Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany oraz napinany - mieszkanie z dużej płyty a pęknięcia

kloncd

Recommended Posts

Witam. W kwietniu będe miał remont generalny mieszkania z dużej płyty. Chciałem zaprosić 3 ekipy remontowe które mają dokonać wyceny. Proszę powiedzieć mi na co zwrócić uwagę przy zadawaniu pytań o remont (o jakie technologie zapytać). Wiem że zawsze w blokach jest problem z sufitami czy lepiej położyć siatkę na podwieszany sufit czy kleje spoinowe a może coś innego. Nie za bardzo znam się na remontach dlatego liczę na Wasza pomoc o co zapytać fachmanów (jak będą robić) żeby później się nie rozczarować z efektu lub trwałości. Remont dotyczy całego mieszkania od elektryki po malowanie wszystko włącznie z wyrywaniem drzwi

• 2 weeks później...
Witam. W kwietniu będe miał remont generalny mieszkania z dużej płyty. Chciałem zaprosić 3 ekipy remontowe które mają dokonać wyceny. Proszę powiedzieć mi na co zwrócić uwagę przy zadawaniu pytań o remont (o jakie technologie zapytać). Wiem że zawsze w blokach jest problem z sufitami czy lepiej położyć siatkę na podwieszany sufit czy kleje spoinowe a może coś innego. Nie za bardzo znam się na remontach dlatego liczę na Wasza pomoc o co zapytać fachmanów (jak będą robić) żeby później się nie rozczarować z efektu lub trwałości. Remont dotyczy całego mieszkania od elektryki po malowanie wszystko włącznie z wyrywaniem drzwi

Witam.

Sam robiłem sufity podwieszane w blokach z wielkiej płyty i nic nie pękało. Na ściany dawałem siatkę, jeśli ściany mają być całe szpachlowane to dałbym wszędzie siatkę a nie tylko w miejscach gdzie widać pęknięcia na łączeniu płyt, bo to nie wielki koszt. No chyba że będą nowe tynki.

Jeśli chodzi o ekipę to proszę ceną się nie kierować, najlepiej popytać gdzie robili wcześniej, jeśli będą robić dobrze to bez żadnego problemu podadzą namiary na swoich byłych "pracodawców".

Jeśli chodzi o spoinowanie płyt to nawet w blokach z płyty jeśli będzie to dobrze wykonane, wykonane prawidłowo ze sztuką budowlaną, tj. dobrze zrobiony stelaż, zaspoinowane Unifflotem czy też Vario i taśma nic nie będzie pękać. Zapraszam do przeczytania forum, może to Ty będziesz uczył Fachmanów :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium

Zdrówko

T.

• 4 weeks później...
Ja osobiście polecam system sufitów napinanych. Montażyści zazwyczaj uwijają się w jeden dzień. A co najważniejsze produkt jest trwały, wytrzymały, nie pęka, nie wymaga szpachlowania, szlifowania i malowania, co za tym idzie: montaż odbywa się bez kurzu oraz potrzeby wynoszenia mebli. Do raz dobrze założonego sufitu już się nie wraca na jakiekolwiek poprawki.bird9.jpg

• 2 years później...
Ja osobiście polecam system sufitów napinanych. Montażyści zazwyczaj uwijają się w jeden dzień. A co najważniejsze produkt jest trwały, wytrzymały, nie pęka, nie wymaga szpachlowania, szlifowania i malowania, co za tym idzie: montaż odbywa się bez kurzu oraz potrzeby wynoszenia mebli. Do raz dobrze założonego sufitu już się nie wraca na jakiekolwiek poprawki.[ATTACH=CONFIG]171897[/ATTACH]

super sprawa, kto u Ciebie montował? Mój znajomy ma zamontowany taki sufit w salonie. DPS mu to robił. Problem był taki ze mu szybko zalało mieszkanie zaraz po tym. Finał historii byl taki ze sufit sie tylko napełnił jak balon:D Ekipa to naprawiła w pare godzin, bo wystarczyło wypiąć kawałek i wylac wode.

Niestety ale karton gipsy tracą w takim teście mocno.