marekbo 11.01.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam, Chciałbym na zainstalować zbrionik na propan 2700L. Na razie otrzymałem ofertę od frmy Amerigas: Standardowy zakres prac: - dowóz zbiornika - montaż zbiornika – praca HDS- materiały do montażu instalacji:• reduktor I stopnia• reduktor II stopnia• zawór główny• skrzynka gazowa - zestaw montażowy do połączenie rurociągu z zbiornikiem i przyłączem przy budynku. - płyta fundamentowa pod zbiornik - odbiór przez Urząd Dozoru Technicznego (koszty związane z UDT przez cały okres trwania Umowy pokrywa AmeriGas)wykonania ww. prac – 350 zł. - projekt instalacji zewnętrznej- zgłoszenie projektu w Starostwie - uzgodnienia projektu ze strażą pożarną wykonania ww. prac – 600 zł Dzierżawa zbiornika: • Przy rozliczaniu tankowanie i płatność za dostawę gazu „STANDARD” – 360zł brutto / rok.• Przy rozliczaniu miesięcznym „RELAX” - 24,00zł brutto / miesiąc. Cena gazu: • Proponowana cena gazu na dzień dzisiejszy w systemie STANDARD - 2.52zł brutto / litr• Możliwość rozliczania gazu w systemie miesięcznym RELAX wg faktycznego zużycia, 1m3 = 10,53 zł Oferta na własny zbiornik już nie jest tak ciekawa Zbrionik 2700L 5500 zł (naziemny)Projekt i załatwienie spraw w starostwie 800 zł Gotowa płyta fundamentowa + przywóz - 650złPrzy własnym wykonaniu płyty 0,5m3 betonu + drut zbrojeniowy ok 300 złWykonanie instalacji wraz z materiałami 2600 zł Załatwienie wszystkich formalności i odbiory w Urzędzie Dozoru Technicznym 4050zł !!! Mam do ogrzania mały domek (mniej niż 100m2), ale będzie również kominek i rekuperacja. Czy ktoś ma gas z tej firmy?, interesuje mnie czy po roku zmieniają się koszty dzierżawy i czy przy zuzyciu miesięcznym ceny zmieniaja się przy zmianach na rynku czy mogą od tak sobie podbić cenę ?. Czekam jeszcze na oferty innych firm. Pytałem parę osób to polecają własny zbiornik bo mam zawsze wybór dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Dostawcę sieciowego omijaj szerokim łukiem.Cenę gazu masz promocyjną obowiązującą w pierwszym roku umowy!!!W następnym poznasz rzeczywistość, czyli zbliżoną do 4 zł/litr.W umowie z Amerigas masz jakąś gwarancję ceny na propan i kosztów dzierżawy w przyszłosci?Ile wynoszą kary za nie wywiązanie się z deklarowanego zużycia propanu oraz zerwanie umowy? Jeśli chodzi o ofertę na własny zbiornik.- projekt + zbiornik + instalacja + postument prefabrykowany - cena OK- po przekazaniu Tobie wszystkich dokumentów przez instalatora /są Twoją własnością/, formalności załatwisz sam za 157 zł opłaty na rzecz UDT. I jest to jedyna formalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 11.01.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 - po przekazaniu Tobie wszystkich dokumentów przez instalatora /są Twoją własnością/, formalności załatwisz sam za 157 zł opłaty na rzecz UDT. I jest to jedyna formalność. Hej, Dzięki za odpowiedź, nie wiem czy dobrze zrozumiałem ostatnie zdanie, czyli to za co oni chcą: Załatwienie wszystkich formalności i odbiory w Urzędzie Dozoru Technicznym 4050zł !!! ja mogę sam załatwić za 157 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Mam do ogrzania mały domek (mniej niż 100m2), ale będzie również kominek i rekuperacja. a jaki masz system grzewczy, grzejniki/ podłogowe ...? przy takim małym domku to na prąd będzie taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.01.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Zgadza się, jeśli dobrze opisałeś otrzymana ofertę.Będąc bardziej precyzyjny: UDT doliczy jeszcze za pierwszą wizytę koszt dojazdu na trasie siedziba - zbiornik. Jeśli dobrze pamiętam ok. 2 zł/km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) mam własny zbiornik, za UDT zapłaciłem coś około 100 zł (2 lata temu).natomiast kosztować to Cię może projekt i wszystkie formalności z tym związane, protokoły , wpisy w dziennik i takie tam. ale nie 4 tysiące Edytowane 11 Stycznia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 14.01.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Panowie a jak jest z tymi cenami np: amerigas po pierwszym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 14.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Weź człowieku sobie załatw własny zbiornik. Z każdym z kim rozmawiałem, kto grzał propanem z dzierżawionego zbiornika były przegięcia (przede wszystkim w cenie gazu za litr). Papiery (projekt zewn. i wewn.) zrobisz sobie we własnym zakresie (są firmy, które to robią za kilkaset zł / projekt). I co najważniejsze: JESTEŚ NIEZALEŻNY i nikt nie będzie ci dyktował cen. Kupisz propan na wolnym rynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_na_Amerigaz 22.03.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) My też daliśmy się skusić dobrą początkową ofertą . w tej chwili płacimy i płaczemy bo cena 1 l gazu jest o 1 zł wyższa niż u konkurencji co na zbiorniku wychodzi 2700 pln nadpłaty w stosunku do innych dostawców. my tankujemy 2x do roku więc łatwo policzyć na ile nas okradają. do tego dochodzi telematria, która notorycznie się psuje a kosztuje ponad 500 pln rocznie, więc nigdy nie wiesz czy zdążą z dostawą zanim zabraknie czy nie. tankują kiedy chcą i ile chcą, często informują o tankowaniu w dniu, w którym ma się to odbyć. do tego dochodzi całkowity brak poszanowania dla klienta, standardy obsługi na poziomie PRLu Nawet kwieciste reklamacje niewiele zmienią bo i tak maj cię głęboko w d .... zresztą nie ma się co dziwić, skoro umowa skonstruowana jest tak, że jak chcesz zrezygnować to za wszystko musisz płacić. nie chcą odsprzedać zbiornika zasłaniają się wewnętrznymi procedurami, bo stracą frajera. wszelkie instytucje konsumenckie mają to w głębokim poważaniu bo to ie konkretna pleśń na konkretnej szynce. absolutna masakra. z naszego rozeznania najgorszy dostawca gazu z dostępnych. Wiem, że jak się buduje dom, to każda złotówka się liczy, ale naprawdę warto rozważyć własny zbiornik lub upewnić się przy podpisywaniu umowy, że w dowolnym momencie można ten zbiornik będzie odkupić po odliczeniu amortyzacji, ustal dokładne zasady informowania Cię o ewentualnych zmianach cen gazu i przede wszystkim zastrzeż negocjowanie cen przy podpisaniu każdego kolejnego aneksu Edytowane 22 Marca 2013 przez uwaga_na_Amerigaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.03.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Wartość energetyczna gazu propan-butan to około 23613KJ/dm3. Przy cenie 2,52 za litr jeden KWh kosztuje około 0,38złotówki. Po co kombinować. Grzej prądem w nocnej taryfie, wyjdzie podobnie lub taniej (dla G12). Edytowane 22 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.03.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Problem uwaga_na_Amerigaz polega na tym, że płaci pewnie dobrze powyżej 3 zł/litr przy obecnej cenie rynkowej /sezon/ poniżej 2 zł. Do tego dochodzi 500 zł za telemetrię. Nie wspomnę o standardach obsługi.No cóż. Jak najszybciej przepnij zbiornik na własny i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.03.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Nawet przy cenie 2 zł od litra, moim zdaniem, różnica pomiędzy ceną kwh z gazu i drugiej taryfy jest zbyt mała by kombinować z gazem. Można podpiąć samochód. Wtedy to inna bajka Edytowane 22 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Nawet przy cenie 2 zł od litra, moim zdaniem, różnica pomiędzy ceną kwh z gazu i drugiej taryfy jest zbyt mała by kombinować z gazem. Można podpiąć samochód. Wtedy to inna bajka Co Ty opowiadasz? Nie jest to temat prąd czy propan ale: 1.uwaga_na_Amerigaz ma już instalacje gazową i trudno sobie wyobrazić by decydował się na jej wyrzucenie, kolejne inwestycje i przejście na ogrzewanie prądem, 2. przy koszcie propanu 1,85 zł/litr /a niektórzy kupują taniej/ 1 kWh = 0,28 zł, 3. 0,28 zł/kWh to jest 2x mniej niż w G11 i mniej niż średnia cena możliwa do uzyskana w G12 /+ niedogodności związane z korzystaniem z tej taryfy/. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.03.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Co Ty opowiadasz? Nie jest to temat prąd czy propan ale: 1.uwaga_na_Amerigaz ma już instalacje gazową i trudno sobie wyobrazić by decydował się na jej wyrzucenie, kolejne inwestycje i przejście na ogrzewanie prądem, 2. przy koszcie propanu 1,85 zł/litr /a niektórzy kupują taniej/ 1 kWh = 0,28 zł, 3. 0,28 zł/kWh to jest 2x mniej niż w G11 i mniej niż średnia cena możliwa do uzyskana w G12 /+ niedogodności związane z korzystaniem z tej taryfy/. Pozdrawiam Jeśli zakupi po 1,86 + pozostałe koszty zbiornika, projektu, robocizny. Masz rację, to temat o propanie. Cena prądu zależy od dostawcy i zużycia. Przy dużym zużyciu w nocnej taryfie (CO i CWU tylko w nocnej) reszta w dziennej, cena kwh G11 dla małego zużycia zrówna się z drugą w G12. Sprzęt agd i tv ciągnie nie patrząc na taryfy. Jedynym plusem propanu jest tańsze gotowanie. Tyle ode mnie. Przepraszam za zaśmiecanie wątku. Edytowane 23 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Myślałem, że chcesz pomoc uwaga_na _Amerigaz.Przecież on całą instalacje już ma. Pozostaje wymienić tylko zbiornik. Dyskusja gaz ziemny/propan czy prąd toczyła/toczy się na innych wątkach i zalety grzania bezpośrednio prądem nie są takie oczywiste przy domu wybudowanym zgodnie z aktualnie obowiązującą normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.03.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Pozostaje kwestia ceny gazu. O to toczy się cała dyskusja . Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Ceny, którą aktualnie płaci za propan uwaga_na_Amerigaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 23.03.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Co Ty opowiadasz? Nie jest to temat prąd czy propan ale: 1.uwaga_na_Amerigaz ma już instalacje gazową i trudno sobie wyobrazić by decydował się na jej wyrzucenie, kolejne inwestycje i przejście na ogrzewanie prądem, 2. przy koszcie propanu 1,85 zł/litr /a niektórzy kupują taniej/ 1 kWh = 0,28 zł, 3. 0,28 zł/kWh to jest 2x mniej niż w G11 i mniej niż średnia cena możliwa do uzyskana w G12 /+ niedogodności związane z korzystaniem z tej taryfy/. Pozdrawiam Nie przeginaj. Przy ogrzewaniu i CWU można w 100% wykorzystywać II taryfę, a na prądzie bytowym bez żadnych niedogodności uzyskać średnią niższą niż G11. I tar -0,345 zł II tar - 071 zł G11- 0,63 zł U mnie dosyć drogo, inni maja taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) Ponownie zaczyna się dyskusja nie na temat postawiony przez wznawiającego wątek.mar1173 właśnie udowodniłeś, że ogrzewanie w G12 w I taryfie jest droższe niż grzanie propanem.Przy proporcji I/II taryfy 70/30% wyjdzie średnio w okolicy 50 gr za 1 kWh /nie chce mi się dokładnie liczyć/, a więc 30 - 40% drożej niż propanem.Nic nie przegiąłem.Widzę, że masz PC więc, proszę, nie poszerzajmy tego wątku jeszcze o ten temat. Edytowane 24 Marca 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.03.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ponownie zaczyna się dyskusja nie na temat postawiony przez wznawiającego wątek. mar1173 właśnie udowodniłeś, że ogrzewanie w G12 w II taryfie jest droższe niż grzanie propanem. Przy proporcji I/II taryfy 70/30% wyjdzie średnio w okolicy 50 gr za 1 kWh /nie chce mi się dokładnie liczyć/, a więc 30 - 40% drożej niż propanem. Nic nie przegiąłem. Widzę, że masz PC więc, proszę, nie poszerzajmy tego wątku jeszcze o ten temat. Lepiej jak wypowiadają się użytkownicy. Twoje odpowiedzi nie są obiektywne. Ja nic nie udowadniałem. Napisałem tylko -,,Przy ogrzewaniu i CWU można w 100% wykorzystywać II taryfę" i mając cenę prądu w II taryfie poniżej 30gr bo taka jest w niektórych rejonach Polski grzanie gazem mija się z celem. I jak ktoś chce wyrzucić jeden zbiornik to poco naciągać go na drugi. Po co dalej w to brnąć. Nie musisz nikogo prowadzić za rączkę. Niech sprawdzi sobie ceny i podejmie decyzję. Boisz się że, następny baranek ucieknie spod noża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts