Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tam przyznaje, średnie zużycie CWU mam raczej małe. Cała czwórka bierze prysznice, wanna to wyjątek może jedna na miesiąc a może nie, zmywarki, pralki same sobie wodę grzeją - no to jeszcze trochę ciepłej wody idzie w kuchni. Pewnie 300 l wystarcza ( musiałbym zamontować licznik na CWU aby to dokładnie zmierzyć). Wobec powyższego w moim wydaniu pompa dla potrzeb CWU ma sens ekonomiczny ( pomijając koszt zakupu).

Koledze hmepg do wymienionych przez niego systemów grzewczych trzeba też wskazać, że ECAT może być całkiem niedługo osiągalny - to idąc za przykładem Piotrka - ja też zapisuje się na listę oczekujących :)

Jak bajki to poczekamy - bo moje żeliwne bydle to i ze 20 lat jeszcze wytrzyma :(

Znajomy teraz tak buduje i daje do domu kocioł na ekogroszek i powietrzną pompę dla CWU.

W nowo budowanym domu taki zestaw nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego,no chyba,ze kolega ma za dużo kasy i nie ma co z nią zrobić to tak ale w takim wypadku to brakuje jeszcze solarów na dachu ;)

Jeśli kocioł to nie pompa ciepła,nawet do cwu a tylko bojler bo inaczej inwestycja w cały system wyjdzie bardzo drogo no ale z drugiej strony,kto bogatemu zabroni :)

Tylko nie mówcie później,ze węgiel wybieracie ze względów ekonomicznych bo jedno przeczy drugiemu...

Edytowane przez ArturWi

W nowo budowanym domu taki zestaw nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego,no chyba,ze kolega ma za dużo kasy i nie ma co z nią zrobić to tak ale w takim wypadku to brakuje jeszcze solarów na dachu ;)

Jeśli kocioł to nie pompa ciepła,nawet do cwu a tylko bojler.

Pewnie nie ma... sasiadowi załozyli PC na zimę i pc na lato :) ma 2 niezależne pc a najciekwsze jest to ze zimą chodzą obie bo jak nie chodzi druga to gosć nie ma cwu :p to ma ekonomiczną logike, !!!

Pewnie nie ma... sasiadowi załozyli PC na zimę i pc na lato :) ma 2 niezależne pc a najciekwsze jest to ze zimą chodzą obie bo jak nie chodzi druga to gosć nie ma cwu :p to ma ekonomiczną logike, !!!

No właśnie nie ma logiki i takiej pompy bym nie założył bo to jest albo z bezpośrednim parowaniem albo p-p do c.o i p-w do cwu.

Po prostu sąsiad dał się zrobić w jajo ale jak mówię,kto bogatemu zabroni ?

A już widzę po kol.poziomy,czyli pompa z bezpośrednim parowaniem...Zirius ?

Edytowane przez ArturWi

To może zacytuje jeszcze raz,bo widzę,że nie jarzysz tekstu za bardzo a tam masz porównane trzy systemy grzewcze łącznie z cenami i przypominam temat wątku:

"ekogroszek+pompa ciepła"

Węgiel w jakiejkolwiek postaci ja uważam za duże zło,wcale nie konieczne,ja takze uważam go za syfiasty,ja także uważam go za bardzo drogie rozwiązanie do domu,właśnie dla burżuja.

Artur, skoro uważasz węgiel w każdej postaci za tak straszne zło, to dlaczego chcesz grzać prądem? To jakiś rodzaj hipokryzji podobny do tego, kiedy sam nie polujesz ale mięso żresz, bo przecież mięso jest z marketu? Wiesz może, jaki udział w krajowej konsumpcji węgla ma wielka energetyka? A jaka jest efektywność produkcji prądu z węgla,straty przesyłowe itp? Wiesz jaki jest bilans energetyczny produkcji prądu z węgla - a taki używasz? Wartość uzyskanej energii elektrycznej to około 1/3 wartości energii chemicznej paliwa zużytego w elektrowni do jej wytworzenia. Zorientuj się co nieco to może zrozumiesz jak śmieszny jest jeden z Twoich argumentów, udający ekologa propagatorze maksymalnego trucia i marnotrawstwa energii. Grzejąc prądem tak naprawdę wspierasz wydobycie węgla i zużywanie go w sposób najmniej efektywny i czysty z możliwych. Wiesz, jaki jest średni wiek elektrowni węglowych w kraju? No tak, ale nie masz przecież elektrowni pod oknem... Twoja świadomość ekologiczna zatrzymała się na granicy Twojego podwórka... Albo Twojego interesu ekonomicznego. Pozdrawiam - Jacek.

Artur, skoro uważasz węgiel w każdej postaci za tak straszne zło, to dlaczego chcesz grzać prądem? To jakiś rodzaj hipokryzji podobny do tego, kiedy sam nie polujesz ale mięso żresz, bo przecież mięso jest z marketu?

A cóż mnie obchodzi,że elektrownia grzeje węglem ?

Ważne,że to nie ja nie będę dokładał do pieca,ważne,że to nie ja nie muszę mieć składu opału u siebie w domu,ważne,ze to nie ja nie muszę dbać o dostarczenie opału,ważne że to ja u siebie nie mam kotłowni tylko "pralnio-suszarnię".

To są wszystko koszty dodatkowe,na które mnie nie stać :)

Z miłą chęcią przygarnę ciepło z kotłowni miejskiej też chyba grzanej węglem ale niestety będę mieszkał na wsi ;)

Ale zbaczamy chyba z tematu ?

Edytowane przez ArturWi

Choć mieszkam 50km od elektrowni Opole to w niekoniecznie najlepszą pogodę widzę jej piękne kominy i zaje...te chmury dymu które się z nich wydobywają produkując czysty prąd dla arturka. Ze swojego komina nic nie widzę ale co kogo to obchodzi, przecież on ma czyste łapki tylko że zbiegiem czasu wyciągnie kopytka z tej chmury nad elektrownią.

Artur, czy uważasz, że pisząc " dla mnie prąd(?) w każdej postaci to zło" trzymałeś się tematu? Chyba, że powinność trzymania się tematu dotyczy twoich oponentów, ale Ciebie już nie?

Odpowiedziałem tylko na zarzut,czemu zawarłem słowo "syf" w stosunku do węgla w moim pierwszym poście,wg niektórych uważane za słowo "obelżywe" w stosunku to tegoż podmiotu ;)

Jeśli prąd brudziłby moje ręce lub okazał się być brudnym w mojej "pralnio-suszarni" to też nazwałbym go syfiastym i pewnie musiałbym z niego zrezygnować ;)

Zbaczamy z tematu po raz drugi :)

Edytowane przez ArturWi