Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mam z tym duzy problem, ale staram sie pilnowac. Z czym dalem "dupy" ? :)

to nieistotne. Nie chciałem Cię urazić. Sam jestem po polibudzie, tylko, że we Wro. Żeby było śmiesznie kierunek Ochrona Środowiska, a dokładnie Systemy ochrony Atmosfery. Uśmiecham się, jak czytam o argumentach, jakimi przerzucacie się w sensie zanieczyszczeń powietrza emitowanych przez elektrownie węglowe, czy nasze domowe instalacje grzewcze.

Nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji, to taki mały off top :)

Podaj mi sprawnosc instalacji mokrego odsiarczania i elektrofiltrow na kominie Twoim i Twoich "niskoemisyjnych" sasiadow, znajomych ?

Poczujesz się lepiej jak ci powiem że nie znam się na tym ?

Wali mnie to jak artura pod względem tego z czego czysty prąd w jego żyłach płynie.

U mnie nie ma, ani czarnego dymu ani pary czy czegokolwiek innego.

No ostatnio chyba ze trzy lata temu przy ostatnim rozpalaniu może przez 5 minut coś się przydymiło lekko.

Ja tam politechniki Opolskiej nie kończyłem ale " w ogóle" to piszę osobno.

Także jak wyżej, widać co kończyłeś i po tym jak moc pompy dobrałeś.

Dziwić się że ten kraj tak wygląda skoro takich inżynierów i inteligencję bądź co bądź mamy.

"W ogole" moze i piszesz OK, ale za to cala reszta to glownie pierdzielenie glupot. :)

Poczytaj forum to sie dowiesz dlaczego taka moc i dlaczego zrobilem to dobrze ;)

Poczujesz się lepiej jak ci powiem że nie znam się na tym ?

Wali mnie to jak artura pod względem tego z czego czysty prąd w jego żyłach płynie.

U mnie nie ma, ani czarnego dymu ani pary czy czegokolwiek innego.

No ostatnio chyba ze trzy lata temu przy ostatnim rozpalaniu może przez 5 minut coś się przydymiło lekko.

Jak sie nie znasz... to moze się na ten akurat temat nie wypowiadaj. Bo ilość "syfu" emitowana przez przytaczaną elektrownię jest nieporównywalnie mniejsza od tego emitowanego przez "kociołki" o zbliżonej sumarycznej mocy

No to może inwestor zabierze zdanie.

Prądu nie chcę.

Gazu nie mam możliwości podłączyć.

Pompa ciepła - to pompa ciepła powietrzna. Po cenie pompy można było się spostrzec, ze to nie gruntowa. Niestety osoby mające problemy z czytaniem ze zrozumieniem wyłowiły zwrot "pompa ciepła" i poszły za ciosem.

Forum przydatne max w 10%.

90% to kłótni i wymienianie złośliwości pomiędzy forumowiczami. Jest pajac, który nie ma pojęcia o czy mówi - olej go i rzetelnie odpowiedz. Nie zachowuj się jak polityk i nie dyskutuj, a jeżeli już musisz to powiedz mu tak spierda..j, żeby poczuł radość na zbliżającą się podróż.

Pamiętajcie - nie każdy, kto tu wchodzi nie ma pojęcia o czym pisze - budynek nie bez przypadku ma 30kwh.

Skoro się nie zgadzacie to zaproponujcie inny pomysł na na C.O i c.w.u. ?

ps.

Budynek budowany z gotówki - kto bogatemu zabroni. Nie życzę sobie takich wycieczek .

to nieistotne. Nie chciałem Cię urazić. Sam jestem po polibudzie, tylko, że we Wro. Żeby było śmiesznie kierunek Ochrona Środowiska, a dokładnie Systemy ochrony Atmosfery. Uśmiecham się, jak czytam o argumentach, jakimi przerzucacie się w sensie zanieczyszczeń powietrza emitowanych przez elektrownie węglowe, czy nasze domowe instalacje grzewcze.

Nie mam zamiaru brać udziału w tej dyskusji, to taki mały off top :)

Moze jednak wezmiesz. Tutaj bardzo czesto przychodzi jak widzisz walczyc z "ciemnota". Nieraz to nawet bywa zabawne. ;)

Jak sie nie znasz... to moze się na ten akurat temat nie wypowiadaj. Bo ilość "syfu" emitowana przez przytaczaną elektrownię jest nieporównywalnie mniejsza od tego emitowanego przez "kociołki" o zbliżonej sumarycznej mocy

Zdefiniuj "syf".

Ile taki kociołek emituje "syfu" przy mocy 6-20kW ?

Większość jak piszesz to niestety pierdzenie :)

Rożni się hukiem a i smrodu komuś można narobić jak ktoś się na tym nie zna.

Dla mnie marketing i chęć zysku jest trochę niżej jak dla niektórych.

Przepraszam Pexis bo to co wyżej to było czepialstwo.

Wieczorami jak ślepoczę na klawiaturą, gubię różne literki albo coś poprzekręcam.

Pamiętajcie - nie każdy, kto tu wchodzi nie ma pojęcia o czym pisze - budynek nie bez przypadku ma 30kwh.

Skoro się nie zgadzacie to zaproponujcie inny pomysł na na C.O i c.w.u. ?

No to konkret,jeśli nie chcesz prądu a w Twoim wypadku byłby zasadny to po danych sądzę,ze obciążenie cieplne domu masz na poziomie ok.3,5-4kW.

Nie pasuje mi tutaj zestaw kocioł na ekogroszek+pompa ciepła do cwu.

Do c.o i cwu pod taką moc odpowiednia będzie pompa ciepła powietrze-woda Atlantic Extensa 8kW,która przy -20st.C dysponuje mocą 4,8kW.

Koszt z zasobnikiem cwu 300l i montażem to 23tys.zł.

Jeśli pasuje Ci wykonanie samemu kolektora poziomego pod pompę gruntową to pompa polskiego producenta wyjdzie Cię ok.25-27tys.zł

Edytowane przez ArturWi

Miałem się nie wypowiadac, no ale...fotohobby, nie byłbym taki pewien. Przecież na ten temat nie ma żadnych danych porównawczych, przynajmniej ja o takich nie słyszałem. Poza tym, trzeba by było wziąć x takich samych kotłów, pracujących w identycznych warunkach, oaplanych takim samym opałem i ogrzewających taka samą powierzchnię w identycznych budynkach. Czysta teoria.

Kotły na eko zasilane są gatunkami węgla o dość niskich zawartosciach siarki, bo przecież o ten pierwiastek tutaj głównie chodzi. W elektrowniach spala się węgle najniższej jakości. Z kolei systemy wyłapywania zanieczyszczeń o których pisałeś we wcześniejszym poście charakteryzują się bardzo wysokimi sprawnościami.

Sam mam bliziutko do elektrowni w Bogatyni, opalanej brunatem wydobywanym w sasiedniej kopalni. Chłodnie emitują parę, która też nie do końca nie jest obojętna dla środowiska i klimatu, a ściślej mówiąc dla zmian klimatycznych. Emisji pary wodnej niedługo ma nie być - będzie wykorzystywana do ogrzewania szklarni. natomiast degradacja związana z odkrywkowym wydobyciem węgla. Masakra.

tutaj o wykorzystaniu "odpadów" z elektrowni w Bogatyni;

http://www.bogatynia.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1119:ziemia-w-zatoniu-sprzedana-kupia-j-firma-tomatex&catid=34:aktualnosci&Itemid=136

No to konkret,jeśli nie chcesz prądu a w Twoim wypadku byłby zasadny to po danych sądzę,ze obciążenie cieplne domu masz na poziomie ok.3,5-4kW.

/QUOTE]

1. Przeczytaj mój poprzedni post....

2. Ekogroszek ma grzać c.w.u w zimie, pompa w okresie "niegrzewczym". A może bojlery pojemnosciowe ?

A ile "syfu" z elektrowni przypada na moja 3kW pompe ciepla?

Pyxis ... skąd mogę wiedzieć ... to nie ja jestem ekspertem , spytaj fotohobby ->

:D

/QUOTE]

1. Przeczytaj mój poprzedni post....

2. Ekogroszek ma grzać c.w.u w zimie, pompa w okresie "niegrzewczym". A może bojlery pojemnosciowe ?

@hmepg

mój pierwotny zamiar był taki jak Twój - groch na zimę pompa do cwu na lato + ewentualne dogrzanie w okresach przejściowych ...

Na razie zrezygnowałem z pompy , przeliczyłem i stwierdziłem że zawsze mogę ją dokupić jak będzie mnie draznić grzanie wody latem grochem.

Edytowane przez adkwapniewski

Zdefiniuj "syf".

Ile taki kociołek emituje "syfu" przy mocy 6-20kW ?

Sprawdz w certyfikatach, ktore przedstawil producent Twojego kotla, pozniej przelicz, ile takich kociolkow potrzeba, aby uzyskac moc 1500MW

"Syf" to pyly i zwiazki siarki, ewentualnie jeszcze CO2