Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem tego projektu. Rozkład w odbiciu lustrzanym pasuje mi bez żadnych przeróbek , ale nie znalazłam na forum nic o tym projekcie. Czy może ktoś buduje lub budował dom w/g tego projektu i mógłby coś doradzić lub podpowiedzieć . Pozdrawiam.

nie znalazłam na forum nic o tym projekcie. .

Bo to chyba stosunkowo nowy projekt.

Na plus - duża kotłownia, spiżarnia, 3 sypalnie na tej powierzchni.

Jak dla mnie - brakuje małego WC (i pralni, jesli kotłownia na opał stały).

Jesli masz wjazd od wschodu, to spiżarka będzie od południa.

Sama jestem zainteresowana tym projektem - mniejszy niż mój faworyt Anatol http://www.mgprojekt.com.pl/anatol :p A to = mniejsze koszty. Chyba ;)

• 7 months później...
  • 5 months później...
Witam

My się zdecydowaliśmy .Projekt kupiony, pozwolenie na budowę jest , planujemy zacząć na wiosnę . My mamy odbicie lustrzane , dodaliśmy tylko okienko na poddaszu, reszta bez zmian. Pozdrawiam

Witam,

mam pytanie odnośnie tego okna w poddaszu z której strony zostało dodane czy od tarasu czy wejscia?

Jesli to nie problem to proszę napisac jaki był koszt zakupu projektu po delikatnych zmianach .

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Szukając małego, prostego i taniego w budowie projektu domku przez przypadek znalazłem M131 Majowy. Zastanawiam się czy on jest rzeczywiście w miarę tani w budowie :) Do tej pory moim faworytem był nowy projekt o nazwie Talia mała . Chciałem się zapytać Was o kilka kwestii:

1. Planuję ogrzewać dom piecem na paliwo stałe ze względów ekonomicznych rzecz jasna(miał węglowy z automatyką (raz na dobę rozpalanie) lub ekogroszek z podajnikiem). Który układ kotłowni jest wg Was lepszy, ten w M131 z osobnym wejściem z boku domu czy tak jak w talii małej przez wiatrołap.

Wiadomo ogrzewanie węglem, szczególnie miałem jest brudzące, w obecnym domu, gdzie mieszkam mam piwnicę, więc tak mocno brudu nie odczuwam.

2. Czy uważacie że w przypadku kotłowni M131 i grzaniu węglem należy zamurować wejście do kotłowni ze środku domu i zostawić tylko wejście z boku domu, żeby w środku domu nie było syfu ? Z drugiej strony jak się zamuruje te drzwi to nici ze schowka w kotłowni np. na odkurzacz, deskę do prasowania, itp, bo wtedy trzeba by wychodzić z domu na zewnątrz po te rzeczy.

3. Co myślicie o takich zmianach w M131:

a) Z sypialni nr 2 o powierzchni 9m2 zrobić łazienkę, duża wygodna, wejdzie duża wanna, prysznic,pralka, suszarka, itp.

b) Łącze pomieszczenia 4 (łazienkę) i 6 i robię z tych dwóch 1 duży pokój - ok. 15m2

4. Gdzie w projekcie M131 jest właz na strych ?

Pozdrawiam

Edytowane przez małymiki

1.i 2. Moim zdaniem lepiej jak wejście do kotłowni jest z wiatrołapu. Wyobraź sobie wędrówkę przy minusowych temperaturach do kotłowni, gdy wejście do kotłowni jest na zewnątrz. Poza tym, jak sam napisałeś nici ze schowka.

3. Zmiany, o których piszesz są możliwe ( na stronie projektu klikasz: Jakie zmiany możesz wprowadzić do projektu? i tam jest napisane). Poza tym każdy przerabia dom " pod siebie" , a o gustach, podobno, się nie dyskutuje :)