Maniekxxx 13.01.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Was !Mam następujące Pytanie czy mój plan na wylewke do starego domku ze starą podłogą drewnianą która spróchniała od ziemi i wilgoci jest w dobrej kolejności warstwowej ? czy brakuje jakiegoś składnika by podłoga była w jak najlepszym stanie zrobiona ?Planuje zerwać deski i zastosować: Warstwe piasku (30 cm., dobrze ubity piach,polany wodą)Warstwa podkładowa (chudy beton około 5 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min. 0,30 mm) Styropian (min.10 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min 0,20mm) taką samą co w pkt. 3 tylko o mniejszej grubości Kolejna warstwa betonu ( tak około 8 cm) Powierzchnia wynosi: 20 m2 Prosze o jakieś podpowiedzi: Czego brakuje w moim planie warstwowym? Ile musze zakupic Piachu , cementu folii? Czy jest coś żle związane z tą wylewką? Czy jakies dylatacje robić ? Czekam na Wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.01.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Was ! Mam następujące Pytanie czy mój plan na wylewke do starego domku ze starą podłogą drewnianą która spróchniała od ziemi i wilgoci jest w dobrej kolejności warstwowej ? czy brakuje jakiegoś składnika by podłoga była w jak najlepszym stanie zrobiona ? Planuje zerwać deski i zastosować: Warstwe piasku (30 cm., dobrze ubity piach,polany wodą) Warstwa podkładowa (chudy beton około 5 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min. 0,30 mm) Styropian (min.10 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min 0,20mm) taką samą co w pkt. 3 tylko o mniejszej grubości Kolejna warstwa betonu ( tak około 8 cm) Powierzchnia wynosi: 20 m2 Prosze o jakieś podpowiedzi: Czego brakuje w moim planie warstwowym? Ile musze zakupic Piachu , cementu folii? Czy jest coś żle związane z tą wylewką? Czy jakies dylatacje robić ? Czekam na Wasze porady. w twoim planie brakuje hydroizolacji. Folie które chcesz zastosować do takich celów się nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 13.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam Was ! Mam następujące Pytanie czy mój plan na wylewke do starego domku ze starą podłogą drewnianą która spróchniała od ziemi i wilgoci jest w dobrej kolejności warstwowej ? czy brakuje jakiegoś składnika by podłoga była w jak najlepszym stanie zrobiona ? Planuje zerwać deski i zastosować: Warstwe piasku (30 cm., dobrze ubity piach,polany wodą) Warstwa podkładowa (chudy beton około 5 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min. 0,30 mm) Styropian (min.10 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min 0,20mm) taką samą co w pkt. 3 tylko o mniejszej grubości Kolejna warstwa betonu ( tak około 8 cm) Powierzchnia wynosi: 20 m2 Prosze o jakieś podpowiedzi: Czego brakuje w moim planie warstwowym? Ile musze zakupic Piachu , cementu folii? Czy jest coś żle związane z tą wylewką? Czy jakies dylatacje robić ? Czekam na Wasze porady. chudy beton 7-8cm wylewka 6cm na chudziaka i posadzke okolo 5-5,5ton piasku 700-800kg cementu dylatacje w progu ewentualni tasma dylatacyjna pod scianami folia 0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 13.01.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Was ! Mam następujące Pytanie czy mój plan na wylewke do starego domku ze starą podłogą drewnianą która spróchniała od ziemi i wilgoci jest w dobrej kolejności warstwowej ? czy brakuje jakiegoś składnika by podłoga była w jak najlepszym stanie zrobiona ? Planuje zerwać deski i zastosować: Warstwe piasku (30 cm., dobrze ubity piach,polany wodą) Warstwa podkładowa (chudy beton około 5 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min. 0,30 mm) Styropian (min.10 cm) Folia izolacyjna budowlana (grubośc min 0,20mm) taką samą co w pkt. 3 tylko o mniejszej grubości Kolejna warstwa betonu ( tak około 8 cm) Powierzchnia wynosi: 20 m2 Prosze o jakieś podpowiedzi: Czego brakuje w moim planie warstwowym? Ile musze zakupic Piachu , cementu folii? Czy jest coś żle związane z tą wylewką? Czy jakies dylatacje robić ? Czekam na Wasze porady. czemu ta podłoga jest o tak dużym przekroju gotowa ok.54cm ??? dla siebie zrobiłbym tak: -folia (zawsze wywinęta na ścianę, i zakład 30cm jezeli nie znajdziesz w jednym kawałku ale to nie powinien byc problem) -piach 20cm- wystarczy ubity nie musi być specjalnie polewany ważniejsze żeby był jak najlepiej wypoziomowany już na tym etapie będzie łatwiej dalej -chudziak 2-3cm- nie będę się sprzeczał ale oprucz wydania kasy nie widzę sensu na grubiej. -na to folia - po powiedzmy 1-2dniach - styropian w dwóch warstwach na przekładkę 20cm (lepiej dać więcej styro niż piachu będzie cieplej) -folia -wylewka 5 max 6cm (w pokoju grubsza to tylko wydawanie kasy) +ewentualnie siatka metalowa, dla ułatwienia zakup w jakiejś cementowni a nie porywaj się na betoniarkę -jak odeschnie po 4-5 tyg (wiatrak + osuszacz napewno przyśpieszy ten proces) można kłaść - folia,pianomat ( dostępny od 2mm do 10mm) i na to panel -dylatacje przy ścianach i w drzwiach na wylewce jeżeli masz jeszcze trochę do wydania tak jak napisał ktoś wyżej możesz pomysleć o jakiejś hydroizolacji ściań, bo jeżeli podłoga była w fatalnym stanie pewnie nie masz izolacji poziomej ścian- możesz wtedy np. wykonać podcinkę ścian jeszcze zanim zrobisz podłogę lub zrobić iniekcję w ściany po zrobieniu wylewki w czasie gdy będzie sobie odsychała... kombinuj z wysokościami na piachu lub styropianie bo generalnie są dużo łatwiejsze do pracy a np. 2cm wylewki więcej to kolejne tygodnie jej odsychania, może być nawet i 30 cm styropianu zamiast piachu ( wiem że drożej ale tu twoja decyzja lub wykonawcy) Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Dominik bfc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniekxxx 14.01.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dziękuje za porady z Waszej Strony Myśle że teraz będzie dobrze : Folia budowlana ( hydroizolacje, wywinięta na ścianę, 0,5mm)Piach (20cm,ubity, wypoziomowany) Wylewka Chudziak (6cm) Folia budowlana (hydroizolacje, 0,5mm) Styropian (2 wastwy na przekładkę 20cm) Folia budowlana (hydroizolacje, 0,5mm) Siatka zbrojeniowa (oczka 10x10cm) Taśma dylatacyjna przy ścianach i w progu Wylewka ( 6cm) Bardzo Dziękuje za Pomoc , jak są jakieś lekkie zmiany to prosze pisać rozumiem wszystko nie uważam się za mądrego każdy robi błędy , nie siedze w tym zawodzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts