Pyxis 11.01.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No co, swoją studnie mam Ja tez, ale cyba za maly zestaw hydroforowy. Zmywarka, pralka i duperele biora u mnie zimna wode. Moze niech kolega czp01 sam oceni blizej jakiej opcji bedzie jego srednie zuzycie CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja tez, ale cyba za maly zestaw hydroforowy. Zmywarka, pralka i duperele biora u mnie zimna wode. . A u mnie ciepłą... kazdy lubi co innego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Zapisałem sie na listę ciekawe co mi przyjdzie za info i kiedy Predzej sie kura zesiura Myslalem, ze nikt sie nie daje nabrac na takie bajki. BTW 700l z 15 do 44*C to 5,6 kWh na liczniku. Nie "powala" mnie to na kolana Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.01.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No tam przyznaje, średnie zużycie CWU mam raczej małe. Cała czwórka bierze prysznice, wanna to wyjątek może jedna na miesiąc a może nie, zmywarki, pralki same sobie wodę grzeją - no to jeszcze trochę ciepłej wody idzie w kuchni. Pewnie 300 l wystarcza ( musiałbym zamontować licznik na CWU aby to dokładnie zmierzyć). Wobec powyższego w moim wydaniu pompa dla potrzeb CWU ma sens ekonomiczny ( pomijając koszt zakupu). Koledze hmepg do wymienionych przez niego systemów grzewczych trzeba też wskazać, że ECAT może być całkiem niedługo osiągalny - to idąc za przykładem Piotrka - ja też zapisuje się na listę oczekujących Jak bajki to poczekamy - bo moje żeliwne bydle to i ze 20 lat jeszcze wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.01.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Myślę czp że jeszcze dłużej Skorupa się rozleci a środek będzie dalej dobry. Prędzej go wyrzucisz bo ci się znudzi i zechcesz coś nowszego i zdecydowanie mniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Znajomy teraz tak buduje i daje do domu kocioł na ekogroszek i powietrzną pompę dla CWU. W nowo budowanym domu taki zestaw nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego,no chyba,ze kolega ma za dużo kasy i nie ma co z nią zrobić to tak ale w takim wypadku to brakuje jeszcze solarów na dachu Jeśli kocioł to nie pompa ciepła,nawet do cwu a tylko bojler bo inaczej inwestycja w cały system wyjdzie bardzo drogo no ale z drugiej strony,kto bogatemu zabroni Tylko nie mówcie później,ze węgiel wybieracie ze względów ekonomicznych bo jedno przeczy drugiemu... Edytowane 11 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 W nowo budowanym domu taki zestaw nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego,no chyba,ze kolega ma za dużo kasy i nie ma co z nią zrobić to tak ale w takim wypadku to brakuje jeszcze solarów na dachu Jeśli kocioł to nie pompa ciepła,nawet do cwu a tylko bojler. Pewnie nie ma... sasiadowi załozyli PC na zimę i pc na lato ma 2 niezależne pc a najciekwsze jest to ze zimą chodzą obie bo jak nie chodzi druga to gosć nie ma cwu to ma ekonomiczną logike, !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To mówisz o PC z bezpośrednim odparowaniem Nie jest to ideał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To mówisz o PC z bezpośrednim odparowaniem Nie jest to ideał ee no cena była idealna 120 koła za jakieś 200 -230m2 kol poziome!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To to odparowanie bezpośrednie A cena zależy od naklejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ee no cena była idealna 120 koła za jakieś 200 -230m2 kol poziome!!! Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Pewnie nie ma... sasiadowi załozyli PC na zimę i pc na lato ma 2 niezależne pc a najciekwsze jest to ze zimą chodzą obie bo jak nie chodzi druga to gosć nie ma cwu to ma ekonomiczną logike, !!! No właśnie nie ma logiki i takiej pompy bym nie założył bo to jest albo z bezpośrednim parowaniem albo p-p do c.o i p-w do cwu. Po prostu sąsiad dał się zrobić w jajo ale jak mówię,kto bogatemu zabroni ? A już widzę po kol.poziomy,czyli pompa z bezpośrednim parowaniem...Zirius ? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.01.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To może zacytuje jeszcze raz,bo widzę,że nie jarzysz tekstu za bardzo a tam masz porównane trzy systemy grzewcze łącznie z cenami i przypominam temat wątku: "ekogroszek+pompa ciepła" Węgiel w jakiejkolwiek postaci ja uważam za duże zło,wcale nie konieczne,ja takze uważam go za syfiasty,ja także uważam go za bardzo drogie rozwiązanie do domu,właśnie dla burżuja. Artur, skoro uważasz węgiel w każdej postaci za tak straszne zło, to dlaczego chcesz grzać prądem? To jakiś rodzaj hipokryzji podobny do tego, kiedy sam nie polujesz ale mięso żresz, bo przecież mięso jest z marketu? Wiesz może, jaki udział w krajowej konsumpcji węgla ma wielka energetyka? A jaka jest efektywność produkcji prądu z węgla,straty przesyłowe itp? Wiesz jaki jest bilans energetyczny produkcji prądu z węgla - a taki używasz? Wartość uzyskanej energii elektrycznej to około 1/3 wartości energii chemicznej paliwa zużytego w elektrowni do jej wytworzenia. Zorientuj się co nieco to może zrozumiesz jak śmieszny jest jeden z Twoich argumentów, udający ekologa propagatorze maksymalnego trucia i marnotrawstwa energii. Grzejąc prądem tak naprawdę wspierasz wydobycie węgla i zużywanie go w sposób najmniej efektywny i czysty z możliwych. Wiesz, jaki jest średni wiek elektrowni węglowych w kraju? No tak, ale nie masz przecież elektrowni pod oknem... Twoja świadomość ekologiczna zatrzymała się na granicy Twojego podwórka... Albo Twojego interesu ekonomicznego. Pozdrawiam - Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.01.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Tak to prawda kto bogatemu zabroni kupić pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Artur, skoro uważasz węgiel w każdej postaci za tak straszne zło, to dlaczego chcesz grzać prądem? To jakiś rodzaj hipokryzji podobny do tego, kiedy sam nie polujesz ale mięso żresz, bo przecież mięso jest z marketu? A cóż mnie obchodzi,że elektrownia grzeje węglem ? Ważne,że to nie ja nie będę dokładał do pieca,ważne,że to nie ja nie muszę mieć składu opału u siebie w domu,ważne,ze to nie ja nie muszę dbać o dostarczenie opału,ważne że to ja u siebie nie mam kotłowni tylko "pralnio-suszarnię". To są wszystko koszty dodatkowe,na które mnie nie stać Z miłą chęcią przygarnę ciepło z kotłowni miejskiej też chyba grzanej węglem ale niestety będę mieszkał na wsi Ale zbaczamy chyba z tematu ? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Kto bogatemu zabroni? No jasne... przecież ja jego kredytu spłacać nie będę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Choć mieszkam 50km od elektrowni Opole to w niekoniecznie najlepszą pogodę widzę jej piękne kominy i zaje...te chmury dymu które się z nich wydobywają produkując czysty prąd dla arturka. Ze swojego komina nic nie widzę ale co kogo to obchodzi, przecież on ma czyste łapki tylko że zbiegiem czasu wyciągnie kopytka z tej chmury nad elektrownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Wiecie ile tam dziennie wungla ( miału ) przerabiają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.01.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Artur, czy uważasz, że pisząc " dla mnie prąd w każdej postaci to zło" trzymałeś się tematu? Chyba, że powinność trzymania się tematu dotyczy twoich oponentów, ale Ciebie już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.01.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Artur, czy uważasz, że pisząc " dla mnie prąd(?) w każdej postaci to zło" trzymałeś się tematu? Chyba, że powinność trzymania się tematu dotyczy twoich oponentów, ale Ciebie już nie? Odpowiedziałem tylko na zarzut,czemu zawarłem słowo "syf" w stosunku do węgla w moim pierwszym poście,wg niektórych uważane za słowo "obelżywe" w stosunku to tegoż podmiotu Jeśli prąd brudziłby moje ręce lub okazał się być brudnym w mojej "pralnio-suszarni" to też nazwałbym go syfiastym i pewnie musiałbym z niego zrezygnować Zbaczamy z tematu po raz drugi Edytowane 11 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts