Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

1. Przeczytaj mój poprzedni post....

2. Ekogroszek ma grzać c.w.u w zimie, pompa w okresie "niegrzewczym". A może bojlery pojemnosciowe ?

Jeśli uważasz to za bardziej ekonomiczne od jednego źródła do wszystkiego to pompa ciepła do cwu jest w cenie od 5-9tys.zł przy czym technika w tych pompach jest taka sama czyli made in china czyli wybieraj najtańszą.

Bojler pojemnościowy zależy od zużycia cwu,jeśli miałby być ok.200-300l to licz na pracę z COP1 w II taryfie.

P.S.

Jaki dobrałeś kocioł do obciążenia 3,5kW przy -20st.C ? Ja narazie takiego nie znalazłem ;)

Jeśli chcesz,żeby dobrze pracował jakikolwiek to zastanów się nad buforem pod niego bo większa część ciepła,paliwa,złotówek ujdzie kominem a nie do domu.

Edytowane przez ArturWi

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to konkret,jeśli nie chcesz prądu a w Twoim wypadku byłby zasadny to po danych sądzę,ze obciążenie cieplne domu masz na poziomie ok.3,5-4kW.

No ja tam może mniej wyrywny i biegły w liczeniu jestem ale dla mnie to jakieś 4,5kW + jakieś 2 do 3kW na CWU w zależności od zasobnika na CWU.

Można wstawić kociołek 7kW, nie lubię się posługiwać cenami na forum ale w tym przypadku podam, kociołek około 6 tysi porządnym sterowaniem.

Zasobnik zależy jaki kolega wybierze, zwykły (stalowy) z podwójnym płaszczem około 700 do 800pln jeśli z nierdzewki to około 3500 do 4000pln z wieczystą gwarancją.

Instalacji chyba nie liczymy bo czy PCi, czy gaz, wungiel, olej opałowy to tak samo trzeba w nią zainwestować.

Zawsze proponuję, proszę jeden sezon spróbować podgrzewać CWU kotłem, kasę na solary czy PCi zawsze zdążymy wydać jak się komuś to nie będzie podobać.

jeśli z nierdzewki to około 3500 do 4000pln z wieczystą gwarancją.

albo zrobi tak jak ja i kupi używkę. Kupiłem Viessmanna 200L z gniazdem na grzałę elektr. z 1984 roku, ładnie ocieplony i wsadzony w elegancką obudowę za 1600 złotych. Przed zakupem gość odkręcił górną flanszę, dał mi w łapy latarę i kazał świecić do srodka. Wszystko jak nowe, więc po co przepłacać??

Dlaczego taki wiekowy? Były tez młodsze o takiej samej pojemności. jak z kolesiem zaczęlismy je po kolei dżwigać, ten był najcięższy, czyli z najgrubszej blachy.

O Pyxis widzę że juz się wycofałeś z tych rewelacji o zużyciu prądu w twojej stopce,widzę że zaczynasz mądrzeć,bo twoje argumenty za szukaniem klientów na pompy zaczynają topnieć...

Padlo Ci na slepia, bo ja w stopce NIGDY nie podawalem swojego zuzycia.

Dla Ciebie specjalnie podaje dane z oststniej chwili:

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-11 23:10:17 (10,97 [d]) ---------

Czas pracy CO: 75,21 [h] (87,7%)

Czas pracy CWU: 10,56 [h] (Cykli: 36) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 85,8 [h]

Startów: 40 (Średnio dziennie: 3,6)

Czas pracy śr CO: 6,86 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,96 [h/d]

Czas pracy śr: 7,8 [h/d]

Szacowane zużycie: 296 [kWh] Średnio: 27,0 [kWh/d]

CWU: 52 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 244 [kWh] Średnio: 22,3 [kWh/d]

CO/100m2: 9,7 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 97 zł w tym CO [1/99%]: 78 zł CWU [5/95%]: 18 zł

------------------------------------------------------------------------

Akurat chyba na odwrot. :-)

Tak ? :D To już jest nudne ...

Napisz lepiej jaką masz temp w domciu , przy tym zużyciu kWh i czy próbowałeś na +24 podjechać , a na ile *C grzejesz CWU i ile L (55*C -60*C - jest osiągalne ? Jakim kosztem ?) aaaa i jak duże masz DZ ?

Powietrzne znam (macałem) , "gruntówki" nie ...

Edytowane przez adkwapniewski

No ja tam może mniej wyrywny i biegły w liczeniu jestem ale dla mnie to jakieś 4,5kW + jakieś 2 do 3kW na CWU w zależności od zasobnika na CWU.

Można wstawić kociołek 7kW, nie lubię się posługiwać cenami na forum ale w tym przypadku podam, kociołek około 6 tysi porządnym sterowaniem.

Zasobnik zależy jaki kolega wybierze, zwykły (stalowy) z podwójnym płaszczem około 700 do 800pln jeśli z nierdzewki to około 3500 do 4000pln z wieczystą gwarancją.

Instalacji chyba nie liczymy bo czy PCi, czy gaz, wungiel, olej opałowy to tak samo trzeba w nią zainwestować.

Zawsze proponuję, proszę jeden sezon spróbować podgrzewać CWU kotłem, kasę na solary czy PCi zawsze zdążymy wydać jak się komuś to nie będzie podobać.

To jest podejście do tematu.Duży plus się należy.

Nie tak jak inni ,którzy zainwestowali majątek w pompy ciepła,albo kupili badziewie nazwane pompą ciepła i sami to pokleili i teraz co dzień próbują tutaj na forum szukac dowodów-o jaki ja mądry mam pompę ciepła .

Tak ? :D To już jest nudne ...

Napisz lepiej jaką masz temp w domciu , przy tym zużyciu kWh i czy próbowałeś na +24 podjechać , a na ile *C grzejesz CWU i ile L (55*C -60*C - jest osiągalne ? Jakim kosztem ?) aaaa i jak duże masz DZ ?

Temp w domu 22*C. Na +24 nie probowalem. Probowalem na 23*C, bo zona cieplolubna, ale juz przy 22 siedze w gaciach i koszulce i kompromisem zostalo na 22*C.

CWU grzeje na 47*C. 55-60*C bede grzal, jak bede chcial sparzyc kaczki na pierze. Mnie parzy woda w kranie ktora ma 43*C. Nie mam skory jak slon. Zasobnik Galmet 300l.

O DZ poczytaj w stopce.

Pyxis podaje tylko symulacje. Puki nie zapoda faktury, albo stanów licznika dyskusja z nim nie ma sensu. A ze stopki rzeczywiście zniknęło zużycie prądu. Czyżby zima przyszła i temperatura DZ spadła i nie ma już czym się chwalić?

Do lekarza od oczek prosze. NIGDY nie podawalem zadnego zuzycia w stopce. Podaje w watku o zuzyciu regularnie. Doczytaj.

1. Przeczytaj mój poprzedni post....

2. Ekogroszek ma grzać c.w.u w zimie, pompa w okresie "niegrzewczym". A może bojlery pojemnosciowe ?

Tak to już jest na forum.... napisałeś post, co niektórym już się kontrolki zaświeciły że komuś Pc się wciśnie...generalnie musisz oszacować ile Ci tej cwu latem pójdzie..możesz grzac kotłem ( trochę upierdliwe -ale najtańsze : przecież za zródło ciepła juz zapłaciłeś) możesz grzać elektrycznie te kilka miesięcy -wystarczy do zasobnika cwu wsadzić grzałkę,możesz wreszcie kupić małą pc lub solary. jakbym miał wybulić 10 tysi za pc to na bank wolę solary...zresztą posiadam takowe...

wiemy że masz zużycie przecietne,bo producent twojej pompy podaje zużycie prądu dla 140m domu podaje 400zł za cały sezon sic..!

Wprowadzanie w błąd,a gdyby ten dom miał zużycie 15kWh/m2/rok czyli

140*15=2100kWh/3,5=600kWh*0,4=240zł za sezon grzewczy:)

Edytowane przez ArturWi