kaszpir007 10.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 A czy ktoś orientuje się czym różnią się takie ustawienia pieca ... U mnie fabrycznie piec był ustawiony na 50s (P.50) , podawanie (10s (czyli PP-5) , dmuchawa 85% (max) .Niestety przy takich ustawieniach robi mi się krater po wejściu pieca w podtrzymanie. Później piec potrzebuje trochę czasu aby odbudować krater i kończy się to tym że temperatura spadnie nawet o 4-6 stopni zanim piec zacznie pracować z taką mocą aby wrócić do żądanej temp. (55 stopni).Niestety czym większy spadek temperatury , tym piec wchodzi na większą moc. Zapewne odbudowa krateru zajmuje sporo czasu i wtedy praca dmuchawy nic nie pomaga a jedynie szkodzi i wychładza mocniej piec ... Wyszło mi że podawanie/przerwa wynosi 1:5 Czyli jakby przeliczyć to mógłbym dać przerwę 40s i podawanie 8s lub przerwę 60s i podawanie 12s ... Wczoraj testował 60/12 ale efekt mizerny i piec jeszcze niższej zszedłz temperaturą zanim sie obudził.Wieczorem dałem 40/8 i wygląda ze krater robi się sporo mniejszy niż przy 50/10 ale ... No właśnie ...Robi mi sie chyba taka jakby skrupa na palniku z żaru która blokuje przepływ powietrza i mimo że dmuchawa dmucha to i tak temperatura spada a potem piec znów chyba działa na dużej mocy ... Czym różnią się te ustawienia ?60/12 , 50/10 , 40/8 ? Jeśli nie ma różnicy to czemu fabrycznie było ustawione na 50/10 a nie np. 30/6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 10.01.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Może żeby kondensator za szybko nie padł Jak węgiel nie spieka to podawanie 50/10 jest ok. Częściej a mniej podaje się po to żeby częściej wzruszyć opał na palniku, wtedy jest szansa że się nie zdąży posklejać. A próbowałeś więcej podawać w podtrzymaniu ? Wtedy nie traciłby tyle czasu na odbudowę kopca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 A czy ktoś orientuje się czym różnią się takie ustawienia pieca ... 60/12 , 50/10 , 40/8 ? Może spróbuj 20/4. Te ustawienia dają taką samą moc palnika. Zwiększać lub zmniejszać moc palnika możesz przerwą albo dawką paliwa. Jak zapada się krater można dać np 20/5 albo 40/10. W obu przypadkach będzie większa moc palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.01.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Czym różnią się te ustawienia ? 60/12 , 50/10 , 40/8 ? Jeśli nie ma różnicy to czemu fabrycznie było ustawione na 50/10 a nie np. 30/6 ? Nie robi się dużych wsypów jednorazowych, (podawania dużych dawek weęgla) węgiel ma fazy spalania i dopalania ,w tych fazach potrzebuje raz więcej tlenu raz mniej i daje raz więcej energii raz mniej ,samo zapalenie płomieniem węgla ,też potrzebuje czasu .Powietrze podawane jest cały czas takim samym strumieniem, więc zanim zajmie się większa ilość podanego węgla w twoim palniku ,to powietrze nie wiąże z ogniem gazami bo ich nie ma w takiej ilości ,więc to powietrze nagrzewa się tylko od kotła i ulatuje w komin -studząc twój kociołek Edytowane 10 Stycznia 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kaszpir007 tu masz wycinek z instrukcji mojego kotła z orientacyjnymi nastawami mocy. Wiem, że kocioł kotłowi nierówny, ale jest to jakieś odniesienie. Jak widać Twoja nastawa 50/10 odpowiada 25/5 czyli 15 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.01.2013 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kaszpir007 tu masz wycinek z instrukcji mojego kotła z orientacyjnymi nastawami mocy. Wiem, że kocioł kotłowi nierówny, ale jest to jakieś odniesienie. [ATTACH=CONFIG]159810[/ATTACH] Jak widać Twoja nastawa 50/10 odpowiada 25/5 czyli 15 KW. No to już wiadomo czemu u mnie temp podczas jak piec działa na 100% jest nawet ponad 300 stopni ... Piec mam 12KW ale potrafi on działać do 15KW i widac ustawienia mam do 15KW ... A tyle nie jest mi potrzebne. Szkoda że od początku Sekom takie ustawienia mi wgrał mimo że miałem wtedy dom 100m2 i już wtedy była jazda bo piec działał dwu stanowo i więcej był w potrzymaniu niż pracował i miałem z tego powodu problemy ... Fajnie aby Jarecki sie do tego ustosunkował. Nie ukrywam że chcę zmiejszyć moc pieca bo obecnie działa na zbyt dużej mocy i zapewne to jest powó krateru i podbijania i spieków ... U mnie w Ogniku standardowy czas poodawania wynosi 15s i można go skorygować o +/- 9s czyli może być ma 24s lub 6s ... Przerwa w menu serwisowym była u mnie P.50 czyli rozumiem że co 50s. Czyli u mnie mógłbym ustawić min. 6s podawnie i 60s przerwy ... Ale czy to nie za "kosmiczne" ustawienia ? Rozumiem że lepiej małe dawki a jak będzie porblem to czas zmniejszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 kaszpir007, może na początek spróbuj z ustawieniami 40/6, to będzie coś koło 12 KW. Jak będzie dalej za dużo to zwiększaj przerwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Kaszpir, Parametry sa wgrywane uśrednione, ognik pid to automat, fakt,że prosty, ale potrafi w danym zakresie reagować.Parametry do ognika wgrane są doświadczalnie biorąc pod uwage sposób pracy jego algorytmu, jak rozciągniesz za mocno może Ci wywalic alarm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 10.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 No to już wiadomo czemu u mnie temp podczas jak piec działa na 100% jest nawet ponad 300 stopni ... Piec mam 12KW ale potrafi on działać do 15KW i widac ustawienia mam do 15KW ... A tyle nie jest mi potrzebne. Szkoda że od początku Sekom takie ustawienia mi wgrał mimo że miałem wtedy dom 100m2 i już wtedy była jazda bo piec działał dwu stanowo i więcej był w potrzymaniu niż pracował i miałem z tego powodu problemy ... Fajnie aby Jarecki sie do tego ustosunkował. Nie ukrywam że chcę zmiejszyć moc pieca bo obecnie działa na zbyt dużej mocy i zapewne to jest powó krateru i podbijania i spieków ... U mnie w Ogniku standardowy czas poodawania wynosi 15s i można go skorygować o +/- 9s czyli może być ma 24s lub 6s ... Przerwa w menu serwisowym była u mnie P.50 czyli rozumiem że co 50s. Czyli u mnie mógłbym ustawić min. 6s podawnie i 60s przerwy ... Ale czy to nie za "kosmiczne" ustawienia ? Rozumiem że lepiej małe dawki a jak będzie porblem to czas zmniejszać ? Spróbuj 6/50 i dopasuj dmuchawę do tej dawki. Płomień zółty intensywny ale nie huragan. Później ewentualne korekty z przerwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2013 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Spróbuj 6/50 i dopasuj dmuchawę do tej dawki. Płomień zółty intensywny ale nie huragan. Później ewentualne korekty z przerwą. Już testowałem. Zacząłem do 6/50 ale widziałem że opał mocno się spieka i piec trochę się męczy i niemalże cały czas idzie na 100%. Zmniejszyłem czas na 6/45 i lekko zmniejszyłem obroty dmuchawy do 80% i od wczoraj wieczorem tak piec działa. Zauważyłem że o kilka stopni piec mniej podobija temperaturę w oczekiwaniu i krócej jest w oczekiwaniu. Muszę potestować ale chyba jest lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Już testowałem. Zacząłem do 6/50 ale widziałem że opał mocno się spieka i piec trochę się męczy i niemalże cały czas idzie na 100%. Zmniejszyłem czas na 6/45 i lekko zmniejszyłem obroty dmuchawy do 80% i od wczoraj wieczorem tak piec działa. Zauważyłem że o kilka stopni piec mniej podobija temperaturę w oczekiwaniu i krócej jest w oczekiwaniu. Muszę potestować ale chyba jest lepiej ... A jaki masz palnik ? I dlaczego tak ostro dmuchasz, wklej jakieś zdjęcie płomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) A jaki masz palnik ? I dlaczego tak ostro dmuchasz, wklej jakieś zdjęcie płomienia. To jest Ognik PID i nastawa 80% jest tylko górnym ograniczeniem dmuchawy Trzeba się pobawić, jak chce się zmienić dane fabryczne, bo na takich 6/50 to pójdzie Iryd PID czy SPP, ale Ognik niekoniecznie... to wszystko kwestia budowy softu. Palnik to najmniejszy na rynku model żeliwnego II-ej generacji.... wyjście paliwa 10x14cm Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Skoro kocioł jest 12 kW to taki palnik jest ok. A można tego Ognika przestawić na dwustanowy ? Może warto spróbować samemu go jakoś ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Skoro kocioł jest 12 kW to taki palnik jest ok. A można tego Ognika przestawić na dwustanowy ? Może warto spróbować samemu go jakoś ogarnąć. Nie po to kupowałem sterownik z PID aby bawić się dwustanowo. Po to miał być inteligentny sterownik aby sam regulował. Nie mam ochoty siedzieć w kotłowni ... Po prostu sądzę że ustawienia fabryczne są mocno na wyrost. Po co mi jak mam piec 12KW ustawienia na 15KW ? W tamtym roku jak miałem do ogrzania 105m2 to piec działał niemalże w trybie dwustanowym. Baardzo szybko osiągał żadaną temp. , podbijał nawet o 10-15 stopni i baaaaardzo powoli temp. małala. Potem spadała poniżej zadanej i piec znów z max mocą bardzo szybko osiągał temp. Jak dodałem do ogrzania 60m2 i instalcja jest mieszana to piec zaczął lepiej działać i widać było już że PID i modulacja mocy czasami ładnie działała , ale też czesto działał tak jak poprzednio , choć już krócej w potrzymaniu. Po zmianie ustawień zdaje mi się że jest lepiej. Do ideału brakuje i nie ukrywam że od tych wszystkich PIDów oczekiwałem więcej. Widać że problemem u mnie zapewne było ustawienie fabrycznie pieca na zbyt dużą moc. Ja nie mam pojęcia czemu producent ustawił mi piec na 15KW mimo że piec ma 12KW i dodatkowo producent wiedział że piec idzie do grzania nowego domu 100m2 , więc już na wstępie mógł skorygować ustawienia a nie ustawić jak na ogrzanie starej obory ... Szczerze mówiąc chyba najbardzej pomógł mi zyzolek dając tą tabelkę z wykresami mocy i uświadomienie mi że źle palę ... Widzę że zupełnie inaczej się obecnie pali na ustawianiach 45/6 niż na poprzednio 50/10 ... Potestuje na tych ustawieniach 45/6 i dmuchawa max. 80. Ideału nie uzyskam bo sam sterownik widzę jest za mocno "okrojony" i ta cała "inteligencja" PID , FBS też daleka jest do ideału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jeśli udałoby się go ustawić dwustanowo żeby spalał efektywnie, to by oznaczało że ten cały PID w tym sterowniku jest do d..y. Szukaj ludzi z takim samym zestawem lub chociaż sterownikiem i pytaj jak oni sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Widzę że zupełnie inaczej się obecnie pali na ustawianiach 45/6 niż na poprzednio 50/10 ... Potestuje na tych ustawieniach 45/6 i dmuchawa max. 80. Ideału nie uzyskam bo sam sterownik widzę jest za mocno "okrojony" i ta cała "inteligencja" PID , FBS też daleka jest do ideału ... kaszpir ja mam Iryda od Jareckiego i też się trochę na męczyłem z ustawieniami. Nie znam ognika, ale czy ustawia się tam też moc minimalną? Bo w irydzie definiuje się ustawiania dla min i dla max i w tym zakresie chodzi pid. U mnie był problem, że to co ustawił mi Jarecki było za mało dla min i za mało dla max, więc ustawiłem to po swojemu. Nie mam żadnych pretensji do Jareckiego, bo przecież nie jest jasnowidzem i nie wie jaką mam kotłownię, instalację i dom. Trzeba samemu dojść do optymalnych ustawień. Na pewno w ogniku da się jeszcze coś ustawić, np podtrzymanie czy przedmuchy. Cieszę się, że tabelka się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 A dom potrzebuje max.7kW i to przy -20st.C... Tak tylko trzeba brać poprawkę na sprawność kotła i kaloryczność opału. Z testów SUSPENSERA wynika, że średnia sprawność kotłów w warunkach domowych to 60-70%. I tak z 12 KW robi się 7 KW, czyli kocioł ma dobrany na miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 11.01.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ale widzę,że w przypadku Kaszpira zejście z nim do mocy ok.3kW jakiej dom teraz potrzebuje i pracy w optymalnych ustawieniach jest problemem Tutaj producenci kotłów powinni się przestawić na domy "dzisiejszych czasów". Bardzo odkrywcze stwierdzenie. Powiedz im to, bo z pewnością nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ale widzę,że w przypadku Kaszpira zejście z nim do mocy ok.3kW jakiej dom teraz potrzebuje i pracy w optymalnych ustawieniach jest problemem Tutaj producenci kotłów powinni się przestawić na domy "dzisiejszych czasów". Przecież ma modulację mocy. Może to robić ręcznie lub algorytmem PID. Jak masz PC 8 KW to też chodzi ona cały czas z maksymalną mocą, czy ta moc jest modulowana względem zapotrzebowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2013 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) kaszpir ja mam Iryda od Jareckiego i też się trochę na męczyłem z ustawieniami. Nie znam ognika, ale czy ustawia się tam też moc minimalną? Bo w irydzie definiuje się ustawiania dla min i dla max i w tym zakresie chodzi pid. U mnie był problem, że to co ustawił mi Jarecki było za mało dla min i za mało dla max, więc ustawiłem to po swojemu. Nie mam żadnych pretensji do Jareckiego, bo przecież nie jest jasnowidzem i nie wie jaką mam kotłownię, instalację i dom. Trzeba samemu dojść do optymalnych ustawień. Na pewno w ogniku da się jeszcze coś ustawić, np podtrzymanie czy przedmuchy. Cieszę się, że tabelka się sprawdza. Ognik PID to "starszy brat" Pumy , Skorpiona i Cobry. Po prostu Ognik ma brzydką obudowę , nie ma kolorowego wyświetlacza i itd , jednakże "technologię" PIDII jak i FBS także posiada jak jej "nowocześniejsi" bracia. Mój sterownik miał być "dla blondynki" Miałem ustawić temp. CO i CWU i zapomnieć , bo "technologia" miała sama dopasowywać dawkę , wentylaotr , przestoje i itd ... I szczerze mówiąc dobrze sobie radzi ... Jednakże denerwowało mnie to że sterownik więcej pracował w trybie dwustanowym niż w PID a przecież po to kupowałem sterwonik PID aby proces spalania był stały i bezpieczny dla kotła. Niestety mój sterownik ma ograniczone możliwości ingerencji , bo miał być bezobsługowy ... Dobrze że ma możliwość zmiany czasu podawania (w ukrytym menu serwisowym) , ilości podawanego opału oraz max obrtów dmuchawy i ustawienia podtrzymania. I to wszystko co mogę ustawić. Nie mam zakresów pracy wentylatora , niczego ... Miała to robić wszystko elektronika a widać nie do końca tak różowo było bo w Pumie dodali więcej opcji i możliwości większej ingerencji , więc chyba nie do końca te "super technologie" się sprawdziły. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts