Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament na częściowo nasypanym gruncie

m.api

Recommended Posts

Witam.Jestem na forum po raz pierwszy więc za wszelkie "błędy" w zapytaniach od razu przepraszam. Mam następujące dylematy,pytania.

Jesienią wyrównaliśmy działkę koparką, chodziło o jakiś ogląd sytuacji czy i co można tam ulokować ,było sporo górek(od wieków w tym miejscu) i dołków. Teraz jest fajnie wyrównany teren z tym że sprawa jest następująca. Na wiosnę zamierzam rozpoczynać z fundamentami ,część ( właściwie niewiele mniej niż połowa) terenu na którym ma stanąć dom jest nasypana tak ok.50 cm ponad grunt rodzimy(zagęszczana), pozostała połowa to już zebrane górki czyli zebrany de facto już humus. Czy przy pracach na wiosnę od razu zacząć kopać , czy zebrać ? A jeszcze jedno jak w ten sposób określamy poziom zero budynku? W projekcie mam ławy -147cm,fundamenty wystają ponad poziom działki o 47 cm, czy poziom zero będzie 47 cm nad terażniejszym poziomem działki?Proszę o radę.

Witam prawie krajankę (57-402 :] ). Budynek można posadowić tylkona odpowiednim gruncie nasypowym tzn. niespoistym (piasek, pospółka itp.) , jeśli to był zebrany grunt spoisty (gliny itp. ) lub humus to należy go usunąć. Poziom zero wyznaczy geodeta nawiązująć się do lokalnej osnowy - zero jest zazwyczaj podane również w m.n.p.m.

• 2 weeks później...