alaiandrzej 19.01.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 W którymś z postów znalazłem takie rozwiązanie po 15 cm nad podłogą i pod sufitem spiżarni wykute otwory przez ścianę na zewnątrz i zamontowane kratki min 14x14 cm, jeśli podłogówka w kuchni, żadnych otworów w drzwiach do spiżarni, porządna uszczelka i ponoć starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 19.01.2013 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam, też czytałem te rozwiązanie ale ja obok spiżarni od zewnątrz domku będę miał drzwi wejściowe do chaty i nie chcę psuć wyglądu domku poprzez kratki dlatego pytam o zamontowanie kratki w podłodze a z drugiej strony do komina wentylacyjnego (mogę zrobić nawet osobny albo połączyć z okapem w kuchni). W którymś z postów znalazłem takie rozwiązanie po 15 cm nad podłogą i pod sufitem spiżarni wykute otwory przez ścianę na zewnątrz i zamontowane kratki min 14x14 cm, jeśli podłogówka w kuchni, żadnych otworów w drzwiach do spiżarni, porządna uszczelka i ponoć starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.01.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 W którymś z postów znalazłem takie rozwiązanie po 15 cm nad podłogą i pod sufitem spiżarni wykute otwory przez ścianę na zewnątrz i zamontowane kratki min 14x14 cm, jeśli podłogówka w kuchni, żadnych otworów w drzwiach do spiżarni, porządna uszczelka i ponoć starczy. Kurde nie lepiej od razu zamiast kratek i ściany całej siatka zamiast ściany, pies nie zeżre, a chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Siatka - to z tych drobnych, bo myszki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) nie chcę psuć wyglądu domku poprzez kratki dlatego pytam o zamontowanie kratki w podłodze a z drugiej strony do komina wentylacyjnego (mogę zrobić nawet osobny albo połączyć z okapem w kuchni). 1. Może JESZCZE RAZ WYRAŹNIEJ napiszę, że okap daje NADCIŚNIENIE, więc łączenie go z innym nawiewem lub wentylacją, to poroniony pomysł. 2. Kratka w podłodze, to drugi poroniony pomysł, bo NIGDY tam nie zachowasz czystości (będzie się gromadzić kurz i brud). Jeśli już, to poprowadzić ten kanał pod podłogą a potem w górę z boczną kratką w ścianie. Z tym, że jeśli kanał pod podłogą, to gdzie będzie zewnętrzna czerpnia (jeśli nie na zewnętrznej ścianie) Może taki "peryskop" na rabatkach?? Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.01.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) znalazłem takie rozwiązanie po 15 cm nad podłogą i pod sufitem spiżarni wykute otwory przez ścianę na zewnątrz i zamontowane kratki min 14x14 cm,... i ponoć starczy. Jeśli te kratki nie będą miały regulacji (z możliwością całkowitego zamknięcia), to w ostrą zimę słoiki z kompotami ci popękają Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 20.01.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 nie odpowiedziałeś na moje pytanie, tzn. co latem ? zamontujesz klimatyzację w tej spiżarni ? nie rozumiem, po co komuś spiżarnia działająca 5 m-cy w roku ? no chyba, że piszesz do nas gdzieś z koła podbiegunowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) A to MNIE pytałeś 5 miesięcy zimna? To Ty zapewne piszesz gdzieś z Maroka(?) W NASZEJ strefie klimatycznej mamy co najwyżej 4 do 5 m-cy ciepłych, bo reszta to chłodne. Z końcem wiosny, latem i wczesną jesienią mamy "na bieżąco" płody prosto z pola i ogrodu. To, o czym tu piszemy, to ZAPASY na zimę i na te 2 pozostałe pory chłodne. Jeśli chcesz mieć spiżarnię całoroczną, to zainstaluj sobie na lato agregat chłodniczy Tu chodzi także o miejsce na przechowanie stosów pustych słoików, butelek, rzadko używanych dużych garów, patelni i innych wielkogabarytowych akcesoriów, na które szkoda miejsca w dobrze zorganizowanej kuchni. Pozdro Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 postępująca debilizacja społeczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 "Tu chodzi także o miejsce na przechowanie stosów pustych słoików, butelek, rzadko używanych dużych garów, patelni i innych wielkogabarytowych akcesoriów, na które szkoda miejsca w dobrze zorganizowanej kuchni." A jak wszyscy wiedzą - najlepiej przechowuje się je w chłodnym pomieszczeniu...W ciepłym się nie da... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 21.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 postępująca debilizacja społeczeństwa a dokladniej to do kogo lub czego kierujesz swoją kulturalną wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 21.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 "Tu chodzi także o miejsce na przechowanie stosów pustych słoików, butelek, rzadko używanych dużych garów, patelni i innych wielkogabarytowych akcesoriów, na które szkoda miejsca w dobrze zorganizowanej kuchni." A jak wszyscy wiedzą - najlepiej przechowuje się je w chłodnym pomieszczeniu... W ciepłym się nie da... Adam M. jedno małe słówko pominięte lub podkreślone ( jak komu pasuje;)) całkowicie zmienia sens wypowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Zrobiłaś błąd w sztuce i bronisz go jak Kordecki Częstochowy.Żyjesz z tym, bo się przyzwyczaiłaś.Ale...Jak czego nie widać - wcale nie znaczy, że tego nie ma.(to o przepływie ciepła) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 a dokladniej to do kogo lub czego kierujesz swoją kulturalną wypowiedź? do społeczeństwa, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.01.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) jedno małe słówko pominięte lub podkreślone ( jak komu pasuje;)) całkowicie zmienia sens wypowiedzi... No właśnie! Dzięki za wsparcie. Nasz Wielki Adam nie pierwszy raz takimi "drobiazgami" zanadto się nie przejmuje Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaiandrzej 21.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Amelia 2 - właśnie przed chwilą skończyliśmy czytać twojego bloga, jesteśmy pod wrażeniem i gratulujemy. Ważne, że to co robisz tobie się podoba i Ty masz z tego namacalny zysk. My jesteśmy na początku tej drogi do zakończenia inwestycji. Czytamy to forum szukając odpowiedzi na nurtujące nas problemy, przeważnie je znajdujemy. Ale widzimy również forumowiczów, którzy nie udzielają odpowiedzi, bawiąc się tu na forum w podbijanie liczby wysłanych postów. Widocznie tak się spełniają, mogą - to wolny kraj. Tylko, że nic nie wnoszą niestety. Vide gentoonx - dużo słów a mało muzyki. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Widziałem ten wątek już wcześniej, ale go omijałem. Dziś mnie zainteresował. Jako żem FACET, zadałem małży mej pytanie, czy coś jej nie pasuje w naszej spiżarni. Spojrzała na mnie wzrokiem, który zazwyczaj obywa się bez odpowiedzi. Dodała jednak (niestety), że jak się nudzę, to są dwa garnki do umycia... Mam spiżarkę bez ogrzewania , bez okien i bez wentylacji. Korciło mnie żeby CÓŚ tam wymodzić. Jakieś okienko, jakąś dziurkę...Dziadek powiedział, że się nie robi. A dziadkowi się narazić, to jeszcze gorzej niż gary zmywać. No i mam w spiżarce zimą zimniej niż w mieszkaniu, bo nie ma ogrzewania. Zimniej latem, bo nie ma okna i żadnej dziury przez którą ciepło wchodzi. Nie czuję tam jakiegoś braku świeżego powietrza, może dlatego, ze drzwi są nieszczelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.01.2013 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Amelia 2 - właśnie przed chwilą skończyliśmy czytać twojego bloga, jesteśmy pod wrażeniem i gratulujemy. Ważne, że to co robisz tobie się podoba i Ty masz z tego namacalny zysk. My jesteśmy na początku tej drogi do zakończenia inwestycji. Czytamy to forum szukając odpowiedzi na nurtujące nas problemy, przeważnie je znajdujemy. Ale widzimy również forumowiczów, którzy nie udzielają odpowiedzi, bawiąc się tu na forum w podbijanie liczby wysłanych postów. Widocznie tak się spełniają, mogą - to wolny kraj. Tylko, że nic nie wnoszą niestety. Vide gentoonx - dużo słów a mało muzyki. Pozdrawiamy. Mnie brak muzyki nie przeszkadza, poecie też. Jako że poeta wie o czym pisze, a część z was nie ma o tym kompletnie pojęcia, to może lepiej nie pisać bzdur o dziurach i kratkach. Jeden eniu widzę rozsądny człowiek, i żonkę ma spoko, co nie wydziwia chłodni w domu na zimę i to jeszcze sposobami z bożej łaski Edytowane 22 Stycznia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Zrobiłaś błąd w sztuce i bronisz go jak Kordecki Częstochowy. Żyjesz z tym, bo się przyzwyczaiłaś. Ale... Jak czego nie widać - wcale nie znaczy, że tego nie ma. (to o przepływie ciepła) Adam M. Błędu nie zrobiłam bo to przemyślana decyzja - uchylam okienko gdy jest taka potrzeba, nie uchylam gdy nie potrzeba;) i wtedy nie wychładzam ale mam wybór! Nie przyzwyczaiłam się bo krótko mieszkam w nowym domu... jest mi z tym bardzo wygodnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 22.01.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ja myślę, że należy zgodzić się z Amelią, każdy ma wybór i zrobi jak mu się podoba. Kto bogatemu zabroni.Kratki, okienka, a może i zamiast okienka tylko moskitiera (jeszcze lepsze chłodzenie i wentylacja), a wszystko po to by pół miseczki sałatki po imprezie się nie zepsuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts