Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont instalacji elektrycznej w bloku - indukcja, klima, piekarnik POMOC

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. To jest mój pierwszy post na tym forum. W kwietniu zaczynam remont generalny mieszkania w bloku z dużej płyty. Mieszkam na ostatnim piętrze mieszkanie własnościowe. Zaplanowaliśmy w kuchni płytę indukcyjną, piekarnik elektryczny, mikrofale, w salonie klime, oświetlenie LED itd itd jak w każdym w miarę nowoczesnym domu. Mam teraz pytanie na co zwrócić fachowcom uwagę przy wykonywaniu wymiany instalacji (czego dopilnować). Dodatkowo będę przenosił licznik główny z rozdzielnią na korytarz więc wiem że muszę mieć zgodę ZE który dostarcza prąd. Chce żeby mieszkanie służyło na lata i nie chce popełnic błędu przy instalacji bo będzie to skutkowało później jakimiś niedogodnościami. Aha przy okazji indukcji chce zrezygnować z gazu dlatego jest to ważne żeby sobie nie podciąć gałęzi na której się siedzi :) (odcięcie gazu zmusza mnie do korzystania z pełnosprawnej i wydajnej elektryki)

Aktualne parametry przyłącza na umowie to : 230V bezpiecznik w piwnicy 20A moc 4kW. Raczej nie obejdzie się bez zwiększenia mocy ale prosze o pomoc i doradzenie na ile zwiększyć na co zwrócić uwagę przy wymianie elektryki w domu i ogólnie co doradzacie (remont jest generalny więc moną w miarę możliwości zrobić wszystko :) ).

Witam.

Dwie drogi postępowania :

1. Wniosek do ZE o zwiększenie przydziału mocy

2. Powiadomienie administracji/właściciela/zarządcy budynku o zgodę na prace remontowe w i poza lokalem mieszkalnym

Przeniesienie licznika na korytarz również zależy od przyszłych, otrzymanych z ZE warunków technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci, w których będą zawarte

wszystkie szczegóły związane z realizacją tych warunków.

Oczywiście właściciel budynku też ma znać i zatwierdzić szczegóły tych prac.

Wymiana zabezpieczeń przedlicznikowych w piwnicy za wiedzą właściciela budynku.

Położenie/wciągnięcie w szachcie własnego WLZ do licznika na (?) piętrze to też trochę zachodu wymaga, a szczegółów nie znamy za dużo.

Możliwe, że właściciel budynku zażyczy sobie jakiś projekcik na to, ale wszystko do uzgodnienia.

na co zwrócić uwagę przy wymianie elektryki w domu i ogólnie co doradzacie (remont jest generalny więc moną w miarę możliwości zrobić wszystko :) ).

Jeśli już wszystko prujesz, rezygnujesz z gazu, instalujesz indukcję i przenosisz licznik to zastanów się nad możliwością doprowadzenia trzech faz do kuchenki i rozłożenia obciążenia dla innych urządzeń.

Z administracją jeszcze nie rozmawiałem ale może poprostu zapytam jutro w Tauronie czy mogą zwiększyć moc a jęśli tak to o ile i czy te kable u nich wytrzymają. Myślę że koszt ciągnięcia nowych kabli może być dość duży bo to ostatnie piętro. Powiedzcie mi jaki zapas mocy wystarczy do obsłużenia takiego mieszkania. Indukcja, kuchenka el, mikrofala, okap, lodówka pralka AA+, oświetlenie energoszczędne lub led. Jakie przekroje kabli do poszczególnych urządzeń które potrzebuja najwięcej "paliwa" powinny być