Okid2 14.01.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam! Przepraszam z góry za to, że byc może pisze w złym dzialem, ale nie znalazłem takiego, który pasowałby idealnie do kwestii jaka chce poruszyć. Otóż, mieszkam w parterowym mieszkaniu, pod spodem znajdują sie piwnice. Jakieś 2 latra temu (wczesniej mieszkanie wynajmowałem ludziom i nie było żadnych kłopotów) zaczęły pojawiać się problemy z wentylacją, tzn. czułem, że wieje, ale nie mając pojęcia jak powinno to wszystko wyglądac zaklejało się kratki (nie wszystki bo jedna w kuchni gdzie jest nawiew zawsze działała), a że razem ze współlokatorami studiowaliśmy to nie zwracalismy na to uwagi. Mieszkanie zostało troszke zmienione (powstała ścianka działowa pomiędzy kuchnia a pokojem, aby można go było wynajmować), zmienił się tez sposób użytkowania. Wiadomo, że każdy zamykał się w pokojach na noc, itp. Nie jak to ma miejsce w przypadku gdy mieszka rodzina, raczej pokoje przynajmniej w dzień są pootwierane. Szyby zaczęły parować, później płynęła z nich woda jak wiadomo. Na ścianach zaczął pojawiać się grzyb, na panelach które są przy ścianach zewnętrznych da się wyczuć ręką, że są wilgotne, itp. W kwestii wentylacji to cóż, wiadomo, że spółdzielnia wiele nie pomaga, ale jestem na etapie walki w tej kwestii. Doradzono mi również przeprowadzenie badania kamerą termowizyjną. Wyniki nie są raczej optymistyczne. Osoba, która to przeprowadzała badała również wilgotność ścian przy listwach podłogowych. Jest ona strasznie wysoka. W zależności o pokoju, w którym przeprowadzano badanie sięgała od 10 do nawet 22 %. Powiedzcie mi drodzy forumowicze co może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Czy tylko to, że wadliwa jest wentylacja? W pokoju, który zajmuję staram się wietrzyc codziennie, wiadomo, że u innych bywa różnie (2 pokoje jak wspomniałem wynajmuję studentom). Mimo wietrzenie na całej ścianie wzdłuz pokoju pojawia się grzyb. Możecie cos poradzić? Mam zamiar napisać jakieś pismo do Administracji żeby się jakoś ustosunkowali do całej tej sytuacji. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Oto link do pliku z badania termowizyjnego. Mi to niewiele mówi, ale może ktoś kto się na tym zna będzie w stanie wyciągnąć z tego jakieś wnioski i je przedstawić http://sendfile.pl/259581/Termowizja.docx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.02.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ale wietrzenie to nie jest wentylacja.A żeby działała wentylacja to powietrze musi wpadać(rozszczelnione okna bądz nawiewniki) i jest "zasysane" kominem.Jak poutykałeś kratki wentylacyjne i nie było dostarczane nowe powietrze to wyhodowałeś sobie grzyba i spółdzielnia nic tu nie pomoże.Kominiarza wezwij(zupełnie nie wiem po co ta termowizja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts