Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK _ KILKA PYTAŃ O KANAŁY i PRZEWODY

hokejgk1

Recommended Posts

Witam,

Jestem raczej zielony z tego tematu ale mam kilka pytań:

Chodzi o nowo projektowany dom poz użytkowa około 120m2, z kotłem CO+CWU gazowym.

Chciałbym się dowiedzieć bo mam zamiar w salonie wybudować kominek (mam go ujętego w projekcie)

Mam kilka pytań bo muszę uwzględnić kilka rzeczy już przy budowie domu:

ZAŁOŻENIE KOMINKA: To ma po prostu być, trochę do dogrzania - np. jesienią, żeby było przyjemnie...

- Jakiej średnicy muszę zrobić dolot powietrza, jaki kształt PROSTOKĄTNY, OKRĄGŁY ?

- Gdzie taki dolot się umieszcza , pod chudym betonem ?

- Z czego ten przewód musi być wykonany ? (PCV, BLACHA, CZY MOŻE PCV, a końcówka BLACHA ?)

- W którym miejscy go wypuścić w salonie w posadzce (pod kominkiem przy ścianie na środku kominka, czy pod kominkiem na środku kominka ?)

Widziałem że są dostępne kanały prostokątne doprowadzające powietrze ale nie wydaja Mi się za szczelne żeby je ładować bezpośredni do gruntu

- Gdzie się umieszcza zawór zamykający dolot powietrza z zewnątrz.

- Chciał bym też zrobić dystrybucję ciepłego powietrza chociaż 2 pokoje na poddasze, bo sypialnie mam akurat nad kominkiem ...

Jakiej średnicy są te przewody od dystrybucji ciepłego powietrza, nie wiem jakieś wielkości otwór w stropie zostawić, załuszmy że 2 kanały bym musiały przejść

- Jakiej średnicy komin zamówić (nie wiem jakiej średnicy będzie w przyszłości wylot z kominka), podobno najlepiej zamówić o średnicy 200mm ???

KOMIN SYSTEMOWY SCHIEDEL RONDO PLUS