Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Mam ściany otynkowane tynkiem gipsowym knaufa (lekki) zatarty na gładko.

Chcę go teraz przeszpachlować.

Jak to zrobić poprawnie?

zacząłem tak:

- usunąłem szpachelką zanieczyszczenia , delikatne wystające drobiny tynku przetarłem papierem 100

-odkurzyłem

-zagruntowałem unigruntem atlasa (trochę rozcieńczyłem wodą)

-na to finisz megaronu

-szlifowanie papierem

-zagruntowanie unigruntem

-malowanie

na stronach producentów gipsów jest napisane aby nie gruntować przed szpachlowaniem????

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/175156-szpachlowanie-tynku-gipsowego/

witam

Mam ściany otynkowane tynkiem gipsowym knaufa (lekki) zatarty na gładko.

Chcę go teraz przeszpachlować.

Jak to zrobić poprawnie?

zacząłem tak:

- usunąłem szpachelką zanieczyszczenia , delikatne wystające drobiny tynku przetarłem papierem 100

-odkurzyłem

-zagruntowałem unigruntem atlasa (trochę rozcieńczyłem wodą)

-na to finisz megaronu

-szlifowanie papierem

-zagruntowanie unigruntem

-malowanie

na stronach producentów gipsów jest napisane aby nie gruntować przed szpachlowaniem????

pozdrawiam

trochę się zgubiłem czy już wykonałeś prace czy dopiero plan

tynk w zależności w jakim stanie albo przecieramy lub tylko gruntujemy gruntem głęboko penetrującym,

a potem szpachla najlepiej gotowa z wiaderek dla nie doświadczonych lub chcąc szybko mieć za sobą prace,

po szpachlowaniu papier 180 nie setka tym bardziej setka bo podrapiesz gotową gładź,

farba gruntująca i farba,

na przetarty tylko tynk jak ktoś lubi grunt i tapety

https://forum.murator.pl/topic/175156-szpachlowanie-tynku-gipsowego/#findComment-5695569

• 3 weeks później...
Po pierwsze po co szlifowałeś ściany przed gipsem ??? Strata czasu wstępnie szpachlą zdejmujesz babole . Gruntujesz bez rozcieńczania wodą na to szpachla etc. Producenci np megaron (produkt speedmaster lub śmig) nie zalecają gruntowania ścian przy natrysku gładzi ponieważ mogą powstać tzw. odparzenia . Masa ta posiada w składzie środki wiążące. Nakładasz gips lub szpachlówkę szlifujesz jeżeli efekt jest zadowalający . Gruntujesz uni gruntem malujesz podkładową farbą białą lub od razu kolorem (dodam ze lepiej zawsze wpierw biały grunt a potem kolor ponieważ kolor później bez problemowo 2 razy malujesz i jest ok) Głęboko penetrujący tak jak nazwa mówi jest głęboko penetrujący, wnikający . Używasz go wtedy kiedy materiał na którym chcesz wykonac prace jest mocno chłonny lub sypki
https://forum.murator.pl/topic/175156-szpachlowanie-tynku-gipsowego/#findComment-5742889