Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - pozwolenie czy zgłoszenie???

ANNA1976

Recommended Posts

Witam

W projekcie budynku mam ogrzewanie gazowe - gaz jakieś 50m od domu.

Zdecydowaliśmy się jednak na gruntową pompę ciepła z kolektorem pionowym.

Czy potrzebne będzie pozwolenie na budowę czy wystarczy tylko zgłoszenie?

Czy musimy robić projekty i nowy plan zagospodarowania działki?

Czy trzeba zgłaszać że nie będziemy instalować gazu i jak to potem jest z odbiorem budynku?

• 4 weeks później...
Ja 2 lata temu dałem za dimplexa z montażem i odwiertem 50 tys pln. Czytałem, że niektórzy dali 25-35 tys pln ale ciężko mi w to uwierzyć. Vickerson też oscyluje w granicach 40-50 tys.

Jak sprawuje się ten Dimplex? Faktycznie bezobsługowo? Możesz napisac coś o użytkowaniu Twojej pompy latem?

Edytowane przez hypcio

• 2 weeks później...
Jak sprawuje się ten Dimplex? Faktycznie bezobsługowo? Możesz napisac coś o użytkowaniu Twojej pompy latem?[/QUO

Mieszkam od lipca CWU ok. Miałem problem z oprogramowaniem. Na jesień nie chciała ruszyć. Winien był program. Po wgraniu nowego softu ok do dzisiaj. Wodę podgrzewam 2 Kwh prądu. Używam prysznice i jest ok. Tę pc polecam ale nic nie mogę powiedzieć o innych. Wiem w 100% że warto przewymiarować DŻC bo pózniej jest to drogie lub niemożliwe. Nie warto słuchać firm które mówią że np pc 9Kw wystarczy odwiert 150 m

Wiem w 100% że warto przewymiarować DŻC bo pózniej jest to drogie lub niemożliwe. Nie warto słuchać firm które mówią że np pc 9Kw wystarczy odwiert 150 m

Co do obliczeń to dowiedziałem się ostatnio o normie PN-EN ISO 13790 i powoli będę się wdrażał w temat. Czy w Twoim przypadku zapotrzebowanie było obliczane na podstawie tejże normy?

• 2 weeks później...