Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka podłogowa z siatką metalową i włóknami

JK2010

Recommended Posts

Fachowiec od wylewki podłogowej zaproponował mi, żeby do wylewki betonowej dodać włókna syntetyczne oraz w wylewce zatopić siatkę metalową. Podłoga ma być wtedy stabilniejsza. Warstwy podłogi mają wyglądać tak: chudziak, styropian 15cm, ogrzewanie podłogowe, wylewka 7cm. Czy siatka i włókna mają sens?

powinno wystarczyć jedno z nich, oba mają to same zadanie: działają pzreciwskurczowo, widać fachowiec niezbyt pewny swojej roboty skoro się tak zabezpiecza, moim zdaniem do poprawnie wykonanego jastrychu o poprawnym składzie wystarczą poprawne włókna w poprawnej ilości

W moim domu 250m2 wylewek z MixKreta na parterze i poddaszu. Nigdzie nie była dawana siatka metalowa. Do wody w Beczce sypali włókna i wlewali plastyfikator. Następnie tego miksu dodawali do mieszalnika. Pompa podała do domu i to równali.

Gdy to robili to.... byłem spocony - Dziś tą robotę oceniam jako jedną z najlepiej wykonanych na mojej budowie. :)

• 3 weeks później...
W moim domu 250m2 wylewek z MixKreta na parterze i poddaszu. Nigdzie nie była dawana siatka metalowa. Do wody w Beczce sypali włókna i wlewali plastyfikator. Następnie tego miksu dodawali do mieszalnika. Pompa podała do domu i to równali.

Gdy to robili to.... byłem spocony - Dziś tą robotę oceniam jako jedną z najlepiej wykonanych na mojej budowie. :)

No właśnie, plastyfikator ważna rzecz, oby nie został pominięty przy tej walce ze zbrojeniem :-)

• 2 weeks później...
A ja mam pytanie o stosunek grubość wylewki do grubości styropianu? Tzn jeśli styro + wylewka = 15 cm parter, oraz 10cm na poddaszu (wylewki z siatką stalową) jaka powinna być grubość wylewki?

15cm na parter to za mało, samego styro 15cm ok, do tego 7-8cm wylewki jeśli z podłogówką i już jakoś tam można mieszkać, na górze ze 4cm styro (w mniejszej warstwie moze być ciężko z instalacjami) i tyle samo wylewki, a jeśli bez podłogówki to z 6 cm, nie szukałbym tu na chama jakiś stosunków grubościowych, logika, matematyka, praktyka i zalecenia projektantów