Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na propan wybór dostawcy - dylemat

marekbo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja bym tak wlasnej butli nie skreslal przy małym domku ale przede wszystkim dobrze zaizolowanym

to jakiś sens moze miec

wszyscy tu się podniecamy 2 tar prądu- pamiętając o kuchni to te różnice jakoś się zacierają

może gaz w KRAJU potanieje

Jak ktoś prowadzi stołówkę św. Alberta to pewnie tak.

A w normalnym domu i tak korzystamy z czajnika elektrycznego, piekarnika, mikrofali i często z indukcji jak nie ma gazu z rury.

Drogi mar1173.

Doświadczenia użytkownika nie mają nic wspólnego z faktami.

Propan 1kWh = 0,28zł. I tego nie podważasz.

Ty płacisz w G12 w I taryfie za 1 kWh - 0,345 zł. Jednocześnie "zapominasz", że poza I taryfą płacisz za 1 kWh - 0,71 zł. Sam podałeś te cyfry.

Namawiasz uwaga_na_Amerigaz aby zrezygnował z istniejącej już instalacji gazowej, kotła gazowego, automatyki, itd., na rzecz nowego pieca na prąd oraz podobnego do Twojego bufora o zbliżonej pojemności. Inwestycja znacznie droższa niż w wymianę samego zbiornika, a w perspektywie wyższe koszty ogrzewania.

Nie bardzo chwytam co chciałeś udowodnić na swoim przykładzie.

Jak ktoś prowadzi stołówkę św. Alberta to pewnie tak.

A w normalnym domu i tak korzystamy z czajnika elektrycznego, piekarnika, mikrofali i często z indukcji jak nie ma gazu z rury.

Przypomnę w takim razie, że z wymienionych urządzeń korzystasz w G12 z kWh w cenie 0,71 zł.

Drogi mar1173.

Doświadczenia użytkownika nie mają nic wspólnego z faktami.

Propan 1kWh = 0,28zł. I tego nie podważasz.

Ty płacisz w G12 w I taryfie za 1 kWh - 0,345 zł. Jednocześnie "zapominasz", że poza I taryfą płacisz za 1 kWh - 0,71 zł. Sam podałeś te cyfry.

Namawiasz uwaga_na_Amerigaz aby zrezygnował z istniejącej już instalacji gazowej, kotła gazowego, automatyki, itd., na rzecz nowego pieca na prąd oraz podobnego do Twojego bufora o zbliżonej pojemności. Inwestycja znacznie droższa niż w wymianę samego zbiornika, a w perspektywie wyższe koszty ogrzewania.

Nie bardzo chwytam co chciałeś udowodnić na swoim przykładzie.

Widzę że o grzaniu prądem nie wiele wiesz a wszystkich przekonujesz że jest to złe rozwiązanie. Nikogo na nic nie namawiam, tylko zwracam mu uwagę że już raz wdepnął w g.. o i żeby drugi raz nie popełnił tego samego błędu. Te twoje ceny gazu to i tak tylko latem. To co z tego że płacę w I tar 0,71 zł, na bytowym mam i tak średnią ok 0,55 zł bez żadnych kombinacji. A do zagrzania CWU wystarczy wystarczy bojler za 500zł. Część instalacji na pewno da się wykorzystać. Ja nic nikomu nie udowadniam, tylko zwracam uwagę żeby pochopnie nie podejmowali swoich decyzji a zwłaszcza po takich opiniach jak twoje.

Wymiana poglądów z Tobą jest bez sensu.

Starasz się zaprzeczyć faktom.

Zrozum i napiszę to wyraźniej.

Uzysk z propanu -1kWh - 0,28 zł

Uzysk G12 I taryfa -1 kWh - 0,345.

Jeśli masz problem z porównaniem, ułatwię: 0,28 to mniej niż 0,345.

Nigdzie nie napisałem, że rozwiązanie ogrzewania z wykorzystaniem prądu jest złe. Złe jest w tym konkretnym przypadku.

Staram się pomóc forumowiczowi w sygnalizowanym problemie, a nie wpędzać go w następne koszty przy wątpliwym efekcie końcowym.

Widzę że o grzaniu prądem nie wiele wiesz

Vice versa - niewiele wiesz o grzaniu gazem.

Edytowane przez Greengaz
literówka

Tauron Katowice z przesyłem:

G11- 0,5099

G12

-droga 0.608zł

-tania 0,3184zł

Przy małym zużyciu prądu w G11 całkowita cena może wzrosnąć do 80gr, przy dużym, cena wyjdzie 55gr.

To samo do G12. Koszty stałe mogą podnieść cenę kwh tylko o 5gr przy dużym zużyciu, przy małym o 30gr tak jak to ma miejsce przy G11.

Teoretycznie zakładamy butlę z gazem (koszty) i gotujemy grzejemy po 28gr. Za to tv, pralka, zmywarka leci po 80gr.

Przy grzaniu prądem jesteśmy w stanie zejść w drogiej (G12) do 65gr, taniej do 35 i mniej. Opłaty są kosztami stałymi, tak czy tak trzeba je ponieść. Przy tym założeniu, zabawa o 3-4gr na jednej kwh nie ma sensu.

Ktoś kto posiada już instalację na gaz, spokojnie może go tankować po 1,8zł i mniej.

Dla tych którzy się zastanawiają nad gazem od podstaw, wyliczenie przedstawiłem wyżej.

To na dziś. Jutro sytuacja może się zmienić.

Dziś na stacji LPG gaz po 2,36. Taka ciekawostka.

Edytowane przez klaudiusz_x

To na dziś. Jutro sytuacja może się zmienić.

I tu się zgadzamy.

W marcu 2012 średnia cena propanu oscylowała w okolicach 2,25 - 2,3 zł/litr. Obecnie poniżej 2 zł.

Jeśli ta tendencja się utrzyma, cena latem prawdopodobnie spadnie /dla użytkowników domowych/ do 1,6 - 1,65 zł/litr brutto.

Zobaczymy.

PS.

Cena gazu na stacji LPG może być jakimś miernikiem. Każdy litr gazu do instalacji samochodowej jest dodatkowo opodatkowany akcyzą oraz opłatą paliwową. W dużym przybliżeniu 0,4 zł litr. Autogaz to mieszanka propan-butan, w instalacjach domowych używa się czysty propan. Relacje cenowe zmieniają się w zależności od sezonu. Propan tanieje latem /spada zapotrzebowanie/, natomiast mieszanka latem drożeje /zapotrzebowanie wzrasta/. Zimą odwrotnie.

• 2 months później...

Korekta do aktualnej ceny propanu.

1 litr = 1,75 zł.

W przeliczeniu na kWh.

1 kWh uzyskany z propanu = 0,26 zł

co "kładzie na łopatki" jakąkolwiek kalkulację ogrzewania bezpośrednio prądem i to niezależnie od przyjętej taryfy.

Pozostaje o kilka tysięcy większa inwestycja w infrastrukturę grzewczą oraz jednorazowy zakup zapasu paliwa,

Wydaje mi się, że powyższe niedogodności kompensuje wygoda korzystania z tego medium.

• 3 weeks później...
Ja w tej chwili jestem w trakcie negocjacji z Gaspolem. Ponieważ mam w działce rurkę z GZ najłatwiej byłoby się przepiąć i kwita ale są to koszty które będą się długo zwracały więc zaproponowałem im renegocjację umowy. Nie są specjalnie skorzy do rozmowy. Mam sąsiadkę, ktora chce zainstalować butle z propanem i zaproponowałem im,że może by coś zaproponowali dla niej i dla mnie (bo się zastanawia między Gaspolem i AmerGazem). Dałem też propozycję zamiany z telemetrii na tankowanie we własnym zakresie. Podobno koszt przeskoczenie na taki system to ok. 1200 zł ale jakie są warunki, na razie nie wiem.

Jeśli Ty masz rurę w granicy działki to zapewne sąsiadka również

Po swoich doświadczeniach z Gaspolem nie wpędzaj jej w dzierżawę zbiornika, bo będziesz miał wroga na całe życie.

Nawiasem mówiąc gdybyś miał własny zbiornik to przejście na gaz ziemny byłoby trudna decyzją.

Przy obecnej cenie rynkowej propanu koszt uzyskania 1 kWh = 0,26 zł, co w przeliczeniu na gaz ziemny odpowiada cenie 1 m3 = ok. 2,45 zł.

Nie, nie... sąsiadka buduje dom ok. 200-300 m ode mnie i dociągniecie tam gazu ziemnego kosztowałoby majątek. One jest zdecydowana na propan ale nie wie jeszcze jaka firma.

Odpowiadając na drugą częśc Twojego postu: wolałbym zostać przy propanie ale chciałbym wynegocjować lepsze warunki. Zobaczymy, może mi sie uda :D

Nie, nie... sąsiadka buduje dom ok. 200-300 m ode mnie i dociągniecie tam gazu ziemnego kosztowałoby majątek. One jest zdecydowana na propan ale nie wie jeszcze jaka firma.

Odpowiadając na drugą częśc Twojego postu: wolałbym zostać przy propanie ale chciałbym wynegocjować lepsze warunki. Zobaczymy, może mi sie uda :D

Dawaj na priv namiary na sąsiadkę - postaram się ją przekonać ;).

Ciekawi mnie wynik negocjacji. Nie zapomnij się podzielić wynikami.

• 3 weeks później...
Zapytałem mailowo o możliwość przejścia z telemetrii na kupowanie gazu do zbiornika.W odpowiedzi jaką otrzymałem pani z Gaspolu napisała,że teraz płacę 2.45 netto z litr a po przejściu na tankowanie będę płacił 2.83 netto za litr (cena podstawowa). Cena przejścia z telemetrii na drugi rodzaj to 1230 zł brutto i maja wyłączność na dostarczanie gazu. Pytanie za jaką cenę tankujecie w Gaspolu (jęsli ktokolwiek taki jest) i kiedy ceny są najniższe? Bawic sie w to czy wypierdzielić ten Gaspol i założyć gaz ziemny?

2,45 zł/litr jak na Gaspol to dobra cena. Wychodzi ok. 9,6 zł/m3 + opłaty za dzierżawę i telemetrię. Zgadza się?

Przeliczając wartość opałową propanu na gaz ziemny wyjdzie cena ziemnego dobrze ponad 3 zł.

Jeśli się podłączysz do "rurki" to gazownia nie powinna Cię skasować na więcej niż 2,3 zł/m3 z opłatami stałymi.

Jesteś więc ok. 1 zł ma każdym m3 gazu ziemnego w porównaniu z propanem "do przodu".

Nie wiem czy to klarownie wytłumaczyłem :).

Najlepiej podaj z ostatniego roku zużycie propanu w m3, cenę za m3 oraz opłaty stałe pobierane przez Gaspol to Ci wszystko przeliczę.

Edytowane przez Greengaz
literówka

greengaz

Podajesz koszt ogrzewania dla ceny gazu z lipca .

Wahania cen gazu są ogromne .

Od dłuższego czasu próbuję się dowiedzieć ile tak naprawdę to kosztuje .

Ile za zbiornik ,ile za gaz ,ile za rewizje udt.

Należy jeszcze uwzględnić sprawność kotła. Bo 1 kWh z prądu to 1kWh ciepła.Ale z gazu 1kWh trzeba pomnożyć X np .0,9.

Zawsze wolałem olej a teraz PC jak się da zamontować.

Montuję PC .Ale tak naprawdę montuję i gazowe i olejaki .

Mam tylko złe doświadczenia z LPG