Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo żyją okna?

Recommended Posts

Nic konkretnego z tego co wypisujesz nie wynika - masło maślane i zero konkretów. Prawie wszyscy z branży kumają, że deklarowane U szyba trzyma pomiędzy 15 a 22 mm + siatka statyki profili pozwala na konstruowanie okien bez wzmocnień do pewnych gabarytów ( ktoś to policzył - statycznie i dynamicznie ) + .... .

Rzucasz normami jakby to w nich było wszystko o oknie, drzwiach etc.. A później wszyscy się dziwią, że 5 komorówki zrobione z 3 komorówki są zimniejsze od tych samych 3 komór.

Nic konkretnego z tego co wypisujesz nie wynika - masło maślane i zero konkretów. Prawie wszyscy z branży kumają, że deklarowane U szyba trzyma pomiędzy 15 a 22 mm + siatka statyki profili pozwala na konstruowanie okien bez wzmocnień do pewnych gabarytów ( ktoś to policzył - statycznie i dynamicznie ) + .... .

Rzucasz normami jakby to w nich było wszystko o oknie, drzwiach etc.. A później wszyscy się dziwią, że 5 komorówki zrobione z 3 komorówki są zimniejsze od tych samych 3 komór.

Charlie ja tam nie wiem kto co kuma w branży za to wiem już, co Ty kumasz :-) i co dla Ciebie jest konkretem. A co do naszej dyskusji jak to był łaskaw nazwać MMichał zdaję sobie sprawę, że ja to się nie znam, bo i skąd, więc w sprawie przejmowania ciepła i komór pozwolę sobie odesłać Ciebie do publikacji dr inż. Zbigniewa Respondka z Politechniki Częstochowskiej, a w sprawie wpływu kształtowników na obliczenia statyczne np. do artykułu dr inż. Artura Piekarczuka z ITB. Co prawda oni też o normach i takich tam bzdetach, ale może wreszcie coś pojmiesz z tego o czym próbujesz dyskutować. Wiem, że przeczytasz i zapomnisz, ale może kiedyś pamięć Ci się poprawi, kto wie?

Dyskusja fajna tylko T12345T jak zawsze bardzo tajemniczy :) tym razem też uszczypliwy :D

Z tym drugim trudno się nie zgodzić, a co do pierwszego, to o jakich tajemnicach mowa? Pytasz o konkretne tytuły publikacji obu panów doktorów? Jeśli tak, to już się odtajemniczam:

dr inż. Zbigniew Respondek "Przejmowanie ciepła w szybach zespolonych"

dr inż. Artur Piekarczuk "Metoda obliczeń ugięć okien PVC pod obciążeniem wiatrem"