Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widać nasz arturek działa już jak płachta na byka gdzie się nie pojawia to nowa awantura.

Ale jak sobie pościelił tak teraz mu się śpi.

Na zaczepki nie mam zamiaru odpowiadać na pytania kolegi względem opalania eko groszkiem odpowiem wg. swojej wiedzy ( nie teoretycznej ) jeśli będzie miał.

Swoje zdanie wyraziłem.

Zdecydowanie wybrałbym podłogowe po całości,grzejniki to nie potrzebne i kosztowne komplikowanie systemu grzewczego.

Po pierwsze zrezygnuj z syfu ekogroszkowego bo do takiego domu nie ma odpowiedniego kotła i 50% paliwa(kasy) pójdzie z dymem.

Jeśli faktycznie wybudujesz dom z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok to Twoje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy wyniesie 30kWh*150m2=4500kWh

Koszt 1kWh na dzień dzisiejszy w systemie dwutaryfowym to 0,34zł czyli

4500kWh*0,34zł=1530zł przy inwestycji w system grzewczy na prąd ok.4tys.zł

Przy tej opcji oszczędzasz na kominie.

Do takiego domu zamiast syfiastego ekogroszka wystarczy w pełni pompa ciepła za ok.22tys.zl do całości czyli do c.o i cwu,ekogroszek wyrzucasz,komin wyrzucasz a rachunki masz ok.1530zł/2,5=612zł

Przy tej opcji oszczędzasz na kominie.

Teraz pytanie,czy chcesz pakować się w syf ekogroszkowy,bawić się w palacza,przenosić spore kg woreczków,żeby nic nie zaoszczędzić ?

Bo koszt systemu na ekogroszek to dobry kocioł z zasobnikiem to ok.12tys.zł,komin 5tys.zł a rachunki za sezon ok.4500kWh*0,18zł=810zł

Do tego pompa ciepła do cwu za ok.8tys.zł czyli w sumie bardzo upierdliwy system grzewczy za 25tys.zł,kompletnie mija się z celem !

Przy tej opcji pakujesz się w koszty z kominem.

Wybór nalezy do Ciebie :)

Bardzo dobry kocioł na ekogroszek to 7,5 tys ,bardzo dobra pompa plus dolne źródło do niej około 42 tys...

ale kolega pytał o pompę powietrzną do cwu ,w tej cenie to będzie markowa i taką polecam.

Ja bym nie wyrzucał grzejników,komin może tez zostać,szczególnie że to już jest...

Masz do dyspozycji:

GAZ, PRĄD. PC, PALIWA STAŁE :)

Teraz weź zrób rachunek swojego budżetu na budowę i wydziel z niego kwotę na co, następnie uwzględnij tryb życia i tzw. " poziom lenistwa" :)

A potem wyjdzie Tobie co możesz wybrać :)

Toż mój pierwszy post był w podobnym tonie a nawet więcej po porównałem wszystko co możliwe oprócz gazu.

Ale widocznie sporo osób nie może przejść obojętnie obok moich wypowiedzi...bo coś ich boli.

Edytowane przez ArturWi

Do rozważenie pozostał jeszcze kociołek na pellet ale to też trzeba popilnować zasypać i wyczyścić i może wyjść drożej od eko.

Na CWU kwestia paneli słonecznych bo tu mogą być dopłaty ze środków gminnych lub unijnych no do kotłów na eko i pellet też trafiają się dopłaty, ale nie wiem czy dla pompy powietrznej na potrzeby CWU są dopłaty bo się z tym jeszcze nie spotkałem.

Bardzo dobry kocioł na ekogroszek to 7,5 tys ,bardzo dobra pompa plus dolne źródło do niej około 42 tys...

ale kolega pytał o pompę powietrzną do cwu ,w tej cenie to będzie markowa i taką polecam.

Ja bym nie wyrzucał grzejników,komin może tez zostać,szczególnie że to już jest...

Ostatnio NIBE 11kW z 200l zasobnikiem z nierdzewki z dolnym źródłem wyszła mi 35k bez koparki :)

Chłopaki dajcie spokój bo znowu następna wojna się zacznie.

Chłopak wiedział co buduje od początku coś sobie założył z góry i teraz wybór ma od A do Z co wybierze rachunki go nie zabiją.

Jeśli miałbym taki dom pewnie nie wybrałbym też węgla.

pewnie tak ale jakoś to w praktyce nie mam wyrobionego zdania

teraz to mam jeszcze jakieś mieszane uczucia.

Po pierwsze zrezygnuj z syfu ekogroszkowego bo do takiego domu nie ma odpowiedniego kotła i 50% paliwa(kasy) pójdzie z dymem.

Do takiego domu zamiast syfiastego ekogroszka wystarczy w pełni pompa ciepła za ok.22tys.zl do całości czyli do c.o i cwu,ekogroszek wyrzucasz,komin

Teraz pytanie,czy chcesz pakować się w syf ekogroszkowy,bawić się w palacza,przenosić spore kg woreczków,żeby nic nie zaoszczędzić ?

Bo koszt systemu na ekogroszek to dobry kocioł z zasobnikiem to ok.12tys.zł,komin 5tys.zł a rachunki za sezon ok.4500kWh*0,18zł=810zł

Do tego pompa ciepła do cwu za ok.8tys.zł czyli w sumie bardzo upierdliwy system grzewczy za 25tys.zł,kompletnie mija się z celem !

Przy tej opcji pakujesz się w koszty z kominem.

Wybór nalezy do Ciebie :)

Podobny ton.... jasne..... już ci ta reklama rozum odebrała... dobrze pisał czp01 wyhamuj to i my wyhamujemy, twoje posty sa chamskie ,arogancje i prostackie na takie posty będę odpowiadał takim samym językiem...

Toż mój pierwszy post był w podobnym tonie a nawet więcej po porównałem wszystko co możliwe oprócz gazu.

Nie kolego, twój pierwszy post jak zresztą wszystkie sprowadzają się do obsrywania kotłow na eko groszek i tych którzy w nich palą.

Ostatnio po już którymś osadzeniu w pierdlu trochę rura ci zmiękła i skończyłeś z przydomkami typu brudasy, zacofańcy, neandertalczycy itp

Przeczytaj jeszcze raz swój post zanim go nie z edytujesz a później nie napiszesz że to nie prawda, następnie do rana całkiem zniknie bo go wykasujesz i będziesz udawał niewiniątko.

Do rozważenie pozostał jeszcze kociołek na pellet ale to też trzeba popilnować zasypać i wyczyścić i może wyjść drożej od eko.

Na CWU kwestia paneli słonecznych bo tu mogą być dopłaty ze środków gminnych lub unijnych no do kotłów na eko i pellet też trafiają się dopłaty, ale nie wiem czy dla pompy powietrznej na potrzeby CWU są dopłaty bo się z tym jeszcze nie spotkałem.

No nie wiem, pelet jako paliwo wygląda ładnie,czysto czyli generalnie ok, ale mam pytanie widziałeś co sie robi z kominem przy paleniu peletem?? widziałeś zapalenie się komina podczas mrozów -20st? własnie przy peleciaku? ja widziałem....

No nie wiem, pelet jako paliwo wygląda ładnie,czysto czyli generalnie ok, ale mam pytanie widziałeś co sie robi z kominem przy paleniu peletem?? widziałeś zapalenie się komina podczas mrozów -20st? własnie przy peleciaku? ja widziałem....

Z peletem nie mam doświadczenia to nie powiem jak z kominem - z ekogroszkiem mam kilkuletnie i to w paleniu na niskich temperaturach i komin ok :)