Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian Grafitowy 20cm z frezem czy bez?

lukasz_ccc

Recommended Posts

Cześć

Kupuję styropian (najprawdopodobniej Polstyr) i teraz zastanawiam się czy kupić z frezem lub bez

Różnica to 1000zł (13000zł / 12000)

Z frezem jest:

- szybciej się robi ------ jak to szybciej się robi? Chyba wolniej.

- nie trzeba kleju -------- jak to nie trzeba kleju? w którym miejscu go nie potrzeba?

- równo -------------------- wiesz, mi frez zawsze kojarzy się z docinaniem frezu i tarciem płyt, nie ma idealnych frezów, uwierz lepiej i szybciej bez frezu.

Bez frezu jest

- wolniej ------------------ szybciej

- trzeba pianować dookoła------------------ czy frez czy nie to i tak musisz pianować szczeliny

- może klawiszować.. ------------------------ tutaj też bym dyskutował

Czy warto?

------------------------- wg. mnie bierz bez frezu, styro 200 mm styka się tak dużą powierzchnią, że nie ma sensu frezować - oczywiście przy założeniu, że dobrze będzie wykonane,

...Z frezem jest:

- szybciej się robi

- nie trzeba kleju

- równo

...

Mam frezowany styropian i:

- wymagał piankowania (zależy od dokładności wymiarów płyt);

- bez frezu również położysz równo - chodzi tylko o minimalizowanie mostków termicznych;

- moja ekipa twierdziła, że z powodu frezu mam więcej odpadów;

- czy faktycznie jest szybciej?

u mnie układano 20 cm styropianu grafitowego swisspor-a bez frezu. Wykonawca nie narzekał, a i pianki za dużo nie używał.

biorąc pod uwagę, że za m3 zapłacisz pewnie z 200 zł to w tej cenie dostaniesz z 15 puszek pianki - nie sądzę żebyś tyle zużył - patrzę przez swój pryzmat tj u nasz na 30m3 wyszły 2 puszki. z czego duża część wyszła pod skosami pod połacią dachu.