Raźny 12.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam. Mam pytanie jak długo okna żyją na rynku? Nowe modele aut pojawiają się co np. 3-5 lat. A jak jest z oknami? Ile dany model "żyje" w ofercie firmy? Kiedy można się spodziewać nowego modelu Vetrexa V90+ , jego nastepcy? Ile już czasu są V90+ na rynku? Czy wchodzą już na emerytalny wiek? PozdrawiamRaźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Trudne pytanie, bo w ostatnich latach technika znacznie przyspieszyła. Nie pamiętam dokładnych dat, ale powiedzmy, że Veka Perfectline - czyli 5komorówka jest na rynku już dobre 10 lat (jeśli nie ciut dłużej). Alphaline - mniej więcej ok 4-5lat (poprawcie mnie jeśli się mylę). A pytasz jak długo? no... Veka już wypuściła nowszy model - Softline82. Cieńszy, ale więcej komór. czy zastąpi Alphaline? Kto to wie? Nawet jeśli, to jednak sądzę że to w ofercie pozostanie na długo - choćby ze względów serwisowych. Tak samo stało się z Salamandrem BluEvolution - chociaż jest na rynku niecałe 3-4 lata, także ma już wersję "cieńszą". Bardziej radykalne zmiany są w okuciach. Jak coś wychodzi ze sprzedaży, to więcej tego nie produkują i nikogo nie obchodzi, że komuś potrzebny jakaś część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 13.01.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 13.01.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 po mniejszej szerokości profili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 13.01.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Raczej po mniejszej głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.01.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 po czym poznać tą cieńszą wersje ? Głębokość to raz. Dwa, z kształtowników MD robią się nagle AD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Kto to wie co tam kombinują inżyniery niemieckie Generalnie to celem jest wyrównanie współczynnika przenikalności cieplnej stolarki otworowej z elewacją . Są jeszcze spore różnice także roboty jest moc. Sądzę, że w samym PVC ( ilość komór ) poprawić już się nic nie da ale wypełnienie komór to jest przyszłość. Pewnie wymyślą jakiś magiczny wypełnieniacz zastępujące stal. To co na tę chwilę jest serwowane ma swoje statyczne ograniczenia a i tanie nie jest. Co do szyby to stawiam na szkło próżniowe. Okucia ? Może takie jak kiedyś Schueco miało w ofercie - kompozytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 13.01.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Raczej po mniejszej głębokości. ale palnąłem, błąd przedszkolaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.01.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Kto to wie co tam kombinują inżyniery niemieckie Generalnie to celem jest wyrównanie współczynnika przenikalności cieplnej stolarki otworowej z elewacją . Są jeszcze spore różnice także roboty jest moc. Sądzę, że w samym PVC ( ilość komór ) poprawić już się nic nie da ale wypełnienie komór to jest przyszłość. Pewnie wymyślą jakiś magiczny wypełnieniacz zastępujące stal. To co na tę chwilę jest serwowane ma swoje statyczne ograniczenia a i tanie nie jest. Co do szyby to stawiam na szkło próżniowe. Okucia ? Może takie jak kiedyś Schueco miało w ofercie - kompozytowe. Im więcej czytam, tym bardziej czuję pustkę pod sufitem... Spotkałam się z taką opinią, że przestrzeń powietrzna w ościeżnicy musi mieć minimum 5mm i wówczas możemy ją liczyć jako komorę, mniejsze nie kwalifikują się do takiego "awansu". Co o tym myślicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Tak się mówiło jeszcze kilka lat temu, kiedy profile miały okres rozrastania się w komory A teraz kto to wie, gdzie jest prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ... Spotkałam się z taką opinią, że przestrzeń powietrzna w ościeżnicy musi mieć minimum 5mm i wówczas możemy ją liczyć jako komorę, mniejsze nie kwalifikują się do takiego "awansu". Co o tym myślicie? Pozdrawiam Zgadza się - komory w profilach mają TEŻ charakterystykę ciepłochronną ale muszą spełniać minimalne wartości. Jedną z nich jest min. szerokość minimalna. Także część systemów, które swego czasu powiększały ilość komór kosztem odległości nie mają sensu w kontekście ciepłochronnośći. Mówiąc wprost z tzw. 3 komorówki robiono 5 komorówkę nie zwiększając głębokości profila np.z 68 mm na 73 mm. Zresztą do dzisiaj ludzie myślą, że im więcej komór tym lepiej co się zgadza ale jakiej wielkości komór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Im więcej czytam, tym bardziej czuję pustkę pod sufitem... Spotkałam się z taką opinią, że przestrzeń powietrzna w ościeżnicy musi mieć minimum 5mm i wówczas możemy ją liczyć jako komorę, mniejsze nie kwalifikują się do takiego "awansu". Co o tym myślicie? Że to bzdura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zgadza się - komory w profilach mają TEŻ charakterystykę ciepłochronną ale muszą spełniać minimalne wartości. Jedną z nich jest min. szerokość minimalna. No proszę! Ciekawostka:-). To ja poproszę o podanie gdzie takie wymaganie wobec konstrukcji kształtowników jest sformułowane i ileż to wynosi ta minimalna wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wiesz co - wyczytałem to swego czasu w jakimś fachowym opracowaniu. Nie pamiętam już "gdzie i kiedy".Ale rozumiem, że nie zgadzasz się z tym, że wielkość komory ( w tym przypadku profila ) nie ma wpływu na ciepłochronność czyli wartość współczynnika "U". Jeśli tak to w tym momencie zanegowałeś TEŻ wielkość komór w szybie zespolonej versus wartość współczynnika "U". Na skróty - w.g ciebie ilość powietrza w komorze nie ma jakiegolwiek wpływu na "U". Hmm - nie wiem jak z Tobą rozmawiać skoro "uprawiasz" swoją fizykę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wiesz co - wyczytałem to swego czasu w jakimś fachowym opracowaniu. Nie pamiętam już "gdzie i kiedy". Lubię takich, co pamiętają dokładnie co wyczytali, ale nie pamiętają gdzie:-). Świetny argument na poparcie własnych tez o wymaganiach co do komór kształtowników PVC! Ale rozumiem, że nie zgadzasz się z tym, że wielkość komory ( w tym przypadku profila ) nie ma wpływu na ciepłochronność czyli wartość współczynnika "U". Jeśli tak to w tym momencie zanegowałeś TEŻ wielkość komór w szybie zespolonej versus wartość współczynnika "U". Na skróty - w.g ciebie ilość powietrza w komorze nie ma jakiegolwiek wpływu na "U". Charlie odwracać kota ogonem, to Ty potrafisz znacznie lepiej niż zapamiętywać, co i gdzie czytasz. Było Ci zostać już przy tych szybach, czy innym jakimś, a oknom PVC dać spokój. Hmm - nie wiem jak z Tobą rozmawiać skoro "uprawiasz" swoją fizykę ! Nie powiedziałem słowa o fizyce. Zapytałem jedynie o poziom wymagań i miejsce w którym zostały sformułowane. Nie wiesz. Ok. Tak trudno powiedzieć "nie wiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 14.01.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wymóg 5mm komory ma znaczenie przy klasyfikacji w klasie A a czy inne tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wymóg 5mm komory ma znaczenie przy klasyfikacji w klasie A a czy inne tego nie wiem. Otóż nie ma. Nie ma!!! Podział na klasy wynika z normy EN 12608:2004, a tam nie ma ani słowa o jakichś komorach, a tym bardziej ich szerokości:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Normy wskazują grubości zewnętrznych ścianek profila w odpowienich klasach - A ; B ; C.My rozmawiamy o ciepłochronności a nie o statyce profila. Jak myślisz T12345T: czy dodanie kolejnych 2 komór w VEKA Alphaline 90 poprzez dodatkowy ryfel (ścianka pionowa w jakiejś komorze) poprawi jego "U" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jak myślisz T12345T: czy dodanie kolejnych 2 komór w VEKA Alphaline 90 poprzez dodatkowy ryfel (ścianka pionowa w jakiejś komorze) poprawi jego "U" ? Hm... gdyby tak miało być i byłoby to znaczące bez ograniczeń statycznych, to już by tam były:-). To po pierwsze. Po drugie, sądzę, że gdyby na przykład podzielić dodatkowo komorę wzmocnienia, to jest możliwe, że jakiś minimalny postęp mógłby być dostrzegalny. Każdy sposób wewnętrznego podziału kształtownika zmierzający do ograniczenia zjawiska konwekcji i prowadzący do bardziej linearnego przepływu gazu w komorze w jakimś stopniu będzie wpływał na poprawę przenikalności cieplnej. Na tej bazie według mnie powstała koncepcja Energeto - likwidacja stali i podział komory wzmocnienia. To samo zjawisko występuje przecież w komorach szyb zespolonych. Generalnie im mniejszy dystans między szybami tym mniejszy ruch gazu i mniejsze przejmowanie ciepła. Przy klasycznej konstrukcji pakietu sztuką jest dobranie takiego dystansu, przy którym uzyskuje się optimum dla przejmowania ciepła następującego jednocześnie w wyniku promieniowania, przewodzenia jak i konwekcji. Nie jest to sprawa prosta szczególnie jeśli dotyczy zamkniętych przestrzeni wypełnionych gazem jak komory szyb czy kształtowników. Ale to się da policzyć czyż nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Normy wskazują grubości zewnętrznych ścianek profila w odpowienich klasach - A ; B ; C. My rozmawiamy o ciepłochronności a nie o statyce profila. Mój Ty specu od okien, a od kiedy kształtowniki (a w szczególności ich klasa) są uwzględniane w obliczeniach statycznych dla okien i drzwi balkonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts