Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja Maico w aneksie kuchennym. Jak przesunąć ?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Kupiłem od dewelopera mieszkanie. W aneksie kuchennym mam dwa rodzaje wentylacji, tj. grawitacyjną i urządzenie firmy Maico model ER 60. Problem polega na tym, że chciałbym wykonać zabudowę szafkami kuchennymi bezpośrednio do szachu, zakrywając tę wentylację. W jaki sposób mogę zapewnić prowidłowość jej działania. Czy jeśli zostawię mechanizm tam gdzie jest , a w bokach szafek zrobię dziury i przeprowadzę przez nie rurę (tylko jaką?), którą zakończę zwykła kratką wentylacyjną, to czy będzie ona w dalszym ciągu spełniać swoją rolę , a co najważniejsze, czy nie przyczepi się do tego kominiarz?

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. A co powiesz na takie rozwiązanie:

łącznik przyścienny na aktualnie zamontowany wentylator, np. ten: http://sklep.dospel.com/?392,kolnierz-przyscienny-d-uko-104 , z rurą aluminiową, np. ta http://allegro.pl/rura-aluminiowa-flex-fi-100-3-mb-wentylacja-kratka-i2884683345.html przez długość szafek (ok. 120 cm.), i zakończenie drugim łącznikiem i kratką na boku szafki.

Edytowane przez kkaczorekk

To co nazywasz grawitacyjną masz pod okap. Z wentylatorem zgłoś do wykonawcy systemu z prośbą o pomoc i rozwiązanie techniczne. Ciężko coś takiego przełożyć.

Michal_l, jak jest wszystko w porządku i ludziska nie stosują partyzantki kominowo – wentylacyjnej to kominiarze się nie czepiają.

• 4 years później...