adam_mk 22.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Powiem krótko i na temat...Dziś ludziska kompletnie GU... wiedzą o przechowywaniu żywności!Ale...PO CO im ta wiedza?Lodówka załatwia połowę problemu a drugą - te wszystkie E dodawane do żarcia.Pamięta ktoś zsiadłe mleko z kartofelkami?A zsiada się to mleko z kartonika?- To JAK to można pokazać maluchom? Nikt w przydomowym ogródku nie plantuje zielska jadalnego, które potem trzeba przechowywać...Nikt przy domku świniaka nie hoduje i kiełbas nie robi.Wszystko jest w sklepie najwyżej o 200m odległym. No, a jak się już tę sałatkę na imprezę zrobiło samemu - to trudno wywalić, jakby co zostało...Lepiej pod to dom zbudować!Ciepła nie widać - to się nie poczuje zrobionych głupot - wprost.Wyobrażenie sobie, że na ogrzanie domu można wydać połowę tego, co się wydaje (tego co "tu wszyscy wydają") jest poza zakresem wyobraźni wielu budujących. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Ech chłopy, chłopy, złośliwe istoty, w każdym pomieszczeniu macie okna i to często olbrzymie a tu czepiacie się malutkiego, że niby wychładza.....sałatka raczej mieści się w lodówce ale już gar z rosołem czy blacha ciasta niekoniecznie...Adam zdziwiłbyś sięjak wiele osób uprawia jadalne zielska i robi wyroby, może nie ze swojego prosiaka ale z kupionej od chłopa tuszki. Obejrzyj czasem np. "Maję w ogrodzie" Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 22.01.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Przeczytałem całe forum i wydaje mi się że trochę mylone są pojęcia. Pamiętajmy lodówka to miejsce do przechowywania w którym jest stała niska temperatura przedłużająca okres ważności szybko psującej się żywności. Spiżarnia to z kolei miejsce gdzie powinno się przechowywać żywność o przedłużonej trwałości nie wymagającą tak specyficznych jak w lodówce warunków. Czyli mięsa nie trzymamy w spiżarni ale produkty sypkie, przetwory, wody, soki itd. już tak. W związku z powyższym spiżarnia przede wszystkim powinna być pomieszczeniem suchym, ponieważ w takich warunkach należy przechowywać produkty sypkie. To dlatego nie trzymamy cukru, czy mąki w lodówce, ponieważ panująca wewnątrz lodówki duża wilgotność zepsułaby tą odmianę żywności. Jeżeli zatem ktoś chce w spiżarni mieć warunki zbliżone do chłodniczych, musi mieć świadomość że pomieszczenie to nie będzie spełniało podstawowych funkcji spiżarni, tylko zamieni się w dużą chłodnię. Ja również miałem zapędy do "udoskonalenia" swojej spiżarni jakąś dodatkową instalacją wentylacyjną ( w projekcie nie mam żadnej), jednak doszedłem do wniosku, że jeżeli to pomieszczenie nie będzie w ogóle ogrzewane i oczywiście zamykane to w 100% spełni swoją rolę jako spiżarnia właśnie a nie "wyrób spiżarnio - chłodniczo - podobny". To tyle. Zapraszam do "linczowania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pomieszczenie nie ogrzewane, zamknięte, nie wentylowane i - suche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.01.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Pomieszczenie nie ogrzewane, zamknięte, nie wentylowane i - suche? Coś mi się zdaje, że (jak zwykle) pierwsi rwą się do głosu teoretycy-gawędziarze Szkoda klikania - MY NA PEWNO już mamy sprawdzone spiżarki i do tego (na szczęście) w miarę potrzeb - przewietrzane A jeśli CHCEMY, to TEŻ możemy je całkowicie zamknąć. Jak do tej pory - mi się to nie zdarzyło Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.01.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Pomieszczenie nie ogrzewane, zamknięte, nie wentylowane i - suche? A skąd wilgoć? Z dworu nie wlezie, a słoiki z kompotami staram się zakręcać . Spiżarnia nasza to miejsce odwiedzane co najmniej kilkukrotnie w ciągu dnia. Choćby z powodu karmy dla psa i kociambrów. Drzwi szeroko otwarte zapewniają doskonała wymianę powietrza. Krótko i treściwie. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem co dziadek gadał... Okienko zimą można zatkać (ogacić ). Latem jednak nie powinno być od strony penetracji słońca. No bo trzeba je będzie też izolować, więc po co je robić? Małe, od strony północnej, jak kto lubi.... Edytowane 23 Stycznia 2013 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 23.01.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 W mojej tez póki co ani okienek ani wentylacji ani innych dziwnych rzeczy i nic sie w niej złego nie dzieje......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 23.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Spiżarnia (za słownikiem języka polskiego PWN): pomieszczenie domowe w którym przechowuje się produkty spożywcze - domowe zapasy żywności. A więc jest to pomieszczenie gdzie należy przechowywać żywność z przedłużonym terminem trwałości, ponieważ tylko taką można magazynować a nie wkładać gar z gorącą zupą do wystygnięcia (wilgoć). Nie neguje prawa do zrobienia sobie dodatkowych instalacji wentylacyjnych w spiżarni, tylko twierdzę, że spiżarnia jako spiżarnia jej nie potrzebuje, ponieważ ma spełniać całkiem inną funkcję i wilgoci tam nigdy nie będzie, jeżeli będzie używana zgodnie z przeznaczeniem (bo i skąd). I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.01.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 http://img843.imageshack.us/img843/492/spizarnia.jpgUploaded with ImageShack.usdefinicja mówi ogólnie o żywności bez wyszczególniania czy ma być w słoikach czy z przedłużonym terminem czy ciepła czy zimna, to co piszesz to już twoja osobista interpretacja;)a wilgoć jest wszędzie, w zimnym powietrzu również... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.01.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Okienko zimą można zatkać (ogacić ). jakiej firmy masz okna? moje normalnie zamykają się klameczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 23.01.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 poprostu piszecie spiżarnia a mówicie o takiej większej szafie (kredensie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jakiej firmy masz okna? moje normalnie zamykają się klameczką Okno w nieogrzewanej spiżarni może być przyczyną jej zbytniego wychładzania. W takim kontekście zdaje się rozważano w tym wątku kwestię okna w spiżarni, a nie z jakiej firmy ma klamkę. Ogacić, w języku polskim znaczy ocieplić, uszczelnić. Robi się to, ponieważ U okna o doskonałych parametrach, jest czterokrotnie gorsze od U muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.01.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jakiej firmy masz okna? moje normalnie zamykają się klameczką Okno w nieogrzewanej spiżarni może być przyczyną jej zbytniego wychładzania. W takim kontekście zdaje się rozważano w tym wątku kwestię okna w spiżarni, a nie z jakiej firmy ma klamkę. Ogacić, w języku polskim znaczy ocieplić, uszczelnić. Robi się to, ponieważ U okna o doskonałych parametrach, jest czterokrotnie gorsze od U muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 24.01.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 poprostu piszecie spiżarnia a mówicie o takiej większej szafie (kredensie) i stąd niezrozumienie - jedni wypowiadają się myśląc o pomieszczeniu inni o meblu, jeszcze inni mylą spiżarnię z piwniczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 24.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Okno w nieogrzewanej spiżarni może być przyczyną jej zbytniego wychładzania. W takim kontekście zdaje się rozważano w tym wątku kwestię okna w spiżarni, a nie z jakiej firmy ma klamkę. Ogacić, w języku polskim znaczy ocieplić, uszczelnić. Robi się to, ponieważ U okna o doskonałych parametrach, jest czterokrotnie gorsze od U muru. właśnie o to chodzi żeby w spiżarni było chłodno, ale czy nowe szczelne okienko o powierzchni 0,25m2 strasznie wyziębi pomieszczenie o kubaturze 10m3 ( mówię na przykładzie mojej)? Chyba że wyobrażasz sobie okno na całą ścianę podpowiedz w jaki sposób powinno się ogacać, uszczelniać nowe okna? w salonie chętnie bym ogaciła ale bez zasłaniania bo cierpię na klaustrofobię .... Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.12.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Spiżarnia? Mamy 6m2.Duża, ale przede wszystkim funkcjonalna, z bezpośrednim wejściem z kuchni.To nasz najlepszy wybór, jaki mógł nam się trafić w naszym domu!Co powinno się znaleźć w spiżarni?Przede wszystkim ZLEW (koniecznie z młynkiem rozdrabniającym) oraz kawałek blatu (1m. długości wystarczy). Reszta to zwykła zabudowa ścienna - półki znaczy się. Takie zwykłe. normalne, ze sklejki mogą być.A po drugie, sekundo, przede wszystkim - LODÓWKA. Zwykła lodówka, jako druga w domu. Niezastąpiona. Nawet nie ma o czym dyskutować... Kuchnię mamy otwartą Wszystkie, ale to WSZYSTKIE mięsa, ryby i inne śmierdzące rzeczy, kroimy (znaczy żona kroi) w spiżarni. Odpadki do kosza, a co mniejsze odpadki typu ości/drobne kostki do młynka. A w kuchni, przy smażeniu/pieczeniu unosi się już taki zapach, jaki powinien.Także ten tego... polecam DUŻĄ spiżarnię! Najlepsze rozwiązanie obok dużej garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 17.12.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 za granicą to się nazywa pomieszczenie gospodarcze, u nas - kuchnia robocza, też taką mam z drugą kuchenką do przygotowywania mocno "pachnących" potraw:cool: a moja spiżarka to niewielkie pomieszczenie przy kuchni, z półkami od dołu do góry w moim projekcie spiżarka była w środku domu, co niezbyt mi odpowiadało ale miała zaprojektowaną wentylację, ja przeniosłam ją na zewnętrzną ścianę z dala od komina i zrobiłam małe okienko, nie wyobrażam sobie całkiem zamkniętej, musiałby być tam straszny zaduch, zwłaszcza podczas kilkudniowej nieobecności domowników:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 22.12.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 nie wyobrażam sobie całkiem zamkniętej, musiałby być tam straszny zaduch, zwłaszcza podczas kilkudniowej nieobecności domowników:o My mamy zamkniętą (okienko tylko) + wentylacja (taka zwykła, grawitacyjna) i żaden zaduch. Zaduch to jest w kuchni, jak się flaki gotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.12.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 My mamy zamkniętą (okienko tylko) + wentylacja (taka zwykła, grawitacyjna) i żaden zaduch. to jaka ona zamknięta? skoro z okienkiem i wentylacją to jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.