kloncd 13.01.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. To jest mój pierwszy post na tym forum. W kwietniu zaczynam remont generalny mieszkania w bloku z dużej płyty. Mieszkam na ostatnim piętrze mieszkanie własnościowe. Zaplanowaliśmy w kuchni płytę indukcyjną, piekarnik elektryczny, mikrofale, w salonie klime, oświetlenie LED itd itd jak w każdym w miarę nowoczesnym domu. Mam teraz pytanie na co zwrócić fachowcom uwagę przy wykonywaniu wymiany instalacji (czego dopilnować). Dodatkowo będę przenosił licznik główny z rozdzielnią na korytarz więc wiem że muszę mieć zgodę ZE który dostarcza prąd. Chce żeby mieszkanie służyło na lata i nie chce popełnic błędu przy instalacji bo będzie to skutkowało później jakimiś niedogodnościami. Aha przy okazji indukcji chce zrezygnować z gazu dlatego jest to ważne żeby sobie nie podciąć gałęzi na której się siedzi (odcięcie gazu zmusza mnie do korzystania z pełnosprawnej i wydajnej elektryki) Aktualne parametry przyłącza na umowie to : 230V bezpiecznik w piwnicy 20A moc 4kW. Raczej nie obejdzie się bez zwiększenia mocy ale prosze o pomoc i doradzenie na ile zwiększyć na co zwrócić uwagę przy wymianie elektryki w domu i ogólnie co doradzacie (remont jest generalny więc moną w miarę możliwości zrobić wszystko ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam. Dwie drogi postępowania :1. Wniosek do ZE o zwiększenie przydziału mocy2. Powiadomienie administracji/właściciela/zarządcy budynku o zgodę na prace remontowe w i poza lokalem mieszkalnym Przeniesienie licznika na korytarz również zależy od przyszłych, otrzymanych z ZE warunków technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci, w których będą zawartewszystkie szczegóły związane z realizacją tych warunków.Oczywiście właściciel budynku też ma znać i zatwierdzić szczegóły tych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.01.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dodatkowo będę przenosił licznik główny z rozdzielnią na korytarz więc wiem że muszę mieć zgodę ZE który dostarcza prąd.. A z właścicielem / administatorem budynku masz wszystko uzgodnione??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wymiana zabezpieczeń przedlicznikowych w piwnicy za wiedzą właściciela budynku.Położenie/wciągnięcie w szachcie własnego WLZ do licznika na (?) piętrze to też trochę zachodu wymaga, a szczegółów nie znamy za dużo.Możliwe, że właściciel budynku zażyczy sobie jakiś projekcik na to, ale wszystko do uzgodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 13.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 na co zwrócić uwagę przy wymianie elektryki w domu i ogólnie co doradzacie (remont jest generalny więc moną w miarę możliwości zrobić wszystko ). Jeśli już wszystko prujesz, rezygnujesz z gazu, instalujesz indukcję i przenosisz licznik to zastanów się nad możliwością doprowadzenia trzech faz do kuchenki i rozłożenia obciążenia dla innych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloncd 13.01.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Z administracją jeszcze nie rozmawiałem ale może poprostu zapytam jutro w Tauronie czy mogą zwiększyć moc a jęśli tak to o ile i czy te kable u nich wytrzymają. Myślę że koszt ciągnięcia nowych kabli może być dość duży bo to ostatnie piętro. Powiedzcie mi jaki zapas mocy wystarczy do obsłużenia takiego mieszkania. Indukcja, kuchenka el, mikrofala, okap, lodówka pralka AA+, oświetlenie energoszczędne lub led. Jakie przekroje kabli do poszczególnych urządzeń które potrzebuja najwięcej "paliwa" powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Z administracją jeszcze nie rozmawiałem ale może poprostu zapytam jutro w Tauronie czy mogą zwiększyć moc a jęśli tak to o ile i czy te kable u nich wytrzymają Najpierw administracja, potem Tauron. Taurona kable wytrzymają, administracji niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 14.01.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 kloncdU mnie w bloku sąsiad kilka lat temu ciągnął nową instalację z parteru od licznika na VI piętro, też likwidował gaz, "Kable idą" rurce klatką schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts