sham4n 13.01.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Tutaj zapraszam do komentowania mojego domku z klocków lego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Tutaj zapraszam do komentowania mojego domku z klocków lego Hey, bede mocno kibicowal, zwlaszcza ze mam prawie identyczne zalozenia przed budowa kolejnego domu Czy Izodom wychodzi Ci taniej niz thermomur czy raczej parametry techniczne decyduja ? Szczegolnie bede chcial sie skupic na izolacji dachu - nakrokwiowej, mozesz zdradzic jaka cene dostajesz za te plyty ? Myslales juz o polaczeniu izolacji dahcu i sciany ? Ja planuje nie miec okapow wiec jakos sie to polaczy. Pozdrawiam i goraco kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.01.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Odnośnie płyt to wstępna oferta to 75zł netto/m2. Płyty 180mm, U=0,12. Myślałem jeszcze nad BauderPIR Plus, ale tu cena ok 40euro/m2 z oficjalnego cennika. Plus taki, że Bauder jest pokryty papą, ale cena odstrasza... Chyba, że po przeliczeniu wyjdzie podobnie Kwestia końcowej oferty i robocizny. Jeśli chodzi o ceny Izodom/Thermomur to jest mniej więcej tak: Thermomur th400 U=0,13 jest ok. 2000 tańszy od Izodom King Blok 35cm U=0,15 oraz ok. 9000 tańszy od Super King Blok 45cm U=0,1. U mnie na dzień dzisiejszy wygrywa Izodom z racji tego, że sami mi wybudują SSO więc mam pewność, że ekipa mi nie spartoli budowy (skoro to ich system to wiedzą jak nim budować? ). Z thermomurem muszę się*jeszcze dogadać, kto wie... A waszym zdaniem czy jest duża różnica między ścianą U=0,15 i U=0,13? A może zaszaleć i zrobić U=0,1? Tylko wtedy ściana będzie miała 45cm i trochę*powierzchni użytkowej zabierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.01.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Myslales juz o polaczeniu izolacji dahcu i sciany ? Ja planuje nie miec okapow wiec jakos sie to polaczy. No u mnie okapy będą, z nadbitką do tego Odnośnie izolacji to nie myślałem nad tym, liczę na fachową wiedzę*dekarza... Poniżej instrukcja montażu murłaty pewnie specjalista jakoś to dobrze wykombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A co to znaczy, ze CI wybuduja ? Mozna w cenie dostac murarzy od nich ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.01.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A co to znaczy, ze CI wybuduja ? Mozna w cenie dostac murarzy od nich ? Pozdrawiam Oprócz produkcji kształtek zajmują się realizacją inwestycji. Ich kierownik budowy nawet powiedział, że wolą sami wybudować taki dom, bo "standardowe" ekipy bez doświadczenia w tym systemie mogą coś źle zrobić i pójdzie fama, że kształtki są do kitu. Oczywiście można zamówić sam materiał, ale z VATem 23% lub z usługą budowy a tu wiadomo jak VAT spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No prosze, a przy jakiej skali zamowienia taka opcja wykonania wchodzi w gre ? Moze jak bede mial od CIebie polecenie to tez sie da Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.01.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 No prosze, a przy jakiej skali zamowienia taka opcja wykonania wchodzi w gre ? Moze jak bede mial od CIebie polecenie to tez sie da Pozdrawiam Skoro płaci się za robocizne to tak jakbyś wynajmował normalną ekipę. Tylko, że tutaj wiesz, że potrafią układać swoje kształtki, bo budują tylko w tym systemie (tak myślę). Porównując jakieś wstępne wyceny w "tradycyjnych" systemach to sama robocizna nie wychodzi dużo. Pewnie z racji tego, że klocki się szybko i łatwo układa Nie wiem czy mają jakiś minimalny pułap zamówienia, skoro budujesz dom podobny do mojego to na pewno starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.01.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 A co to znaczy, ze CI wybuduja ? Mozna w cenie dostac murarzy od nich ? Aha no oczywiście "murarze" nie są w cenie kształtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.01.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Oprócz produkcji kształtek zajmują się realizacją inwestycji. Ich kierownik budowy nawet powiedział, że wolą sami wybudować taki dom, bo "standardowe" ekipy bez doświadczenia w tym systemie mogą coś źle zrobić i pójdzie fama, że kształtki są do kitu. ..parę lat temu tez zastanawiałem się nad klockami styro... szybko, czysto, lekko... ale... do zalewania takiej konstrukcji potrzebna jest pompa o małej wydajności, której niestety nie trafiłem. plan z lego padł. jeżeli masz ekipe które robi tylko w izodom2000 to się nie zastanawiaj... według mnie to bardzo dobry patent na ciepły dom. pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.01.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ..parę lat temu tez zastanawiałem się nad klockami styro... szybko, czysto, lekko... ale... do zalewania takiej konstrukcji potrzebna jest pompa o małej wydajności, której niestety nie trafiłem. plan z lego padł. jeżeli masz ekipe które robi tylko w izodom2000 to się nie zastanawiaj... według mnie to bardzo dobry patent na ciepły dom. pozdro NETbet Jasiek juz budowal z thermomuru, na pewno moze cos podpowiedziec w tej kwestii, moze by sie nawet szarpnal na murowanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 04.03.2013 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Zastanawiam się jaki styropian użyć jako podkład pod podłogówkę na parterze. Czy 5cm wystarczy? Może mniej? Na to myślę dać ok. 7cm wylewki anhydrytowej. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiki20 25.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Hej!, zaczynam budowę domu w tym samym systemie czyli izodom,łącznie z płytą fundamentową.Więc będę zaglądała do twojego dziennika .Projekt domu Z200+100.Założenia mam podobne :energooszczędność.Dawno temu budowaliśmy z thermomuru i nie było powodu do narzekań na rachunki.Robimy ogrzewanie podłogowe z john guesta w całym domu ze sterowaniem ,rekuperacja,gruntowy wymiennik ciepła,odkurzacz centralny itp.Niestety na działce gazu brak:(( i nie będzie.Póki co czekam,aż zima odpuści bo zasypani jestesmy. Jeżeli chodzi o styropian pod podł. to min.3cm,max 5(u nas 3cm),a wylewka od 6 do max8. W płycie będzie już 25 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witaj, Ja też buduję w tym systemie jestem już po płycie a w trakcie ścian pierwszej kondygnacji. Co do "murarzy" z Izodomu to nie byłbym takim hurra optymistą Widziałem jak to robi ich szkoleniowiec.... No cóż dla tego pana, szpara miedzy pustakami o 0,5 cm to jeszcze nie jest mostek termiczny !!! Zapytać wtedy należy czy jeśli całą ścianę zrobię z pustakami odsunietymi o 0,5cm jeden od drugiego to czy będę miał jakieś mostki termiczne ?? Wg Izodomu nie!! Widziałem też dociętą przez nich płytę dla brata - forumowy JMN i cieszę się że nie dałem zarobić partaczom tylko sam docinałem i składałem swoją płytę. Jeśli chodzi o ściany to tez mógłbym ich teraz sporo nauczyć mimo że jeszcze nie wybudowałem całego domu. Wystarczyła mi ich wizyta szkoleniowa z zakresu wznoszenia ścian.. A co do kosztów wykonania: owszem vat spada do 8% ale za samo rozłożenie kształtek na wcześniej przygotowanym gruncie (wykop, zagęszczenie, drenaż, instalacje itp. - to wszystko robi się we własnym zakresie) zawołali u mnie ponad 4 tys netto. Mi zajęło to chba niecałe trzy dni w trzy/cztery osoby czyli sam koszt ułożenia kształtek na płytę to u mnie około 900 zł, przy czym mam dość mocno skomplikowaną płytę pod względem kształtu i przy okazji wykonywaliśmy instalacje itp... Ale wracając do samej technologii - moim zdaniem strzał w dziesiątkę czekam na wiosnę żeby uzupełnić dziennik i opisać jak się buduje Jeśli chodzi o wylewkę - przeglądnij dziennik R&K - w tak ocieplonym domu można grzać samym prądem i wtedy nie potrzebujesz wylewki - w płycie wycina się płytkie rowki i zalewa cienką warstwą samopoziomu. Na to klej i płytki Ja będę robił tak samo. Poza tym dziennik R&K to kopalnia Będę zaglądał i kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 27.05.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dzieje się coś ?? Prace ruszyły?? Jak z ekipą Izodomu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 05.08.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Troszkę zaspałem, ale już piszę Z różnych względów w tym roku będzie tylko płyta fundamentowa najprawdopodobniej. Muszę jeszcze dograć kilka rzeczy i ruszam. Zastanawiam się czy taka płytka może spokojnie przezimować (martwią mnie rury kanalizacyjne itp), ale ponoć nie ma z tym problemów. I chyba nie będzie izodomu, ale thermodom Troszkę taniej, a jakościowo nie widzę różnic. Edytowane 7 Marca 2014 przez sham4n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 13.08.2013 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kierbud namawia mnie żeby użyć klocków 25cm (5cm styropianu wewnątrz i na zewnątrz), a potem dokleić do tego "zwykłe" ocieplenie = taniej i dzięki temu można zniwelować ewentualne błędy. No i styropian tylko na klej, bez kołkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 21.08.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Z płytą nie będziesz miał problemu w zimie. Moja przezimowała bez problemu a rury w ogóle nie ucierpiały od mrozu. Nie masz się czym martwić. Jeśli chodzi o ściany to już lepiej zrób je z klocków 35 cm - i jeśli choć trochę się przyłożysz do układania to gwarantuję ci że nie będziesz miał błędów. Tu po prostu nie ma czego zepsuć. Ewentualne błędy jeśli już w jakiś sposób się pojawią naprawiasz tarką do styropianu Czy uwzględniając robociznę późniejszego ocieplania rzezczywiście wyjdzie Ci taniej? Jakie różnice w cenach Izodom/Thermodom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 22.08.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Poniżej ceny - oferty wstępne (bez promocji itp.): Thermodom 25cm -> 15194 netto Thermodom 30cm -> 19046 netto Izodom2000 35cm -> 24658 netto Thermodom 40cm -> 24319 netto Różnica między systemami zauważalna. Myślałem żeby zrobić 25cm + 15cm(może 20cm) docieplić. Otrzymam wtedy ściany 40-45 cm co za różnice ok 10k raczej da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosio 06.02.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Dlaczego taki fajny wątek się nie rozwija?Ruszam w maju i chyba też ze styropianu. Dostałem oferty od 3 firm ; thermodom, izodom i eco pass house .Theromdom nie robi płyty a izodom chyba najdroższy Od eco pass housa dostałem z robocizną, ciekawy system rodem ze Szwecji z U - 0,085 http://www.ecopasshouse.pl/ecolit.html tylko w Posce nikt jeszcze nie wybudował z tych elementów. Zauważyłem też na zdjęciu że przerwy między pustakami w ścianie wyglądają w niektórych miejscach jak by miały ze 2 cm. Może kształtki są niewrówne a może jak pisze M.A.G fuszerka firmowej ekipy. Co myślicie ? Warto zaryzykować?Płyty dachowe wyglądają super ale ja będę budoweł parter z nieocieplonym dachem. Edytowane 6 Lutego 2014 przez kosio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts