Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recenzja/porównanie kondensacyjny Buderus GB072 20kW i stary dom.

Franiel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam tez buderusa Gb072 20 kW i miałem ostatnio serwisanta innego niż ten co uruchamiał piec. Ustawił mi grzanie wg temperatury zewnętrznej z uwzględnieniem wewnetrznej, krzywa grzewcza przy -20 temperatura wody 55 i wpływ temperatury wewnętrznej na 10. Wcześniej miałem ustawione grzanie tylko wg temperatury wewnętrznej. Zużycia gazu nie podam na razie bo grzeje utrzymując temperaturę około 11 stopni(nie mieszkam)

A i dodam, że piec pracuje cały czas w trybie nocnym (księżyc na sterowniku - czyli jak temperatura spadnie o 1 stopień poniżej zadanej to dogrzewa) w trybie nocnym wyłącza się też pompa jak piec nie grzeje.

szczepans a spróbuj całkowicie wywalić wpływ pomieszczenia i tylko próbować dobrać odpowiednio krzywą grzewczą (próbować zmieniać zarówno wartość temperatury minimalnej, jak i temperatury wody w układzie; np. -10=45, -10=50, -15=50, -15=55 itp.). Jak to nic nie da, to spróbuj wtedy może przerzucić się całkowicie na regulacje wg temp. wewnętrznej ?

Franiel - wydaje mi się, że już jest lepiej tzn. dobowe zużycie gazu ustabilizowało się równo na 8 m3 przy obecnych temp. zew. Co ważniejsze zmalała znacząco liczba startów - obecnie mam ok 24 starty na dobę. Wszędzie jest równa temperatura ok. 21.5 do 22 C w dzień i 20.5 do 21 C w nocy.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Franiel mam prośbę możesz podać ustawienia na twoim kociołku.Od marca posiadam Gb072 i wg tego co wszyscy piszą na tym forum jak i moi znajomi twierdzą pogodówka u mnie się nie sprawdza zużycie gazu wzrosło i to dwa razy albo jest coś uszkodzone albo nie potrafię się wstrzelić z ustawieniami. Domek nowy do ogrzania około 210m2 ocieplony 10cm, na poddaszu 22cm wełny i na sterowaniu wg tem.pom. zużywa od 8-10m3 a na pogodynce 16-20m3.

moje ustawienia to tak:

cały tydzień: tryb dzień od 7:00 do 21:30 temperatura dzienna 21.5 oC (w pomieszczeniach wg termometrów ~23-24oC zależne od temperatury zewnętrznej), tryb nocny od 21:30 do 7:00 ustawiona temperatura 18.0 oC (w pomieszczeniach tak do 22.0oC - ale większość okien ma pozamykane rolety na noc i pewnie stąd taka temperatura).

Tryb pracy wg wskazań temperatury zewnętrznej. Kocioł ustawiony tak, że na kotle max temperatura wody w C.O. ograniczona do 57 oC, a na CWU 48oC. Krzywa grzewcza ustawiona na 54oC przy -10oC, a max osiągana temperatura to 57oC. Wszystkie tłumienia i offsety na 0. CWU w trybie eco (czyli grzeje CWU, jak temperatura w zasobniku spadnie o 10oC). Cała reszta ustawiona na ustawieniach domyślnych. Wprowadzony rodzaj budynku średni, rodzaj odbiorników ciepła to grzejniki...

Średnie zużycie za ostatnie 5dni, to ~12m3. Ogólnie, ostatnio zauważyłem że mogę lekko obniżyć temperatury, bo w domu aż za ciepło bywa (szczególnie jak w sobotę słońce świeciło), ale nie bardzo mam chęć na grzebanie przy ustawieniach i monitorowanie zmian zużycia - za dużo innych spraw na głowie ;) W razie czego pisz, jakie jeszcze ustawienia by cię interesowały ;)

Franiel dzięki pozmieniałem za twoją radą kilka parametrów do tego dołożyłem jeszcze kilka swoich i mam zużycie około 9-10m3 na razie to dwa dni o takim zużyciu ale w porównaniu do poprzednich dni przy takiej samej temp. zew. to i tak duży sukces, tym bardziej że wszystkie ustawienia są ustawione na temp. zewn. czyli pracuje wszystko na pogodówce i teraz jestem zadowolony, temp. w domku bardzo przyjemna piec grzeje sobie w porywach do 41 ( to wymaga jeszcze ustawienia ale pomału do wszystkiego trzeba czasu i pomocy czasami dobrych ludzi) prócz danych Franiela zmieniłem jeszcze temp. ochrony przed zamarzaniem i temp. doboru obniżenia teraz wiem że to też ważne ustawienia które mają duży wpływ na temp. wew. no i co za tym idzie zużycie.

• 2 months później...

Jako, że użytkujecie piec Buderus GB072, a taki właśnie piec gazowy zamierzam kupić to mam pytanie o moc jaką mam kupić - zalecany kW 20, ale czytając ten temat mam wątpliwości czy aby nie za mocny.

Dom jednorodzinny - pow. domu 127 m2 + garaż 20 m2, pow. podłóg 160 m2 (ogrzewanie podłogowe będzie zastosowane na ok. 100 m2) - zasobnik na wodę 160l (taki mam zamiar kupić) - mury 24 cm solbet 600 + 20 cm styropianu szary lamda 0,031, okna vetrex V90+, dach - 2 x 15 cm ursa gold df35.

Co myślicie 14 kW będzie optymalny, czy może być za słaby i lepiej wybrać 20 kW ?

zdecydowanie wystarczający. 14 kW ma modulacje od 2,9 kW a to ważne, 20kW od 4,7 co będzie zbyt dużo w okresie przejściowym, powiem ci tak dużo osób sprzedających niema pojęcia o doborze mocy kotłów tyczy się to również kotłów na paliwa stałe ( w wiekszości przypadków ponad 20kw do powierzchni podobnej do twojej lub mniejszej) również mylą jedno funkcyjne z 2-funk. gdzie jest wymagana duża moc aby ogrzać wode do c.w.u w czasie 'rzeczywistym', są jeszcze kotły immergas modulacja od 2kW może nad takim się warto zastanowić - cena podobna. pozdrawiam

p.s zapotrzebowanie twojego domu to około 5kW przy -20 stopniach a to daje do myślenia, jeśli potrzeba zagotować wody na kawę, to nie robi się tego w garnku np. 10l;)

Edytowane przez robertus86

• 2 months później...

Witam,

Też zastanawiam się na modelem buderus 072, ten model proponował mi sprzedawca w starych babicasz k. warszawy. Zaproponował mi też moc 20kW, dla:

budynek nowy,

ocieplenie 15cm

cegła max 20, albo w5 cm, nie pamietam :)

sufit na poddaszu ocieplony wełną 30cm.

Po podłodze ok 160m2 (nie wliczajac garazu i piwnicy (garaz bedzie ogrzewany na "minimum", piwnica nieogrzewana), dlatego nie wliczylem garazu).

Podam dane pomieszczeń dla sprecyzowania:

Parter:

1. Wiatrołap - 2.510m2, 6.534m3 OP

2. Kuchnia - 13.691m2, 35.727m3 OP

3. Łazienka - 3.798m2, 9.940m3 OP

4. Salon - 42.053m2, 109.870m3

5. Korytaż - 9.486m2, 23.702m3 OP

6. Garaż - 17.476m2, 55.020m3

SUMA: 89,014m2 (bez garażu 71,538m2)

Poddasze:

1. Sypialnia - 18.043m2, 43.718m3

2. Garderoba - 3.653m2, 8.989m3 OP

3. Łazienka - 11.450m2, 27.894m3 OP

4. Pralnia - 6.523m2, 16.015m3 OP

5. Pokoik1 - 6.006m2, 14.534m3

6. Pokoik2 - 14.919m2, 36.640m3

7. Pokoik3 - 17.677m2, 43.536m3

8. Korytaż - 10.236m2, 24.936m3

Schody - 6,568m2, 24,709m3

SUMA: 95,075m2 (bez schodów 88,507m2)

SUMA2: 184,089m2 (bez schodów i garażu 160,045m2)

OP - oznacza Ogrzewanie podłogowe w danym pomieszczeniu

Moje pytania to:

1. Jakiej mocy kocioł wybrać?, może innej firmy niz buderus

2. Czesto piszecie o za dużej mocy kotła, jak mam to rozumiec. Wg mojego rozumowania to jak kocioł jest za mocny (mozliwa moc max) a do ogrzania potrzebuje mniej to grzeje ile potrzebuje, wiec jak ma się to do zużycia gazu? Co innego jak moc jest za mała to wtedy ok, chodzi na max zeby ogrzac wiec ciagnie gazu wiecej... Dobrze rozumuje czy zle, niech mnie ktos oświeci ;)

Dodatkowo, zastanawiam się nad zamontowaniem zamiast zwyklego zasobnika, zasobnika z pompą, działanie odwrotne do lodowki, tez buderusa. Czy ma to sens?

Bardzo bardzo bede wdzieczny za wszystkie rady i wskazówki. Zakup poważny i kosztowny wiec licze na wasza pomoc.

A i jeszcze jedno, zastanawiam sie nad ociepleniem nieuzytkowanego strychu (strych bedzie pelnil forme schowka) styropianem. Styropian miedzy krokiami i na zeby nie powstawaly mostki.

Chce tozrobic, dlatego poniewaz wiadomym jest ze cieplo idzie do gory, a w mojej koncepcji strych pelnil by wtedy pewnego rodzaju poduszkę...

Jak wy to oceniacie? Pomysł dobry, czy robota bez sensu, o kosztach nie wspominajac...

Pozdrawiam

Sebastian

Edytowane przez Sebastian U.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam,

podzielcie się proszę doświadczeniami dotyczącymi optymalnego ustawienia krzywej grzewczej w swoich kotłach kondensacyjnych. Wiem, że u każdego może to wyglądać inaczej ,ale chodzi o pewne Wasze obserwacje które ostatecznie wpływają na oszczędne zużycie gazu. Dom ma powierzchnię około 170 m2 i ~ 450 m3, ocieplony styropianem grafit 20 cm, rekuperator Bartosz z odzyskiem ciepła, do tego okna na profilu Schuco o parametrze o ile pamiętam 0,8. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe. Na dole w części pomieszczeń tj. korytarz i kuchnia są płytki, reszta to panele. W górnej części za wyjątkiem łazienki oczywiście panele. Kocioł jakim dysponuję to Buderus GB072 24 KW ze sterownikiem RC35 ( umieszczony jest w korytarzu), do tego moduł MM10 i sprzęgło. W rozdzielaczu elektrozawory na głowicach i w związku z tym, sterowanie w pomieszczeniach odbywa się za pomocą regulatorów pokojowych. Na zewnątrz jest czujnik temperatury.

Pytania mam takie:

1. Jaką temperaturę min i max. zasilania ustawić, biorąc pod uwagę, że w dużej części domu są panele i podłoga nie powinna przekroczyć 29 stopni.

2. Jak ustawić parametr „k” w RC35 dotyczący wpływu temperatury wewnętrznej na pracę kotła, biorąc pod uwagę to, że kumulacja ciepła jest na bardzo dobrym poziomie.

3. Jakie inne parametry w RC35 brać pod uwagę, żeby w miarę optymalnie kocioł zużywał gaz

4. Do ilu zmniejszyć moc kotła

Pozdrawiam

Robert

• 1 year później...
mam kociołek Buderus gb62 a sterownik rc35 jest uważam całkiem fajny, Wchodzę sama w ustawienia i próbuję różnych wariantów ( mąż pieca się nie tyka ), wystarczy trochę poczytać w necie. mam prostą instalację na 1 obiegu, podłogówka na rtl-ach i wszystko ładnie chodzi, ustawione sterowanie pogodowe, a wpływ pomieszczenia mam chyba 10 lub 12 ustawione, bo jak było mniej to mocno przegrzewał. Piec chodzi prawie cały czas na mocy minimalnej tj. 3kw, ładnie moduluje, dom 130m z garażem 30m, przez rok spalił mi 1050 m gazu-a w domu średnio 21-22 st.

• 4 weeks później...

Witam.

Odświeżę troszkę temat bo też walczę z ustawieniami Buderusa.

Dom 160mkw, ocieplony 10cm grafit, na parterze prawie wszędzie podłogówka, na poddaszu oprócz łazienki wszędzie grzejniki, zasobnik 300l.

Ogrzewanie wspomagane rzadko kominkiem z płaszczem

Średnie dobowe zużycie gazu to 8m3 i to nie ważne czy na dworze jest -5 czy tak jak dzisiaj był w ciągu dnia w słońcu 15 stopni.

Piec ma ustawiony według pomieszczenia.

Temp. od 15 do 22 19stopni a od 22 do 15 18,5stopnia.

Próbowałem ostatnio przestawić na według zewnętrznej temp. myśląc że zużycie gazu spadnie ale niestety nadal było to 8m3 i piec pracował prawie non stop na wolnych obrotach.

Może coś podpowiecie w kwestii prawidłowego ustawienia pieca, dodam jeszcze iż ma GB072 20kw i sterownik RC300.

jarson78, zużycie gazu wynika bardziej z zapotrzebowanie na ciepło domu, a mniej z ustawień kotła. Chyba że kocioł nieoptymalnie mocno ustawiony np grzeje do 80C na kotle, wówczas moze sprawność być mniejsza o około 10%. Jeśli kocioł grzeje non stop z małą mocą to jest OK.

Kocioł raczej masz za duży na taki dom, szacuję że dwukrotnie, ale on może modulować od jakichś 5kW więc tragedii nie ma. Moc kotła dostosowana do zasobnika na wodę choć całkiem nie wiem po co aż tak duży zasobnik (powinien wystarczyć 120-160L)

Ja wprawdzie grzeję dopiero od miesiąca, ale wstępnie szacuję że najlepiej wychodzi jak kocioł pracuje z minimalną mocą przez całą dobę. W moim przypadku kocioł GB072 z tym że 14kW i moduluje od 3,2kW no i grzeje dom niemal dwukrotnie większy ale ocieplony 2x grubszym styropianem.

Wydaje mi się że nie zmniejszysz swojego zużycia gazu ustawieniami kotła. Mozesz je zmniejszyć poprawiająć izolację, eliminując mostki bądź zmniejszając wentylację w domu