Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliście porównania zasad gwarancji na stolarkę?

Recommended Posts

Witam

To i ja się podłącze do tematu szybek z pytankiem, ale to na koniec teraz krótki rys sprawy.

Dwie suwanki każda po ok 3,4 m drewno i problem z szybami są 4 w sumie z tego 3 okazało się, że porysowana i jedna, która pękła (przy rozładunku - ale skrzydełko nikomu nie spadło itp wiadomo, że waga spora może źle zostało odstawione) i teraz ... producent w bólach uznaje reklamację i informuję sprzedawcę, że przyśle te 4 szyby ale ale montaż, ponowne zaszklenie, zostawia na jego głowie więc na głowie montażystów oraz informuje, że jeżeli szybki dojadą OK to nie będą uwzględniane kolejne roszczenia w tym temacie.

Więc ponowne zaszklenie spadnie na plecy montażystów i teoretycznie cała odpowiedzialność za temat również i co mają biedni montażyści począć ? szklić ? a może nie? może jednak zmusić aby przyjechał wykonać to producent ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety wszystko sie rozbija o kasę. Jest bieda na rynku i każdy wyjazd ludzi z fabryki to koszty. Niestety tak własnie to odbierają producenci, bo niewielu rozumie że to Inwestycja:)

Postawisz sie - zagotuje się krew w Tobie i po drugiej stronie, przerwiesz współprace? Ostatnio tak pokłóciłem się z producentem drzwi stalowych - przysyłają mi skrzydła i innne elementy bez uzgodnień - w domysle sam je wymianiam, ale za ktoryms razem nei wytrzymalem i zapytalem co sie dzieje z tymi drzwiami - odpowiedz po bólach przyszła taka, że to nie mój interes i nie muszą mi odpowiadać :)

Takie mamy gwarancje :)

O jakim Wy wklejaniu szyb mówicie ? Szklenie w profilach wygląda w ten sposób, że w ramę montuje się podkładki (wyrównującą ) następnie idzie szyba, ponownie podkładka i listwa przyszybowa. O tej metodzie cały czas piszę w kontekście pękania szkła z powodu banana albo skrętu profila wzdłuż jego osi.

Natomiast metoda wklejania szyb w profil to całkiem inna bajka !!!

Każdy szanujący się producent szyb zespolonych lub przetwórca szkła pojedynczego czy laminowanego ma swoje tzw. PROCEDURY rozpatrywania reklamacji. Każdy producent okien te procedury powinien mieć w swoim komputerze. ale czy Sprzedawca/Odbiorca ma tego typu dokument posiada - nie mam pojęcia !

Są dwa dokumenty - Norma na szkło i Norma Zakładowa Producenta Szyb/Przetwórcy szkła. Na ich podstawie powinnieście rozkminiać problem.

Fakt, że przyczyn pęknięć w Normach nie ma. Ale nic nie dzieje się z niczego - przyczyna zawsze jest i to czyjejś przyczyny.

Z mojego doświadczenia wynika, że sporadycznie powody pęknięć leżą po stronie Sprzedawcy/montażysty.

W większości przypadków to Producent okien i Szklarz są "sprawcami"

Ludzie mamy XXI wiek - chyba, że nie w Siedlcach.

Witam

To i ja się podłącze do tematu szybek z pytankiem, ale to na koniec teraz krótki rys sprawy.

Dwie suwanki każda po ok 3,4 m drewno i problem z szybami są 4 w sumie z tego 3 okazało się, że porysowana i jedna, która pękła (przy rozładunku - ale skrzydełko nikomu nie spadło itp wiadomo, że waga spora może źle zostało odstawione) i teraz ... producent w bólach uznaje reklamację i informuję sprzedawcę, że przyśle te 4 szyby ale ale montaż, ponowne zaszklenie, zostawia na jego głowie więc na głowie montażystów oraz informuje, że jeżeli szybki dojadą OK to nie będą uwzględniane kolejne roszczenia w tym temacie.

Więc ponowne zaszklenie spadnie na plecy montażystów i teoretycznie cała odpowiedzialność za temat również i co mają biedni montażyści począć ? szklić ? a może nie? może jednak zmusić aby przyjechał wykonać to producent ?

Pozdrawiam

Jak rozpoczynałeś współpracę to podpisywałeś umowę. Czy dogadałeś tego typu tematy ? Nie i dlatego masz teraz szansę porozumieć się na podstawie tego przypadku. W.g mnie ten Twój producent spuszcza Cię na ... . Większość okien drewnianych jest silikonowanych a nie uszczelkowanych. To est problem dla Ciebie do zrobienia jeśli nie masz odpowiednich narzędzi i UMIEJĘTNOŚCI.

Niestety wszystko sie rozbija o kasę. Jest bieda na rynku i każdy wyjazd ludzi z fabryki to koszty. Niestety tak własnie to odbierają producenci, bo niewielu rozumie że to Inwestycja:)

.../QUOTE]

Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Trzymasz się Urzędowskiego a ten robi z Tobą co chce bo dobrze wie, że nie odpuścisz. Wstrżąśnij nim to się trochę przebudzi a masz teraz na to bardzo dobry czas. Zawsze na końcu jest pragnienie jak sprita zabraknie :)

To poproszę o oświecenie w procedurze:

-ja, inwestor, zamawiam u sprzedawcy stolarkę;

-Sprzedawca przekazuje te zamówienie do wybranej fabryki tejże stolarki i przekazuje /?/zadatek;

-czy każdy Sprzedawca jest "ramieniem" fabryki i oni mają z nim umowę jakby wzajemnej reprezentacji? Chodzi mi o to, że fabryki stolarki na swych stronach podają swoich "przedstawicieli handlowych", "salony firmowe". Pytam, a co byłoby gdyby z moim zadatkiem reprezentant producenta poszedł w tango?? :mad:

-stolarka przyjeżdża transportem producenta czy sprzedawcy??

-kto ubezpiecza to cargo? czy w momencie wyjazdu z fabryki ten ładunek jest producenta czy sprzedawcy?

-czy pozostałość kwoty płaci się po całkowitym montażu czy po częściowym, za poszczególne etapy?

-gdyby montaż trwał kilka dni, dozoru nie byłoby na budowie, alarm nie podłączony-kto za tę stolarkę, za niedokończony montaż odpowiada?

:(

Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Trzymasz się Urzędowskiego a ten robi z Tobą co chce bo dobrze wie, że nie odpuścisz. Wstrżąśnij nim to się trochę przebudzi a masz teraz na to bardzo dobry czas. Zawsze na końcu jest pragnienie jak sprita zabraknie :)

Bardzo nietrafiona interpretacja. Nie Urzedowskiego miałem na myśli / ani żadnej ze znanych mi firm okiennych. .

Tak się składa, ze serwis tej firmy U robi niemal wszystko i się nie wymiguje rękoma dilerów. Może przez to trzeba na nich czekać dłuuugie tygodnie / niestety/. Uznają także pęknięte szyby do roku niemal bez zastrzeżeń. Także - nie o nich tu sobie myślę.

"Bez serwisantów" są na ogół firmy sprzedające drzwi stalowe, chociaż ostatnio z ramką przyszybową do wymiany przyjechal do mnie człowiek bezpośrednio z KMT (plus dla nich)

Edytowane przez finlandia

Witam

Pozdrawiam

To ja bym podziękował za wspólpracę takiemu producentowi. To byłaby ostatnia dostawa do mnie. Całe szczęście z tym moim głównym to bez problemu sie dogaduję i chłopaki z serwisu szybko załatwiają sprawę.

Jeżeli szyba pękła przy rozładunku to w zasadzie powinien on ją wymienić przez swoich serwisantów. I tego się trzymaj. Oni mają na pewno większe doświadczenie niż twoi montażyści (bo który montazysta jest specem od szklenia?)

to bym im podziękował i opisał na forum:)

No chyba że w Łodzi tak się robi :p:mad:

Póki znam adres do fabryki która mi "podpadła" to tam ślę swoje żale. W końcu oni mogą najszybciej coś zmienić a nie forum (nie cierpię tej formy złatwiania spraw, chociaż jest skuteczna). Jak mam coś do powiedzenia, to piszę. I ostro tafiam, bo zwykle po tym nie jest przyjemnie i mnie nie lubią.

To poproszę o oświecenie w procedurze:

-ja, inwestor, zamawiam u sprzedawcy stolarkę;

.....

:(

Trochę może to uogólnię:

- niemal zawsze zamawiasz okna w niezależnej od Producenta firmie (salon firmowy zwykle różni się od dileró tylko specjalizacją w jednej marce )

- zaliczki - to funkcjonuje w tej branży - niemal zawsze są wymagana przez Producenta i tam trafiają poprzez sprzedawcę a jak ten "zawali" to zwykle fabryka umywa ręce, bo nie ma narzędzi prawnych by zadziałać - co najwyżej może wykazać gest dobrej woli.

- okna jak się zrobią to diler bardzo często dopłaca resztę pieniędzy za okna(jeśli nie od razu 100% w zamian za procenty rabatu), dopiero wtedy towar jedzie. Czasem funkcjonują tu przelewy z jakimś terminem (ale do niebezpieczna droga i często prowadzi do kłopotów Producenta jeśli nie jest dość ostrożny)

- towar dowozi fabryka, podpisując papiery sprzedawca przejmuje odpowiedzialność i potwierdza, że wszystko jest OK (wady widoczne)

- zapłata - zgodnie z ustaleniami. Ale popularne jest to, że za towar się płaci przed montażem.

- Zwykły montaż "domu" trwa zwykle dzień (sporadycznie więcej). Odpowiedzialność - wg umowy (albo przepisów ogólnych)

Trochę może to uogólnię:

- niemal [...]Zwykły montaż "domu" trwa zwykle dzień (sporadycznie więcej). Odpowiedzialność - wg umowy (albo przepisów ogólnych)

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

W czasie mojej rozmowy z Oknoplastem stwierdzili, że ich producent ma ubezpieczenie i oni także w czasie montażu. Czy to ubezpieczenie działalności gospodarczej w tej konkretnej dziedzinie-bo mi zależy na ochronie okien podczas prac /Fin napisałeś o pobraniu kwoty za okna PRZED montażem, czyli faktycznie zamontowane okna to już moje okna i moje zmartwienie.../.

Im więcej czytam o oknach, to tym bardziej czuję pustkę. A wyjdzie jak z samochodem, do zakupu przybierałam się pół roku, porównywałam i jak poszłam do pewnego salonu to się zachwyciłam i kupiłam najgorsze badziewie,które płynęło i płynęło bez dokumentów i nie mogłam długo go odebrać...

Chyba zacznę zbierać podobne cenowo oferty na mój wybór, zrobię sobie losy ...i wylosuję co kupić!!

Sądzę że producenci / przewoźnicy też jakieś ubezpieczenie mają. Ale od czego?

Ja też miałem. Ubezpieczenie - wydawało mi się że od błędów wykonawczych. Ala jak chciałem z niego skorzystać (ekipa od bram uszkodziła dwa panale) - to okazało się, że moje ubezpieczenie jest głównie od tego, by płacić składkę i a nie oczekiwać wypłat. Trochę inaczej to niby działa i obejmuje inne sytuacje - przynajmniej wg Warty.

Dla mnie najpewniejszym ubezpieczeniem okazała się "rezerwa celowa" na koncie ;).

Z tym płaceniem to już zależy od firmy. Ogromna część które znam - z większych miast - tak działa. Też mam taki zapis w umowie, ale czy go stosuję to już inna sprawa.

.....

Chyba zacznę zbierać podobne cenowo oferty na mój wybór, zrobię sobie losy ...i wylosuję co kupić!!

Po to min. jest to Forum żeby np.potencjalnemu Inwestorowi służyć radą a w przypadku Forumowiczów reklamujących się, z nich korzystać.

Dzięki tej opcji zyskuje się najwyższe prawdopodobieństwo trafnego wyboru.

A losowanie zostaw sobie na mniejsze kwoty ryzyka - np. zakład w Lotto za 3 PLN-y :)

http://oknotest.pl/systemy-okienne

Dla mnie to najlepsza strona jaką znalazłam w internecie, takie abecadło, na początek dl poszukiwacza Arki/czyt inewstora ;)

Dziękuję Inwestorko. Jakby co, to zadzwoń, przejdziemy od abecadła, do... gramatyki i ortografii, a potem to już pełnymi zdaniami:-).

http://oknotest.pl/systemy-okienne

Dla mnie to najlepsza strona jaką znalazłam w internecie, takie abecadło, na początek dl poszukiwacza Arki/czyt inewstora ;)

A ja to potwierdzę !

Wazelina wazeliną, jednak Test sobie na to zasłużył :rolleyes: