Charlie 14.01.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nic konkretnego z tego co wypisujesz nie wynika - masło maślane i zero konkretów. Prawie wszyscy z branży kumają, że deklarowane U szyba trzyma pomiędzy 15 a 22 mm + siatka statyki profili pozwala na konstruowanie okien bez wzmocnień do pewnych gabarytów ( ktoś to policzył - statycznie i dynamicznie ) + .... . Rzucasz normami jakby to w nich było wszystko o oknie, drzwiach etc.. A później wszyscy się dziwią, że 5 komorówki zrobione z 3 komorówki są zimniejsze od tych samych 3 komór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 to przeze mnie ta sprzeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam to przeze mnie ta sprzeczka hmmmm ... no temat Twój ale to nie sprzeczka tylko wymiana poglądów jeżeli dla obu stron i czytelników konstruktywna to dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nic konkretnego z tego co wypisujesz nie wynika - masło maślane i zero konkretów. Prawie wszyscy z branży kumają, że deklarowane U szyba trzyma pomiędzy 15 a 22 mm + siatka statyki profili pozwala na konstruowanie okien bez wzmocnień do pewnych gabarytów ( ktoś to policzył - statycznie i dynamicznie ) + .... . Rzucasz normami jakby to w nich było wszystko o oknie, drzwiach etc.. A później wszyscy się dziwią, że 5 komorówki zrobione z 3 komorówki są zimniejsze od tych samych 3 komór. Charlie ja tam nie wiem kto co kuma w branży za to wiem już, co Ty kumasz i co dla Ciebie jest konkretem. A co do naszej dyskusji jak to był łaskaw nazwać MMichał zdaję sobie sprawę, że ja to się nie znam, bo i skąd, więc w sprawie przejmowania ciepła i komór pozwolę sobie odesłać Ciebie do publikacji dr inż. Zbigniewa Respondka z Politechniki Częstochowskiej, a w sprawie wpływu kształtowników na obliczenia statyczne np. do artykułu dr inż. Artura Piekarczuka z ITB. Co prawda oni też o normach i takich tam bzdetach, ale może wreszcie coś pojmiesz z tego o czym próbujesz dyskutować. Wiem, że przeczytasz i zapomnisz, ale może kiedyś pamięć Ci się poprawi, kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dyskusja fajna tylko T12345T jak zawsze bardzo tajemniczy tym razem też uszczypliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dyskusja fajna tylko T12345T jak zawsze bardzo tajemniczy tym razem też uszczypliwy Z tym drugim trudno się nie zgodzić, a co do pierwszego, to o jakich tajemnicach mowa? Pytasz o konkretne tytuły publikacji obu panów doktorów? Jeśli tak, to już się odtajemniczam: dr inż. Zbigniew Respondek "Przejmowanie ciepła w szybach zespolonych" dr inż. Artur Piekarczuk "Metoda obliczeń ugięć okien PVC pod obciążeniem wiatrem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Otóż nie ma. Nie ma!!! Podział na klasy wynika z normy EN 12608:2004, a tam nie ma ani słowa o jakichś komorach, a tym bardziej ich szerokości:-). No dobra, ale mi się to nie przyśniło. Jeśli nie wprzywoływanej normie to gdzie takie coś mogłem wyczytać......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 deklarowane U szyba trzyma pomiędzy 15 a 22 mm Zależność U pakietu od ramki ma przebieg paraboli z minimum (argon) na około 16-17mm. Poniżej i powyżej rośnie, im dalej tym szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 No dobra, ale mi się to nie przyśniło. Jeśli nie wprzywoływanej normie to gdzie takie coś mogłem wyczytać......? Kiedyś (nie wiem czy jeszcze) na stronie firmy ze Skierniewic. Podchwycili to jej producenci i tak się potoczyło... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kiedyś (nie wiem czy jeszcze) na stronie firmy ze Skierniewic. Podchwycili to jej producenci i tak się potoczyło... . No to skutecznie to wpajali bo do dziś zdaża się że firmy podają "klasa A ze względu na grubość ścianek" jeśli to kryterium 5mm nie jest spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts