Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup materiałów pod budowe - na co zwrócić uwagę?

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie zakupu głównych materiałów na budowe cegieł Porotherm 44 i 25 bloczków betonowych i cegły pełnej. Teraz moje pytanie na co warto zwrócić uwagę po za ceną oczywiście przy wyborze składu. Oczywiście cena jest ważna ale czasem może warto zapłacić te 200 zł więcej.... Wiadomo dopytałem się o transport, kaucje na palety... Wiadomo że jeszcze wielkość tego składu coś nam powie czy jest to godne zaufania jeśli mam im zapłacić i towar u nich trzymać ale co jeszcze jest ważne?

Może ktoś z okolić Otwocka zna jakieś składy polecane albo słyszał jakieś opinie.... Wiadomo koszt zakupu jest ważny ale czasem może lepiej zapłacić te 200 zł wiecej za spokój......

Czekam na odpowiedź pozdrawiam

Sory, że nie bardzo pomogę Ci tym postem.

Ale ja postanowiłem aby wykonawca dostarczał materiały na budowę.

Mniejszy VAT i nie muszę się martwić aby dany materiał był na budowie w określonym momencie.

Wykonawca mi jedynie przedstawia faktury za materiały.

Juz wykonawca dobrze wie na czym mozna zarobic ;)

A odnośnie tematu to po pierwsze pytaj o producenta i cegieł i bloczków. Jeśli tak jak mówisz jesteś zdecydowany na wienerbergera to nie masz problemu. Ewentualnie można sie zastanowić co do pustaka 24-25. Tutaj wybór producentów jest większy. Bloczki najlepiej zobaczyć na własne oczy albo popytać o opinie tych co kupili. Jeśli masz jakieś pytania to smiało pisz na PW lub maila. Postaram sie pomóc na ile mogę w kwestiach materiałów i cen.

Edytowane przez Wojciech Wyremblewsk

Co do wainberga zdecydowany bo tak mam w projekcie w sumie 25 idzie mi nie dużo bo 450 szt wiec zostanie to. Skład jest już z 15 lat tam. Co do klas cegły to 25 kl 15 44 kl 10 cegła pełna tez kl 15. Bloczek nie mam pojęcia i koles napisał ze cegły i wogóle materiały w 1 gatunku tyle że przedpłata 100%.

Także o:)