Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogorszek + pompa ciepła

hmepg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja comiesięczna opłata za energię elektryczną to obecnie prawie 260pln/miesiąc.

Ale chyba nie myslisz, ze ja podaje zuzycie dla CALEGO domu? Przeciez podaje tylko i wylacznie zuzycie na cele CO i CWU. Chyba, ze czegos nie rozumiem w Twoim poscie.

Za prad bytowy (czyli wszystko poza PCi) place miesiecznie 225 zl (srednia z 5 miesiecy).

No to może inwestor zabierze zdanie.

Prądu nie chcę.

Gazu nie mam możliwości podłączyć.

Pompa ciepła - to pompa ciepła powietrzna.

Skoro się nie zgadzacie to zaproponujcie inny pomysł na na C.O i c.w.u. ?

Witam. Kolego, jeżeli zdecydowałeś ekogroszek do Co, to dokup1 bojler i dobrze sterowaną cyrkulację. Najlepiej ze sterownika kotła. Drugi bojler wg. mnie zbędny, pewno o odległości chodziło, cyrkulacja da radę. Koszt opału do CWU w sezonie niegrzewczym przy normalnym zużyciu - circa 70 - 80 PLN miesiecznie. Za cały ten sezon 600 PLN. Jak policzysz cenę zakupu, montażu i serwisu PC, to za kwotę którą na to wydasz masz opał na 10 - 12 lat grzania CWU przy założeniu, że PC w tym czasie w ogóle nie zużyje prądu. Grzanie CWU w lecie z kotła - zasypać, po 6 - 8 tygodniach wyczyścić kocioł i ponownie zasypać. 4 obsługi w sezonie niegrzewczym. Nie jest tak znów upierdliwie. Pozdrawiam - Jacek

Witam. Kolego, jeżeli zdecydowałeś ekogroszek do Co, to dokup1 bojler i dobrze sterowaną cyrkulację. Najlepiej ze sterownika kotła. Drugi bojler wg. mnie zbędny, pewno o odległości chodziło, cyrkulacja da radę. Koszt opału do CWU w sezonie niegrzewczym przy normalnym zużyciu - circa 70 - 80 PLN miesiecznie. Za cały ten sezon 600 PLN. Jak policzysz cenę zakupu, montażu i serwisu PC, to za kwotę którą na to wydasz masz opał na 10 - 12 lat grzania CWU przy założeniu, że PC w tym czasie w ogóle nie zużyje prądu. Grzanie CWU w lecie z kotła - zasypać, po 6 - 8 tygodniach wyczyścić kocioł i ponownie zasypać. 4 obsługi w sezonie niegrzewczym. Nie jest tak znów upierdliwie. Pozdrawiam - Jacek

A za 10 lat pompa wyzionie ducha

W budynku jako główne ogrzewanie oraz do podgrzania c.w.u. przyjęty został kocioł na ekogroszek. Dla przygotowania c.w.u w okresie "nie palnym" miały zostać zamontowane 2 bojlery - jeden na parterze i 2 na piętrze. Ostatnio jeden z instalatorów przekonywał mnie do powietrznej pompy ciepła, której koszt to około 8-10k zł.

Autor wątku sprecyzował swoje wymagania dość prosto... To Wy zrobiliście chlew z wątku usiłując mu wepchnąć na siłę Pc...zadał proste pytanie...otrzymał masę spamu ( co zresztą wytknał na forum - i słusznie) pewnie jakbyście pisali na temat to i inni by pisali więc do kogo te pretensje???