Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

Toż mój pierwszy post był w podobnym tonie a nawet więcej po porównałem wszystko co możliwe oprócz gazu.

Ale widocznie sporo osób nie może przejść obojętnie obok moich wypowiedzi...bo coś ich boli.

Wiesz co boli ???

Bo Ty taki mądry jesteś, tak się dobrze znasz na wszystkim, a te Twoje pompy to takie wspaniałe, taka taniocha że szok.

No a my ??? to zwykłe brudasy, bo trzeba węgla do zbiornika wsypac, trzeba piec wyczyścic, troche się pomęczyc żeby to wszystko poustawiac.

Burżuj się znalazł

Przeczytaj swoje posty i obiektywnie przemyśl co piszesz. Wtedy może dotrze do Ciebie, dlaczego ludzie się Ciebie "czepiają".

Pozdro

Edytowane przez blaste

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz co boli ???

Bo Ty taki mądry jesteś, tak się dobrze znasz na wszystkim, a te Twoje pompy to takie wspaniałe, taka taniocha że szok.

No a my ??? to zwykłe brudasy, bo trzeba węgla do zbiornika wsypac, trzeba piec wyczyścic, troche się pomęczyc żeby to wszystko poustawiac.

Burżuj się znalazł

Przeczytaj swoje posty i obiektywnie przemyśl co piszesz. Wtedy może dotrze do Ciebie, dlaczego ludzie się Ciebie "czepiają".

Pozdro

To może zacytuje jeszcze raz,bo widzę,że nie jarzysz tekstu za bardzo a tam masz porównane trzy systemy grzewcze łącznie z cenami i przypominam temat wątku:

"ekogroszek+pompa ciepła"

Zdecydowanie wybrałbym podłogowe po całości,grzejniki to nie potrzebne i kosztowne komplikowanie systemu grzewczego.

Po pierwsze zrezygnuj z syfu ekogroszkowego bo do takiego domu nie ma odpowiedniego kotła i 50% paliwa(kasy) pójdzie z dymem.

Jeśli faktycznie wybudujesz dom z zapotrzebowaniem 30kWh/m2/rok to Twoje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy wyniesie 30kWh*150m2=4500kWh

Koszt 1kWh na dzień dzisiejszy w systemie dwutaryfowym to 0,34zł czyli

4500kWh*0,34zł=1530zł przy inwestycji w system grzewczy na prąd ok.4tys.zł

Przy tej opcji oszczędzasz na kominie.

Do takiego domu zamiast syfiastego ekogroszka wystarczy w pełni pompa ciepła za ok.22tys.zl do całości czyli do c.o i cwu,ekogroszek wyrzucasz,komin wyrzucasz a rachunki masz ok.1530zł/2,5=612zł

Przy tej opcji oszczędzasz na kominie.

Teraz pytanie,czy chcesz pakować się w syf ekogroszkowy,bawić się w palacza,przenosić spore kg woreczków,żeby nic nie zaoszczędzić ?

Bo koszt systemu na ekogroszek to dobry kocioł z zasobnikiem to ok.12tys.zł,komin 5tys.zł a rachunki za sezon ok.4500kWh*0,18zł=810zł

Do tego pompa ciepła do cwu za ok.8tys.zł czyli w sumie bardzo upierdliwy system grzewczy za 25tys.zł,kompletnie mija się z celem !

Przy tej opcji pakujesz się w koszty z kominem.

Wybór nalezy do Ciebie :)

Węgiel w jakiejkolwiek postaci ja uważam za duże zło,wcale nie konieczne,ja takze uważam go za syfiasty,ja także uważam go za bardzo drogie rozwiązanie do domu,właśnie dla burżuja.

Edytowane przez ArturWi

ja czyms takim pale i nie ma problemu

jestem praktyk

Ja mam takich praktyków dookoła,także nie bez powodu u mnie w domu nie ma komina spalinowego w "pralnio-suszarni" a na budowanie kotłowni i miejsca składowania opału nie było mnie stać,bo mam ograniczony budżet,taki ze mnie burżuj,że zrezygnowałem z ogrzewania węglem...

Ja mam takich praktyków dookoła,także nie bez powodu u mnie w domu nie ma komina spalinowego w "pralnio-suszarni" a na budowanie kotłowni i miejsca składowania opału nie było mnie stać,bo mam ograniczony budżet,taki ze mnie burżuj,że zrezygnowałem z ogrzewania węglem...

A z kozy to oknem dym wypuszczasz ?

Co kotłownia nie była zaprojektowana w bryle domu ?

Na pewno była,także jakiś oszczędności nie uzyskałeś za niewybudowany metraż.

Już nawet miki ci to tłumaczył ale tak jak pisałem ty wyznajesz tylko jedną prawdę, no żeby było ściśle jak na razie to tylko teorię niestety.

Wracając do tematu to pomysł grzania CWU w lato powietrzną pompą ciepła podoba mi się ( zwłaszcza jak moje miasto się przełamie i też w końcu dofinansuje ten aspekt ekologicznego grzania) to jestem skłonny taka pompę sobie zainstalować. To wtedy jak nabiorę doświadczenia w tym temacie to się podzielę uwagami i wnioskami.

Moje pytanie ( ktoś to już liczył) - ile taka pompa pobierze prądu przez miesiąc dla potrzeb samego CWU dla 4 osobowej rodziny. Wszyscy głównie biorą prysznice 2 razy dziennie. Chciałem się zorientować ile w normalnej taryfie prądu będzie to kosztować ( jakaś szacunkowa wartość) ?

Znajomy teraz tak buduje i daje do domu kocioł na ekogroszek i powietrzną pompę dla CWU.

Moje pytanie ( ktoś to już liczył) - ile taka pompa pobierze prądu przez miesiąc dla potrzeb samego CWU dla 4 osobowej rodziny. Wszyscy głównie biorą prysznice 2 razy dziennie. Chciałem się zorientować ile w normalnej taryfie prądu będzie to kosztować ( jakaś szacunkowa wartość) ?

Przy pradzie jednotaryfowym koszt nie powinien przekroczyc 2,00-2,50 zl na dobe. I to raczej wersja pesymistyczna, bo letni COP bedzie wysoki.

Powiedzmy grochem wyjdzie z 2,6PLN na dobe ... niech będzie 3PLN

3 - 2 = 1PLN * 31 = 31PLN za miesiąc * 6 ~186PLN za rok , koszt pompki ~3000PLN / 186PLN ~ 16lat

2,6 - 2 = 0,6 *31 = 18,6PLN za miesiąc * 6 ~111PLN za rok , koszt pompki ~3000PLN /111PLN ~27lat

2,6 -2,5 = 0,1 *31 = 3,1PLN za miesiąc * 6 ~ 18,6PLN za rok , koszt pompki ~3000PLN/18,6PLN ~ 161 lat

Jak Wam się nie chce latem palić - kupujcie , ja poczekam jeden sezon ... no chyba że mnie będzie wk..wiać to zamontuje ale pewnie do tego czasu ECAT ruszy i wszyscy będziemy mieć reaktorki w domu i będziemy grzać zimną fuzją - wtedy i kociłki i pompki i gazy i inne zmazy pójda w niepamięć ;)

no to mi przy czeskim brudnym wunglu wychodzi około 80 groszy/dobę przy 7-miu osobach.

Czech kupiony 3 lata temu po 300pln/tonę

Jeśli zaś ktoś kupi groszek po 1000pln to wyjdzie podobnie jak podaje Pexis przy pompie.

Jedno mnie tylko zastanawia czy na pewno to samo jak dla takiej ilości osób, co prawda bez roboty.

Dodam że latem do podgrzewania CWU zasyp to co 7,5 czy 8 tygodni także też nie ma roboty jak to niektórzy przedstawiają.

Jak Wam się nie chce latem palić - kupujcie , ja poczekam jeden sezon ... no chyba że mnie będzie wk..wiać to zamontuje ale pewnie do tego czasu ECAT ruszy i wszyscy będziemy mieć reaktorki w domu i będziemy grzać zimną fuzją - wtedy i kociłki i pompki i gazy i inne zmazy pójda w niepamięć ;)

Zapisałem sie na listę:) ciekawe co mi przyjdzie za info i kiedy :)

Przy pradzie jednotaryfowym koszt nie powinien przekroczyc 2,00-2,50 zl na dobe. I to raczej wersja pesymistyczna, bo letni COP bedzie wysoki.

Dzięki wszystkim za konkretne odpowiedzi. U mnie eko dla CWU w moim żeliwnym monstrum wychodzi deczko więcej.

Jak wprowadzą dopłaty to na pewno pompę przetestuję i nie obchodzi mnie czy się zwróci - no chyba, że nie zdążę i faktycznie ECAT będzie wcześniej osiągalny - to kociołek na złom a ciężki to dużo kaski będzie :)

A może jakieś wyliczenia???

Chcesz wyliczenia, czy moze lepiej dane realne ktore podaje?

Praktyka:

Mam srednia przy 3 osobach 3,8kWh/dobe z sezonu grzewczego od pazdziernika, Przy letnim grzaniu powietrzna COP bedzie wyzszy i woda w instalacji cieplejsza. Nie przekroczy 4kWh/ dobe co przy cenie 58gr za kWh da niecale 2,40 zl/dobe

Teraz teoria:

100l/osobe na dobe CWU o temperaturze 50*C (dosyc rozrzutnie IMHO)

Podgrzanie 400l wody z 15 do 50*C wymaga 15,6kWh energii. Z COP=4 licznik nakreci nam 3,9kWh zuzycia energii elektrycznej.

Chcesz wyliczenia, czy moze lepiej dane realne ktore podaje?

Praktyka:

Mam srednia przy 3 osobach 3,8kWh/dobe z sezonu grzewczego od pazdziernika, Przy letnim grzaniu powietrzna COP bedzie wyzszy i woda w instalacji cieplejsza. Nie przekroczy 4kWh/ dobe co przy cenie 58gr za kWh da niecale 2,40 zl/dobe

Teraz teoria:

100l/osobe na dobe CWU o temperaturze 50*C (dosyc rozrzutnie IMHO)

Podgrzanie 400l wody z 15 do 50*C wymaga 15,6kWh energii. Z COP=4 licznik nakreci nam 3,9kWh zuzycia energii elektrycznej.

Rozrzutnie ten cop policzyłeś.... 3 wanny wody po 200l do tego zmywarka,pralka i duperele.. niech będzie jakieś 500-max 700l wody dziennie o tem ok 42-44 policz sobie czy będzie tak radośnie...