Tomek Dąbrowski 11.01.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Zaczynam budowę mojego wymarzonego domu i chcę zrobić wszystko jak najlepiej dlatego też wolę moje decyzję konsultować z większym gronem osób. Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jest bardzo nisko. czekam na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwb 11.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a kto tak Ci kolego doradził ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Dąbrowski 11.01.2013 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Znajomy architekt ale różne opinie słyszałem na temat takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwb 11.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 izolacja jest uwarunkowana wieloma czynnikami, to jakie materiały użyłeś i jak dokładnie to wykonałeś przekonasz się jak stan wód gruntowych się podniesie. Tu masz 4 przykłady izolacji ( co do izolacji od wewnątrz XPS - duży plus dla Ciebie) ściana powinna być od wewnątrz przed zasypaniem także odizolowana ( hydroizolacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 15.01.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Widzę iż opisana technologia jest podobna do mojej o którą pytałem TU na forum .... hehe z taką różnicą że u mnie padła tylko jedna odpowiedź przez 3 tygodnie czasu i jeszcze krytykująca.... Powiem Ci tak: podobny sposób opisany przez Ciebie widziałem kilka razy na budowie i na razie nikt nie narzekał,nie miał problemów itp,tylko każdy na moje pytanie odpowiedział dokładność . Przeważnie problemy które wyczytywałem na forum odnośnie folii budowlanej pod ławy dotyczyły jej uszkodzenia podczas zalewania z pompy .... do tego szło zbrojenie podwieszone na drucie i umocowane do desek poprzecznie ułożonych co około 2 m do wykopu . Miejsce w ławie gdzie rozpoczęło się lanie betonu było przygotowane wcześniej < do taczki wpompowaliśmy trochę betonu , po czym chłopki łopatami wlali go do ławy > a potem już samą pompą w to miejsce ładowaliśmy a beton sam się rozlewał dalej i tylko nadlewaliśmy do wytyczonego poziomu i takie coś ma wtedy sens ..... bo nie ważne jaką grubą folie dasz ,beton bezpośrednio uderzający na nią zrobi z niej sieczkę . Oczywiście ktoś napisze zapewne ze folia będzie miała gdzieś małą dziurkę przez którą wleje się woda i potem nie odpłynie przez folie .No tak tylko jeżeli to jest teren podmokły to chyba jeden chu... bo woda ciągle tam będzie i będzie ,a jeżeli suchy teren o niskim poziomie wód gruntowych to woda wsiąknie i nie będzie miała na tyle czasu aby wejść w mur ,poza TYM trzeba pamiętać po co daje się folie.... ;)bo ja będe dawał folie tylko z racji sybkiego grunty i nie chce aby zmieszał mi się z betonem ,poza tym nie mam zamiaru wydawać kasy na szalunek ,chudziaka,głębszy o wysokość ławy wykop,więcej kruszywa do zasypywania ,i więcej czasu do zagęszczania .... na ławę dam folię PCV grubość 1 mm i do góry pociągnę bloczki .... będę starał się tak wypełniać spoiny poziome aby były równe bez dziur . Na to dysprobit < wymieszany z wodą > i zagruntuje , potem 2 warstwy bez wody ... z zewnątrz i wewnątrz . Potem chce założyć na to folie i myślę że to wystarczy ...... wiem że na pewno są osoby które powiedzą że nie tak i tak bo tak nie powinno być ,lecz patrząc w przeszłość ile domów stoi które jeszcze pamiętają czasy Adolfa i ma się dobrze .... ile domów stoi bez jakichkolwiek zabezpieczeń i tez im nic nie ma .... ALE TO TYLKO MOJA ODPOWIEDŹ WYNIKAJĄCA Z OBSERWACJI I NIKT NIE MUSI SIĘ DO NICH STOSOWAĆ a jeżeli ktoś chce odpowiadać to niech nie krytykuje tylko poda konkretny przykład oparty argumentem potwierdzającym jego słuszność . Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 15.01.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Zaczynam budowę mojego wymarzonego domu i chcę zrobić wszystko jak najlepiej dlatego też wolę moje decyzję konsultować z większym gronem osób. Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jest bardzo nisko. czekam na podpowiedzi. [ATTACH=CONFIG]160287[/ATTACH] Jak odizolujesz całkowicie ławę od gruntu, to zapomnij o uziomie fundamentowym. Szkoda go nie robić, bo na etapie budowy fundamentów jest tani i jest najlepszym uziomem jaki może być. Polecam lekturę : http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 15.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Co powiecie na zabezpieczenie moich fundamentów które są całe zasypane a woda gruntowa jesaat bardzo nisko. [ATTACH=CONFIG]160287[/ATTACH] Skoro woda gruntowa jest bardzo nisko to po co aż tak izolujesz fundamenty. Daj standardowo izolazję 2-3 x dysperbitem obustronnie, przyklej styrodur i ewentualnie folię kubełkową i będzie wystarczająco dobrze. Od czego chcesz się odizolować skoro woda nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syska1719511024 30.01.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 My mamy wodę gruntową bardzo wysoko i w projekcie jest folia 2mm.Sąsiad musiał zasypać piwnice.Nie można tej foli zastąpić jakąś izolacja w płynie, żeby jej nie popsuć przy betonowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts