slawas86 11.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 2 tygodnie temu zakończono u mnie tynki, W domu przepalam kozą żeby utrzymać temperaturę powyżej 0 (panuje temperatura około 5-8 stopni Celsjusza), część ścian już jest sucha (tynk cementowo wapienny zrobił się biały ). Zastanawiam się kiedy mogę rozpocząć gipsowanie ścian, początkowo planowałem w lutym czyli po 6-8 tygodniach od zakończenia tynkowania ale spotkałem się też z opiniami, ze mogę wcześniej bo jeżeli tynki są wilgotne to będą równolegle wysychały zarówno warstwa tynku jak i warstwa gipsu. Czy takie coś faktycznie może być zrealizowane i nie będzie to miało negatywnych konsekwencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 11.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Nie bralbym się za szpachlowanie ścian w Twoich warunkach , poczekałbym kiedy zrobi się cieplej , masz w chacie zbyt wiele jeszcze wilgoci która jeszcze jakiś czas pobędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 11.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 "spotkałem się też z opiniami, ze mogę wcześniej bo jeżeli tynki są wilgotne to będą równolegle wysychały zarówno warstwa tynku jak i warstwa gipsu"BZDURY.Tak jak kolega wyżej napisał, wstrzymaj się jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 11.01.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 jakie były by konsekwencje zbyt wczesnego rozpoczęcia gipsowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 11.01.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 jakie były by konsekwencje zbyt wczesnego rozpoczęcia gipsowania? Zamkniesz gipsem wilgoć zawarta w tynku , poza tym niedobrze jest dla gipsu zbyt długie wysychanie , druga warstwa może się potem odspajać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 18.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Generalnie, panuje zasada, że tynki cementowo- wapienne należy sezonować 4 tygodnie. Ściany przed gipsowaniem powinny dokładnie wyschnąć. Lepiej więc poczekać do czasu gdy tynki przestaną być wilgotne i dopiero wówczas zabrać się za kolejny etap prac. W przeciwnym razie mogą pojawić się problemy z przyczepnością gładzi, co w efekcie doprowadzi do zwiększenia kosztów inwestycji. Kolejne niepożądane zjawisko to możliwość wystąpienia zagrzybienia w wilgotnych jeszcze warstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts