myst 13.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć,Czytam o różnych problemach z tarasami, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi jak naprawić moją izolację - jest wyjątkowo spartaczona.Błąd polegał na tym, że najpierw zostały wykonane warstwy izolacyjne (papa, folia, styropian, folia, jastrych, folia w płynie, płytki (wystające ok 7cm poza obrys ściany) , a następnie został pod te płytki wklejony styropian ocieplający ścianę pod tarasem. Między górę styropianu a płytki wklejone zostało oblachowanie. Oczywiście fuga popękała i woda dostaje się między pionowy styropian ocieplający ścianę a warstwy izolacyjne. Teraz jest pytanie jak to naprawić - nie chciałbym skuwać całego tarasu, gdyż problem jest tylko na zewnętrznym obwodzie. Miałem pomysł nastepujący : odkleić zewnętrzny rząd płytek, przyciąć o ok 3cm styropian na ścianie oraz skuć ok 3cm wylewki. zalać całość zaprawą wodoszczelną z zatopioną siatką, zatopić w niej oblachowanie. Od góry SikaBond T8 i na tym też przykleić płytki, zafugować Sikaflex -11 FC. czy ten pomysł ma ręce i nogi? Dzięki za pomoc! Edytowane 13 Stycznia 2013 przez myst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 a jeśli za jakiś czas popęka reszta fug? Pod płytkami na całej płaszczyźnie pasuje żeby była porządna izolacja....Pamiętasz jak położono płytki czy wg zasad na jakich kładzie się na tarasach (balkonach). Chodzi o to, że woda może sączyć się z każdego miejsca na tarasie, nie tylko po obwodzie.... Zwracam uwagę na te sprawy, żebyś nie robił po kilka razy demolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myst 13.01.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Warstwy pod płytkami są raczej szczelne, ale folie i izolacje spod reszty płytek są wyprowadzone nie na zewnątrz ściany a dochodzą tylko do wewnętrzenej strony ocieplenia. Chyba będę musiał ściąć styropian do poziomu folii pod jastrychem i dosztukować brakujący kawałek wyprowadzając wodę na zewnątrz, ocieplić ponad tym i całość oblachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 14.01.2013 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 wrzuć jakieś zdjęcie tego tarasu !!! bo może wystarczy jakieś łatwiejsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myst 14.01.2013 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 obecnie jest zaklejony folią - zabezpieczyłem go przed wilgocią do wiosny, kiedy będę mógł coś z nim zrobić. Jak tylko ściągnę folię, to go obfotografuje i wrzucę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts