Marzanka 15.04.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Marzy mi się ogród, który nie wyglądałby tak jak większość projektowanych dziś ogrodów. Marzy mi się ogród z bzami, kaliną koralową i bzem koralowym, z czeremchą, z powojnikami w odmianach botanicznych, z różami takimi jak rosa rugosa w postaci żywopłotu. Marzy mi się ogród, w którym rosły będą kwiaty łąki takiej jak tu: http://americanmeadows.com/bulk_mix_detail.cfm?itemid=61 ale także i peonie, i ostróżki, i łubin i trochę róż angielskich (austina). Na razie w moim ogrodzie rośnie mnóstwo starych drzew owocowych. Nie chciałabym ich wszystkich wycinać, bo z powodzeniem będą mogły zdobić ogród, dopóki nie porosną inne, posadzone rośliny (np, lipa - lipa musi tam rosnąć). Bardzo dużo mam tych marzeń i właściwie nie wiem, gdzie mogłabym się z nimi udać. Najchętnie skorzystałabym z pomocy jakiegoś projektanta. Działka ma 1100 m, jakies 200 z tego będzie zabudowane przez dom i podjazd. Reszta będzie moim poletkiem bożym Ile może kosztować projekt na taką działkę? Czy znacie może projektanta, który zniesie mój entuzjazm a co za tym idzie, także i chęc do wtrącania swoich trzech groszy? Kto mi pomoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 16.04.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witaj MarzankaZnam "nawiedzonego" projektanta, ale napisz gdzie mieszkasz bo może nie ten rejon krajuPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 16.04.2004 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witaj Marzanka Znam "nawiedzonego" projektanta, ale napisz gdzie mieszkasz bo może nie ten rejon kraju Jestem z Piaseczna pod Warszawą. Właśnie już chyba poznałam kogoś, kto mnie nie będzie ganiał za te pomysły ogrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 20.04.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Witaj Cieszę się, że kogoś znalazłaś bo jednak nie ten rejon 300 km to trochę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.04.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Marzanko, a nie marzy Ci się samej poukładać te marzenia i samej przelać je na ...ziemię ???Jeśli masz takie marzenia , to z pewnością nie brakuje Ci wyobraźni, a będziesz mogła powiedzieć, "zrealizowałam marzenia"Nie jestem projektantem, ale może razem tu coś stworzymy ?a ile w tym radości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 20.04.2004 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Marzanko, a nie marzy Ci się samej poukładać te marzenia i samej przelać je na ...ziemię ??? A i owszem, najpierw mi się tak marzyło. Zaczęłam gromadzić wiedzę: kupować czasopisma, książki, śledzić strony internetowe. I im więcej tej wiedzy chłonęłam, tym bardziej zaczynałam sobie zdawać sprawę z tego, że z projektowaniem ogrodu jest tak, jak i z innymi sprawami w życiu. Pamiętam jak kiedyś wpadłam na pomysł samodzielnego nauczenia się języka angielskiego. Wszystko było ładnie pięknie dopóki nie doszłam do różnicy w pytaniach zaczynających się od "do" i "does". Jakoś nie mogłam się połapać dlaczego raz jest tak, a raz inaczej W końcu zdecydowałam się jednak na to, żeby ktoś mi pomógł. I dobrze, bo dziś dzięki temu mam na swoim koncie dwie przetłumaczone książki i kilkadziesiąt przetłumaczonych artykułów a poza tym, sama jestem specjalistą od uczenia - i to dzieci młodszych. Trafiają do mnie czasem takie dzieci, uczyły się 2 lata u kogoś, kto po prostu zna angielski, ale nie zna metodyki, nie zna psychologii małego dziecka (nie wie choćby o tym, że myślenie abstrakcyjne rozwiją się dopiero u 12-latka). Są zniechęcone, poza kolorami i liczeniem do 20 niewiele umieją. Pewnie już wiesz, co chcę powiedzieć Pewnie, że mogłabym starać się zaprojektować ten ogród zupełnie sama. Ale ile czasu trwałoby, aby wyglądał on wreszcie tak, jak to sobie wymarzyłam? A ja nie mam tak dużo czasu, jestem kobietą w wieku transparentnym, jak nazywa je Małgorzata Domagalik, i chcę się cieszyć tym swoim ogrodem jak najdlużej - tyle samo co 20-latka A to znaczy, że ona sobie może pozwolić na błędy, a ja nie, przynajmniej nie na te elementarne - późno wystartowałam. Oczywiście, nie mam zamiaru pozbawić się przyjemności pracy w ogrodzie, ani współpracy z projektantem. Będę rozmawiała z nim o ulubionych kolorach, o roślinach, o wizji i sama wykonam wszystkie prace od a d z. Sama będę karczowała, sadziła, pielęgnowała, ale jeśli on może mi pomóc podpowiadając to i owo, to dlaczego mam nie poprosić o taką pomoc. Asertywność polega także i na tym, aby umieć prosić o pomoc i aby zrozumieć, że nie wszystko da się zrobić samemu. A już tak zupełnie na koniec, aby nie brzmiało to wszystko pompatycznie i idiotycznie to dodam, że mój samolubny gen podpowiada mi, aby dawać pracę innym ludziom - wtedy, kiedy oni ją będą wykonywali to i ja będę miała za co żyć Bo co tu dużo mówić, nasze życie to zespół naczyń połączonych a ja bardzo nie chciałabym czegoś przegapić. Im dłużej żyję, tym bardziej mi się podoba i tym mocniej czuję, jakie to wszystko piękne. A ten ogród jest dla mnie ważniejszy niż dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 21.04.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Marzanka, mnie też się marzy tzw. ogód polski, ogrod zapamiętany z dzieciństwa na wsi u dziadków, łąki kwietne na polach, które kiedyś (parę lat temu jeszcze) były powszechne , a teraz trzeba je już chronic jako coś wyjątkowego, szkoda że ten adres strony ktory podajesz nie odnosi sie własnie do naszego kraju. Moim marzeniem jest rowniez swojski ogród, tym bardziej ze dom buduje na typowej wsi pod Łodzią. Napewno nie chcę mieć typowego wypielęgnowanego trawnika, a własnie łąkę kwietną, poza tym głogi, bzy, jaśmin, dziki bez... Jestem dopiero na początku marzeń i pomysłu na ogód, jeżeli masz jakies przemyslenia, uwagi, strony internetowe czy literature, którą możesz się ze mną podzielnić-czekam! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 21.04.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Mile widziany projektant ktory pomoze mi w realziacji ogrodu w Łodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 21.04.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Jestem dopiero na początku marzeń i pomysłu na ogód, jeżeli masz jakies przemyslenia, uwagi, strony internetowe czy literature, którą możesz się ze mną podzielnić-czekam! Honoratko, jeśli chodzi o książki, to największą inspiracją dla mnie było "Projektowanie ogrodów" Johna Brookesa. Ta książka uświadomiła mi, że tworzenie ogrodu powinno realizować się w oparciu o warunki naturalne terenu, na którym tej nasz raj tworzymy. Różnorodność ogrodów, jakie są w niej przedstawione, uzmysłowiła mi, że ogród japoński w warunkach polskiego mazowsza jest trochę hm.... nienaturalny. Choć przecież w ogóle jest naprawdę ładny. Dlaczego iglaki, dlaczego tuje, dlaczego rododendrony, skoro są przecież lipy, buki, głogi, róże i bzy Poza tym, to jest także nazwijmy to swoista deklaracja pewnej filozofii życiowej. Od dłuższego czasu hoduję ryby, tak dość poważnie je hoduję. I jakoś tak się dzieje, że ponad nienaturalną czerwień coraz bardziej intensywnie wybarwionych mieczyków, czy bojowników, przedkładam dyskretny urok pielęgnic takich, jak Pterophyllum altum pochodzących z odłowu. Te botaniczne odmiany powojników, te wszystkie pierwiosnki, zawilce, konwalie czy lawenda, hortensja pnąca, wydają mi sie takie godne pochylenia, takie urocze w tej swojej nieśmiałej urodzie. No co tu dużo gadać - najważniejsze jest niewidoczne dla oczu, jak to było napisane w "Małym księciu". Mnie się taka łagodna uroda podoba Kolejną publikacją, na którą warto moim zdaniem zwrócić uwagę jest magazyn "Ogrody". W ostatnim numerze jest bardzo dużo ciekawych materiałów na temat jabłoni ozdobnych - jakie pięne! Zamówiłam też wydanie specjalne tego magazynu: "Katalog ogrodów". Ciekawa jestem jakie projekty tam znajdę. Napiszę o swoich wrażeniach, jak tylko go dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.04.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Marzanako, bardzo bym chciała miec takich klientów jak Ty- z taka świadomością i pogladami.jestem architektem krajobrazu i na Brooksie właśnie "rosłam".Gratuluję i zycze powodzenia!Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 22.04.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 tworzenie ogrodu powinno realizować się w oparciu o warunki naturalne terenu, na którym tej nasz raj tworzymy Jeśli mogę zabrać głos: nie znam się na projektowaniu ogrodów, a powyższe zdanei jest bardzo słuszne, ale... Mam działkę typu "kawał pola". Teren płaski, bez drzew, na otwartej przestrzeni. Jak w kontekście takiego pustego placu można dostosować realizację ogrodu do warunków naturalnych terenu ? Co można takiego niesamowitego wymyśleć na takim terenie (i wprowadzić to w życie nie w okresie 10 lat, ale w krótszym czasie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 22.04.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 tworzenie ogrodu powinno realizować się w oparciu o warunki naturalne terenu, na którym tej nasz raj tworzymy Jeśli mogę zabrać głos: nie znam się na projektowaniu ogrodów, a powyższe zdanei jest bardzo słuszne, ale... Mam działkę typu "kawał pola". Teren płaski, bez drzew, na otwartej przestrzeni. Jak w kontekście takiego pustego placu można dostosować realizację ogrodu do warunków naturalnych terenu ? Co można takiego niesamowitego wymyśleć na takim terenie (i wprowadzić to w życie nie w okresie 10 lat, ale w krótszym czasie) ? Tomku ...a czy ta działka ma jakieś sąsiedztwo? chyba jakieś mieć musi... Czy jest w pobliżu wieś, czy może las o kilkanaście metrów. Może są w okolicy głazy narzutowe. W oparciu o to możesz wybrać styl wiejski, rustykalny, nadać działce charakter leśny wybierając zestaw charakterystycznych roślin. A może w jednym kierunku jest jakiś ciekawy widok, wiatrak, wieża starego kościoła, takie "coś". Ten widok można podkreślić budując dla niego ramy z wysokich roślin...inne niepożądane widoki przyslonić ...itd...itd Osobna sprawa to warunki glebowe, poziom wód, nasłonecznienie, kierunki wiatru...itd... do ktorych dostosowujemy konkretne gatunki roslin. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 23.04.2004 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Gratuluję i zycze powodzenia! Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.04.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Tomku ...a czy ta działka ma jakieś sąsiedztwo? chyba jakieś mieć musi... Czy jest w pobliżu wieś, czy może las o kilkanaście metrów Wieś typowa, tj przy drodze ciąg domów i bud. gospodarczych, z tyłu - pola i łąki, bez drzew i krzewów, najbliższy lasek 0,5 km od domu (czyli niemal "na horyzoncie"), podobnie sąsiednia wiocha. Teren płaski, trawiasty, bez głazów. Tak właśnie wygląda teren pod przyszły ogród, widziany z tarasu na tyłach domu... I jak tu zaprojetować coś ciekawego i w dodatku bez wpadania w gigantyczne koszty ? Wot, zagwozdka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.04.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Wieś typowa, tj przy drodze ciąg domów i bud. gospodarczych, z tyłu - pola i łąki, bez drzew i krzewów, najbliższy lasek 0,5 km od domu (czyli niemal "na horyzoncie"), podobnie sąsiednia wiocha. Teren płaski, trawiasty, bez głazów. Tak właśnie wygląda teren pod przyszły ogród, widziany z tarasu na tyłach domu... I jak tu zaprojetować coś ciekawego i w dodatku bez wpadania w gigantyczne koszty ? Wot, zagwozdka ! Czyli idealne warunki na ogród wiejski...nic tylko ciszyć się takim dalekim widokiem, niezakłuconym przez jakieś kominy, dzwigi, słupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.04.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No jeśli "ogród" ma oznaczać płaską przestrzeń bez jakichś cieszących oko akcentów, to ja dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.04.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No jeśli "ogród" ma oznaczać płaską przestrzeń bez jakichś cieszących oko akcentów, to ja dziękuję... A nie uwżasz że z samych roślin mozna stworzyć kompozycje cieszące oko ? Czy koniecznie trzeba budowac strumień z mostkiem, staw z kaskada pod którą jest sztuczna grota i altanke na wzgórku by ogród był interesujący... Widzę że się uparłeś że nie da się urządzić ogrodu na Twojej płaskiej działce...więc chyba nie będe próbował Cię przekonywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 23.04.2004 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No jeśli "ogród" ma oznaczać płaską przestrzeń bez jakichś cieszących oko akcentów, to ja dziękuję... A nie sądzisz, że takim akcentem może być pojedyncze, pięknie ukształtowane drzewo wyłaniające się z kwiecistej łąki, albo sad, z drzewami rozproszonymi tu i tam w kilka, a pomiędzy nimi kompozycje kwiatowe, w jednym miejscu pomarańczowo-fioletowe, w innym różowo-granatowe. Albo cały ogród w różnych tonacjach jednego koloru, czy dwóch kolorów kwiatów. Jest tyle możliwości, dlaczego to ma być zaraz oczko wodne z dziwaczą pompą w środku, która udaje fontannę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 23.04.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 To ja trochę powspomagam Tomka, bo mam prawie identyczną sytuację (tzn z dwóch stron pole, z trzeciej szpaler młodych sosen przy dojazdówce sąsiada, a z czwartej ulicę). Dodatkowo trzeba jakoś osłonić ten ogród, bo (wg sąsiadów) jak wjadą kombajny na pola to jest jazda . Z drugiej strony takich wschodów słońca jakie są teraz to wielu ludzi może zazdrościć I jak tu coś wymyśleć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.04.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 To ja trochę powspomagam Tomka, bo mam prawie identyczną sytuację (tzn z dwóch stron pole, z trzeciej szpaler młodych sosen przy dojazdówce sąsiada, a z czwartej ulicę). Dodatkowo trzeba jakoś osłonić ten ogród, bo (wg sąsiadów) jak wjadą kombajny na pola to jest jazda . Z drugiej strony takich wschodów słońca jakie są teraz to wielu ludzi może zazdrościć I jak tu coś wymyśleć ? Normalnie. Ja mam raczej plaska dzialke i nie duza (za domem zostalo mi ok 500 mkw przed domem 200. Mam dom dworkowy i mysle, ze znakomicie pasuje do polskiego wiejskiego ogrodu. Przed domem planuje bzy, malwy i bukszpany. W okolicach pokryw szamba barwinek poza tym trawka (nie koniecznie strzyzona na 4 cm) i tulipany, przebisniegi, szafirki itp. Po obu stronach kuchennego okna (polodniowy bok dzialki) planuje krate z pnaca roza (koniecznie czerwona). Na przeciwko okna podreczny warzywniak (rabaty w skrzyniach) i ziolowy ogrodek. Za domem zaplanowalismy system niewielkich tarasow kaskadowo schodzacych w strone ogrodu. Znajdzie sie na nich miejsce na dwa klomby z piwoniami (peoniami). Poza tym za domem trawa, sliwki, czeresnie, orzech wloski (polnocno zachodni naroznik dzialki) a pod orzechem bedzie reczna pompa (wykorzystanie plutkiej studni wykonanej dla celow budowy)leszczyna (zachodnia krawedz dzialki), agresty, porzeczki, maliny. Na polnosnym brzegu dzialki duza krata i winogron (tata juz szykuje dla mnie sadzonke) winogron bedzie w miejscu niezacienianym przez inne rosliny i dom. Od zachodniej strony calosc bedzie domknieta przez trzy niezbyt stare deby rosnace u sasiadki. Ach... nie da sie tego dokladnie opisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts