jarson78 15.02.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 jarson78, zużycie gazu wynika bardziej z zapotrzebowanie na ciepło domu, a mniej z ustawień kotła. Chyba że kocioł nieoptymalnie mocno ustawiony np grzeje do 80C na kotle, wówczas moze sprawność być mniejsza o około 10%. Jeśli kocioł grzeje non stop z małą mocą to jest OK. Kocioł raczej masz za duży na taki dom, szacuję że dwukrotnie, ale on może modulować od jakichś 5kW więc tragedii nie ma. Moc kotła dostosowana do zasobnika na wodę choć całkiem nie wiem po co aż tak duży zasobnik (powinien wystarczyć 120-160L) Ja wprawdzie grzeję dopiero od miesiąca, ale wstępnie szacuję że najlepiej wychodzi jak kocioł pracuje z minimalną mocą przez całą dobę. W moim przypadku kocioł GB072 z tym że 14kW i moduluje od 3,2kW no i grzeje dom niemal dwukrotnie większy ale ocieplony 2x grubszym styropianem. Wydaje mi się że nie zmniejszysz swojego zużycia gazu ustawieniami kotła. Mozesz je zmniejszyć poprawiająć izolację, eliminując mostki bądź zmniejszając wentylację w domu Kocioł jak był ustawiony według temp. zewnętrznej to grzał prawie non stop z temperaturą 30-40 stopni. Jak jest ustawiony według temp. pomieszczenia włącza się kilka razy dziennie, dogrzewa do zadanej temperatury i się wyłącza. Jeśli chodzi o zasobnik, to jest aż taki duży ponieważ skorzystałem z dotacji na solary i taki był w zestawie. Mam jeszcze takie pytanko, czy pompa powinna chodzić non stop, bo u mnie tak właśnie jest?? Dzisiaj był piękna pogoda więc piec się nie załączył ani razu a pompa pracuje cały czas. Temperatura na piecu 22 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.02.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Z pompą jest troche problem w tych kociołkach bo w trybie dziennym chodzi non stop. Dopiero w trybie nocnym się wyłącza. WIęc można nastawić cały czas noc i po zagrzaniu pomieszczeń po wyłączeniu kotła wyłączy pompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakard 11.10.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam, problem z Buderusem gb072, wklejam to co napisałem na elektrodzie. Witam, dom 170 m2, dwie kondygnacje, po modernizacji przedwojenny z cegły ocieplony 20 cm styropianu + wełna na stropie. Instalacja zaprojektowana na 55/40 ( same grzejniki ) z pogodynką, sterownik RC300. Wymiennik c.w.u. 120 L. Wszystkie grzejnki z termozaworami. 5 osób w budynku. Mam pytanie czy temperatura projektowa to to samo co maksymalna temperatura zasilania? Jakie wartości ustawić dla pogodynki? Czy ta i ta wartość ma być 55 stopni ? Na chwilę obecną zmniejszyłem max moc kotła ( dla c.o. i c.w.u. ) o połowę. Ma tak zostać czy np. dla c.w.u. zwiększyć do maxa? Piec pracuje od dwóch tygodni i mam już ponad 400 włączeń ( czas pracy 52H ) czy ilość włączeń nie jest za wysoka ? Do tej pory grzał głownie ciepłą wodę ( rano pilnował ok 1 h, w południe jedno ładowanie i wieczorem pilnuje ciepłej wody przez 2 godziny ), ogrzewanie było włączone kilka razy tylko na noc. Zużycie gazu przez te dwa tygodnie średnio troche ponad 4 m3 na dobę. Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki. Pozdr.---------------------------------------------------------------------------------------A więc tak ustawiłem temp. min -17, projektową 55, max temp. grzewczej 55, na piecu 55..... ( sterowanie oczywiście wg. temp zewnętrznej ) i piec cały czas grzał do 55 i się wyłączał. Dlaczego nie grzał zgodnie z krzywą grzewczą tylko cały czas dążył do temp. max ? Grzejniki były albo gorące albo zimne. Przez noc zjadł 9 m3 gazu a było tylko -1 st. Dom rano był niedogrzany ( ok 18 st, ). Pytania: Dlaczego sterownik nie ustawia na piecu temp. max tylko trzeba zrobić to ręcznie ? Czy na piecu trzeba uaktywnić czujnik temp. zewnętrznej? W menu 1 chyba 1W1 ? Dlaczego nie pracuje wg. krzywej grzewczej tylko dąży do temp. max ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 11.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Rc 300 obsługuje 4 obiegi grzewcze, nie masz coś pomieszane?masz ustawiona minimalna temp zewnętrzna? sposob regulaacji....wg temp. zewnetrznej? jak ustawione "grzanie stale ponizej"? idzie odczytac temp. zewnetrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakard 11.10.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Mam tylko jeden obieg grzewczy + c.w.u. ( przy innych obiegach pokazuje że nie zainstalowane ). Minimalna temp. zew. ustawiłem na -17 stopni. Wpływ pomieszczenie 2 K, korekta pomieszczenia 0 K. Sposób reg. wg. temp. zewnętrznej. Grzanie stałe poniżej - wyłączone. Pokazuje ładnie temp. zew. nawet jest ładny wykres, aktualnie jest 8 stopni. Edytowane 11 Października 2015 przez dakard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamild16 29.12.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 WitamTuż przed świętami Bożego Narodzenia stałem się właścicielem Buderusa GB072 20kW 1F, zasobnikiem 120l i sterownikiem RC 300. Dom jest starej budowy ok 220 m2 (parter i poddasze), ocieplony styropianem 8. Piec posiada czujnik temp. zewnętrznej. Po ustawieniu pieca przez instalatora przez pierwsze kilka dni kiedy to temp. zewnętrzna była powyżej zera wszystko było ok. Temp. grzania grzejników w ciągu dnia ustawiłem na 21C przy czym na sterowniku wyświetlana była zwykle temp o 2C większa. Co do ogrzewania wody ustawiłem grzanie rano od 7.30 do 9.00 i wieczorem od 17.00 do 19.00 i na temp 40C. Problem zaczął się teraz kiedy to temp. zewnętrzna spadła do -5C. Sądziłem że jak temp w pomieszczeniu dojdzie do tych 21C to piec automatycznie się wyłączy i nie będzie grzał już grzejników (tylko będzie utrzymywał ustawioną temp.). No niestety temp w pomieszczeniach wzrosła do 25C i nie dało się wytrzymać bo tak było ciepło (w ciągu 6 godzin w dzień piec pobrał 5 m3 gazu), piec cały czas grzał wodę w grzejnikach. Dodam że temp na piecu zmniejszyłem do 70C, wcześniej było 75C ustawione przez instalatora. W menu serwisowym sposób regulacji ustawiony został na tylko czujnik zewnętrzny. Może to jest przyczyna tak wysokich temp w domu. Dodam że próbowałem podwyższa priorytetem temp pomieszczenia na 8K, co dało rezultat ale nie taki jak chciałem bo piec dalej grzał nawet jak w domu było już 25C. Co mam robić? Może ustawić aby sposób regulacji temp. był zależny tylko i wyłącznie od temp pomieszczenia? Proszę o jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.12.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Obnizyc kat KG, zachowujac ustawienia punktu poczatkowego. Przejscie z trybu jakosciowego (pogodowka) na ilosciowy (termostat) spowoduje spadek komfortu - tzn. temp. bedzie utrzymywana, ale grzejniki beda gorace-zimne-gorace itd. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.12.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Temp. grzania grzejników w ciągu dnia ustawiłem na 21C przy czym na sterowniku wyświetlana była zwykle temp o 2C większa. Mozesz w opcjach wyskalować czujnik temp wewnetrznej. CZyli jeśli masz w domu 21 a on pokazuje 23 to w ustawieniach ustaw korekcję i przy 21 bedzie pokazywał 21. Natomiast jeśli z użyciem 5m3 gazu podniosło temp do 25C w domu to super efekt. U mnie przy podłogówce 5m mogę spalić nawet w pół dnia a temp w domu się podniesie max o 1C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamild16 29.12.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Czyli ponownie ustawić na sposób regulacji na czujnik zewnętrzny? kat KG rozumiem jako krzywą grzania ale jak to zrobić? Może ten wpływ czujnika temp w pomieszczeniu ustawić na max czyli 10K? Już o to wcześniej pytałem ale czy to normalne że piec grzeje grzejniki cały czas choć przekroczył temp o cztery stopnie do temp ustawionej na sterowniku. Po przestawieniu sposobu regulacji na czujnik w pomieszczeniu piec od razu przestał grzać i do tej chwili jeszcze nie grzeje bo temp w pomieszczeniu jest 24C a ustawiona jest na jest na 22C. Sądziłem że tak będzie na każdym trybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamild16 29.12.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Mozesz w opcjach wyskalować czujnik temp wewnetrznej. CZyli jeśli masz w domu 21 a on pokazuje 23 to w ustawieniach ustaw korekcję i przy 21 bedzie pokazywał 21. Natomiast jeśli z użyciem 5m3 gazu podniosło temp do 25C w domu to super efekt. U mnie przy podłogówce 5m mogę spalić nawet w pół dnia a temp w domu się podniesie max o 1C No nie wiem czy taki super efekt, bo w ciągu doby to tak średnio wyjdzie ok 20m3 gazu, a to moim zdaniem nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.12.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 ale jak nagrzałes do 25C to chyba troche czasu minie zanim spadnie do np 22? Na moje oko przynajmniej doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamild16 29.12.2015 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 ale jak nagrzałes do 25C to chyba troche czasu minie zanim spadnie do np 22? Na moje oko przynajmniej doba No tak trochę czasu minie, ale piec cały czas grzeje wodę w grzejnikach nawet jak jest te 25C choć jest ustawione już teraz w nocy na 18C. Na moje oko nie jest to oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakard 25.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, problem z Buderusem gb072, wklejam to co napisałem na elektrodzie. Witam, dom 170 m2, dwie kondygnacje, po modernizacji przedwojenny z cegły ocieplony 20 cm styropianu + wełna na stropie. Instalacja zaprojektowana na 55/40 ( same grzejniki ) z pogodynką, sterownik RC300. Wymiennik c.w.u. 120 L. Wszystkie grzejnki z termozaworami. 5 osób w budynku. Mam pytanie czy temperatura projektowa to to samo co maksymalna temperatura zasilania? Jakie wartości ustawić dla pogodynki? Czy ta i ta wartość ma być 55 stopni ? Na chwilę obecną zmniejszyłem max moc kotła ( dla c.o. i c.w.u. ) o połowę. Ma tak zostać czy np. dla c.w.u. zwiększyć do maxa? Piec pracuje od dwóch tygodni i mam już ponad 400 włączeń ( czas pracy 52H ) czy ilość włączeń nie jest za wysoka ? Do tej pory grzał głownie ciepłą wodę ( rano pilnował ok 1 h, w południe jedno ładowanie i wieczorem pilnuje ciepłej wody przez 2 godziny ), ogrzewanie było włączone kilka razy tylko na noc. Zużycie gazu przez te dwa tygodnie średnio troche ponad 4 m3 na dobę. Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki. Pozdr. --------------------------------------------------------------------------------------- A więc tak ustawiłem temp. min -17, projektową 55, max temp. grzewczej 55, na piecu 55..... ( sterowanie oczywiście wg. temp zewnętrznej ) i piec cały czas grzał do 55 i się wyłączał. Dlaczego nie grzał zgodnie z krzywą grzewczą tylko cały czas dążył do temp. max ? Grzejniki były albo gorące albo zimne. Przez noc zjadł 9 m3 gazu a było tylko -1 st. Dom rano był niedogrzany ( ok 18 st, ). Pytania: Dlaczego sterownik nie ustawia na piecu temp. max tylko trzeba zrobić to ręcznie ? Czy na piecu trzeba uaktywnić czujnik temp. zewnętrznej? W menu 1 chyba 1W1 ? Dlaczego nie pracuje wg. krzywej grzewczej tylko dąży do temp. max ? Dziękuję Problem polegał na założonej zworce. Kocioł przez jakiś czas działał bez sterownika RC300 i dlatego była załozona zworka. Po załozeniu sterownika baran instalator zapomniał tą zworkę wyjąć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakard 25.02.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Przy kotle kondensacyjnym powinny być przewymiarowane grzejniki dzięki temu można ustawić niższą krzywą i dzieki temu kocioł ładnie kondensuje ( ja mam np, projektową mam ustawioną na 45 stopni przy -20, temp max. na 55 stopni ). Do tego dałem wpływ pomieszczenia na 1K, no i oczywiście skalibrowałem czujnik temp. wew. Większość grzejników mam rozkręcone na maxa i temp. w domu ( dwa poziomy ) genaralnie pokrywa się z temp. zadaną ( dzień 21 stopni noc 20 stopni ). Takich instalatorów którzy zostawiają klientów z piecem ustawionym na 75 stopni powinno sie w przepaść zrzucić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts