Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata za przekształcenie UW we własność

adamrw

Recommended Posts

Właśnie jestem w trakcie nabywania działki pod Wrocławiem (hehe. od Wrocławia dzieli mnie droga asfaltowa), która jest w wieczystym użytkowaniu obecnego (jeszcze) właściciela. Szczerze mówiąc wolałbym mieć własność pełną, ale wszyscy twierdzili, że to jakieś koszmarne koszty itp. Tymczasem czytam dzis w Onecie (http://kiosk.onet.pl/art.html?NA=2&ITEM=1158749&KAT=1293), że we Wrocławiu opłata za przekształcenie wynosi 5% wartości nieruchomości. Czy ktoś może to potwierdzić lub zdementować? Bo za 5% to ja chętnie nabędę prawo bycia "na swoim". :)

A tak w ogóle to mój pierwszy post :) ale teraz może częściej będę bywał a i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś rozpocząć pisanie swojego dziennika budowy.

Pozdrawiam wszystkich budujących, wrocławian i nie tylko.

Witam!

Nie wyjaśnię Ci wyczerpująco problemu, postaram się go jednak przyblizyć. Otóż Ustawa o nabywaniu przez użytkowników prawa własności nieruchomości (Dz.U.Nr 113 poz.1209 z 2001r) nie wspomina nic o opłatach. Mówi jedynie o terminach. Nabycie nieruchomości z mocy prawa nie oznacza nabycia nieodpłatnego. W środowiskach zajmujących się tym problemem, sięga się do ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz.U.Nr 115 poz. 741 z 1997 z późn.zm) przy wyliczniu opłaty za przekształcenie użytkowania wieczystego w prawo własności, a także do wydanego na jej podstawie Rozprządzenia w sprawie szczegółowych zasad wyceny nieruchomości... (Dz.U.Nr 230 poz.1924 z 2002r). I na tych podstawach oblicza sie wartośc prawa wieczystego użytkowania jaki jeszcze pozostał dla danej nieruchomosci. Zatem może on być w każdym przypadku różny.

Pozdrawiam