Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobrze zabezpieczone fundamenty??

Tomek Dąbrowski

Recommended Posts

Witam serdecznie. Zaczynam budowę mojego wymarzonego domu i chcę zrobić wszystko jak najlepiej dlatego też wolę moje decyzję konsultować z większym gronem osób. Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jest bardzo nisko. czekam na podpowiedzi.

Bez tytułu.jpg

Gość iwb

izolacja jest uwarunkowana wieloma czynnikami, to jakie materiały użyłeś i jak dokładnie to wykonałeś przekonasz się jak stan wód gruntowych się podniesie. Tu masz 4 przykłady izolacji ( co do izolacji od wewnątrz XPS - duży plus dla Ciebie) ściana powinna być od wewnątrz przed zasypaniem także odizolowana ( hydroizolacja)

woda.jpg

Widzę iż opisana technologia jest podobna do mojej o którą pytałem TU na forum .... hehe z taką różnicą że u mnie padła tylko jedna odpowiedź przez 3 tygodnie czasu :p i jeszcze krytykująca....

Powiem Ci tak:

podobny sposób opisany przez Ciebie widziałem kilka razy na budowie i na razie nikt nie narzekał,nie miał problemów itp,tylko każdy na moje pytanie odpowiedział dokładność .

Przeważnie problemy które wyczytywałem na forum odnośnie folii budowlanej pod ławy dotyczyły jej uszkodzenia podczas zalewania z pompy .... do tego szło zbrojenie podwieszone na drucie i umocowane do desek poprzecznie ułożonych co około 2 m do wykopu . Miejsce w ławie gdzie rozpoczęło się lanie betonu było przygotowane wcześniej < do taczki wpompowaliśmy trochę betonu , po czym chłopki łopatami wlali go do ławy > a potem już samą pompą w to miejsce ładowaliśmy a beton sam się rozlewał dalej i tylko nadlewaliśmy do wytyczonego poziomu i takie coś ma wtedy sens ..... bo nie ważne jaką grubą folie dasz ,beton bezpośrednio uderzający na nią zrobi z niej sieczkę . Oczywiście ktoś napisze zapewne ze folia będzie miała gdzieś małą dziurkę przez którą wleje się woda i potem nie odpłynie przez folie .No tak tylko jeżeli to jest teren podmokły to chyba jeden chu... bo woda ciągle tam będzie i będzie ,a jeżeli suchy teren o niskim poziomie wód gruntowych to woda wsiąknie i nie będzie miała na tyle czasu aby wejść w mur ,poza TYM trzeba pamiętać po co daje się folie.... ;)bo ja będe dawał folie tylko z racji sybkiego grunty i nie chce aby zmieszał mi się z betonem ,poza tym nie mam zamiaru wydawać kasy na szalunek ,chudziaka,głębszy o wysokość ławy wykop,więcej kruszywa do zasypywania ,i więcej czasu do zagęszczania ....

na ławę dam folię PCV grubość 1 mm i do góry pociągnę bloczki .... będę starał się tak wypełniać spoiny poziome aby były równe bez dziur . Na to dysprobit < wymieszany z wodą > i zagruntuje , potem 2 warstwy bez wody ... z zewnątrz i wewnątrz . Potem chce założyć na to folie i myślę że to wystarczy ...... wiem że na pewno są osoby które powiedzą że nie tak i tak bo tak nie powinno być ,lecz patrząc w przeszłość ile domów stoi które jeszcze pamiętają czasy Adolfa i ma się dobrze .... ile domów stoi bez jakichkolwiek zabezpieczeń i tez im nic nie ma ....

ALE TO TYLKO MOJA ODPOWIEDŹ WYNIKAJĄCA Z OBSERWACJI I NIKT NIE MUSI SIĘ DO NICH STOSOWAĆ :) a jeżeli ktoś chce odpowiadać to niech nie krytykuje tylko poda konkretny przykład oparty argumentem potwierdzającym jego słuszność .

Pozdrawiam Marek

Witam serdecznie. Zaczynam budowę mojego wymarzonego domu i chcę zrobić wszystko jak najlepiej dlatego też wolę moje decyzję konsultować z większym gronem osób. Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jest bardzo nisko. czekam na podpowiedzi.

[ATTACH=CONFIG]160287[/ATTACH]

Jak odizolujesz całkowicie ławę od gruntu, to zapomnij o uziomie fundamentowym. Szkoda go nie robić, bo na etapie budowy fundamentów jest tani i jest najlepszym uziomem jaki może być. Polecam lekturę : http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jesaat bardzo nisko.

[ATTACH=CONFIG]160287[/ATTACH]

Skoro woda gruntowa jest bardzo nisko to po co aż tak izolujesz fundamenty. Daj standardowo izolazję 2-3 x dysperbitem obustronnie, przyklej styrodur i ewentualnie folię kubełkową i będzie wystarczająco dobrze. Od czego chcesz się odizolować skoro woda nisko.

• 2 weeks później...