Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na propan wybór dostawcy - dylemat

marekbo

Recommended Posts

Ja prawdopodobnie wejdę w fotowoltaikę w tym roku i próbuję się wymiksować z Gaspolu z możliwie najmniejszymi stratami. Może spróbuję wystąpić o odsprzedaż butli?

Obliczyłem,że w okresie lipiec 2017 do lipiec 2018 (12 miesięcy) zużyłem 282 m3 propanu a w analogicznym okresie 2018-2019 zużyłem 247 m3 propanu. Cena za m3 to 11.2 pln za m3 w 2017 i 12.2 od 2018. Zaznaczam,że staram się palić jak najwięcej kominkiem.

Jakie ceny propanu na wolnym rynku w tym roku? Czy warto?

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przejrzyj umowę.

Za zerwanie umowy jest kara proporcjonalna do ilości zużycia a deklaracją zużycia + demontaż zbiornika + odpompowanie propanu.

Przy przejściu na gaz ziemny konieczny będzie projekt instalacji i wykonanie jej od nowa. Inny przebieg instalacji zewnętrznej i inne średnice przewodów gazowych.

Per saldo może się okazać tańsze wymienić zbiornik zwłaszcza, że przy ograniczeniu korzystania z kominka wzrośnie zużycie propanu, a tym samym w cenie 1 litra zmniejszą swój udział opłaty stałe niezależne od zużycia.

Przy cenie propanu 1,3 zł/litr i zużyciu ok. 2 500 litrów propan jest tańszy od gazu ziemnego o ok. 20%

Przejrzyj umowę.

Za zerwanie umowy jest kara proporcjonalna do ilości zużycia a deklaracją zużycia + demontaż zbiornika + odpompowanie propanu.

Przy przejściu na gaz ziemny konieczny będzie projekt instalacji i wykonanie jej od nowa. Inny przebieg instalacji zewnętrznej i inne średnice przewodów gazowych.

Per saldo może się okazać tańsze wymienić zbiornik zwłaszcza, że przy ograniczeniu korzystania z kominka wzrośnie zużycie propanu, a tym samym w cenie 1 litra zmniejszą swój udział opłaty stałe niezależne od zużycia.

Przy cenie propanu 1,3 zł/litr i zużyciu ok. 2 500 litrów propan jest tańszy od gazu ziemnego o ok. 20%

Po części masz rację. Już się przymierzałem w 2013r. Instalację da się wykorzystać do gazu ziemnego. Juz miałem gotowy projekt. Wtedy koszt rezygnacji z gaspolu wynosił ok. 3000 i koszty przyłącza GZ też ok. 3000. Teraz muszę zapytać Gaspol na ile to szacuje.

Ja prawdopodobnie wejdę w fotowoltaikę w tym roku i próbuję się wymiksować z Gaspolu z możliwie najmniejszymi stratami. Może spróbuję wystąpić o odsprzedaż butli?

Obliczyłem,że w okresie lipiec 2017 do lipiec 2018 (12 miesięcy) zużyłem 282 m3 propanu a w analogicznym okresie 2018-2019 zużyłem 247 m3 propanu. Cena za m3 to 11.2 pln za m3 w 2017 i 12.2 od 2018. Zaznaczam,że staram się palić jak najwięcej kominkiem.

Jakie ceny propanu na wolnym rynku w tym roku? Czy warto?

Po zainstalowaniu PV i jeśli dasz PC spadnie Ci zużycie gazu. Nie wiem na jakich zasadach dzierżawisz baniak, ale jeśli jest "za darmo", a płacisz za kupiony gaz, to przemyśl pozostawienie butli.

Ja mam od 29.11.2018 r. gaz z rury. Właśnie w ramach dywersyfikacji.

Mając PV zmuszony byłem założyć klimy (jak bym nie wykorzystał energii elektrycznej z magazynu, to by przepadła). Do Świąt BN założyłem 4 klimy. Moje zużycie gazu do tej pory to 263 m3.

Nie wiem jaka będzie zima i ile pójdzie gazu, ale dołożyłem PC i trochę paneli. Ze zgłoszeniem rozbudowy PV zmieściłem się jeszcze w starych przepisach (do 26.04.2019 r.).

Jaką masz pompę ciepła?Powiętrzną czy gruntową? Jakie były stare przepisy przy rozbudowie PV??

Płacę stałą opłatę 37 zł miesięcznie i płacę za zużyty gaz.

PC powietrze-woda (jak w stopce).

Przepisy o tyle się zmieniły, że oprócz "papierologii" to ZE wymaga certyfikatu NC RfG dla inwerterów.

Z tym zmieszczeniem się w starych przepisach to akurat tak się złożyło, że założyłem inwerter Growatt, (ma już certyfikat NC RfG wydany w maju) w miejsce o mniejszej mocy SolarMaks, dla którego nie ma certyfikatu (nie ma już tej firmy) i chyba certyfikatu nie będzie.

37 zł to nie wiele. Z Twojej wypowiedzi wynika, że przymierzasz się do gazu ziemnego. Chyba nie warto, bo opłaty stałe to około 20 zł.

Przy PC zatankowanego gazu starczy pewnie na kilka lat. Jeśli firma musi się troszczyć o zbiornik "na własny koszt" to nie widzę sensu przechodzenia na GZ.

PC powietrze-woda (jak w stopce).

Przepisy o tyle się zmieniły, że oprócz "papierologii" to ZE wymaga certyfikatu NC RfG dla inwerterów.

Z tym zmieszczeniem się w starych przepisach to akurat tak się złożyło, że założyłem inwerter Growatt, (ma już certyfikat NC RfG wydany w maju) w miejsce o mniejszej mocy SolarMaks, dla którego nie ma certyfikatu (nie ma już tej firmy) i chyba certyfikatu nie będzie.

37 zł to nie wiele. Z Twojej wypowiedzi wynika, że przymierzasz się do gazu ziemnego. Chyba nie warto, bo opłaty stałe to około 20 zł.

Przy PC zatankowanego gazu starczy pewnie na kilka lat. Jeśli firma musi się troszczyć o zbiornik "na własny koszt" to nie widzę sensu przechodzenia na GZ.

Nie chcę przechodzić na gaz ziemny. Byłoby to zamiana siekierki na kijek. Prędzej w grę wchodzi pompa ciepła (powietrze-woda).

A jakby wyłożyć dach maksymalną ilością paneli PV o stosunkowo dużej mocy i zainstalować napromienniki w kilku pomieszczeniach?

Ciekawe ile by to dało oszczędności?

Edytowane przez duke-R

Nie chcę przechodzić na gaz ziemny. Byłoby to zamiana siekierki na kijek. Prędzej w grę wchodzi pompa ciepła (powietrze-woda).

A jakby wyłożyć dach maksymalną ilością paneli PV o stosunkowo dużej mocy i zainstalować napromienniki w kilku pomieszczeniach?

Ciekawe ile by to dało oszczędności?

Tak to zrozumiałem, że chodzi o GZ, ale pewnie coś przeoczyłem.

Wracając do gazu z baniaka, jeśli musisz płacić 37 zł na miesiąc za niego bez limitu zużycia gazu, to jeśli chodzi o rozwiązanie umowy, to przy drastycznie zmniejszonym zużyciu to raczej dostawca będzie zabiegał o jej rozwiązanie.

PV to dobra sprawa przy rozsądnej cenie montażu (dotacje, samodzielny montaż i gdy cena prądu podskoczy).

Jak pozyskaną energię zużyjesz od Ciebie będzie zależało.

Na przełomie 2017/2018 r. testowałem piec c.o. Kospel. Dla mnie to totalna porażka w starym domu z końca lat 30-tych ubiegłego wieku.

Z PV klimy i PC jak najbardziej. W okresach przejściowych, czyli poniżej zera opłaca się gaz, gdyż sprawność PC spada.

Oczywiście przejście na gaz, gdy zimno, bo gaz mam. Gdyby trzeba wydać na podłączenie GZ "majątek" to wystarczyło by ogrzewanie z PC.

• 1 month później...

Witam,

Kolejnym krokiem po wyborze zbiornika na gaz jest wybór sprawdzonego i wydajnego kotła kondensacyjnego. W celu dodatkowej oszczędności warto, aby współpracował on z ogrzewaniem podłogowym lub grzejnikowym zaprojektowanym na parametry niskotemperaturowe. Obniżenie temperatury zasilania powoduje obniżenie temperatury powrotu czynnika roboczego z instalacji centralnego ogrzewania. W związku z tym zwiększa się sprawność kotła kondensacyjnego poprzez odzysk ciepła podczas wkroplenia się pary wodnej znajdującej się w spalinach. Wszystkie kotły kondensacyjne marki Junkers mogą być zasilane gazem LPG.

Przy okazji polecam Państwu sprawdzić ofertę kotłów kondensacyjnych marki Junkers-Bosch. Posiadamy w swojej ofercie bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch