.

Bo obecnie.....szału nie ma, ocalicie pewnie tylko ściany zewnętrzne....a koszt nowych to naprawdę niewiele w porównaniu z całą inwestycją.

Krokusiu, gdybym była specjalistką,to bym już mieszkała . Ja specjalistką od wtop jestem :oops:

Poczytałam , pooglądałam.. izolacja Malcia pozioma to chyba jest bo coś czarne jest i smoła polała fundament.. może nie jest źle zrobione...

ale dach i więźba do wymiany całkowitej itd..

Noo konstruktor by się przydał.. oj przydał...

Jeszcze jak czas nie goni, a zabawki można przenieść do dziadków pokoi to siadaj tu przed kompem i czytaj dziewczyno.. czytaj choćby i rok... potem podejmijcie decyzje co zrobić za taką czy inną kasę...

Gdybym jeszcze raz budowała to bym tak zrobiła.. a nie projekt i budowa i dopiero forum...

Będę zaglądać i trzymać kciuki... :)

Dzięki dziewczyny za rewizytę i dzięki za sprowadzenie do parteru - bo chyba za bardzo się rozmarzyłam.

No dom w stanie jak widać, jeśli mówicie, że nie jest źle, to może i nie jest. Dach absolutnie do wymiany, w planach mała dobudowa w stronę podwórka (tu gdzie są drzwi). No na razie mnie oświeciłyście i zamawiam wizytę konstruktora jednak :rolleyes:

Witaj Moniko!

Z tym spychaczem to wczoraj trochę żartowałam, ale w latach 70 materiały były jakie były. Więcej mądrych rzeczy niż koleżanki nie powiem, ale taki remont to mozolna praca, a efekty początkowo mało widoczne. Jedyne co dodam, że jeśli zdecydujecie się na remont, to pokłady cierpliwości są potrzebne. Duże pokłady.

Dla mnie za rozbiórką i budowaniem od nowa przemawiałby nie tylko stan techniczny, ale również brak sentymentów. Nie mieszkał tam nikt, nie ma wspomnień z odwiedzania dziadków, szalonych zabaw w czasie dzieciństwa itp. Zabytkowych elementów też raczej brak. Jeśli cegła dobra, to można ją wykorzystać na coś w przyszłości.

Monia, u mnie też był konstruktor,z tym,że dom był mocno podpicowany i wiele wad ukrytych posiadał...koniecznie zróbcie odkrywki fundamentu i scian. Mówisz, że ściana 40, co jest między cegłami, pustka ?? To wszystko jest bardzo istotne , a nie jest trudne do relaizacji.

Powodzenia :)

I jakąkolwiek decyzje podejmiecie -bedę kibicować :)