Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne używane okresowo nie w zimę

yolo

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad instalacją kolektorów słonecznych na w domku na działce. Domek ma ok 70m2 i przebywam tam tylko od wiosny do późnej jesieni. W zimę kompletni jest nieużywany. Kiedy tam przebywam staram się oszczędzać na prądzie używanym do bojlera - z przekonania o dobro środowiska i z oszczędności :)

Ponieważ w grę wchodzi dofinansowanie na zakup i instalację rozważam właśnie instalacją kolektorów, jednak zastanawia mnie co z kolektorami w okresie zimowym. Firmy które sprzedają mówią "weź Pan, będziesz Pan zadowolony", jednak gwarancji co do używalności w zimę nie dają, i nie są w stanie pokusić się o konkretny przykład takiego rozwiązania. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy mogę się pokusić o instalację kolektorów nie martwiąc się, że w zimę coś się stanie, albo że zużycie prądu na elektronice wcale nie zapewni mi żadnych oszczędności?

Witaj, zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi. To jest napisane pod Twoim pseudonimem, zastosuj się do tej rady, tu jest cały dział o kolektorach.

No właśnie szukałem, ale konkretnego przypadku w którym ktoś tak korzystał nie znalazłem.

Jeju, warunki dofinansowani nie są tu moim problemem, ale jak już się ktoś martwi, to część "finansuje" Unia przez Bank ,część gmina. Nawet do 100%, przy użytkowaniu przez cały okres i tak dalej i tak dalej....

Pytanie brzmi czy ktoś ma zainstalowane kolektory podczas gdy nie zawsze jest zagwarantowany odbiór wody, gdy temperatury spadają do znacznie poniżej 0??