Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliście porównania zasad gwarancji na stolarkę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dalej to już swobodna interpretacja warunków tejże gwarancji..

Jeśli chodzi Ci np. : o długość gwarancji na okna (ją najłatwiej porównać) to średnią rynkową jest 5 lat.

Niektóre "czołowe" firmy chcąc się wyróżnić dają 7 lat i to jest powodem, dla którego inni ambitni równają do tego okresu.

Moda na 10 lat gwarancji minęła już dość dawno, chociaż trzeba przyzanać że jeszcze u niektórych małych producentów funkcjonuje taka wartość.

Ale na ogół gwarancje nie obejmują wad jawnych: rysy, uszkodzenia itp. Oraz PĘKNIĘĆ SZYB powstałych po montażu. Akcentuję to, bo później często widać na forach żale z tego tytułu.

I jeszcze jedno - warunki gwarancji niemal zawsze zawierają sformułowanie o konieczności konserwacji stolarki, czyli minimum smarowania i ew. regulacji, które nie podlegają bezpłatnej gwarancji. A ze swojego doświadczenia powiem, że niemal 90% przypadków "zimnych okien" ma swoje przyczyny w braku zadbania o okna.

Ps. Test, nie odbieraj tego jako moje zdanie - przedstawiłem tu punkt widzenia zapisów z kart gwarancyjnych:)

Test, nie odbieraj tego jako moje zdanie - przedstawiłem tu punkt widzenia zapisów z kart gwarancyjnych:)

Jak sobie życzysz:-).

A co do pytania o porównanie, to uważam, że jest mocno niejasne, więc się nie "wtrancam" do wątku chociaż parę kart gwarancyjnych w życiu przeczytałem:-).

Jak sobie życzysz:-).

A co do pytania o porównanie, to uważam, że jest mocno niejasne, więc się nie "wtrancam" do wątku chociaż parę kart gwarancyjnych w życiu przeczytałem:-).

No dobrze: od razu w odpowiedzi na pytanie glowne nasunal mi sie na mysl Ranking Pro Quality (jest tam rubryka oceniajaca "warunki gwarancji") ale ile mozna reklamowac jedno miejsce w sieci? (jeszcze ktos pomysli ze robie to na zlecenie)

Wiec celowo milczalem, bo mialem nadzieje ze ktos wskaze cos ciekawszego. Nie doczekalem sie i dzis poszukalem sam. I nie znalazlem nic poza innym, jednym miejscem, gdzie zamiast rankingu znalazly sie wylacznie linki sponsorowane. Takze taka dyskusja na forum moze dac cos nowego:)

W mojej ocenie to dobre warunki gwarancji zawierają wpis o tym co nie podlega gwarancji. Wpis o tym, że gwarancji na okna nie podlega pękanie szkła po ich zamontowaniu uważam za delikatnie mówiąc asekuranctwo producenta okien.

Destrukcja szkła wynika TEŻ ze złego zaszklenia szyby a objaw pęknięcia ma prawo objawić się po jakimś czasie od montażu.

Kolejna sprawa to pęknięcie szyby z powodu nadmiernego wygięcia się profila skrzydła z powodu wysokiej delty t co z kolei jest powodem braku jego sztywności - albo za słabe wzmocnienia albo za mało wkrętów mocujących wzmocnienie albo jedno i drugie :)

Jest jeszcze kilka argumentów....

No dobrze: od razu w odpowiedzi na pytanie glowne nasunal mi sie na mysl Ranking Pro Quality (jest tam rubryka oceniajaca "warunki gwarancji") ale ile mozna reklamowac jedno miejsce w sieci? (jeszcze ktos pomysli ze robie to na zlecenie)

Wiec celowo milczalem, bo mialem nadzieje ze ktos wskaze cos ciekawszego. Nie doczekalem sie i dzis poszukalem sam. I nie znalazlem nic poza innym, jednym miejscem, gdzie zamiast rankingu znalazly sie wylacznie linki sponsorowane. Takze taka dyskusja na forum moze dac cos nowego:)

Fin kolejny raz dzięki, ale w rankingu nie ma porównania warunków gwarancji, raczej moja subiektywna ocena, czy rzeczywiście chronią nabywcę. Oceniając zwracam uwagę na stosowanie klauzul niedozwolonych i takie tam różne różności, które ja chciałbym mieć i których nie chciałbym mieć w gwarancji kupując okna. W mojej ocenie słabych punktów gwarancji okiennych jest dużo. Rzadko dotyczą okien, często wybranych komponentów przenosząc okres ochrony, który uzyskał producent okien kupując komponent. Z reguły nie obejmują montażu. Często wpisuje się tam też np. nie obejmuje wad powstałych na skutek ruchów budynku, czy tego typu inne idiotyzmy, które później próbuje się wykorzystywać w rozgrywkach na linii producent - sprzedawca - nabywca. Jednym słowem, gwarancje i umowy to ugór podobny montażowi tylko kogo zawczasu to obchodzi?

Dzięki Wam za rady, no to trzeba będzie samej ślepić i zrobić sobie dalsze rubryki w tabeli.

Myślałam, że ktoś coś takiego ma zachomikowane i się podzieli.

No to z rozpędu podpowiedzcie chociaż-jakie profile mają parametry zbliżone do Alphaline 90: wg liczby i jakości uszczelek, liczby komór, 3-szybowe, białe, grubość i wysokość profila, termoramka, możliwość zamontowania kluczyków w klamkach, wg nacisku wiatru, dźwięku.

Mnie to przerasta, bo wielu producentów profili nie zamieszcza podstawowych danych na wierzchu ;)

[...]Ale na ogół gwarancje nie obejmują wad jawnych: rysy, uszkodzenia itp. Oraz PĘKNIĘĆ SZYB powstałych po montażu. Akcentuję to, bo później często widać na forach żale z tego tytułu.

I jeszcze jedno - warunki gwarancji niemal zawsze zawierają sformułowanie o konieczności konserwacji stolarki, czyli minimum smarowania i ew. regulacji, które nie podlegają bezpłatnej gwarancji. A ze swojego doświadczenia powiem, że niemal 90% przypadków "zimnych okien" ma swoje przyczyny w braku zadbania o okna.

Ps. Test, nie odbieraj tego jako moje zdanie - przedstawiłem tu punkt widzenia zapisów z kart gwarancyjnych:)

Fin, dzięki- to jak udowadniać konserwowanie i regulacje- faktury za usługę osoby z uprawnieniami i zakup smarowideł?

Pozdrawiam cieplutko,[kiedy nie będzie padało??-muszę łopatować przed garażem...]

Wpis o tym, że gwarancji na okna nie podlega pękanie szkła po ich zamontowaniu uważam za delikatnie mówiąc asekuranctwo producenta okien.

Destrukcja szkła wynika TEŻ ze złego zaszklenia szyby a objaw pęknięcia ma prawo objawić się po jakimś czasie od montażu.

Asekuranctwo producenta? Pracowałeś dla szklarzy to wiesz jak łatwo uznają (raczej odpychają) takie reklamacje. Z moich obserwacji jakieś 30% pęknięć startuje z podkładki i wtedy można mówić o złym zaszkleniy i winie producenta. A z pękaniem pod wpływem wygięć profilu poprzecznie do osi okna to chyba kpisz jeśli uznajemy za poprawne wklejenie szyby aby pełniła rolę usztywnienia skrzydła. Wróć do opiewania zalet drewna, było weselej, choć trochę straszno.

Szklarze nie wypierają się jeśli to z ich winy pęka szkło - trzeba im to poprostu udowodnić.

Jeśli twierdzisz, że 30 % to pęknięcia z powodu złego zaszklenia to zmień dostawcę okien bo to jest baaardzo dużo - jego produkcja ma problem.Natomiast warto sprawdzić przekoszenie tafli pękniętej szyby bo to też jest przyczyną pękania - bardzo łatwe do udowodnienia.

Natomiast "pękanie pod wpływem wygięć profilu poprzecznie do jego osi" to nie miałem na myśli technologii wklejania szyb tylko standardowy układ - wręb, podkładki, szyba. Zwykle pęknięcie idzie NIE spod podkładek. Dzieje się to w okresie silnych mrozów i wysokich upałów.

P.S nie znacie się i dlatego tak jest.

Edytowane przez Charlie

P.S nie znacie się i dlatego tak jest.

He,he,tyś jest znawca :-)

Przeczytaj ze zrozumieniem i odpowiedz; wyginający się profil skrzydła może spowodować pęknięcie szyby ? Jak już odpowiesz to drugie pytanie; czy sklejenie pakietu z profilem celem jego usztywnienia przez ten pakiet ma jakikolwiek sens? Odpowiadając zniż się do poziomu intelektualnego innych userów forum, bez pustych bełkotów o wiedzeniu i nie wiedzeniu.

He,he,tyś jest znawca :-)

Przeczytaj ze zrozumieniem ...

...; czy sklejenie pakietu z profilem celem jego usztywnienia przez ten pakiet ma jakikolwiek sens? ....

Ja się nigdzie nie wypowiadałem na ten temat - to Twój wtręt.

P.S. to Ty zacząłeś swoje cfaniackie przepychanki - nie ja ! vide:" Wróć do opiewania zalet drewna, było weselej, choć trochę straszno"

To jest moja wypowiedź:

W mojej ocenie to dobre warunki gwarancji zawierają wpis o tym co nie podlega gwarancji. Wpis o tym, że gwarancji na okna nie podlega pękanie szkła po ich zamontowaniu uważam za delikatnie mówiąc asekuranctwo producenta okien.

Kolejna sprawa to pęknięcie szyby z powodu nadmiernego wygięcia się profila skrzydła z powodu wysokiej delty t co z kolei jest powodem braku jego sztywności - albo za słabe wzmocnienia albo za mało wkrętów mocujących wzmocnienie albo jedno i drugie

Jest jeszcze kilka argumentów....

Edytowane przez Charlie

Reasumując to w mojej ocenie pisanie w Gwarancji na okna, że pękanie szkła jej nie podlega BEZ PODANIA przyczyn, oznacza problem, który w mojej ocenie dyskwalifikuje produkt.

To właśnie zmobilizowało mnie do poszukiwań stolarki od podszewki, czyli czytania warunków umowy zakupu. Mój dom jest nowym domem i szanse na pękanie źle wklejonych/zamocowanych/uszkodzonych w transporcie lub montażu-są duże.

Wiem mniej więcej czego chcę, czas poszukać producenta.

No dobra, jak merytorycznie to merytorycznie. Owszem, nie Ty wymyśliłeś metodę wklejania szkła ale jak piszesz nadmierne wygięcie profilu może być przyczyną pęknięcia szkła. Tego samego szkła które ma zapobiegać (między innymi) nadmiernemu wyginaniu się profili (jeśli jest wklejone). Zauważasz sprzeczność? Jeśli Ty masz rację to wszystkie Gealany, Brugmany i inni piewcy zalet wklejania ściemniają aż miło.

P.S. W większości przypadków pękniętych szyb które widziałem nie da się jednoznacznie określić przyczyny, przynajmniej ja nie umiem.

Wracając do tematu pękania szyb i gwarancji na to - chętnie poznam przykłady kart gwarancyjnych, które takiego zapisu nie mają ( i nie dlatego, że ktoś o tym zapomniał). Znam jedną gdzie jest napisane mniej więcej tak: "pęknięcia do roku są rozpatrywane.. "(to nie znaczy że uznawane - ale są sprawdzane i wg zapewnień serwisu niemal zawsze uznawane).

Sprawa wydaje się być prosta. Wyłączenie z ochrony gwarancyjnej pęknięć szkła w ogóle jest zwykłym nadużyciem i tyle. Szklenie okna jest procesem w toku jego produkcji. Powszechnie wiadomo, że błędy w szkleniu mogą prowadzić do pęknięcia tafli. Zatem wyłączenie wszelkiej odpowiedzialności jest jak stwierdzenie, szklimy jak chcemy, a tobie kliencie guzik do tego czy robimy to dobrze, czy źle. Pies wydaje się być pogrzebany w ewentualnej konieczności przejazdów przez pół Polski fabrycznego serwisu, aby obejrzeć i ocenić przyczynę pęknięcia szyby w oknie O1. Sprawa druga to konieczność przepychanek na linii sprzedawca - producent. Producentom jest wygodnie powiedzieć nie i niech się buja sprzedawca.

Mądre firmy zgniłego zachodu do załatwiania spraw gwarancji mają wynajęte odrębne podmioty nazwijmy je rzeczoznawcami. Jak one powiedzą kucha, to się nie dyskutuje tylko naprawia albo wymienia. A owi rzeczoznawcy jako że znają się na rzeczy nie mówią kucha aż nazbyt często:-).

A czy wklejenie szyby nie ma za zadanie usztywnienia okna w taki sposób, żeby zachowywało przekątne, prześwit jednakowy na całej wysokości a nie żeby się nie wyginało w tzw banany ?? bo bo szkło w płaszczyźnie okna jest na tyle elastyczne, że wyginania się profilu zapewne nie powstrzyma ??