kkaczorekk 12.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam serdecznie, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Kupiłem od dewelopera mieszkanie. W aneksie kuchennym mam dwa rodzaje wentylacji, tj. grawitacyjną i urządzenie firmy Maico model ER 60. Problem polega na tym, że chciałbym wykonać zabudowę szafkami kuchennymi bezpośrednio do szachu, zakrywając tę wentylację. W jaki sposób mogę zapewnić prowidłowość jej działania. Czy jeśli zostawię mechanizm tam gdzie jest , a w bokach szafek zrobię dziury i przeprowadzę przez nie rurę (tylko jaką?), którą zakończę zwykła kratką wentylacyjną, to czy będzie ona w dalszym ciągu spełniać swoją rolę , a co najważniejsze, czy nie przyczepi się do tego kominiarz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 13.01.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 proponowałbym przeniesienie całego wentylatora [ wraz z obudową] i poprowadzenie przez szafki rury od wentylatora zamontowanego w nowym miejscu do pionu wentylacyjnego. Taka przeróbka zapewni poprawne działanie wentylacji i nie będzie żadnego powodu, aby kominiarz się przyczepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkaczorekk 14.01.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. A co powiesz na takie rozwiązanie:łącznik przyścienny na aktualnie zamontowany wentylator, np. ten: http://sklep.dospel.com/?392,kolnierz-przyscienny-d-uko-104 , z rurą aluminiową, np. ta http://allegro.pl/rura-aluminiowa-flex-fi-100-3-mb-wentylacja-kratka-i2884683345.html przez długość szafek (ok. 120 cm.), i zakończenie drugim łącznikiem i kratką na boku szafki. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kkaczorekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.01.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To co nazywasz grawitacyjną masz pod okap. Z wentylatorem zgłoś do wykonawcy systemu z prośbą o pomoc i rozwiązanie techniczne. Ciężko coś takiego przełożyć. Michal_l, jak jest wszystko w porządku i ludziska nie stosują partyzantki kominowo – wentylacyjnej to kominiarze się nie czepiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 21.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 to kominiarze się nie czepiają ja tam wolę, żeby się kominiarz przyczepił i zmusił inwestora do rozsądnych rozwiązań. W wypadku tego wentylatora MAICO mamy do czynienia z bardzo fajnym rozwiązaniem - aż szkoda kombinować i zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsieur 29.01.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Mam podobny problem. W dodatku pokrywa z filtrem ma centryczne mocowanie na śrubę... Czym wyprowadzić to zatem na front szafki, żeby mieć dostęp do filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts