Tomek_J 26.04.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Jatoja, Marzanko, Oczywiście macie rację, że i na płaskim da się coś wymyśleć. Ale zdaje się, że wypowiedziałem się troszkę zbyt ogólnikowo i powstało pewne nieporozumienie. Pięknym akcentem może być pojedyncze drzewo wyłaniające się z kwiecistej łąki, albo sad, ale wiecie doskonale, że na takie drzewo trzeba by czekać kilka(naście) lat. Jeśli chodzi o sad, to marzył mi się teren z wysokimi, dającymi miły cień drzewami, ale okazało się, że teraz prawie wszystkie drzewka sprzedaje się w wersji "niskopiennej"; a nawet, gdyby była wersja wysokopienna, to pozostawałby dalej problem czekania. Kompozycje kwiatowe trzeba utrzymywać; sorki, ale ja nie mam na to ani czasu, ani cierpliwości (praca, zwierzaki itp.) Zostają więc chyba tylko krzewy ozdobne rozmaitej maści. Następna sprawa: jak słyszę, że ktoś zapłacił 16.000 za urządzenie ogrodu, to włos mi się jeży na głowie... Tak, czy siak, drzewka sobie posadziłem i kiedyś coś z nich będzie, ale na razie są to tylko badylki wystające z ziemi. To tylko pogłębia (jak dla mnie) wrażenie pustego pola, które aż się prosi o zagospodarowanie. Po raz chyba pierwszy w życiu nie mam wizji, pomysłu na to, jak coś ma wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 26.04.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Jatoja, Marzanko, Oczywiście macie rację, że i na płaskim da się coś wymyśleć. Ale zdaje się, że wypowiedziałem się troszkę zbyt ogólnikowo i powstało pewne nieporozumienie. Pięknym akcentem może być pojedyncze drzewo wyłaniające się z kwiecistej łąki, albo sad, ale wiecie doskonale, że na takie drzewo trzeba by czekać kilka(naście) lat. Jeśli chodzi o sad, to marzył mi się teren z wysokimi, dającymi miły cień drzewami, ale okazało się, że teraz prawie wszystkie drzewka sprzedaje się w wersji "niskopiennej"; a nawet, gdyby była wersja wysokopienna, to pozostawałby dalej problem czekania. Kompozycje kwiatowe trzeba utrzymywać; sorki, ale ja nie mam na to ani czasu, ani cierpliwości (praca, zwierzaki itp.) Zostają więc chyba tylko krzewy ozdobne rozmaitej maści. Następna sprawa: jak słyszę, że ktoś zapłacił 16.000 za urządzenie ogrodu, to włos mi się jeży na głowie... Tak, czy siak, drzewka sobie posadziłem i kiedyś coś z nich będzie, ale na razie są to tylko badylki wystające z ziemi. To tylko pogłębia (jak dla mnie) wrażenie pustego pola, które aż się prosi o zagospodarowanie. Po raz chyba pierwszy w życiu nie mam wizji, pomysłu na to, jak coś ma wyglądać... Tomku - nie chcesz czekac to sadz rośliny szybkorosnące np: brzozy - trochę jest za późno na sadzenie z gołym korzeniem - ale te rośliny są najtańsze - np: 4 m brzoza z gołym korzeniem - 20 zł. 16000 za ogród ( zależy od powierzchni ) to nie majątek - w kosztorysach jest ogólnie przyjete że na otoczenie domu przeznacza sie min. 10 % kosztów budynku. Ktoś kto ma kase i nie ma cierpliwości to sadzi dość duże rośliny i ogród jest już - przykład z tamtego roku - działka 1400 m kw. - ogrod - 150 000. Szkoda że zaczałeś myśleć o ogrodzie teraz a nie w chwili zakupu działki czy budowy domu. Ziemie która zwykle zostaje z wykopu fundamentów moża sensownie ukształtować ( triki które sprawiają wrazenie że działka jest większa - optycznie poszerzona lub wydłuzona). Poza tym dla niektórych roślin rok czy dwa wzrostu to ok. 1 m więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 26.04.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Ziemie która zwykle zostaje z wykopu fundamentów moża sensownie ukształtować ( triki które sprawiają wrazenie że działka jest większa - optycznie poszerzona lub wydłuzona) Jatoja, czy możesz napisać słówko o tych trikach ? Mam działkę długą i wąską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.04.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Tomku - nie chcesz czekac to sadz rośliny szybkorosnące np: brzozy No więc mam, sztuk 5. I kupiłem takie nieco wyrośnięte, 3-metrowe. Ale nie o to mi chodzi, chodzi o koncepcję wyglądu ogrodu na totalnie płaskim i pozbawionym drzew terenie. Dodam: ogrodu który nie byłby "pod linijkę", lecz sprawiał raczej wrażenie naturalnego. w kosztorysach jest ogólnie przyjete że na otoczenie domu przeznacza sie min. 10 % kosztów budynku. Gdybym ci ja miał kilka zer na koncie, poprzedzonych stosowną jedynką, to pewnie zatrudniłbym do tego firmę działającą w oparciu o takie wytyczne kosztorysowe. Niestety mam tylko jedno zero i ani śladu owej jedynki... Ktoś kto ma kase i nie ma cierpliwości to sadzi dość duże rośliny i ogród jest już - przykład z tamtego roku - działka 1400 m kw. - ogrod - 150 000. Czy ja wyglądam na Rockefelera, lub innego Bila Gatesa ? Jestem zwykłym śmiertelnikiem pracującym "na cudzym", który za ostatnie pieniądze i kosztem pewnych wyrzeczeń postawił dom i którego - wybacz - ciężki szlag trafia, gdy słyszy stwierdzenie: wygraj w totolotka, to będziesz miał ogród. Nie mam cierpliwości. Nie mam też pienędzy w ilości wyrażonej liczbą pięciocyfrową. Sądzę, że w podobnej sytuacji jest znakomita większość budujących: ogród jest ostatnim etapem, do którego przystępuje się po budowie i ze skromnymi zasobami finansowymi. Więc nie ma co radzić: "wyłóż ciężką kasę". Jak się ją ma, to nie ma o czym mówić, nie ma problemu. Gdybym ją miał, nie pisałbym na Forum z prośbą o radę. Nie mam, więc muszę wydatki ogrodowe ograniczyć i to, co się da, zrobić własnym sumptem, rolę firm ogrodniczych ograniczając do niezbędnego minimum. Szkoda że zaczałeś myśleć o ogrodzie teraz a nie w chwili zakupu działki czy budowy domu. Zacząłem wcześniej. Kupiłem ziemię w listopadzie 2002, do budowy przystąpiłem wiosną następnego roku i z uwagi na prace budowlane (tj. ogólny "rozburdel" na placu) nie bardzo widziałem sens zakładania ogrodu. W momencie, gdy powstała cała bryła domu, tj. jesienią dnia następnego, posadziłem ww. brzózki i kilka drzewek owocowych. Teraz najwyższy czas pójśc krok dalej... Ziemie która zwykle zostaje z wykopu fundamentów moża sensownie ukształtować ( triki które sprawiają wrazenie że działka jest większa - optycznie poszerzona lub wydłuzona). O to, to właśnie ! Czy możesz, bardzo proszę, opisać, co masz na myśli mówiąc o trickach ? Albo podać jakieś linki do zdjęć ? Będę bardzo wdzięczny !... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 30.04.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Gdy działka jest długa i wąska to by ją optycznie poszerzyć radziłbym podwyższyć teren wzdłuż krótszego boku. Można też przez sposób sadzenia roślin - na pewno nie sadzić żywopłotów wzdłuż dłuższych boków działki, nie "kłaść" scieżek biegnących równolegle do dłuższych boków np; przez środek działki. Wąską działkę nalezy raczej dzialić na "sektory" w poprzek... wyższe rośliny ( lub takie które mają wyrażną formę , kolor) sadzić przy końcu tej wąskiej działki nizsze przy domu... hmm...trudno to opisać ( na codzien robie to rysując a nie opowiadając... ) dla każdej działki bedą to indywidualne rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 03.05.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Marzanko zapomniałaś o malwach posadzonych przy ścianie domu i zaglądajacych do jego wnętrza. A słoneczniki kierujące złotobrązowe głowy ku słońcu. A jaśmin powalający zapachem w czasie słonecznych dni, a może jedna, dwie pasieki? Tak na końcu ogrodu.Nauczyć się żyć z pszczołami pod jednym dachem (ogrodowym oczywiście ). A piękna koniczynka pod drzewami owocowymi? A maki polne ?Eh, kiedy to u mnie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.05.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A jaśmin powalający zapachem w czasie słonecznych dni Dla scislosci... Jasminowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.05.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 JoShi, a niech Ci będzie W każdym razie cudnie pachnie. O jakich polskich roślinach zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 czeremcha ??? tez cudnie pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.05.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 a strona http://www.luczaj.com , tylko ceny zaporowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 04.05.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 a strona http://www.luczaj.com , tylko ceny zaporowe Czy ktoś zna tańszą alternatywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 04.05.2004 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Marzanko zapomniałaś o malwach posadzonych przy ścianie domu i zaglądajacych do jego wnętrza. A słoneczniki kierujące złotobrązowe głowy ku słońcu. A jaśmin powalający zapachem w czasie słonecznych dni, a może jedna, dwie pasieki? A Ty Aleksandryto czytasz mi w myślach O wszystkim pamiętam i nawet ta pasieka chodziła mi po głowie - piękna sprawa. Ale sprawiłabym kłopot sąsiadom - to mogłoby być zbyt blisko ich domu. Są na takie ule szczegółowe przepisy. No i moja Zulka (jamniczka) ma uczulenie na ukąszenia owadów, robią się jej ogromne bąble nawet po komarach. Po zmierzchu musi siedzieć w domu. Ale.... kupiłam sobie taki katalog projektów ogrodowych wydanych przez Ogrody. A tam, wśród projektów jest także ogród z sadem! Bardzo ładny A u mnie na działce jest właśnie sad owocowy. Nie będę miała łysej działki - będę dosadzać drzewa, ale wytnę tylko część tych owocowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.05.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Marzanko, a już wiesz jakie drzewa masz w sadzie i jakiej sa kondycji? Może czereśnia mniam, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 04.05.2004 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Marzanko, a już wiesz jakie drzewa masz w sadzie i jakiej sa kondycji? Może czereśnia mniam, mniam Niestety nie do końca wiem. Na pewno są jabłonie i na pewno jest jedna grusza. Nic nie kwitnie na różowo, wszystko na biało. Nie wiem jeszcze jak je rozpoznać Muszę sobie pogooglować bo zabiłaś mi ćwieka. No żebym nie wiedziała jakie to drzewa owocowe rosną na mojej własnej działce LOL! Jestem gapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.05.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Przez ten ogród całkiem zapomniałem o budowie. Zamiast załatwiać papierzyska i inne potrzebne do tego duperele kopie, grabie, wałuję, sadzę ... Z kilkoma paniami na tym forum rozmawiałem na temat projektowania ogrodów. Nie! Wybaczcie! nie odmówię sobie tej przyjemności, wszyściutko zrobię sam. Kiedyś brak mi było koncepcji. Było tak do momentu pierwszych prac. Teraz koncepcji mam zbyt wiele. Do osób które pisały wyżej - nie macie koncepcji - sama się znajdzie. Przeglądajcie czasopisma, patrzcie na to co robią inni, zacznijcie reszta pojawi się sama. Jeden jest tylko problem wiosna szybko mija - czas na sadzenia wiosenne jest krotki. Przegapiłem maliny - mam ich nadmiar - była plantacja - nie zdążyłem jej rozsadzić. I deszcze - ja proszę o deszcz. Ja zacząłem lubić deszcz. Ja czekam na deszcz. Moje rośliny potrzebują deszczu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 04.05.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Marzanka, ale my miastowe jestewśmy, ale niedługo małorolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.05.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 To jest to. Tak wyglądają czereśnie w maju. http://murbeton5.webpark.pl/d1.jpg Pięknie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 05.05.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 http://www.luczaj.com świetna strona, właśnie wróciłam po weekendzie majowym z Beskidu Niskiego gośc wie co mowi, takich łąk jak tam już dzisiaj jest niewiele!Podane mieszanki sa niestety drogie, ale jak sie wejdzie glebiej w opis szcegolowy łaki kwietnej czy innych podany jest dokladny sklad nasion itd. Moze mozna sobie sprobowac "uwazyc" cos podobnego samemu, z pomoca sklepow roliniczych, ogodniczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 06.05.2004 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Marzanka, ale my miastowe jestewśmy, ale niedługo małorolne Najważniejsze, że już nie bezrolne Do tej pory mówiłam o sobie, że jestem chłopka miastowa bezrolna, LOL. Dobrze, że to się lada moment zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 06.05.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 świetna strona, właśnie wróciłam po weekendzie majowym z Beskidu Niskiego gośc wie co mowi, takich łąk jak tam już dzisiaj jest niewiele! Odwiedziałam już tę stronę. Faktycznie jest bardzo ciekawa. Może znajdę taki zakątek na łąkę kwietną. Ale obawiam się, że na 1000 m może być trudno. Ale może taka miniłączka, gdzieś w pobliżu kompostownika mi się zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts