Duży Boban 10.01.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Na FM są różne opinie na temat sensowności obniżana temperatury więc postanowiłem sprawdzić temat empirycznie i na 3 tygodnie ustawiłem taką sama temparaturę na całą dobę.Średnie spalanie wyniosło około 9 ( z tego ok 1,6 na cwu i gotowanie) metrów sześciennych gazu przy dość wysokich jak na tę pore roku temperaturach.Powrót do zróżnicowania temparatury (dzienna 0440-0700 i 1530-2120) zaowocował spadkiem zużycia gazu do około 6,5 metra na dobę (wraz z cwu i gotowaniem) przy nadal korzystnej aurze.Temperatura dzienna ustawiona na 21, nocna na 19,5.Ogrzewanie CO grzejnikowe + ok 30m2 podłogówki w łazienkach i kuchni.Za moją wiedzę zapłacę przy najbliższym rachunku z PGNiG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.01.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 To chyba nic dziwnego jak przez 10 godzin masz niższą temperaturę o 1,5 stopnia. To jaką ktoś ma ustawioną temperaturę zależy tylko i wyłącznie od jego preferencji i z oszczędnościami nie ma nic wspólnego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Temperatura dzienna ustawiona na 21, nocna na 19,5. Albo masz słabo ocieplony dom, albo o lekkiej konstrukcji. Żeby u mnie spadło z 21 na 19.5 musiałbym czekać do następnego dnia. Jesteś pewien, że warunki na zewnątrz były porównywalne, bo jak spojrzę na temperatury z ostatnich paru tygodni, to trudno taki okres znaleźć: http://pompaciepla24.com/graphs/graph_21_3.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.01.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja nie pisałem nic o temperaturze jaka jest w domu w okresie nocnym.Masz podłogówkę w całym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts