mokoc 11.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 witam proszę o opinie na temat drzwi Wikęd. Myślę o stalowych, wzór nowoczesny (np 13, 19). dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 11.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Zamontowałem nr.19 do swojego domu ,jeszcze w nim nie mieszkam ale ogólnie OK. a w porownaniu do drzwi chińskich garażowych za 700zł mógłym powiedzieć że sa super Montaż bezproblemowy,drzwi proste,dwie uszczelki ,można ustawić odpowiednio docisk skrzydła do ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 15.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Powiedz coś więcej o swoich drzwiach. Też zastanawiam się nad zakupem drzwi Wikęd ale w necie nigdzie nie ma o nich opinii a wierzyć sprzedawcy to jak eutanazja portfela . Opinie o drzwiach jakie znalazłem są w miarę OK ale nic konkretnego - raczej wszystko zaraz po montażu a mnie interesują informacje o nich po co najmniej roku użytkowania. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 15.01.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Co prawda wzor mam inny, bo zdaje sie, ze 12 (podobne do sztandarowych Hormann), ale moze cos pomoge swoja opinia. Minely juz 2 lata od zamontowania, a 1,5 roku od czasu gdy mieszkamy. O drzwiach nie moge powiedziec nic zlego. Nie przemarzaja, nie wypaczyly sie. No i cena bardzo mila dla portfela;) Acha, mam jeszcze zwykle pelne z garazu do ogrodu i podobne wrazenia. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 15.01.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Musiałeś regulować je na zawiasach? Pytam ze względu na to, że człowiek im więcej czyta tym bardziej dochodzi do wniosku, że znakomita większość drzwi za chwile się wypaczy lub będzie źle zamontowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 15.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Nie regulowalismy niczego. Od czasu montazu wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 15.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki wielkie za odpowiedź . W końcu jakaś konkretna informacja od kogoś, kto zamontował te drzwi i ich używa od dłuższego czasu. Pozwolę sobie na ostatnie pytanie (sorka, że się tak "przyssałem" do Ciebie ) o laminat. Pisałeś, że masz proste drzwi z garażu do ogrodu - chyba coś takiego? http://wiked.pl/drzwi/drzwi-stalowe/wzory-przeszklenia-kolory wzór 1 Trwały jest na zarysowania, bo garaż to nie salon i czasem trzeba coś wnieść czy taczkami wjechać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 15.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Wiesz, az poszlam sie przyjrzec moim drzwiom;) Albo jestesmy tacy ostrozni (w co wątpie znając siebie;) ) albo faktycznie sie nie rysują. A tak serio to obchodzimy się z drzwiami normalnie, bez przesadnej ostrożnosci, ale też specjalnie nie narażamy ich na obicia i zarysowania. Zwykła uwaga i jest dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 16.01.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Genialnie, jeszcze trochę czasu zostało do zamknięcia budynku ale informacje lepiej zbierać wcześniej aby później na chypcika nie szukać czegokolwiek.Pisałaś o nie przemarzaniu ościeżnicy. Jaką masz wstawioną i jak montowaną?Zastanawiamy się, czy nie montować drzwi w sposób pasywny:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222963-monta%C5%BC-pasywny-drzwi-czy-istnieje-co%C5%9B-takiegoi wahamy się między tańszą zwykłą ościeżnicą a tą termo za którą trzeba trochę dopłacić. W sumie koło 700zł ale drzwi w końcu nie kupuję się na rok czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristofel 18.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Podpinam się do tematu. Nadadzą się jako wejściowe w bloku? Widzę, że wszyscy montują w domkach a jest tu ktoś z wielkiej płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 14.02.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Kolego Kristofel - dzisiaj widziałem moje drzwi, które będę montował w bloku (w zasadzie ekipa sprzedawcy ). Montaż planowany pod koniec przyszłego tygodnia, to dam znać co i jak. P.S. pytanie do bardziej zaawansowanych - czy drzwi potrzebują jakiegoś czasu aby mogły popracować i się ułożyć lub coś takiego? Nie chcę pisać następnego dnia po montażu, że wszystko jest OK, a za miesiąc zmieniać zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.02.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Moje wrażenia z Wikędów są takie, że mają trochę twardsze uszczelki (niż KMT) i mogą potrzebować tygodnia - dwóch - by się ułożyć. Nie mam na koncie dzisiątek tych drzwi, więc może i pogląd formułuję zbyt wcześnie (ale to Twoja wina, bo przecież potrzebujesz opinii - oczywiście to żart ) Co do samych drzwi - jeśli od razu po montażu będą wymagały trochę silniejszego trzaśnięcia - to nie powód do niepokoju. Po kilku dniach powinno być już lepiej. Tą uwagę można przypisać do dużej części drzwi i nie jest to wadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 19.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 W razie ewentualnych problemów za jakiś czas - powiedzmy koło miesiąca od montażu - można trochę podregulować językiem na ościeżnicy. Uszczelki się "ugniotą" trochę i będzie OK. Daj znać po montażu czy jesteś zadowolony z nowego nabytku. P.S. jaką ościeżnicę w końcu wybrałeś - termo czy pełną, bo już się pogubiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 26.02.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jestem już po montażu :) . Na moje oko i na wiedzę jakiej się naczytałem chyba wszystko jest OK. Dzięki wszystkim za dotychczasowe porady Pytam w razie czego: jak reguluje się ten język na ościeżnicy oraz czy można robić to samemu czy jest jakiś haczyk w gwarancji? Szczerze jeszcze jej nie czytałem, bo od razu poleciała do segregatora ze wszystkimi dokumentami. Finlandia pisał o tym, że trzeba będzie mocniej trzaskać drzwiami na początku ale jest dużo lepiej od tego co było do tej pory z drzwiami ze spółdzielni. Theme - kupiłem ościeżnicę w kształcie litery C (chyba pełną) bo termo do bloku według mnie nie miała sensu. Później będę kupował drzwi na ościeżnicy termicznej do domu, bo te jakościowo podobają się nam, więc nie będziemy już kombinować z wyborami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.02.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dobrze zrobiłeś z wyborem ościeżnicy. Nie było racjonalnego uzasadnienia dawania tak ciepłej ościeżnicy do bloku, gdzie i tak na klatce schodowej zawsze masz dodatnią temperaturę. Z regulacją jest banalna sprawa i nie będziesz potrzebował do tego żadnej firmy czy innego "specjalisty". Regulację możesz zrobić samemu. Powyżej obrazek z językiem wysuniętym oraz schowanym. Zakres regulacji jakieś 4mm, co w zupełności wystarczy do korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 27.02.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dzięki. U mnie wygląda to właśnie w ten sposób. Póki co jest OK ale w razie czego lepiej wiedzieć na zapas.P.S. w innym temacie pisałem o kolorze z obrazka, który chcielibyśmy zastosować na drzwiach. Ty jakoś wcześniej to przeliczałeś pomiędzy kolorami na ten cały RAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.02.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wychodzi prawie ten sam kolor co wcześniej z RGB. Z tego co wyliczyłem RAL 9018 Papyrus white (w wolnym tłumaczeniu: biel papierzaka).Pomocne może być użycie kalkulatora RGB <-> RAL <-> CIELAB (choć z tego ostatniego nigdy nie korzystam). Ja używan tego: http://www.gobias.com/convert-ral-to-rgb.html ... a to jest jeden z nastu w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznajci 27.02.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Jest sposób na odnajdowanie kolorów. Podoba Ci się jaki obrazek w sieci to zapisujesz go na dysk. Otwierasz za pomocą Paint'a i używać tej pipetki. Klikasz na nią a później na wybrany fragment obrazka. Później przechodzisz w edycję kolorów za pomocą tego przycisku: Otwiera się okienko z gotowymi kolorami RGB (Red / Green/ Blue = czerwony / zielony / niebieski). To są 3 podstawowe kolory do tworzenia innych kolorów. Masz wynik RGB i później korzystasz z tego kalkulatora co masz w linku wyżej. Edytowane 28 Listopada 2014 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 05.03.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Robię tak samo. Niestety nie wszystkie RGB można z automatu przeliczyć na RAL. Nieraz trzeba się nakombinować i lekko dopasować wartości ze skali RGB (np trochę więcej czerwonego i mniej zielonego) aby wstrzelić się w RAL.Oczywiście najlepszą metodą jest przeglądanie wzornika RAL na żywo oraz późniejsze poszukiwania tego koloru na większej płaszczyźnie, bo inaczej będzie on wyglądał na małym pasku (1 x 5cm) a inaczej na drzwiach (100 x 210cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.03.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Czy wiecie może jakie U mają typowe drzwi Wikęd z doświetlami bocznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts