KosGos 11.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Czy ktos jest w stanie powiedziec ile wzrasta cisnienie przy podgrzewaniu wody z 15 stopni do ok 50 ? Na chwile obecna mam maly problem ze w trakcie podgrzewania cisnienie wzrasta na tyle sporo ze puszcza zawor bezpieczenstwa 8 bar. Mam reduktor przed piecem ustawiony na 2,5 bara ale nie mam naczynia przeponowego. Czy to normalna sytuacja i przeponowe jak zaloze wszystko sie uspokoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Załóż naczynie przeponowe około 7 - 10% objętości zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 11.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jaką pojemność ma zasobnik ciepłej wody (bojler)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Czy ktos jest w stanie powiedziec ile wzrasta cisnienie przy podgrzewaniu wody z 15 stopni do ok 50 ? Kiedyś takie rzeczy liczyło się w VIII klasie szkoły podstawowej, niestety liczbę klas edukacji zmniejszono do 6... Gęstość w +15 - 999[kg/m3], w +50 - 988. Wzrost objętości bez zmiany ciśnienia wyniósłby więc o ok. 1%. Przy stałej objętości ciśnienie wzrasta w takich warunkach o 200[bar]. Nie ma więc szans by zasobnik mógł pracować bez naczynia przeponowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a u mnie cieknie mimo tego, że jest naczynie. Ale u mnie to raczej wina wadliwego zaworu. Muszę wymienić i wtedy się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 12.01.2013 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Jest to piec z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 100l. Czyli naczynie powinno byc pojemnosci ok 7-10 l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 12.01.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Kiedyś takie rzeczy liczyło się w VIII klasie szkoły podstawowej, niestety liczbę klas edukacji zmniejszono do 6... Gęstość w +15 - 999[kg/m3], w +50 - 988. Wzrost objętości bez zmiany ciśnienia wyniósłby więc o ok. 1%. Przy stałej objętości ciśnienie wzrasta w takich warunkach o 200[bar]. Nie ma więc szans by zasobnik mógł pracować bez naczynia przeponowego. Te 200 bar to raczej ciut za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 07.02.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam ponownie Zamontowane mam naczynie od 2 tygodni - 8l. To co mnie zastanawia to jest reduktor na 2,5 bara za nim jest naczynie. Na reduktorze mam manometr i pokazuje 4,2 bara ale zdaza sie ze cisnienie podskakuje do ok 5,5. Dzis zauwazylem ze gdy nie uzywalem wody to cisnienie podskoczylo az tak ze puscil zawor bezpieczenstwa. Czy nie za wysokie mam cisnienie skoro reduktor powinien dac 2,5 a ja mam najmniej ponad 4 ? Czy naczynie nie przejmuje odpowiednio cisnienia albo jest za mocno nabite ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam ponownie Zamontowane mam naczynie od 2 tygodni - 8l. To co mnie zastanawia to jest reduktor na 2,5 bara za nim jest naczynie. Na reduktorze mam manometr i pokazuje 4,2 bara ale zdaza sie ze cisnienie podskakuje do ok 5,5. Dzis zauwazylem ze gdy nie uzywalem wody to cisnienie podskoczylo az tak ze puscil zawor bezpieczenstwa. Czy nie za wysokie mam cisnienie skoro reduktor powinien dac 2,5 a ja mam najmniej ponad 4 ? Czy naczynie nie przejmuje odpowiednio cisnienia albo jest za mocno nabite ? Mam wrażenie, że masz uszkodzony reduktor bo w reduktorze manometr wskazuje ciśnienie za nim a więc już po redukcji a u Ciebie jest 4,2. No chyba że masz go odwrotnie zamontowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 08.02.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Czy ktos jest w stanie powiedziec ile wzrasta cisnienie przy podgrzewaniu wody z 15 stopni do ok 50 ? Na chwile obecna mam maly problem ze w trakcie podgrzewania cisnienie wzrasta na tyle sporo ze puszcza zawor bezpieczenstwa 8 bar. Mam reduktor przed piecem ustawiony na 2,5 bara ale nie mam naczynia przeponowego. Czy to normalna sytuacja i przeponowe jak zaloze wszystko sie uspokoi ? miałem ten sam problem, założyłem przeponowe naczynie i problem z głowy, ja mam 12 litrów albo 15 na 150 litrowy zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 08.02.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Tez mi sie nie podoba praca reduktora bo albo ja czegos nie rozumiem albo reduktor jest walniety. Jak odkrece wode to cisnienie jakie jest ustawione na reduktorze jest trzymana ale gdy zamkne wode po czasie cisnienie rosnie do ponad 4 bar. Moze tak byc ze cisnienie w sieci jest tak duze ze reduktor zamiast redukowac np do 2 bar przepuszcza bo nie wytrzymuje i daje np 4 ? Raczej nie ma takiej mozliwosci ze cisnienie jakos wraca z kotla(zasobnika) szczegolnie jak nie grzeje wtedy wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts