tomfil 10.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam. Elektryk podoprowadzał do kotłowni i łazienek żółty-zielony kabel, rozumiem że to jakieś uziemienie ma być. Spytałem czy jak instalacja wodna jest z plastiku to czy uziemiać, oto odpowiedź: "Jak instalacja jest wodna jest wykonana z metalu to nie trzeba uziemiac bo i tak rura przewodzi,Przewod jest doprowadzony do uziemienia wiec na pewno nie zaszkodzi". Nie jestem elektrykiem ale to chyba jakby była z metalu to powinno sie uziemić czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Powiedz, że nie zapłacisz za jego robotę dopóki Ci tego nie podłączy.Jak nie podłączy to wytnij te kable i daj mu w rozliczeniu za robotę.Słowem albo to wykorzysta w sensowny sposób albo Cię naciąga na dodatkowy kabel o nazwie "przyda się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 11.01.2013 00:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) elektryk mówi że ten przewód zawsze podpina do zaworku przy umywalce. oczywiście nie mam zamiaru ich wycinać, a nawet jakbym chciał to już za późno bo jest po tynkach i wylewkach - zresztą to był chyba żarcik Generalnie to ja sie zastanawiam czy to sie podpina jak inst wodna z plastiku. Wyczytałem gdzies w necie że sie nie uziemia wtedy baterii itp zapomniałem dodać że ja mam inst wodna z plastiku Edytowane 11 Stycznia 2013 przez tomfil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 11.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 elektryk mówi że ten przewód zawsze podpina do zaworku przy umywalce. Pogoń elektryka, który nawet nie zna aktualnych przepisów. Na szczęście kilka lat temu ten przepis zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 11.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Polecam stronę Pana Edwarda Musiała, który z tym problemem walczył kilka lat. Cytat:"Na odwrót, takie połączenia sprawiają, że metaloweprzedmioty − dotychczas neutralne z punktu widzenia zagrożenia porażeniowego − dopiero po ichwykonaniu stają się częściami przewodzącymi obcymi i to zagrożenie zwiększają, nasilając czynnikBC według PN-91/E-05009/03 pkt 322.3 „Kontakt ludzi z potencjałem ziemi”. Im mniej uziemionychczęści w łazience, tym bezpieczniej. W krajach Unii Europejskiej postęp zmierza w kierunkustopniowego eliminowania z łazienki części przewodzących obcych i w końcu – do wyeliminowaniapotrzeby połączeń wyrównawczych miejscowych."Na szczęście przepisy się zmieniły, a Twój elektryk nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 11.01.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 czytałem właśnie P. Musiała, dlatego miedzy innymi pytam na forum. Czy można zostawić te przewody niepodpięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.01.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 [h=2]uziemienie baterii itp[/h] Ja np. mam baterie w zegarku czy kalkulatorze itp. i nic nie uziemiam. Jakiś dziwny ten 'twój' elektryk, a może to "elektryczny mordulec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 19.01.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ten "elektryczny mordulec" prowadzi "zakład instalacji elektrycznych" także nie jest to gość z ulicy, na instalacje jest wystawiona faktura i pod wszystkim sie on podpisuje i podbija, także cały czas licze na to że jakąś odpowiedzialność bierze na siebie. Martwię się tylko że robi coś "po staremu" chociaż gość jest w średnim wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ten "elektryczny mordulec" prowadzi "zakład instalacji elektrycznych" także nie jest to gość z ulicy, na instalacje jest wystawiona faktura i pod wszystkim sie on podpisuje i podbija, także cały czas licze na to że jakąś odpowiedzialność bierze na siebie. Martwię się tylko że robi coś "po staremu" chociaż gość jest w średnim wieku Firmę ma, ale może nie jest na bieżąco. Tylko klepie instalacje jak się raz nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 19.01.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Firmę ma, ale może nie jest na bieżąco. Tylko klepie instalacje jak się raz nauczył. Dlatego mając wątpliwości pytam na tym forum, wierząc w to, że ktoś coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 24.01.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Podpinanie czegokoliwek pod ten kabelek mija się z celem chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts