karoka65 11.01.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Pexis ja myślę że żyję jak normalny człowiek.Przez cały rok CO i CWU z kotła na groszek.Moja comiesięczna opłata za energię elektryczną to obecnie prawie 260pln/miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 wiemy że masz zużycie przecietne,bo producent twojej pompy podaje zużycie prądu dla 140m domu podaje 400zł za cały sezon sic..! A jaki zwiazek dostrzegasz w tym fakcie ze mna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Bo kolega coś ewidentnie do mnie ma, a ja tylko odpowiadam pięknym z nadobne Nic nie mam. Szkoda mi Cie tylko jak robisz z siebie glupka piszac jakies niestworzone rzeczy na temat DZ. Napisalem Ci to juz wczesniej, tylko bardziej w formie eufemizmu. Widac nie dotarlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Moja comiesięczna opłata za energię elektryczną to obecnie prawie 260pln/miesiąc. Ale chyba nie myslisz, ze ja podaje zuzycie dla CALEGO domu? Przeciez podaje tylko i wylacznie zuzycie na cele CO i CWU. Chyba, ze czegos nie rozumiem w Twoim poscie. Za prad bytowy (czyli wszystko poza PCi) place miesiecznie 225 zl (srednia z 5 miesiecy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.01.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No to może inwestor zabierze zdanie. Prądu nie chcę. Gazu nie mam możliwości podłączyć. Pompa ciepła - to pompa ciepła powietrzna. Skoro się nie zgadzacie to zaproponujcie inny pomysł na na C.O i c.w.u. ? Witam. Kolego, jeżeli zdecydowałeś ekogroszek do Co, to dokup1 bojler i dobrze sterowaną cyrkulację. Najlepiej ze sterownika kotła. Drugi bojler wg. mnie zbędny, pewno o odległości chodziło, cyrkulacja da radę. Koszt opału do CWU w sezonie niegrzewczym przy normalnym zużyciu - circa 70 - 80 PLN miesiecznie. Za cały ten sezon 600 PLN. Jak policzysz cenę zakupu, montażu i serwisu PC, to za kwotę którą na to wydasz masz opał na 10 - 12 lat grzania CWU przy założeniu, że PC w tym czasie w ogóle nie zużyje prądu. Grzanie CWU w lecie z kotła - zasypać, po 6 - 8 tygodniach wyczyścić kocioł i ponownie zasypać. 4 obsługi w sezonie niegrzewczym. Nie jest tak znów upierdliwie. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam. Kolego, jeżeli zdecydowałeś ekogroszek do Co, to dokup1 bojler i dobrze sterowaną cyrkulację. Najlepiej ze sterownika kotła. Drugi bojler wg. mnie zbędny, pewno o odległości chodziło, cyrkulacja da radę. Koszt opału do CWU w sezonie niegrzewczym przy normalnym zużyciu - circa 70 - 80 PLN miesiecznie. Za cały ten sezon 600 PLN. Jak policzysz cenę zakupu, montażu i serwisu PC, to za kwotę którą na to wydasz masz opał na 10 - 12 lat grzania CWU przy założeniu, że PC w tym czasie w ogóle nie zużyje prądu. Grzanie CWU w lecie z kotła - zasypać, po 6 - 8 tygodniach wyczyścić kocioł i ponownie zasypać. 4 obsługi w sezonie niegrzewczym. Nie jest tak znów upierdliwie. Pozdrawiam - Jacek A za 10 lat pompa wyzionie ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 W budynku jako główne ogrzewanie oraz do podgrzania c.w.u. przyjęty został kocioł na ekogroszek. Dla przygotowania c.w.u w okresie "nie palnym" miały zostać zamontowane 2 bojlery - jeden na parterze i 2 na piętrze. Ostatnio jeden z instalatorów przekonywał mnie do powietrznej pompy ciepła, której koszt to około 8-10k zł.Autor wątku sprecyzował swoje wymagania dość prosto... To Wy zrobiliście chlew z wątku usiłując mu wepchnąć na siłę Pc...zadał proste pytanie...otrzymał masę spamu ( co zresztą wytknał na forum - i słusznie) pewnie jakbyście pisali na temat to i inni by pisali więc do kogo te pretensje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Usuwam przynajmniej niektóre posty nie na temat ( może uda się jeszcze wątek uratować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts