hmepg 10.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Budynek nowoprojektowany o EUco około 30 kwh/m2/rokPowierzchnia użytkowa 150m2W budynku jako główne ogrzewanie oraz do podgrzania c.w.u. przyjęty został kocioł na ekogroszek. Dla przygotowania c.w.u w okresie "nie palnym" miały zostać zamontowane 2 bojlery - jeden na parterze i 2 na piętrze. Ostatnio jeden z instalatorów przekonywał mnie do powietrznej pompy ciepła, której koszt to około 8-10k zł. Na parterze jest ogrzewanie podłogowe wodne, a na piętrze tradycyjne grzejniki. Co o tym myślicie. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez hmepg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 10.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Zdecydowanie wybrałbym podłogowe po całości,grzejniki to nie potrzebne i kosztowne komplikowanie systemu grzewczego. Po pierwsze zrezygnuj z syfu ekogroszkowego bo do takiego domu nie ma odpowiedniego kotła i 50% paliwa(kasy) pójdzie z dymem. Jeśli faktycznie wybudujesz dom z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok to Twoje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy wyniesie 30kWh*150m2=4500kWh Koszt 1kWh na dzień dzisiejszy w systemie dwutaryfowym to 0,34zł czyli 4500kWh*0,34zł=1530zł przy inwestycji w system grzewczy na prąd ok.4tys.zł Przy tej opcji oszczędzasz na kominie. Do takiego domu zamiast syfiastego ekogroszka wystarczy w pełni pompa ciepła za ok.22tys.zl do całości czyli do c.o i cwu,ekogroszek wyrzucasz,komin wyrzucasz a rachunki masz ok.1530zł/2,5=612zł Przy tej opcji oszczędzasz na kominie. Teraz pytanie,czy chcesz pakować się w syf ekogroszkowy,bawić się w palacza,przenosić spore kg woreczków,żeby nic nie zaoszczędzić ? Bo koszt systemu na ekogroszek to dobry kocioł z zasobnikiem to ok.12tys.zł,komin 5tys.zł a rachunki za sezon ok.4500kWh*0,18zł=810zł Do tego pompa ciepła do cwu za ok.8tys.zł czyli w sumie bardzo upierdliwy system grzewczy za 25tys.zł,kompletnie mija się z celem ! Przy tej opcji pakujesz się w koszty z kominem. Wybór nalezy do Ciebie Edytowane 10 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 jeśli masz kotłownię nie w części mieszkalnej [żeby nie wchodzić z korytarza]to ekogroch będzie ok pompa do cwu za 8-10 tyś to kosmiczna cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ArturWi - tonuj swoje wypowiedzi i najlepiej popraw - bo będę zmuszony pousuwać Twoje posty :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 10.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ArturWi - tonuj swoje wypowiedzi i najlepiej popraw - bo będę zmuszony pousuwać Twoje posty :( Czy kogoś obraziłem ? Uważam,że ekogroszek czy węgiel w jakiejkolwiek postaci to zło nie na dzisiejsze czasy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 niektórzy moga się poczuć zasyfieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Zdecydowanie wybrałbym podłogowe po całości,grzejniki to nie potrzebne i kosztowne komplikowanie systemu grzewczego. Po pierwsze zrezygnuj z syfu ekogroszkowego bo do takiego domu nie ma odpowiedniego kotła i 50% paliwa(kasy) pójdzie z dymem. Jeśli faktycznie wybudujesz dom z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok to Twoje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy wyniesie 30kWh*150m2=4500kWh Koszt 1kWh na dzień dzisiejszy w systemie dwutaryfowym to 0,34zł czyli 4500kWh*0,34zł=1530zł przy inwestycji w system grzewczy na prąd ok.4tys.zł Przy tej opcji oszczędzasz na kominie. Do takiego domu zamiast syfiastego ekogroszka wystarczy w pełni pompa ciepła za ok.22tys.zl do całości czyli do c.o i cwu,ekogroszek wyrzucasz,komin wyrzucasz a rachunki masz ok.1530zł/2,5=612zł Przy tej opcji oszczędzasz na kominie. Teraz pytanie,czy chcesz pakować się w syf ekogroszkowy,bawić się w palacza,przenosić spore kg woreczków,żeby nic nie zaoszczędzić ? Bo koszt systemu na ekogroszek to dobry kocioł z zasobnikiem to ok.12tys.zł,komin 5tys.zł a rachunki za sezon ok.4500kWh*0,18zł=810zł Do tego pompa ciepła do cwu za ok.8tys.zł czyli w sumie bardzo upierdliwy system grzewczy za 25tys.zł,kompletnie mija się z celem ! Przy tej opcji pakujesz się w koszty z kominem. Wybór nalezy do Ciebie Jak zwykle pierdu, pierdu z liczydła i mity o kominach za 5 tysięcy i syfie przy groszku a sam kozą pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Budynek nowoprojektowany o EUco około 30 kwh/m2/rok Powierzchnia użytkowa 150m2 W budynku jako główne ogrzewanie oraz do podgrzania c.w.u. przyjęty został kocioł na ekogroszek. Dla przygotowania c.w.u w okresie "nie palnym" miały zostać zamontowane 2 bojlery - jeden na parterze i 2 na piętrze. Ostatnio jeden z instalatorów przekonywał mnie do powietrznej pompy ciepła, której koszt to około 8-10k zł. Na parterze jest ogrzewanie podłogowe wodne, a na piętrze tradycyjne grzejniki. Co o tym myślicie. Wracając do tematu - najlepiej zapewne i komfortowo byłoby abyś ogrzał budynek prądem ale to musisz sobie wyliczyć czy Ci się będzie to opłaciło ekonomicznie. Jak koniecznie chcesz kocioł na ekogroszek i takie główne źródło ogrzewania to w cenie 7700 zł na pewno dobry kocioł na eko z dobrym sterowaniem znajdziesz. Powietrzne pompy ciepła dla ogrzewania CWU są ostatnio jakoś trendy ale to znajdź sobie najlepiej znacznie tańszą. Możesz też CWU w lecie grzać kotłem na eko w trybie lato - albo grzać bojler grzałką elektryczną. Co do podłogówki i grzejników to ja zdecydowałem u siebie na pietrze o grzejnikach dlatego, że mam tam wszędzie parkiet dębowy gruby i nie chciałem też mieć w sypialniach podłogówki a nikt też dokładnie nie wiedział jak się podłogówka sprawdzi pod parkietem. Tyle mojego zdania w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ja podłogówkę mam pod 15mm dechą - działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 hmpeg przy takich małych stratach co byś nie wybrał to i tak będzie po dużej taniości Co nie wybierzesz będzie dobrze. W twoim domu jest sens montażu pompki ciepła i jej zastosowania jako źródła ciepła, też nie pchał bym się w wungiel. Komin i tak choć jeden musisz wybudować także arturka i jego "liczydło" bierz z przymrużeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 No proszę sprzedawca teoretyk juz planuje komuś coś wciskać na forum kolego nie słuchaj sprzedawców teoretyków którzy jeszcze nic nie wykonali baaa nawet u siebie nie ma PC bo nie umie sobie załatwić.. a całą wiedzę posiada z www i forum muratora...kup porządny kociołek a jak tak bardzo chcesz pc na ciepła wodę latem to pc za ok 3-5tys zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 10.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Jak zwykle pierdu, pierdu z liczydła i mity o kominach za 5 tysięcy i syfie przy groszku a sam kozą pali No to mówię "SPRAWDZAM" Ja oferuję gościowi zamiast komina,kotła na ekogroszek i pompy ciepła do cwu za w sumie 25tys.zł,pompę ciepła do c.o i cwu 8kW z montażem i zasobnikiem 300l za 22tys.zł,bez konieczności robienia komina z rachunkami 700zł za sezon przy takim zapotrzebowaniu czyli 30kWh/m2/rok. A Ty co oferujesz na przebitkę ? Pierdu,pierdu ? Nie oferuję powietrznych pomp czy grzania prądem do "durszlaków" i domów "przedwojennych"... Edytowane 10 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Na sam prąd też wydolisz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ja bym w to nie wszedł bez rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 No to mówię "SPRAWDZAM" Ja oferuję gościowi pompę 8kW z montażem i zasobnikiem 300l za 22tys.zł,bez konieczności robienia komina z rachunkami 700zł za sezon przy takim zapotrzebowaniu czyli 30kWh/m2/rok. A Ty co oferujesz na przebitkę ? Pierdu,pierdu ? a co jesli rachunki będa większe teoretyku?? Zapłacisz róznice?? Z czego, jak Ty nawet roboty porządnej nie masz . Nie ośmieszaj sie po raz kolejny handlarzyno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 ja podłogówkę mam pod 15mm dechą - działa Bałem się, że mi się po prostu za bardzo porozsycha a i parkieciarze byli do tego pesymistycznie nastawieni. W każdym razie wybrałem grzejniki i to rozwiązanie się sprawdza a jak byłoby z podłogówką na piętrze no to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 No to mówię "SPRAWDZAM" Ja oferuję gościowi pompę 8kW z montażem i zasobnikiem 300l za 22tys.zł,bez konieczności robienia komina z rachunkami 700zł za sezon przy takim zapotrzebowaniu czyli 30kWh/m2/rok. A Ty co oferujesz na przebitkę ? Pierdu,pierdu ? Już ci napisałem i nie chcę z tobą żadnej nowej wojny zaczynać. Jesteś dla mnie niewiarygodny, zamontuj najpierw u siebie, naucz się i dopiero próbuj coś sprzedać. Liczydłem może i umiesz się posługiwać ale jak ci napisałem od ciebie nawet zardzewiałego gwoździa bym nie kupił niestety. Jesteś teoretyk jak na razie i to za duże ryzyko słuchać teorii takiego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Pomóżmy hmepg w miarę swojego doświadczenia dokonać właściwego wyboru. Przecież jak pousuwam posty nie na temat i zablokuje wątek to kolega hmepg już nic ciekawego się nie dowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 10.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) a co jesli rachunki będa większe teoretyku?? Zapłacisz róznice?? Z czego, jak Ty nawet roboty porządnej nie masz . Nie ośmieszaj sie po raz kolejny handlarzyno. Jeśli ktoś buduje poniżej 50kWh/m2/rok to mam prawo sądzić,że kuma bazę bo mieć 30kWh/m2/rok to nie tylko znaczy lepsze ocieplenie i to nie tylko papierek. Tobie bym prądu nie zaproponował bo nie masz zielonego pojęcia co to jest zapotrzebowanie domu na ciepło a co dopiero OZC... Przypomnij swoje zapotrzebowanie na ciepło ? Prawdopodobnie u ciebie kocioł dobierany jest na oko...instalatora .kup porządny kociołek a jak tak bardzo chcesz pc na ciepła wodę latem to pc za ok 3-5tys zł.... Cenę poproszę,cenę systemu grzewczego po całości. Swoją podałem to hmpeg sobie porówna w co się warto bawić. Tylko nie na PW jak lubicie robić tylko oficjalnie na forum Edytowane 10 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Chłopaki dajcie spokój bo znowu następna wojna się zacznie.Chłopak wiedział co buduje od początku coś sobie założył z góry i teraz wybór ma od A do Z co wybierze rachunki go nie zabiją.Jeśli miałbym taki dom pewnie nie wybrałbym też węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts