Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w ustawieniach ognika

kaszpir007

Recommended Posts

A czy ktoś orientuje się czym różnią się takie ustawienia pieca ...

U mnie fabrycznie piec był ustawiony na 50s (P.50) , podawanie (10s (czyli PP-5) , dmuchawa 85% (max) .

Niestety przy takich ustawieniach robi mi się krater po wejściu pieca w podtrzymanie. Później piec potrzebuje trochę czasu aby odbudować krater i kończy się to tym że temperatura spadnie nawet o 4-6 stopni zanim piec zacznie pracować z taką mocą aby wrócić do żądanej temp. (55 stopni).

Niestety czym większy spadek temperatury , tym piec wchodzi na większą moc. Zapewne odbudowa krateru zajmuje sporo czasu i wtedy praca dmuchawy nic nie pomaga a jedynie szkodzi i wychładza mocniej piec ...

Wyszło mi że podawanie/przerwa wynosi 1:5

Czyli jakby przeliczyć to mógłbym dać przerwę 40s i podawanie 8s lub przerwę 60s i podawanie 12s ...

Wczoraj testował 60/12 ale efekt mizerny i piec jeszcze niższej zszedłz temperaturą zanim sie obudził.

Wieczorem dałem 40/8 i wygląda ze krater robi się sporo mniejszy niż przy 50/10 ale ...

No właśnie ...

Robi mi sie chyba taka jakby skrupa na palniku z żaru która blokuje przepływ powietrza i mimo że dmuchawa dmucha to i tak temperatura spada a potem piec znów chyba działa na dużej mocy ...

Czym różnią się te ustawienia ?

60/12 , 50/10 , 40/8 ?

Jeśli nie ma różnicy to czemu fabrycznie było ustawione na 50/10 a nie np. 30/6 ?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może żeby kondensator za szybko nie padł ;)

Jak węgiel nie spieka to podawanie 50/10 jest ok. Częściej a mniej podaje się po to żeby częściej wzruszyć opał na palniku, wtedy jest szansa że się nie zdąży posklejać. A próbowałeś więcej podawać w podtrzymaniu ? Wtedy nie traciłby tyle czasu na odbudowę kopca.

A czy ktoś orientuje się czym różnią się takie ustawienia pieca ...

60/12 , 50/10 , 40/8 ?

Może spróbuj 20/4. Te ustawienia dają taką samą moc palnika. Zwiększać lub zmniejszać moc palnika możesz przerwą albo dawką paliwa. Jak zapada się krater można dać np 20/5 albo 40/10. W obu przypadkach będzie większa moc palnika.

Czym różnią się te ustawienia ?

60/12 , 50/10 , 40/8 ?

Jeśli nie ma różnicy to czemu fabrycznie było ustawione na 50/10 a nie np. 30/6 ?

Nie robi się dużych wsypów jednorazowych, (podawania dużych dawek weęgla) węgiel ma fazy spalania i dopalania ,w tych fazach potrzebuje raz więcej tlenu raz mniej i daje raz więcej energii raz mniej ,samo zapalenie płomieniem węgla ,też potrzebuje czasu .Powietrze podawane jest cały czas takim samym strumieniem, więc zanim zajmie się większa ilość podanego węgla w twoim palniku ,to powietrze nie wiąże z ogniem gazami bo ich nie ma w takiej ilości ,więc to powietrze nagrzewa się tylko od kotła i ulatuje w komin -studząc twój kociołek :)

Edytowane przez animuss

kaszpir007

tu masz wycinek z instrukcji mojego kotła z orientacyjnymi nastawami mocy. Wiem, że kocioł kotłowi nierówny, ale jest to jakieś odniesienie.

[ATTACH=CONFIG]159810[/ATTACH]

Jak widać Twoja nastawa 50/10 odpowiada 25/5 czyli 15 KW.

No to już wiadomo czemu u mnie temp podczas jak piec działa na 100% jest nawet ponad 300 stopni ...

Piec mam 12KW ale potrafi on działać do 15KW i widac ustawienia mam do 15KW ...

A tyle nie jest mi potrzebne.

Szkoda że od początku Sekom takie ustawienia mi wgrał mimo że miałem wtedy dom 100m2 i już wtedy była jazda bo piec działał dwu stanowo i więcej był w potrzymaniu niż pracował i miałem z tego powodu problemy ...

Fajnie aby Jarecki sie do tego ustosunkował.

Nie ukrywam że chcę zmiejszyć moc pieca bo obecnie działa na zbyt dużej mocy i zapewne to jest powó krateru i podbijania i spieków ...

U mnie w Ogniku standardowy czas poodawania wynosi 15s i można go skorygować o +/- 9s czyli może być ma 24s lub 6s ...

Przerwa w menu serwisowym była u mnie P.50 czyli rozumiem że co 50s.

Czyli u mnie mógłbym ustawić min. 6s podawnie i 60s przerwy ...

Ale czy to nie za "kosmiczne" ustawienia ?

Rozumiem że lepiej małe dawki a jak będzie porblem to czas zmniejszać ?

No to już wiadomo czemu u mnie temp podczas jak piec działa na 100% jest nawet ponad 300 stopni ...

Piec mam 12KW ale potrafi on działać do 15KW i widac ustawienia mam do 15KW ...

A tyle nie jest mi potrzebne.

Szkoda że od początku Sekom takie ustawienia mi wgrał mimo że miałem wtedy dom 100m2 i już wtedy była jazda bo piec działał dwu stanowo i więcej był w potrzymaniu niż pracował i miałem z tego powodu problemy ...

Fajnie aby Jarecki sie do tego ustosunkował.

Nie ukrywam że chcę zmiejszyć moc pieca bo obecnie działa na zbyt dużej mocy i zapewne to jest powó krateru i podbijania i spieków ...

U mnie w Ogniku standardowy czas poodawania wynosi 15s i można go skorygować o +/- 9s czyli może być ma 24s lub 6s ...

Przerwa w menu serwisowym była u mnie P.50 czyli rozumiem że co 50s.

Czyli u mnie mógłbym ustawić min. 6s podawnie i 60s przerwy ...

Ale czy to nie za "kosmiczne" ustawienia ?

Rozumiem że lepiej małe dawki a jak będzie porblem to czas zmniejszać ?

Spróbuj 6/50 i dopasuj dmuchawę do tej dawki. Płomień zółty intensywny ale nie huragan. Później ewentualne korekty z przerwą.

Spróbuj 6/50 i dopasuj dmuchawę do tej dawki. Płomień zółty intensywny ale nie huragan. Później ewentualne korekty z przerwą.

Już testowałem.

Zacząłem do 6/50 ale widziałem że opał mocno się spieka i piec trochę się męczy i niemalże cały czas idzie na 100%.

Zmniejszyłem czas na 6/45 i lekko zmniejszyłem obroty dmuchawy do 80% i od wczoraj wieczorem tak piec działa.

Zauważyłem że o kilka stopni piec mniej podobija temperaturę w oczekiwaniu i krócej jest w oczekiwaniu.

Muszę potestować ale chyba jest lepiej ...

Już testowałem.

Zacząłem do 6/50 ale widziałem że opał mocno się spieka i piec trochę się męczy i niemalże cały czas idzie na 100%.

Zmniejszyłem czas na 6/45 i lekko zmniejszyłem obroty dmuchawy do 80% i od wczoraj wieczorem tak piec działa.

Zauważyłem że o kilka stopni piec mniej podobija temperaturę w oczekiwaniu i krócej jest w oczekiwaniu.

Muszę potestować ale chyba jest lepiej ...

A jaki masz palnik ? I dlaczego tak ostro dmuchasz, wklej jakieś zdjęcie płomienia.

A jaki masz palnik ? I dlaczego tak ostro dmuchasz, wklej jakieś zdjęcie płomienia.

To jest Ognik PID i nastawa 80% jest tylko górnym ograniczeniem dmuchawy

Trzeba się pobawić, jak chce się zmienić dane fabryczne, bo na takich 6/50 to pójdzie Iryd PID czy SPP, ale Ognik niekoniecznie... to wszystko kwestia budowy softu.

Palnik to najmniejszy na rynku model żeliwnego II-ej generacji.... wyjście paliwa 10x14cm

Edytowane przez Jarecki79

Skoro kocioł jest 12 kW to taki palnik jest ok. A można tego Ognika przestawić na dwustanowy ? Może warto spróbować samemu go jakoś ogarnąć.

Nie po to kupowałem sterownik z PID aby bawić się dwustanowo. Po to miał być inteligentny sterownik aby sam regulował.

Nie mam ochoty siedzieć w kotłowni ...

Po prostu sądzę że ustawienia fabryczne są mocno na wyrost. Po co mi jak mam piec 12KW ustawienia na 15KW ?

W tamtym roku jak miałem do ogrzania 105m2 to piec działał niemalże w trybie dwustanowym. Baardzo szybko osiągał żadaną temp. , podbijał nawet o 10-15 stopni i baaaaardzo powoli temp. małala. Potem spadała poniżej zadanej i piec znów z max mocą bardzo szybko osiągał temp.

Jak dodałem do ogrzania 60m2 i instalcja jest mieszana to piec zaczął lepiej działać i widać było już że PID i modulacja mocy czasami ładnie działała , ale też czesto działał tak jak poprzednio , choć już krócej w potrzymaniu.

Po zmianie ustawień zdaje mi się że jest lepiej. Do ideału brakuje i nie ukrywam że od tych wszystkich PIDów oczekiwałem więcej.

Widać że problemem u mnie zapewne było ustawienie fabrycznie pieca na zbyt dużą moc.

Ja nie mam pojęcia czemu producent ustawił mi piec na 15KW mimo że piec ma 12KW i dodatkowo producent wiedział że piec idzie do grzania nowego domu 100m2 , więc już na wstępie mógł skorygować ustawienia a nie ustawić jak na ogrzanie starej obory ...

Szczerze mówiąc chyba najbardzej pomógł mi zyzolek dając tą tabelkę z wykresami mocy i uświadomienie mi że źle palę ...

Widzę że zupełnie inaczej się obecnie pali na ustawianiach 45/6 niż na poprzednio 50/10 ...

Potestuje na tych ustawieniach 45/6 i dmuchawa max. 80.

Ideału nie uzyskam bo sam sterownik widzę jest za mocno "okrojony" i ta cała "inteligencja" PID , FBS też daleka jest do ideału ...

Widzę że zupełnie inaczej się obecnie pali na ustawianiach 45/6 niż na poprzednio 50/10 ...

Potestuje na tych ustawieniach 45/6 i dmuchawa max. 80.

Ideału nie uzyskam bo sam sterownik widzę jest za mocno "okrojony" i ta cała "inteligencja" PID , FBS też daleka jest do ideału ...

kaszpir ja mam Iryda od Jareckiego i też się trochę na męczyłem z ustawieniami. Nie znam ognika, ale czy ustawia się tam też moc minimalną? Bo w irydzie definiuje się ustawiania dla min i dla max i w tym zakresie chodzi pid. U mnie był problem, że to co ustawił mi Jarecki było za mało dla min i za mało dla max, więc ustawiłem to po swojemu. Nie mam żadnych pretensji do Jareckiego, bo przecież nie jest jasnowidzem i nie wie jaką mam kotłownię, instalację i dom. Trzeba samemu dojść do optymalnych ustawień. Na pewno w ogniku da się jeszcze coś ustawić, np podtrzymanie czy przedmuchy.

Cieszę się, że tabelka się sprawdza.

Ale widzę,że w przypadku Kaszpira zejście z nim do mocy ok.3kW jakiej dom teraz potrzebuje i pracy w optymalnych ustawieniach jest problemem

Tutaj producenci kotłów powinni się przestawić na domy "dzisiejszych czasów".

Bardzo odkrywcze stwierdzenie.

Powiedz im to, bo z pewnością nie wiedzą.

Ale widzę,że w przypadku Kaszpira zejście z nim do mocy ok.3kW jakiej dom teraz potrzebuje i pracy w optymalnych ustawieniach jest problemem

Tutaj producenci kotłów powinni się przestawić na domy "dzisiejszych czasów".

Przecież ma modulację mocy. Może to robić ręcznie lub algorytmem PID.

Jak masz PC 8 KW to też chodzi ona cały czas z maksymalną mocą, czy ta moc jest modulowana względem zapotrzebowania?

kaszpir ja mam Iryda od Jareckiego i też się trochę na męczyłem z ustawieniami. Nie znam ognika, ale czy ustawia się tam też moc minimalną? Bo w irydzie definiuje się ustawiania dla min i dla max i w tym zakresie chodzi pid. U mnie był problem, że to co ustawił mi Jarecki było za mało dla min i za mało dla max, więc ustawiłem to po swojemu. Nie mam żadnych pretensji do Jareckiego, bo przecież nie jest jasnowidzem i nie wie jaką mam kotłownię, instalację i dom. Trzeba samemu dojść do optymalnych ustawień. Na pewno w ogniku da się jeszcze coś ustawić, np podtrzymanie czy przedmuchy.

Cieszę się, że tabelka się sprawdza.

Ognik PID to "starszy brat" Pumy , Skorpiona i Cobry.

Po prostu Ognik ma brzydką obudowę , nie ma kolorowego wyświetlacza i itd , jednakże "technologię" PIDII jak i FBS także posiada jak jej "nowocześniejsi" bracia.

Mój sterownik miał być "dla blondynki" ;) Miałem ustawić temp. CO i CWU i zapomnieć , bo "technologia" miała sama dopasowywać dawkę , wentylaotr , przestoje i itd ...

I szczerze mówiąc dobrze sobie radzi ...

Jednakże denerwowało mnie to że sterownik więcej pracował w trybie dwustanowym niż w PID a przecież po to kupowałem sterwonik PID aby proces spalania był stały i bezpieczny dla kotła.

Niestety mój sterownik ma ograniczone możliwości ingerencji , bo miał być bezobsługowy ...

Dobrze że ma możliwość zmiany czasu podawania (w ukrytym menu serwisowym) , ilości podawanego opału oraz max obrtów dmuchawy i ustawienia podtrzymania.

I to wszystko co mogę ustawić. Nie mam zakresów pracy wentylatora , niczego ...

Miała to robić wszystko elektronika a widać nie do końca tak różowo było bo w Pumie dodali więcej opcji i możliwości większej ingerencji , więc chyba nie do końca te "super technologie" się sprawdziły.

Edytowane przez kaszpir007