Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uziemienie baterii itp

Recommended Posts

Witam. Elektryk podoprowadzał do kotłowni i łazienek żółty-zielony kabel, rozumiem że to jakieś uziemienie ma być. Spytałem czy jak instalacja wodna jest z plastiku to czy uziemiać, oto odpowiedź: "Jak instalacja jest wodna jest wykonana z metalu to nie trzeba uziemiac bo i tak rura przewodzi,

Przewod jest doprowadzony do uziemienia wiec na pewno nie zaszkodzi". Nie jestem elektrykiem ale to chyba jakby była z metalu to powinno sie uziemić czy tak?

elektryk mówi że ten przewód zawsze podpina do zaworku przy umywalce. oczywiście nie mam zamiaru ich wycinać, a nawet jakbym chciał to już za późno bo jest po tynkach i wylewkach - zresztą to był chyba żarcik :) Generalnie to ja sie zastanawiam czy to sie podpina jak inst wodna z plastiku. Wyczytałem gdzies w necie że sie nie uziemia wtedy baterii itp

zapomniałem dodać że ja mam inst wodna z plastiku

Edytowane przez tomfil

Polecam stronę Pana Edwarda Musiała, który z tym problemem walczył kilka lat. Cytat:

"Na odwrót, takie połączenia sprawiają, że metalowe

przedmioty − dotychczas neutralne z punktu widzenia zagrożenia porażeniowego − dopiero po ich

wykonaniu stają się częściami przewodzącymi obcymi i to zagrożenie zwiększają, nasilając czynnik

BC według PN-91/E-05009/03 pkt 322.3 „Kontakt ludzi z potencjałem ziemi”. Im mniej uziemionych

części w łazience, tym bezpieczniej. W krajach Unii Europejskiej postęp zmierza w kierunku

stopniowego eliminowania z łazienki części przewodzących obcych i w końcu – do wyeliminowania

potrzeby połączeń wyrównawczych miejscowych."

Na szczęście przepisy się zmieniły, a Twój elektryk nie.

Ten "elektryczny mordulec" prowadzi "zakład instalacji elektrycznych" także nie jest to gość z ulicy, na instalacje jest wystawiona faktura i pod wszystkim sie on podpisuje i podbija, także cały czas licze na to że jakąś odpowiedzialność bierze na siebie. Martwię się tylko że robi coś "po staremu" chociaż gość jest w średnim wieku

Ten "elektryczny mordulec" prowadzi "zakład instalacji elektrycznych" także nie jest to gość z ulicy, na instalacje jest wystawiona faktura i pod wszystkim sie on podpisuje i podbija, także cały czas licze na to że jakąś odpowiedzialność bierze na siebie. Martwię się tylko że robi coś "po staremu" chociaż gość jest w średnim wieku

Firmę ma, ale może nie jest na bieżąco. Tylko klepie instalacje jak się raz nauczył.