Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc w ustawieniach ognika

kaszpir007

Recommended Posts

Pierwsze obserwacje z wyłączonym siłownikiem na zaworze czterodrożnym.

Sterownik trochę inaczej pracuje. Przez chwilę zdawało mi się że jest juz dobrze (ustawienia P.50 , PP-2 (13sekund podawanie) , d.85 i n.1). Sterownik ładnie działał tak jak powinien ale potem znów coś zgłupiał i przesterował ale o dużo mniej niż kiedyś (o 3 stoppnie). Później poszedłem sie wykąpać i po powrocie zauważyłem że temp. na bojlerze spadła o kilka stopni i temp. na sterowniku zaczęła gwałtownie spadać (sterownik zaczął wodę). Szybko temperatura spadła i sterownik dostał "zadyszki" i znów mnóstwo ciepła poszlo w komin i znów przebił temp. o więcej stopni.

W nocy raz wstałem bo słyszałem że podajnik coś zbyt często działał i znów nie było tak jak powinno ...

Choć zdaje mi się że jednak sterownik trochę inaczej działa jak wyłączony jest siłownik na zaworze , ale i tak nie jest przewidywalny.

Zobaczę jak wrócę z pracy jak będzie sie zachowywał ...

Spróbuję jeszcze zwiększyć mu dawkę (PP-0). Ideałem by było aby nie wchodził w podtrzymanie bo niestety w podtrzymaniu się mocno wychładza i później zapewne ma problemu aby szybko rozgrzać cały wymiennik ...

Sądzę że u mnie lepszy byłby piec 8KW Skam-P bo sądzę że lepiej by się zachowywał jakby miał mniejszą wielkość wymiennika ..

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Ja bym jednak spróbował jeszcze raz z krótkimi nastawami i mocą dmuchawy około 80% przy całkowicie otwartej przesłonie. Wydaje mi się, że skracanie czasu przerwy podawania w trybie pracy jest jedyną metoda skrócenia przerw między dawkami w podtrzymaniu bez jednoczesnego skrócenia przerw między przedmuchami w podtrzymaniu. Dałbym 6/18 i dmuchawa 80%, a jak kopiec nadal by był zbyt wysoki to po 1 sekundzie rozciągał bym czas przerwy podawania. Pozdrawiam - Jacek

Moja sugestia z wyłączeniem pracy zaworu była taka, gdyż sam mam tak przerobiony układ.

Ponownie pracuję na Irydzie pid i przy sterowaniu pracą zaworu temp. na kotle i dobierane moce sa bardziej rozjechane.

Tyle,że wówczas z punktu użytkownika nic mnie to nie obchodzi, bo dla mnie wówczas priorytetem jest to, co idzie za zawór mieszający a logiczne jest,że jego przestawianie musi zakłócic pracę sterownika na kotle i mocniej rozchwiać proces spalania.

Jak mam wyłączoną automatykę zaworu z ustawieniem jednej konkretnej pozycji, to temp. w domu dość szybko się stabilizuje i nie przebija mi więcej jak o 2st.C przy pobieraniu wody z bojlera. Przy stałej pozycji zaworu mam nastawę na kotle niższą o 4st.C jak przy załączonej automatyce zaworu.,..

Tak bojler będzie wymuszał pracę na wyższej mocy jak wybierzemy wodę, nikt nie twierdzi,że jest inaczej, nikt nie mówi też,że w skali doby sa piki mocy na wysokie wartości... co nie zmienia stanu rzeczy,że w skali dobry "średnio" pracujemy na mocy 4 czy tam 5kW....

Spalanie na 24h pisałes,że jest w granicy 13-16kg

Nie znam natomiast z praktyki zmian i sposobów reakcji softu powyżej sl.28, numer softu sl.28 był ostatnim,gdzie miałem kontakt, na badaniach był stabilny.

W praktyce szybciej zbierał się do pracy i szybciej hamował. Wyższe softy powinny być lepsze, ale naprawdę nie wiem, co w tych ostatnich zostało zmienione.

Moja sugestia z wyłączeniem pracy zaworu była taka, gdyż sam mam tak przerobiony układ.

Ponownie pracuję na Irydzie pid i przy sterowaniu pracą zaworu temp. na kotle i dobierane moce sa bardziej rozjechane.

Tyle,że wówczas z punktu użytkownika nic mnie to nie obchodzi, bo dla mnie wówczas priorytetem jest to, co idzie za zawór mieszający a logiczne jest,że jego przestawianie musi zakłócic pracę sterownika na kotle i mocniej rozchwiać proces spalania.

Wczoraj sobie siedziałem trochę w kotłowni i masz rację. Przy zmianie temperatury na piecu zmienia się też temperatura wody w obiegu. Zmienia się też temperatura wody która idzie na podłogówkę. Sterownik stara się cały czas ustawić precyzyjnie temperaturę aby była puszczana w obieg podłogówki taka jak wyliczona. Niestety czym większe wahania temp na piecu , tym większe wahania temp w podłogówce , tym częściej sterownik musi korygować temperaturę.

Zapewne to powoduje spore problemy bo zmienia się temp. wody w obiegu i zapewne Ognik głupieje ...

Soft mam z maj 2012r. bo wtedy wysyłałem do aktualizacji.

Zastanawiam mnie w jaką stronę "regulować'.

Fabrycznie miałem P.50 , PP-5 , d.85 i ni.3

U mnie w podtrzymaniu jest ciąg i ogień się pali , więc każdy przedmuch jeszcze bardziej powiększa temperaturę i powoduje że dłużej jest w podtrzymaniu. Jednakże wtedy takze rzadko podawany jest opał i robi się jeszcze większy krater. Użwałem więc ni.3 ale sądzę że czestość przedmuchów jest u mnie wielką wadą.

Nie wiem czy dobrze "kombinuje" ale myślę że u mnie ideałem bylo by danie jak największej dawki paliwa tak aby jej wielkość zniwelowała rzadkość podawania paliwa w podtrzymaniu i po wyjściu z podtrzymania piec szybko nabrał temperatury.

Obecnie testuje P.50 , PP-2 (13 sekund podawanie) , d.85 , ni.1 , ale widzę że nie jest dobrze , bo w nocy sterownik był w podtrzymaniu ...

Czy dobrze kombinuję ? Jeszcze zwiększać dawkę paliwa (np. PP-0 (15 sekund) ?

Na razie siłownik podłogówki wyłączyłem. Mogę ręcznie skorygować temp. Widzę wyliczenia podłogówki i mogę ewentualnie zmienić temp. ale nie chciałbym jednak zbyt kręcić ...

Od 2 dni testuje różne ustawienia przy wyłączonym siłowniku na podłogówce.

Zauważyłem że czym więcej jest opału na podajniku tym lepiej działa elektronika. Ustawiłem PP-0 i działało super , ale już po kilku godzinach widzę że popielnik zawalony nie spalonym węglem. Zauważyłem że najlepiej działa elektronika jak poziom temp spali wynosi 90-120 stopni , wtedy wolno i powol rośnie temperatura i wtedy piec jakoś wyhamowuje. Zmniejszenie czasu podawania powoduje już inne działanie. jeden cykl potrafi ładnie pracować ,a w drugim spada już temepratura szybko i wchodzi na wysoką moc i niestety potem przesterewuje piec o 5-10 stopni.

Niestety zauważyłem ze u mnie wejście w stan podtrzymania jest najgorsze co może być. Wtedy robi się krater i już nastepny cykl idzie na dużo większej mocy.

Jedyny plus po wyłączeniu siłownika to że piec działa na niższej mocy a może inaczej nie wchodzi na tak wysoskie temp. spalin.

Normalnie z siłownikiem na zaworze czterodrogowym temperatury rzedu 250 , 300 stopni więcej (mam termometr do 300 stopni a miałem sytuacje że się wskazówa obróciła , sądze że było z 350 stopni!!)

Teraz max jaki widziałem to 230 stopni , a w większści jest coś pomiedzy 120 -180 stopni ...

Jedynie nie moge zmusić sterownika do pracy ciągłej. Jak działa przez jakiś czas to coś się dzieje i nagle temp. zaczyna spadać i nie może płynnie wrócic do grzania i wchodzi na duża moc i wtedy już niemalze pewnośc że będzie przesterowane i krater ...

Obecnie testuje ponownie ustawienia fabryczne P.50 , PP-5 , d.85 ni.3.

Niestety wiem że praca bez siłownika na zaworze czterodrogowym u mnie odpada.

Dziś po pracy przywitał mnie chłód w domu. temp. spadał w domu o 2 stopnie ...

Dlaczego ?

Widzę że temperatura wody w obiegu zmienia się z temperaturą pieca. Inna temperatura jest w obiegu jak piec ma 48stopni a inna jak jest 55 stopni a inna jak jest 60 stopni i itd.

Różnicie w temperaturze na podłogówce wynoszą nawet 3-4 stopnie i mimo że wczoraj ustawiłem temp według wskazan pogodówki (temp. wody na podłgówkę na 30stopni) to dziś po powrocie widziałem temp. 27 stopni ...

Dzisiaj jeszcze potestuje , ale chcąc nie chcąc musze włączyć pogodówkę , bo nie chce marznąć , albo przegrzewać domu.

Niestety sytuacja patowa. Nie działa jak powinno i nie wiem dlaczego i zapewne nie dowiem się ...

Zapewne muszę się pogodzić z wpływem siłownika pogodówki , ale widzę że sam siłownik nie jest jedynym winowajcą , bo elektronika z jakiegoś powodu tez nie potrafi zapanować nad mocą.

Zapewne muszę się pogodzić z wpływem siłownika pogodówki , ale widzę że sam siłownik nie jest jedynym winowajcą , bo elektronika z jakiegoś powodu tez nie potrafi zapanować nad mocą.

Twoje problemy są nieco inne niż moje, ale zastanowiło mnie w wcześniejszych Twoich wypowiedziach stwierdzenie /cyt. z pamięci/ że z początku wszystko jest OK i dopiero po pewnym czasie regulacja szwankuje. Więc zrób nastawy wg Ciebie najlepsze i resetuj sterownik np. co 1 godz. nic więcej nie zmieniając - ciekawym czy będzie jakaś różnica w regulacji.

Szczerze mówiąc dałem sobie już spokój. Ustawiłęm histerezę na siłowniku na 2 stopnie i czas jego reakcji na max (co 90s) i teraz widzę że dużo rzadziej kręci zaworem i mniej szkód robi dla elektroniki Ognika...

U mnie chyba problem jest nierozwiązywalny. Jak dam za dużo opału , to w popielniku będę miał przesypany / niewypalony opał , ale wtedy ma mnóstwo żaru i elektronika przy małych obrotach dmuchawy potrafi ładnie tym żarem sterować , ale jak za dużo jest żaru to też źle bo wtedy za dużo jest ciepła a za mały pobór i też wchodzi w stan podtrzymania ...

Praca bez pogodówki i siłownika u mnie nie ma sensu bo są za duże wahania temperatury w obiegu wody (tutaj winny jest głownie piec bo pracuje w szerokim zakresie temp (46-64 stopnie) a to powoduje że po prostu w domu będzie albo za zimno albo za ciepło.

A ciągłe siedzienie w kotłowni i ruszanie siłownikiem to nie dla mnie ...

Jedynie co to spróbuję bardzo delikatnie zwiększyć dawkę paliwa , bo wtedy trochę lepiej działa.

Osobiście uważam że winny jest też piec i jego konstrukcja. Nie ma żadnych zawirorywaczy spalin. Spaliny za szybko i za łatwo wychodzą z pieca i zapewne za szybko go wychładzają a potem sterownik musi sie bardzo namęczyć aby ogrzać bardzo wychłodzony wymiennik i większosć ciepła do rozgrzania idzie w komin ...

Ale widzę że u mnie nie ma szansy na pracę sterownika ciągłą :(

Ciekawy jestem czy np. Iryd PID potrafiłby sobie poradzić , ale jakby sobie poradził to co wtedy zrobić z Ognikiem ?

Sa 3tematy, które ciężko pogodzić:

- zmiana temp. powietrza

- szybka zmiana temp przez kręcony zawór mieszający

- czas nawęglania i spalanie na palniku

To są wszystko inne czasy reakcji. Sterownik masz prosty na kotle, ale kocioł ze sterowaniem nie zyje sam dla siebie w oderwaniu od instalacji i domu. Palnik nigdy nie jest identycznie nawęglany, bo węgiel nie ma identycznej struktury i granulacji a juz nie wspomne o gęstości zasypu kosza jak ubywa z niego paliwa..

Dobrac trzeba dynamike zaworu, nie wiem czy to jest mozliwe, ale czy w elektronice od zaworu można ograniczyć jego otwieranie i zamykanie? np. co będzie, jeżeli zawór ma fizyczny czas otwarcia 240sek a Ty mu wpiszesz np.120sek....

Dobrać mniejsze odchyłki dla tej osobnej automatyki. Może mniejsze też różnice temp. dla pogodówki, ogrzewanie podłogowe i tak działa z wielkim opóźnieniem jak taki spory bufor wodny, więc ustawiać małe różnice.

U mnie podczas tych większych mrozów mam wyłączona automatyke zaworu i kocioł idzie mocno, od wczoraj mam wychyłkę w górę o max. 0,7st.C i w dół o podobną wartośc, od wczoraj mam tez większy palnik w kotle, bo mniejsza wersja u mnie się nie wyrabiała. Do tej pory sens pracy zaworu u siebie w domu to widziałem jak było ciepło na zewnątrz, bo sobie wygodnie z góry domu mogłem zmieniac nastawę za zaworem i na dzien praktycznie wyłączałem grzanie, na kotle była tylko wyższa temp. ze względu na bojler, wówczas tez spalanie miałem na przyzwoitym poziomie 21-25kg i fajny popiół i wówczas myslałem,że w większe mrozy mniejszy palnik sobie poradzi.....

Ustawiłem to co mogłem.

Zmieniłem ustawienia w sterowniku pogodówki z czasu "oczekiwania" z 40s na 90s (więcej nie można). Zmieniłem też histerezę z 1 stopnia na 2 stopnie.

Teraz siłownik dużo mniej działa , bo nie musi kombinować jak jest spadek/wzrost temp. o jeden stopień i zdaje mi się jest lepiej , ale na pewno będzie miał wpływ na Ognika i nic tu nie poradzę.

Ideałem by było jakby sterownik miał obsługę inaczej każdy "obcy" sterownik będzie miał wpływ na działanie sterownika od pieca.

Nic więcej nie jestem w stanie zrobić. Z pogodówki nie mogę zrezygnować bo za duże są wahania temperatury w obiegu i tutaj winowajcą jest piec bo są za duże wahania temp na piecu.

Muszę się z tym pogodzić że nie działa to tak jak powinno i nic nie zmienię. Moge jedynie spróbować zmniejszyć problemy pracy , bo szansy na prawidłowe działanie PID nie widzę.

Sądzę że na duże wahania temperatur ma także moja obecnie mieszana instalacja. W domu mam 4grzejniki i podłogówkę. Grzejniki na piętrze bardzo często są letnie lub tylko częściowo gorące lub .. zimne.

Na grzejnikach głowice termostatyczne ustawione na "3". Na poddaszu temp. 20-20,5 stopnia.

Dobrze że mimo bardzo nieefektywnej pracy spalanie mam w miarę rozsądne.

No cóż dzięki wszystkim za pomoc.

• 2 weeks później...

Jeszcze pytania :)

Sterownik działa na ustawianiach P.50 (przerwa 50s) , podawanie PP-4 (czyli 11s) , dmuchawa max 85%.

Niby jest ok , chodzi PID ale trochę chodzi dziwnie. Czasami potrafi spaść temp. o 2-3 stopnie zanim zacznie rosnąć , ale czasami potrafi spaśc nawet o 5-8 stopni zanim zacznie rosnąć ...

Niestety temperatura podbijana o 5-10 stopni ...

Kilkadziesiąt minut temu zdecydowałem że spróbuję bez PID.

Ustawiłem piec na małą moc (przerwa 60s , czas podawania minimalny dostępny 6s). Dmuchawa na 70%

Ustawione na 55stopni. Po spadku do 53 stopni dmuchawa ruszyła na 70% (chyba bo coś tam podobno ognik zmniejsza o 50% moc dmuchawy czyli 70% = 35% ?) . Temperatura spadała do około 51stopni i zaczęła powoli rosnąć . Trochę to zajęło ale doszedł do żądanej ...

Pytania:

Mam w czopuchu wstawiony czujnik temperatury. Jaka temperatura powinna być na czopuchu ? Czy jest jakaś "optymalna" . Chodzi o odpowiednie ustawienie prędkości dmuchawy aby ciepło nie szło w komin ...

Czy takie ustawienie jest ekonomiczne czy bardziej opłaca się dać większe dawki i krótszy czas ?

Piec jak widać dał sobie rady na małej mocy , tyle czy taka praca na małej mocy jest ekonomiczna czy lepiej dać większą moc (krótsza przerwa + większa dawka węgla) , tylko wtedy chyba ciężej będzie z wyhamowaniem mocy po po osiągnięciu temp , ale może to bardziej ekonomiczne ?

Czy może jednak PID jest bardziej ekonomiczny ? Najpierw jednak próbuje dmuchać na niższej mocy dmuchawy i czasami mu się udaje i temperatura zaczyna rosnąc przy niższej temp. czopucha , więc chyba jest wtedy bardziej ekonomicznie niż przy wyższej temp. czopucha , ale nuestety bardzo często nie radzi sobie przy małym nadmuchu i potema wchodzi na max zadane obroty i kończy się na temp na czopuchu nawet 300 stopni i chyba wtedy straty są gigantyczne ...

I jeszcze jedno.

W trybie dwustanowym i ustawieniach 60/6 dmuchawa 70% (potem ustawiłem na 60%) widzę że po osiągnięciu temp. żadanej podbił mi temp. tylko o 3 stopnie !

To sukces bo w PID niestety kończyło się przewymiarowaniem temp. o 6-12 stopnie ...

Wygląda że chyba u mnie tryb dwustanowy byłby lepszy ...

Tylko czy praca pieca na takich małych ustawieniach 60/6 jest ekonomiczna ? Czy piec powinien osiągać temp. szybko (czyli duże dawki , krótkie przerwy) czy raczej odwrotnie ?

A jak z nadmuchem ? Mocny czy słaby ?

Edytowane przez kaszpir007

To jest Ognik PID i nastawa 80% jest tylko górnym ograniczeniem dmuchawy

Jarecki pytanko. Niby to jest max nastawa , ale no właśnie.

Nie wiem jaki jest algorytm PID ale zauważyłem że u mnie bardzo często sterownik jak "nie daje sobie rady" właśnie wchodzi na max moc dmuchawy. W piecu robi się sajgon ;) temp. na czopuchu około 300 stopni i większośc ciepła zapewne idzie w kosmos .

Właśnie chyba na max dmuchawy dochodzi do żądanej ....

Jak dla mnie to gigantyczne straty kominowe i chyba większośc ciepła idzie w komin zamiasrt zostać w piecu a co za tym idzie wcale tak wysoka temp. nie powoduje szybkiego rozgrzania wymiennika ?

Wczoraj zacząłem kombinować z pracą dwustanową.

Tak jak pisałem ustawiłem podawanie 6s , przerwę 60s i dmuchawę na 70%. trochę piecowi zajęło ale doszedł do żądanej temepratury. Na zaewnątrz wtedy było - 10 stopni.

Zastanawiam się co "staracę" jak wyłącze PID ?

U mnie PID nie działa do końca tak jak powinien bo pozwala na spadki temperatury 2-8 stopni zanim zacznie temp. na piecu rosnąc i potem piec jest przewymiarowany o około 8-12 stopni i jest dośc długo w podtrzymaniu ...

Na ustawieniiu 60/6 piec doszedł do żądnej na niższej temp. (choć ciągle za wysokiej około 240stopni) i po osiągnięciu temp. przewymiarował temp. tylko o 3-4 stopnie i krócej był w podtrzymaniu i nie pozwolił do zbytniego ochłodzenia pieca , co w przypadku jak był przwymiaorwany o około 8-12 stopni to wychłodzenie w podtrzyamaniu było większe ...

Zastanawiam się więc czy nie warto włączyć go na pracę dwustanową ...

Tylko pytanie czy w pracy dwustanowej spalanie czasami nie wzrośnie ?

Jak to ustawić ?

60/6 czy może 50/6 ?

Dać większą moc (50/6) czy mniejszą (60/6) a jak z dmuchawą ? Ile ustawić ? Jaka powinna być max temp .na czopuchu aby proces spalania był efektywny i abym nie ogrzewał kosmosu zamiast domu ?

Nie ukrywam że trochę PID mnie wkurza bo u mnie działa nieprzewidywalnie. Są momenty że działa prawie idealnie i trzyma temp. aby po chwili już nie. Wygląda mi to na pracę bardziej dwustanową niż PID ...

Skoro doszedł do zadanej na ustawieniach 60/6 to tak zostaw. Nadmuch musisz tak ustawić, żeby płomień był intensywny koloru żółtego (biały płomień - za mocny nadmuch, czerwony kopcący - za słaby). Generalnie temperatura spalin przy czystym czujniku powinna oscylować około 130 - 150 st. Jak już ustawisz nadmuch to obserwuj kopiec podczas pracy, jak się zapada zmniejsz przerwę. Są dwie szkoły jeśli chodzi o czas dojścia do zadanej. Pierwsza to długa praca i krótkie podtrzymanie, a druga odwrotnie. Nowoczesne sterowniki dążą do ciągłej pracy, bez podtrzymania. Decyzja należy do Ciebie. Przy pierwszej opcji może trochę więcej palić ale za to rzadziej będziesz czyścić kocioł.

Jeszcze pytania :)

Sterownik działa na ustawianiach P.50 (przerwa 50s) , podawanie PP-4 (czyli 11s) , dmuchawa max 85%.

Niby jest ok , chodzi PID ale trochę chodzi dziwnie. Czasami potrafi spaść temp. o 2-3 stopnie zanim zacznie rosnąć , ale czasami potrafi spaśc nawet o 5-8 stopni zanim zacznie rosnąć ...

Niestety temperatura podbijana o 5-10 stopni ...

Kilkadziesiąt minut temu zdecydowałem że spróbuję bez PID.

Ustawiłem piec na małą moc (przerwa 60s , czas podawania minimalny dostępny 6s). Dmuchawa na 70%

Ustawione na 55stopni. Po spadku do 53 stopni dmuchawa ruszyła na 70% (chyba bo coś tam podobno ognik zmniejsza o 50% moc dmuchawy czyli 70% = 35% ?) . Temperatura spadała do około 51stopni i zaczęła powoli rosnąć . Trochę to zajęło ale doszedł do żądanej ...

Pytania:

Mam w czopuchu wstawiony czujnik temperatury. Jaka temperatura powinna być na czopuchu ? Czy jest jakaś "optymalna" . Chodzi o odpowiednie ustawienie prędkości dmuchawy aby ciepło nie szło w komin ...

Czy takie ustawienie jest ekonomiczne czy bardziej opłaca się dać większe dawki i krótszy czas ?

Piec jak widać dał sobie rady na małej mocy , tyle czy taka praca na małej mocy jest ekonomiczna czy lepiej dać większą moc (krótsza przerwa + większa dawka węgla) , tylko wtedy chyba ciężej będzie z wyhamowaniem mocy po po osiągnięciu temp , ale może to bardziej ekonomiczne ?

Czy może jednak PID jest bardziej ekonomiczny ? Najpierw jednak próbuje dmuchać na niższej mocy dmuchawy i czasami mu się udaje i temperatura zaczyna rosnąc przy niższej temp. czopucha , więc chyba jest wtedy bardziej ekonomicznie niż przy wyższej temp. czopucha , ale nuestety bardzo często nie radzi sobie przy małym nadmuchu i potema wchodzi na max zadane obroty i kończy się na temp na czopuchu nawet 300 stopni i chyba wtedy straty są gigantyczne ...

I jeszcze jedno.

W trybie dwustanowym i ustawieniach 60/6 dmuchawa 70% (potem ustawiłem na 60%) widzę że po osiągnięciu temp. żadanej podbił mi temp. tylko o 3 stopnie !

To sukces bo w PID niestety kończyło się przewymiarowaniem temp. o 6-12 stopnie ...

Wygląda że chyba u mnie tryb dwustanowy byłby lepszy ...

Tylko czy praca pieca na takich małych ustawieniach 60/6 jest ekonomiczna ? Czy piec powinien osiągać temp. szybko (czyli duże dawki , krótkie przerwy) czy raczej odwrotnie ?

A jak z nadmuchem ? Mocny czy słaby ?

A masz coś takiego jak Histereza w sterowniku i na ile masz ustawioną jak masz 3-5 st to kocioł będzie ponownie startował po spadku o taką temperaturę od zadanej osiągniętej .

Temperatura na czopuchu powinna wahać się około 120 *C w trakcie pracy.

Kocioł powinien osiągać temp powoli ale w trakcie pracy temperatura na kotle nie powinna odbiegać poniżej 3 *C od zadanej najlepiej jak pracuje około 20-25 min. stoi 2-5 min. przeciąga max 1*C

Kocioł powinien pracować a nie stać w podtrzymaniu , w podtrzymaniu kocioł nie spala opału lub spala nieekonomicznie .

W spalaniu ekonomicznym ,zwłaszcza na nastawach na niższych mocach ,potrzeba dużo precyzji ,nadmuch ma decydującą rolę ,zbyt duży ,studzi wymiennik kotła i nie pozwala szybko osiągnąć temperaturę zadaną,w dodatku nadmiar powietrza miesza się ze spalinami i czujnik pokazuje niską temperaturę spalin.Wydaje się nam ze jest optymalnie, patrząc na wskazania czujnika,a wychodzi duże zużycie opału .

Wtedy uciekamy w nastawy większe czyli żeby szybko kocioł mógł osiągać temp. zadaną i długo stał na podtrzymaniu ,niestety wtedy więcej przeciąga i nie jest to też ekonomiczne dozowanie energii do odbiorcy -naszego domu ,w palniku również nie da się "zamrozić " procesu spalania ,proces trwa dalej ale bez dostępu powietrza tlenu czyli też nieekonomicznie bo uciekają niedopalone części lotne ,a po dłuższym postoju komora paleniska i palnik się wychładza następuje rozruch i zimne powietrze wdziera się do palnika obniżając jeszcze temperaturę .W trakcie podawania powietrza rozpoczyna się bardziej burzliwy proces spalania temperatura zaczyna rosnąć ale zanim odbuduje się temperatura spalania i rozżarzą węgle w palniku powietrze zdąży wychłodzić wymiennik (spadek temperatury na kotle) a niedopalone gazy uciekną kominem ,po tych zmaganiach następuje prawidłowe spalanie ,niestety kocioł bardzo szybko osiąga temperaturę zadaną więc następuje odcięcie powietrza i cykl zaczyna się od początku .

Edytowane przez animuss

Temp. na czopuchu przy wyższej mocy w okolicy 240st.C nie jest mega wysoka.

W granicy 200st.c na czystym wymienniku osiąga się moc znamionową i wówczas sprawnośc jest najwyższa.

Do tych 240st.c jak ma mocniej pracować, to nie problem.

Cos czuje,że za mocno Włodek w sofcie ognika pogrzebał, jak mówię ja miałem wcześniej większy kontakt do softu sl.28 tamten uważałem za stabilnie pracujący a obecnie to jest jakis numer softu ponad 50,jak kojarzę...

Przy małym zapotrzebowaniu oczywiście temp. spalin będą niższe. To sie róznie u klientów rozkłada, możesz popatrzeć na linki użytkowników z brulim:

Tutaj idzie pod 170st.C:

https://esterownik.pl/remote/2095

Tutaj bywa podobnie:

https://esterownik.pl/remote/1889

Tutaj pod 180st.C:

https://esterownik.pl/remote/1651

a tutaj tylko lekko ponad 130st.C:

https://esterownik.pl/remote/1888

Tutaj raczej pod 140st.C z jakimis wyskokami ponad 160st.C

https://esterownik.pl/remote/2135

Niestety sterownik nie ma możliwości ustawienia histerezy. Nie jest to typowy sterownik dwustanowy , tryb dwustanowy jest "dodatkiem". To sterownik PID z okrojonymi funkcjami bo producent stwierdził że nie potrzebne , jednakże widać że nie do końca okazało się to prawdą bo już nowsze sterowniki tego producenta z tą samą "technnologią" (Puma/Skorpion/Cobra) już mają możliwości większej ilości ustawien i korekcji.

U mnie są w normalnym menu funkcje: Czas podawania (standardowo 15s , można korygować +/- 9s , domyślnie -5 czyli 10s) , maksymalne obroty dmuchawy (do 100%) (domyślnie 85%) , podtrzymanie (procentowo 1%do10% , w tym ustawiony czas i ilośc przedmuchów i podawania w czasie podtrzymania , czym większy ilość % tym przedmuchy czeście jak i podawanie opału).

I to wszystko ...

W trybie serwisowym można ustawić przerwę w podawaniu. Domyślnie jest u mnie 50s.

I to wszystko ...

Obecnie próbuję ustawień 50/6s , dmuchawa 60%. Na tym ustawieniu temperatura na czopuchu podczas pracy wynosi 80-150 stopni.

Dodatkowo "motylkiem" na dmchawie zmiejszyłem dopływ powietrza. Szpara jest około 2cm z obu stron.

Co do pracy.

Zauważyłem że temperatura zaczyna rosnąc jak temperatura na piecu spadnie do około 50.5-51 stopni. Jak zacznie rosnąc to chyba z 1 stopień rośnie w około 1 minutę. Po osiągnieciu zadanej temp (55stopni) dmuchawa się wyłącza. Temp. podbija się o 3-5 stopni.

Zdaje mi się że na ustawieniach 60/6 temperatura była podbijana o 2-3 stopnie ...

Włączyłem PID na tych ustawiniach 50/6 i dmuchawa na 60% (max).

Widzę że działa inaczej. Przy pracy dwustanowej dmuchawa wyłącza się od razu po osiągnięciu temp. 55 stopni , przy PID prędkośc dmuchawy zaczyna spadać już przy 53 stopniach ale nie wyłącza się przy 55stopniach a dalej działa. Sam sterownik podbija temperaturę tylko po co ?

Przed chwilą zaobserwowałem że niestety przy tych ustawieniach PID nie daje sobie rady. Wchodzę do kotłowni widze na piecu 53stopnie , temp. na czopuchy poniżej 50 stopni , dmuchawa coś tam próbuje dmuchać ale tak słabo że nic nie daje a jedynie wychładza. Sterownik podaje opał a ognia nie ma tylko żar bo dmuchawa za słabo pracuje.

Wyłączyłem PID bo przy 53 w dwustanie włącza się dmuchawa na 60% i temperatura na czopuchy rośnie zamiast maleć tak jak było z włączonym PID.

Wygląda że ten PID u mnie nie działa lub źle działa , bo nie rozumiem jaki ma sens przewymiarowania przez sterownik temperatury ? Jakoś w trybie dwustanowym duchawa wyłącza się po osiągnięciu zadanej temp.

Nie wiem jak ustawić.

Czy próbować na niskiej mocy czyli przewa 60s , podawanie 6 s czy dać większą moc przerwa 50s , podawanie 6 s ?

jak z dmuchawą ? Na 60% widzę że temp na czopuchu wynosi około 80-150 stopni , ale chyba głownie 120-150 stopni ...

W którą stronę iść ? Zwiększyć moc dmuchawy aby temp na czopuchu była wyższa ? Ale czy wtedy większośc ciepła i opału nie poleci w komin ?

Na ustawieniu 60/6 i dmuchawa na 60% piec doszedł bez problemu do żądanej temp i to wtedy gdzy na zewnnątrz było -10 stopni .

Czy jest jakaś "granica" do ilu stopni może spaść temp. na piecu zanim zacznie rosnąć ?

Zdaje mi się że przy ustawieniu 60/6 piec najmniej podbił temp. w podtrzymaniu ...

Czy zwiększając moc dmuchawy zwiększam moc pieca z co za tym idzie będzie piec szybciej osiągał żądaną temp ? Ale co wtedy z tym ciepłem czy nie wyleci one przez komin ?

Pytam bo na ustawieniach przerwa 50s , podawanie 11s , dmuchawa do 85% i włączonym PID piec potrafił przez naprawdę długi czas trzymać temp 260-350 stopni i z tak wysoką temp. dochodzić do żądanej temperatury. Robił tam jak temp. spadał o około 5-7 stopni od ustawionej (55stopni) i z taką moca (dmuchawa na 85% dochodził niemalze do 53stopni i wtedy dopiero zmniejszał moc dmuchawy).

Ale czy to było ekonomiczne ? Bo potem niestety w potrzymaniu były dłuuuuuugo ...

Czyszcze piec po każdym załadunku i widze że ilośc sadzy w piecu po kilku dniach jak działał PID była wielka (sądzę że podobna do ilości wywalanego popiołu ...)

PS. testuje teraz ustawienia 60/6 , dmuchawa na 60%.

Widziałem że temp spadła do około 48-49 stopni zanim zaczeła rosnąc temp. Zobaczę jak będzie później , ale piec dał radę i doszedł do żądanej temp i wcale nie zajęło mu to zbyt dużo czasu. Zmierzyłem czasu i osiągnięcie 1stopnia zajęło mu 85 sekund , następny stopień osiągnął już po około 70s ...

Najwięcej czasu zajmuje aż "ruszy" i zacznie temp rosnąć.

Patrzyłem na temp. w czopuchu i przy "nabieranie" temperatury w piecu temperatura na czopuchu wynosiła 120-140 stopni ...

Dla porównania przy stawieniach "domyślnych" i PID włączonym jak temperatura spadła na piecu o około 5-8 stopni to piec przemieniał się w demona i dochodził do żądanej przy temp 260-350 stopni !

Więc temperatura na czopuchy obniżyła się nawet o 200 stopni !!!

Edytowane przez kaszpir007

Niestety sterownik nie ma możliwości ustawienia histerezy. Nie jest to typowy sterownik dwustanowy , tryb dwustanowy jest "dodatkiem". To sterownik PID z okrojonymi funkcjami bo producent stwierdził że nie potrzebne , jednakże widać że nie do końca okazało się to prawdą bo już nowsze sterowniki tego producenta z tą samą "technnologią" (Puma/Skorpion/Cobra) już mają możliwości większej ilości ustawien i korekcji.

U mnie są w normalnym menu funkcje: Czas podawania (standardowo 15s , można korygować +/- 9s , domyślnie -5 czyli 10s) , maksymalne obroty dmuchawy (do 100%) (domyślnie 85%) , podtrzymanie (procentowo 1%do10% , w tym ustawiony czas i ilośc przedmuchów i podawania w czasie podtrzymania , czym większy ilość % tym przedmuchy czeście jak i podawanie opału).

I to wszystko ...

W trybie serwisowym można ustawić przerwę w podawaniu. Domyślnie jest u mnie 50s.

I to wszystko ...

Obecnie próbuję ustawień 50/6s , dmuchawa 60%. Na tym ustawieniu temperatura na czopuchu podczas pracy wynosi 80-150 stopni.

Dodatkowo "motylkiem" na dmchawie zmiejszyłem dopływ powietrza. Szpara jest około 2cm z obu stron.

Co do pracy.

Zauważyłem że temperatura zaczyna rosnąc jak temperatura na piecu spadnie do około 50.5-51 stopni. Jak zacznie rosnąc to chyba z 1 stopień rośnie w około 1 minutę. Po osiągnieciu zadanej temp (55stopni) dmuchawa się wyłącza. Temp. podbija się o 3-5 stopni.

Zdaje mi się że na ustawieniach 60/6 temperatura była podbijana o 2-3 stopnie ...

Włączyłem PID na tych ustawiniach 50/6 i dmuchawa na 60% (max).

Widzę że działa inaczej. Przy pracy dwustanowej dmuchawa wyłącza się od razu po osiągnięciu temp. 55 stopni , przy PID prędkośc dmuchawy zaczyna spadać już przy 53 stopniach ale nie wyłącza się przy 55stopniach a dalej działa. Sam sterownik podbija temperaturę tylko po co ?

Przed chwilą zaobserwowałem że niestety przy tych ustawieniach PID nie daje sobie rady. Wchodzę do kotłowni widze na piecu 53stopnie , temp. na czopuchy poniżej 50 stopni , dmuchawa coś tam próbuje dmuchać ale tak słabo że nic nie daje a jedynie wychładza. Sterownik podaje opał a ognia nie ma tylko żar bo dmuchawa za słabo pracuje.

Wyłączyłem PID bo przy 53 w dwustanie włącza się dmuchawa na 60% i temperatura na czopuchy rośnie zamiast maleć tak jak było z włączonym PID.

Wygląda że ten PID u mnie nie działa lub źle działa , bo nie rozumiem jaki ma sens przewymiarowania przez sterownik temperatury ? Jakoś w trybie dwustanowym duchawa wyłącza się po osiągnięciu zadanej temp.

Nie wiem jak ustawić.

Czy próbować na niskiej mocy czyli przewa 60s , podawanie 6 s czy dać większą moc przerwa 50s , podawanie 6 s ?

jak z dmuchawą ? Na 60% widzę że temp na czopuchu wynosi około 80-150 stopni , ale chyba głownie 120-150 stopni ...

W którą stronę iść ? Zwiększyć moc dmuchawy aby temp na czopuchu była wyższa ? Ale czy wtedy większośc ciepła i opału nie poleci w komin ?

Na ustawieniu 60/6 i dmuchawa na 60% piec doszedł bez problemu do żądanej temp i to wtedy gdzy na zewnnątrz było -10 stopni .

Czy jest jakaś "granica" do ilu stopni może spaść temp. na piecu zanim zacznie rosnąć ?

Zdaje mi się że przy ustawieniu 60/6 piec najmniej podbił temp. w podtrzymaniu ...

Czy zwiększając moc dmuchawy zwiększam moc pieca z co za tym idzie będzie piec szybciej osiągał żądaną temp ? Ale co wtedy z tym ciepłem czy nie wyleci one przez komin ?

Pytam bo na ustawieniach przerwa 50s , podawanie 11s , dmuchawa do 85% i włączonym PID piec potrafił przez naprawdę długi czas trzymać temp 260-350 stopni i z tak wysoką temp. dochodzić do żądanej temperatury. Robił tam jak temp. spadał o około 5-7 stopni od ustawionej (55stopni) i z taką moca (dmuchawa na 85% dochodził niemalze do 53stopni i wtedy dopiero zmniejszał moc dmuchawy).

Ale czy to było ekonomiczne ? Bo potem niestety w potrzymaniu były dłuuuuuugo ...

Czyszcze piec po każdym załadunku i widze że ilośc sadzy w piecu po kilku dniach jak działał PID była wielka (sądzę że podobna do ilości wywalanego popiołu ...)

PS. testuje teraz ustawienia 60/6 , dmuchawa na 60%.

Widziałem że temp spadła do około 48-49 stopni zanim zaczeła rosnąc temp. Zobaczę jak będzie później , ale piec dał radę i doszedł do żądanej temp i wcale nie zajęło mu to zbyt dużo czasu. Zmierzyłem czasu i osiągnięcie 1stopnia zajęło mu 85 sekund , następny stopień osiągnął już po około 70s ...

Najwięcej czasu zajmuje aż "ruszy" i zacznie temp rosnąć.

Patrzyłem na temp. w czopuchu i przy "nabieranie" temperatury w piecu temperatura na czopuchu wynosiła 120-140 stopni ...

Dla porównania przy stawieniach "domyślnych" i PID włączonym jak temperatura spadła na piecu o około 5-8 stopni to piec przemieniał się w demona i dochodził do żądanej przy temp 260-350 stopni !

Więc temperatura na czopuchy obniżyła się nawet o 200 stopni !!!

To może ustaw inaczej jeżeli zawsze przeciąga po zadanej o 3 - 5 *C to ustaw o 3 stopnie niższą temperaturę na C.O. Wtedy dojdzie bliżej zadanej .

Przy sterowaniu przez PiD dmuchawa zmienia obroty ,bez niego działa na sztywno, więc te same nastawy bez PiDa nie będą działać tak samo.

Zrobimy eksperyment ?

Wszystkie pompy jakie masz podłącz na sztywno poza sterem pod 220 V włącz na 2-3 bieg , jak masz jakieś sterowanie pokojowe to odłącz i na grzejnikach głowice daj na maxa odkręcone .

Teraz dopiero zacznij ustawiać sterownik z PIDem steruj temperaturą w domu tylko temperaturą ustawianą na kotle gdzieś po 2 dniach powinieneś trafić na prawidłowe nastawy .

Po tym czasie zaczniesz co dziennie włączać któreś dodatkowe sterowanie, te które teraz masz podłączone. obserwuj pracę programatora może dojdziesz co zakłóca płynną pracę .

Albo pogoń go na allegro i rozejrzyj się za Pumą czy Skorpionem może za Cobrą.

Edytowane przez animuss

Niestety nie ma szansy na eksperyment :)

Dzieciaki by mi się zagotowały na poddaszu :)

Skorpiona , Pumy ani Cobry bym w życiu już nie kupił. Te sterowniki mają identyczny algorytm jak mój sterownik , tylko ładniejsze opakowanie. Fakt mają mozliwości ustawień których brakuje w Ogniku albo ... nie znam kodów , bo większość ustawień u mnie jest w tajnych kodach serwisowych ...

Szczerze mówiąc testuje ustawienie 60/6 i ustawiam siłę dmuchawy.

Zrobiłem mały "test" i zauważyłem że przy ustawieniach 60/6 i dmuchawa 70% temperatura zaczęła się dopiero podnosić po osiągnięciu przez piec temp. 48,6 stopnia (temp. zadana 55 stopni).

Nie jestem pewien ale jak dmuchawa była na 60% to chyba temperatura na piecu zanim zaczęła rosnąc była o 1 stopień wyższa ...

Zobaczę jak będzie ...

Zastanawiam się czy domyślnie dmuchawa u mnie nie była zbyt mocno ustawiona. Domyślnie na 85% , niby wysoko ale teoretycznie sterownik miał sterować tą dmuchawą i raczej w ostateczności używać tak dużego nadmuchu , a zauważyłem że niestety sterownik bardzo często szedł na łatwiznę i włączał dmuchawę na 85% (czyli max ustawioną) i podawał sobie opał co ustalony czas i dochodził do temperatury ustalonej jak sterownik dwustanowy , tyle że chyba przy pracy dwustanowej nikt tak mocno nie ustawia dmuchawy , bo po co w czopuchu 300-350 stopni ?

Jak dla mnie ten algorytm jest dziurawy jak ser szwajcarski ...

Zastanawiam się czy może w trybie PID nie należało by ograniczyć mocy dmuchawy ? Tyle że z tego co czytałem ograniczając górnę nawiewu obniżamy też dół nawiewu i sterownik może ze zbyt małą mocą dmuchać ...

Niestety nie ma szansy na eksperyment :)

Dzieciaki by mi się zagotowały na poddaszu :)

Skorpiona , Pumy ani Cobry bym w życiu już nie kupił. Te sterowniki mają identyczny algorytm jak mój sterownik , tylko ładniejsze opakowanie. Fakt mają mozliwości ustawień których brakuje w Ogniku albo ... nie znam kodów , bo większość ustawień u mnie jest w tajnych kodach serwisowych ...

Szczerze mówiąc testuje ustawienie 60/6 i ustawiam siłę dmuchawy.

Zrobiłem mały "test" i zauważyłem że przy ustawieniach 60/6 i dmuchawa 70% temperatura zaczęła się dopiero podnosić po osiągnięciu przez piec temp. 48,6 stopnia (temp. zadana 55 stopni).

Nie jestem pewien ale jak dmuchawa była na 60% to chyba temperatura na piecu zanim zaczęła rosnąc była o 1 stopień wyższa ...

Zobaczę jak będzie ...

Zastanawiam się czy domyślnie dmuchawa u mnie nie była zbyt mocno ustawiona. Domyślnie na 85% , niby wysoko ale teoretycznie sterownik miał sterować tą dmuchawą i raczej w ostateczności używać tak dużego nadmuchu , a zauważyłem że niestety sterownik bardzo często szedł na łatwiznę i włączał dmuchawę na 85% (czyli max ustawioną) i podawał sobie opał co ustalony czas i dochodził do temperatury ustalonej jak sterownik dwustanowy , tyle że chyba przy pracy dwustanowej nikt tak mocno nie ustawia dmuchawy , bo po co w czopuchu 300-350 stopni ?

Jak dla mnie ten algorytm jest dziurawy jak ser szwajcarski ...

Zastanawiam się czy może w trybie PID nie należało by ograniczyć mocy dmuchawy ? Tyle że z tego co czytałem ograniczając górnę nawiewu obniżamy też dół nawiewu i sterownik może ze zbyt małą mocą dmuchać ...

Jak to nie możesz ustawić takiej temperatury ,to jak jest zrobiona twoja instalacja ,masz zdaje się 1 mieszacz . Możesz opisać co masz ?

Przy dużych szybkich spadkach wahaniach temperatury które pewnie u Ciebie występują ,sterownik wchodzi na maksymalne obroty dlatego PID cały czas tak działa .

Jak to nie możesz ustawić takiej temperatury ,to jak jest zrobiona twoja instalacja ,masz zdaje się 1 mieszacz . Możesz opisać co masz ?

Przy dużych szybkich spadkach wahaniach temperatury które pewnie u Ciebie występują ,sterownik wchodzi na maksymalne obroty dlatego PID cały czas tak działa .

Mam 3 pompy. Jedna do ładowanie bojlera , druga na grzejniki , trzecia do podłogłówki. Mam zawór czterodrożny. Na zaworze siłownik którym steruje sterownik pogodowy. Tak zasilana jest podłogówka. Woda do grzejników idzie bezpośrednio z pieca , następnie wraca do pieca.

Różnica temperatury wody (powrotu) wynosi około 20 stopni ...

Dalej kombinuje :)

Na razie zdaje mi się że przy pracy dwustanowej lepie działa na 50/6 niż 60/6 , gdyż temperatura pieca mniej spada zanim na piecu zacznie temp. rosnąć.

Włączyłem jeszcze raz PID ale na trochę słabszych ustawieniach 50/9 i dmuchawa na 75% i zobaczę jak będzie ...

Jednakze zdaje mi się że ustawienie dwustanowe będzie lepsze bo zdaje mi się że jednak mniej przeciąga i gdy włączy się sterownik i właczy na max dmuchawę to zaczyna wygrzewać piec i komin a przy PID zamiast grzać to schładza bo prędkosć dmuchawy jest za słaba i temp nie rośnie a spada i bez sensy jest podawany opał którego i tak ogień nie strawi bo nadmuch za słaby ...

U mnie chyba są za duże wahania temperatur. Sądzę że jakbym miał tylko grzejniki albo tylko podłogówkę to było by lepiej tym sterować ...

Mam 3 pompy. Jedna do ładowanie bojlera , druga na grzejniki , trzecia do podłogłówki. Mam zawór czterodrożny. Na zaworze siłownik którym steruje sterownik pogodowy. Tak zasilana jest podłogówka. Woda do grzejników idzie bezpośrednio z pieca , następnie wraca do pieca.

Różnica temperatury wody (powrotu) wynosi około 20 stopni ...

Dalej kombinuje :)

Na razie zdaje mi się że przy pracy dwustanowej lepie działa na 50/6 niż 60/6 , gdyż temperatura pieca mniej spada zanim na piecu zacznie temp. rosnąć.

Włączyłem jeszcze raz PID ale na trochę słabszych ustawieniach 50/9 i dmuchawa na 75% i zobaczę jak będzie ...

Jednakze zdaje mi się że ustawienie dwustanowe będzie lepsze bo zdaje mi się że jednak mniej przeciąga i gdy włączy się sterownik i właczy na max dmuchawę to zaczyna wygrzewać piec i komin a przy PID zamiast grzać to schładza bo prędkosć dmuchawy jest za słaba i temp nie rośnie a spada i bez sensy jest podawany opał którego i tak ogień nie strawi bo nadmuch za słaby ...

U mnie chyba są za duże wahania temperatur. Sądzę że jakbym miał tylko grzejniki albo tylko podłogówkę to było by lepiej tym sterować ...

Ustaw tak :

Pompa do ładowania bojlera na najniższy 1 beg .

Z zaworu 4 drogowego zdejmij siłownik ten którym steruje sterownik pogodowy wyłącz go .

Na grzejnikach ustaw (masz oczywiście głowice?) 22 *C

Na kotle ustaw 60 *C

Na podłogówkę ustaw zasilanie ręcznie w granicach (masz tam termometr )22-29 *C wyreguluj jak będzie za ciepło po kilku godzinach to o stopień 2 w dół , podłogówki się nie boj ma możliwość samoregulacji nic się nie będzie działo.

Pompa CO ma pracować cały czas jak powrót od zasilania jest zimniejszy o 7 *C to na pompie włącz wyższy bieg .

Teraz dopiero włącz mu PID i ustawiaj .