yolo 14.01.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad instalacją kolektorów słonecznych na w domku na działce. Domek ma ok 70m2 i przebywam tam tylko od wiosny do późnej jesieni. W zimę kompletni jest nieużywany. Kiedy tam przebywam staram się oszczędzać na prądzie używanym do bojlera - z przekonania o dobro środowiska i z oszczędności Ponieważ w grę wchodzi dofinansowanie na zakup i instalację rozważam właśnie instalacją kolektorów, jednak zastanawia mnie co z kolektorami w okresie zimowym. Firmy które sprzedają mówią "weź Pan, będziesz Pan zadowolony", jednak gwarancji co do używalności w zimę nie dają, i nie są w stanie pokusić się o konkretny przykład takiego rozwiązania. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy mogę się pokusić o instalację kolektorów nie martwiąc się, że w zimę coś się stanie, albo że zużycie prądu na elektronice wcale nie zapewni mi żadnych oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witaj, zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi. To jest napisane pod Twoim pseudonimem, zastosuj się do tej rady, tu jest cały dział o kolektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yolo 15.01.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witaj, zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi. To jest napisane pod Twoim pseudonimem, zastosuj się do tej rady, tu jest cały dział o kolektorach. No właśnie szukałem, ale konkretnego przypadku w którym ktoś tak korzystał nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 najtaniej wyjdzie ci pozostać przy tym bojlerze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yolo 16.01.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Taniej może i tak, ale skoro instalację solarów mam prawie w pełni finansowaną (90%), to czy może warto się zastanowić nad taką instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Taniej może i tak, ale skoro instalację solarów mam prawie w pełni finansowaną (90%), to czy może warto się zastanowić nad taką instalacją. poczytaj sobie najpierw wszystkie warunki umowy tego dofinansowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yolo 16.01.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jeju, warunki dofinansowani nie są tu moim problemem, ale jak już się ktoś martwi, to część "finansuje" Unia przez Bank ,część gmina. Nawet do 100%, przy użytkowaniu przez cały okres i tak dalej i tak dalej.... Pytanie brzmi czy ktoś ma zainstalowane kolektory podczas gdy nie zawsze jest zagwarantowany odbiór wody, gdy temperatury spadają do znacznie poniżej 0?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts