gicho 10.01.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam wszystkich! Chciałbym się spytać czy dobrym pomysłem byłby taki sposób wentylacji spiżarni: rura doprowadzająca (ukryta w fundamencie) z zewnątrz domu wychodząca w posadzce w spiżarni, w suficie kratka wentylacyjna podłączona do komina? (drzwi do spiżarni szczelne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.01.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 co chcesz osiągnąć przez tą wentylacje i jak ona się ma do reszty domu? na Twoje pytanie obecnie można odpowiedzieć tak lub nie i każda będzie dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 jestem na etapie projektowania domu i mogę wyprowadzić rurę z posadzki (wtedy nie będę miał widocznego w ścianie otworu wentylacyjnego (ściana od spiżarki znajduje się przy drzwiach wejściowych (północ)). Chciałbym osiągnąć taki efekt: żeby pomieszczenie było wentylowane oraz żeby było znacznie chłodniej niż reszta domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ile kasy chcesz przeznaczyć na utrzymywanie takiego stanu?A może?....Planujesz po 20cm styropianu na ściany?Od wewnątrz tej spiżarni czy od zewnątrz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 jeśli zrobię odpowiednią izolację na ścianach wewnętrznych , szczelne drzwi, to powinno już być znacznie chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 moje pytanie sprowadza się do tego czy jak będzie wentylacja z posadzki w spiżarni, czy będzie odpowiedni ruch powietrza zarówno latem jak i zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ruch wymuszany jest różnicą temperatur.Jest różnica - jest ruch. Po co Ci taka konstrukcja?Co chcesz osiągnąć? Piwniczkę i/lub lodownię sobie w ogródku zbuduj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 chcę osiągnąć wentylację w spiżarni, chyba już wcześniej o tym pisałem? co w tym dziwnego? Ruch wymuszany jest różnicą temperatur. Jest różnica - jest ruch. Po co Ci taka konstrukcja? Co chcesz osiągnąć? Piwniczkę i/lub lodownię sobie w ogródku zbuduj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Wypowiedź godna "najlepszego doradcy"....... gicho w moim projekcie spiżarka była zaprojektowana przy ścianie z kominem i przewidziano tam kratkę wentylacyjną bez żadnego doprowadzenia powietrza za to kuchenkę na ścianie przeciwległej, zewnętrznej gdzie nie ma komina. Zamieniłam je w trakcie budowy, kuchenka znalazła się przy kominie a w spiżarce zrobiłam małe okienko 50x50cm które zimą zostawiam na mikroszczelinę ( przy bardzo dużych mrozach na noc zamykam), jest świeże powietrze bo zimne z natury spada na dół, obecna temperatura przy podłodze to 10-11st. a w kuchni za drewnianymi drzwiami 20st. Rozwiązanie dla mnie wystarczające, warzywa, owoce, ciasta itp. dobrze przechowują się przez kilka dni. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 11.01.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Chciałoby się tylko napisać a gdzie ekonomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Konkretnie co masz na myśli ? Że niepotrzebne pomieszczenie, że w nim chłodno (jak zaznaczyłam nie wychładza mi ono kuchni)? Że wydałam 300zł na okienko czy złotówkę więcej na ogrzewanie? Nie wszystko trzeba trzymać w lodówce bo lodówka musiałaby być ogromna czyli kosztowna, znów brak ekonomii... może sprecyzuj wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Problem w tym - CO się przechowuje...Słoiki, konserwy czy butelki/kartony - bez problemu i gdziekolwiek.Worek kartofli?PO CO? Porąbało się ludziom..."warzywa, owoce, ciasta itp. dobrze przechowują się przez kilka dni. "Ale to i tak dobrze się przechowują gdziekolwiek... kilka dni... Po to uszczelniacie dom i okładacie go styropianem grafitowym półmetrowej grubości, aby sobie w domu taki zimny pokoik robić z trudem wielkim? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 słuchaj stary lepiej się nie odzywaj jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, dla mnie jesteś zwykłym nabijaczem postów a nie jakimś 'najlepszym doradcą forumowym', Problem w tym - CO się przechowuje... Słoiki, konserwy czy butelki/kartony - bez problemu i gdziekolwiek. Worek kartofli? PO CO? Porąbało się ludziom... "warzywa, owoce, ciasta itp. dobrze przechowują się przez kilka dni. " Ale to i tak dobrze się przechowują gdziekolwiek... kilka dni... Po to uszczelniacie dom i okładacie go styropianem grafitowym półmetrowej grubości, aby sobie w domu taki zimny pokoik robić z trudem wielkim? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 mhm, dzięki za informację. Wypowiedź godna "najlepszego doradcy"....... gicho w moim projekcie spiżarka była zaprojektowana przy ścianie z kominem i przewidziano tam kratkę wentylacyjną bez żadnego doprowadzenia powietrza za to kuchenkę na ścianie przeciwległej, zewnętrznej gdzie nie ma komina. Zamieniłam je w trakcie budowy, kuchenka znalazła się przy kominie a w spiżarce zrobiłam małe okienko 50x50cm które zimą zostawiam na mikroszczelinę ( przy bardzo dużych mrozach na noc zamykam), jest świeże powietrze bo zimne z natury spada na dół, obecna temperatura przy podłodze to 10-11st. a w kuchni za drewnianymi drzwiami 20st. Rozwiązanie dla mnie wystarczające, warzywa, owoce, ciasta itp. dobrze przechowują się przez kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 11.01.2013 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) prosiłbym o wypowiedź fachowca czy rura dopływowa świeżego powietrza w posadzce i odprowadzenie go kominem zapewni wentylację oraz chłodzenie spiżarni? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez gicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Według życzenia!Policz sobie to rozwiązanie jakim OZC i przemyśl czy taki dom chcesz sobie zbudować.Wiele problemów generuje takie rozwiązanie.Porozwiązuj je sobie sam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) prosiłbym o wypowiedź fachowca czy rura dopływowa świeżego powietrza w posadzce i odprowadzenie go kominem zapewni wentylację oraz chłodzenie spiżarni? Za Wielkiego Fachowca się nie uważam, ale taką spiżarkę sobie zbudowałem. Mała uwaga - zarówno nawiew jak i wywiew MUSZĄ być regulowane (ja zastosowałem nad podłogą anemostat, a pod sufitem - regulowaną kratkę z żaluzją). W zależności od temperatury zewnętrznej (jak pisze adam_mk) wieje mi tam bądź z tej kratki, bądź znad podłogi i tak, jak pisze Amelia 2, mam tam od 8 do 10 st.C. Przechowuję (z powodzeniem ) przetwory w słoikach,domowe wina, nalewki, świeże warzywa, ciasta i inną żywność (lodówka by tego nie pomieściła - np. w czasie "najazdu" rodziny ). Dopóki pod drzwiami tej spiżarki nie zastosowałem gęstej, naklejanej "szczotki", to w kuchni było dość chłodno Obecnie jest O.K. Co ciekawe - gdy były mrozy (ok.-12 st.C), to ten anemostat nad podłogą musiał być całkowicie zakręcony, kratka ledwo uchylona - a i tak w spiżarce było chłodno a nawiew był z tej górnej kratki. Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.01.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 słuchaj stary lepiej się nie odzywaj jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, dla mnie jesteś zwykłym nabijaczem postów a nie jakimś 'najlepszym doradcą forumowym', oj widać że nie warto Ci pomagać, poczytaj sobie sam tu na forum np w tym co Adam tu napisał, to może zrozumiesz jaki poroniony pomysł masz, bo jak się w podstawówce fizykę olewało to teraz trzeba zadawać głupie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 12.01.2013 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 możesz rozwinąć swoją myśl z tą fizyką i poronionym pomysłem? oj widać że nie warto Ci pomagać, poczytaj sobie sam tu na forum np w tym co Adam tu napisał, to może zrozumiesz jaki poroniony pomysł masz, bo jak się w podstawówce fizykę olewało to teraz trzeba zadawać głupie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.01.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Problem w tym - CO się przechowuje... Słoiki, konserwy czy butelki/kartony - bez problemu i gdziekolwiek. Worek kartofli? PO CO? Porąbało się ludziom... "warzywa, owoce, ciasta itp. dobrze przechowują się przez kilka dni. " Ale to i tak dobrze się przechowują gdziekolwiek... kilka dni... precyzyjne określenie.... "gdziekolwiek"...czyli gdzie? w salonie, sypialni, może na tarasie? Właśnie spiżarka do tego jest przeznaczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts