kadra 01.12.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Jesa, moja zaczęła kręcić nosem na 1100pln (podwyżka o stówę w październiku była)... A jest tylko nianią. Nie sprząta, nie gotuje, 3 godziny w ciagu dnia, kiedy mała śpi - ona wypoczywa, a jej za to płacę, bo "taka jest specyfika zawodu niani"... A cały czas się kłócimy, czy jak wezmę urlop na sylwestra i ona w tym czasie nie będzie pracować, to czy mam jej zapłacić 100% (opcja niani), czy 50% (opcja moja). A jak ja nie prcuję to dostaję 0% Wot i sprawiedliwość... pa k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.07.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Odświeżyłem bardzo stary post....Coś się być może zmieni w zakresie legalności zatrudnienia. Senat: Ulgi dla zatrudniających gosposie (PAP, tm/15.07.2005) Osoby, które zatrudnią u siebie gosposie, opiekunki czy ogrodników w ramach tzw. umowy aktywizacyjnej uzyskają ulgi podatkowe. Natomiast bezrobotni, którzy nie odpracują 10 godzin tygodniowo na rzecz gminy, stracą prawo do świadczeń. Przewiduje nowelizacja ustawy o promocji zatrudnienia, do której w piątek Senat zgłosił 30 poprawek. Większość z nich ma charakter redakcyjny i doprecyzowujący. Nowelizacja wprowadza prace społeczne dla bezrobotnych, zarejestrowanych w urzędach pracy, którym nie przysługuje prawo do zasiłku. Takich osób jest w Polsce 2 mln 493 tys.(z 2 mln 867 tys. zarejestrowanych bezrobotnych). Starosta będzie miał prawo skierowania bezrobotnych na 10 godzin tygodniowo do prac społecznych. Jeżeli bezrobotny odmówi - utraci prawo do świadczeń z pomocy społecznej. Prace te byłyby płatne 6 zł na godzinę (i byłyby współfinansowane z Funduszu Pracy). Długotrwale bezrobotni lub bezrobotni do 25 roku życia będą mogli być kierowani do robót publicznych na 6 miesięcy. Nowelizacja przewiduje także, że osoby, które zatrudnią w swoim gospodarstwie gosposie czy opiekunki na co najmniej rok, będą mogły odpisać od podatku równowartość rocznych składek na ich ubezpieczenie społeczne. Pracownicy mają być zatrudnieni w gospodarstwie domowym na podstawie umowy cywilno-prawnej i nie mogą być spokrewnieni ze swoim pracodawcą (do drugiego stopnia pokrewieństwa). W środę, podczas senackiej debaty Zbigniew Romaszewski (Blok Senat 2001) podkreślał, że nowelizacja obniża standardy pracy (wprowadzając zamiast umowy o pracę umowę cywilno-prawną), a jej znaczenie dla redukcji bezrobocia jest - jak mówił - marginalne. Odmiennego zdania była Krysytyna Sienkiewicz (SdPl). Według danych GUS, w gospodarstwach domowych zatrudnionych jest około 73 tys. osób. Resort gospodarki i pracy ocenia, że po wejściu w życie liczba zatrudnionych w gospodarstwach domowych powinna sięgnąć 150 tys. osób. Zgodnie z nowelizacją, w dwóch najbliższych latach 7 proc. środków przeznaczonych na promocję zatrudnienia ma zostać przeznaczonych na wynagrodzenia dla pracowników urzędów pracy. Od przyszłego roku nie będą mogli być oni zatrudniani w oparciu o instrumenty rynku pracy (np. dofinansowanie z Funduszu Pracy). Od 2008 roku wynagrodzenia pracowników urzędów pracy mają być pokrywane przez samorządy. Obecnie w urzędach pracy i przy pośrednictwie pracy zatrudnionych jest około 17 tys. osób, w tym od 30 do 70 proc. (w zależności od regionu) to osoby zatrudnione właśnie w oparciu o instrumenty rynku pracy. Senackie poprawki będą głosowane w Sejmie. żródło - http://podatki.onet.pl/1131101,1,0,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts